Alex Simu: muziek en geluid.
Er zijn 9 films gevonden.

Moeder Suriname

2023 | Documentaire

Nederland​/​​Suriname 2023. Documentaire van Tessa Leuwsha.

Documentaire die uniek archiefmateriaal gebruikt om het levensverhaal van een Surinaamse wasvrouw te vertellen. Het levensverhaal beslaat de periode van de afschaffing van de slavernij in 1863 tot de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten.

A House in Jerusalem

2023 | Drama

Palestijnse gebieden 2023. Drama van Muayad Alayan. Met o.a. Johnny Harris, Miley Locke en Sheherazade Makhoul Farrell.

Na de dood van haar moeder verhuist Rebecca, een Joods-Brits meisje van een jaar of elf, met haar vader naar een villa in Jeruzalem. Daar blijkt een vreemd Palestijns meisje rond te waren, dat beweert dat het huis van haar is. Dit magisch-realistische drama van de Palestijnse cineast Muayad Alayan (The Reports on Sarah and Saleem) is wat onvast van toon: het rouwverhaal is gevoelig en subtiel, de sprookjeselementen intrigeren, maar sommige wendingen zijn wel erg vergezocht. Niettemin de moeite waard, al is het maar vanwege de sterke hoofdrol van Miley Locke en het prachtig melancholieke slot.

Mijn grote broer

2023 | Documentaire

Nederland 2023. Documentaire van Mercedes Stalenhoef.

Eind 2019 maakt Arie op 22-jarige leeftijd een einde aan zijn leven. Niemand zag het aankomen, zelfs zijn jongere broer Gijs en ouders niet. Een onwezenlijke en verwarrende tijd breekt aan voor het gezin, waarin ze proberen te begrijpen wat Arie heeft gedreven tot zijn dood. Hebben ze signalen gemist? Hoe kon er een kant van Arie zijn die zij helemaal niet kenden? En waarom heeft hij zijn duistere gedachten niet aan hen toevertrouwd? Al opkrabbelend uit het diepe dal van het rouwproces, ontdekt Gijs samen met zijn ouders steeds meer over de mentale gesteldheid van zijn broer en de zware gevoelens waar hij al enige tijd mee worstelde.

De Schatten van de Krim

2021 | Documentaire

Nederland 2021. Documentaire van Oeke Hoogendijk.

Zowel het Krim Museum als Kyiv eisen de schatten van de tentoonstelling ‘De Krim - Goud en geheimen van de zwarte zee’ op. Een politiek getouwtrek volgde, waarin Nederland scheidsrechter werd én waar de emotionele waarde van de schatten in dit langlopende conflict misschien nog wel het zwaarst weegt.

Mijn Rembrandt

2019 | Documentaire

Nederland 2019. Documentaire van Oeke Hoogendijk.

Regisseur Hoogendijk (Het nieuwe Rijksmuseum) portretteert Rembrandt-eigenaren aan de hand van de portretten die ze bezitten en belicht zo wat Rembrandt vandaag de dag bij ons losmaakt. Een spannende speurtocht met in de hoofdrol onder meer Amsterdams, Frans en Schots ‘oud geld’ naast Amerikaans ‘nieuw geld.’ Van de liefde voor kunst tot ijdelheid en geldingsdrang; niets blijkt de heren-van-een-zekere-stand vreemd. Waarmee Hoogendijk zich een kind van de Hollandse meester betoont, die net als zij de schoonheid in het onvolkomene zag.

Het hut syndicaat

2018 | Documentaire

Nederland 2018. Documentaire van Diego Gutierrez.

Elke herfst haalt de gastronoom Ronald Timmermans een groep mannen (en een vrouw) uit de dagelijkse routine om te gaan jagen op het Nederlandse platteland. In de Wieringermeerpolder, op het terrein van boeren, jagen ze op klein wild. Zij noemen zichzelf ‘Het Hut Syndicaat’.

Zaatari Djinn

2016 | Documentaire

Nederland 2016. Documentaire van Catherine van Campen.

Bitterzoete poëtische documentaire over het dagelijks leven van vijf Syrische kinderen in het vluchtelingenkamp Zaatari in Jordanië. Fatma deelt haar zorgen met een haan, Ferras verkoopt zoetigheid, Hammoudi krijgt een fiets, Maryam oefent voor King Lear, en op de daken waart een geheimzinnig djinn-meisje rond. De makers blijven bewust weg van het achterliggende drama, maar dat maakt hun blik wel erg selectief: de grens ligt bij verhalen over gesneuvelde bomen in een vroegere tuin en de naar binnengekeerde blikken van de kids. Over omgekomen neefjes of een opgepakte vader - die wel in de bijgeleverde achtergrondinformatie vermeld staan - vernemen we niets.

Verdwijnen

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Boudewijn Koole. Met o.a. Rifka Lodeizen, Elsie de Brauw, Marcus Hanssen en Jakob Oftebro.

De Nederlandse fotograaf Roos (Lodeizen) reist naar een besneeuwde uithoek in Noorwegen om haar moeder en halfbroertje te bezoeken. De vorige keer is ze met ruzie weggegaan. Ook dit bezoek belooft dramatisch te worden, want Roos heeft iets te vertellen. Regisseur Koole (Kauwboy, Beyond Sleep) en scenarist Jolein Laarman hebben een originele, authentieke setting gecreëerd, vol prachtige details. De plot wordt daar echter nogal dun over uitgesmeerd en het slot is aan de flauwe kant. Uiteindelijk beklijven vooral de ontzagwekkende winterlandschappen en het natuurlijke spel van Lodeizen.

Beyond Sleep

2016 | Drama

Nederland​/​​Noorwegen 2016. Drama van Boudewijn Koole. Met o.a. Reinout Scholten van Aschat, Pål Sverre Hagen, Thorbjørn Harr en Anders Baasmo.

Vrije verfilming van de literaire klassieker Nooit meer slapen van W.F. Hermans, over de jonge geoloog Alfred Issendorf, die in Lapland op zoek gaat naar inslagen van meteorieten. Regisseur Koole (die ook het scenario schreef) knipte begin en eind van Hermans' boek af en zoomt in op de eindeloze en vaak gevaarlijke trektochten door de uitgestrekte Noorse toendra, die prachtig in beeld worden gebracht door cameraman Melle van Essen. Scholten van Aschat is ook geloofwaardig als de immer twijfelende Alfred, maar de film mist de vileine humor en de gelaagdheid van Hermans' asgrauwe boek.