Serge Frydman

Regisseur, Scenarist

Serge Frydman is regisseur en scenarist.
Er zijn 6 films gevonden.

Maintenant ou jamais

2014 | Misdaad, Drama

Frankrijk 2014. Misdaad van Serge Frydman. Met o.a. Leïla Bekhti, Nicolas Duvauchelle, Arthur Dupont en Léo Lorléac'h.

Wanneer de echtgenoot van Juliette werkloos wordt, dreigt het gelukkige gezin hun droomhuis kwijt te raken, en ze is de wanhoop nabij. De achternaam van de jonge vrouw, nu, luidt Lesage oftewel 'le sage'; de wijze of de brave. Dit krijgt een ironische bijklank wanneer Juliette de kleincrimineel Manuel, die eerder haar tas heeft gejat, in een misdaad betrekt die de geldzorgen moet wegtoveren. En dan vonkt er ook nog iets. Spannend nu-of-nooit-verhaal vraagt enige coulance inzake plausibiliteit. Maar regisseur Frydman weet: het is verdraaid moeilijk om je ogen van de beeldschone, zinnelijke Bekhti af te houden.

Mon ange

2004 | Drama

Frankrijk/België 2004. Drama van Serge Frydman. Met o.a. Vanessa Paradis, Vincent Rottiers, Eduardo Noriega en Claude Perron.

Prostituee Colette (Paradis) pikt voor een collega haar tienerzoon Billy (Rottiers) op uit een tehuis. Maar dan wordt die collega door een pooier vermoord en slaan Colette en haar beschermeling op de vlucht. Aardige roadmovie waarin langzaam maar zeker een band ontstaat tussen de twee. Regisseur Frydman kreeg ooit een César-nominatie voor zijn scenario van Patrice Lecontes La fille sur le pont, ook met Paradis in de hoofdrol. Deze debuutfilm is niet helemaal geslaagd, daarvoor weet Paradis net te weinig empathie op te wekken. Speelt deels in Amsterdam.

Rue des Plaisirs

2002 | Drama, Romantiek

Frankrijk/Duitsland 2002. Drama van Patrice Leconte. Met o.a. Laetitia Casta, Patrick Timsit, Catherine Mouchet, Isabelle Spade en Vincent Elbaz.

Een vergeefse zoektocht naar de magie van La fille sur le pont. Dat is Lecontes detailrijke herschepping van het Franse bordeelmilieu voordat de wet-Marthe Richard in 1946 een einde maakte aan het tijdperk van de maisons closes. Zo’n herenplezierhuis is het Parijse Palais Oriental, waar tijdens WO II treurige vlinder Marion (een horizontaal acterende Casta met zwartgeverfd haar) droomt van haar prins en een zangcarrière. Manusje-van-alles Petit Louis (een aandoenlijke Timsit) adoreert haar en offert zichzelf op voor haar geluk. Geweldige decors, uitgekiende ‘Scope-cadrages van de regisseur, maar Serge Frydmans scenario is somber op het kille af.

La fille sur le pont

1999 | Romantisch drama

Frankrijk 1999. Romantisch drama van Patrice Leconte. Met o.a. Vanessa Paradis, Daniel Auteuil, Demetre Georgalas, Isabelle Petit-Jacques en Frédéric Pflüger.

Adèle (Paradis) staart levensmoe op een donkere brug naar het water. Dan klinkt de sonore stem van Gabor (Auteuil), een filosofisch aangelegde messenwerper, die haar vraagt zijn nieuwe assistente te worden. Gevaarlijk, maar wat heeft ze te verliezen? Het is het begin van een wonderlijke reis die de eenlingen voert langs de theaters en casino's van Parijs, San Remo, Istanboel en Athene. In het fraaie drama La fille sur le pont - gefilmd in stemmig zwart-wit en bevolkt door clowns, dwergen en slangenmensen - is Lecontes fascinatie met Fellini en Godard overduidelijk.

Une chance sur deux

1997 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1997. Komedie van Patrice Leconte. Met o.a. Jean-Paul Belmondo, Alain Delon, Vanessa Paradis, Eric Defosse en Michel Aumont.

De twintig-jarige Alice (Paradis) heeft haar vader nooit gekend. Verslingerd aan snelle wagens is ze wegens autodiefstal in de gevangenis beland. Een maand voor haar vrijlating sterft haar moeder, die haar een cassette nalaat, waarop ze iets van het geheim onthult over het vaderschap. Twintig jaar geleden was ze verliefd op twee mannen. Toen ze zwanger werd, hield ze het voor hen geheim. Aan Alice nu om uit te zoeken wie haar vader is. Alice gaat naar de Franse Rivi[KA2]era, waar ze L[KA1]eo Brassac (Belmondo) en Julien Vignal (Delon) aantreft. Een van hen moet haar vader zijn. Ze zetten zich snel over hun verbazing heen en voelen zich verantwoordelijke vaders. Als Alice een auto bij een discotheek pikt, blijkt die van de Russische maffia te zijn. Zo krijgen Brassac en Vignal onmiddellijk werk aan de winkel als de Russische gangsters niet niet alleen hun auto terug willen, maar ook een koffer met geld. Zorgeloze amusementsfilm die 28 jaar na BORSALINO Belmondo en Delon nogmaals herenigt. Zoals te verwachten werd het een vlotte, avontuurlijke komedie met een dosis actie, spektakel en tederheid waarbij de twee heilige mastodonten van de Franse film de kans krijgen zichzelf te relativeren. Geen grote filmkunst, maar zeker niet langdradig of vervelend. Leconte schreef het scenario samen met Patrick Dewolf. Vanessa zingt met haar eigen stem in het Russisch en bestuurt zelf de snelle auto's. Voor de fotografie is Steven Poster verantwoordelijk. Dolby Stereo Digital.

Les grands ducs

1995 | Komedie

Frankrijk 1995. Komedie van Patrice Leconte. Met o.a. Jean-Pierre Marielle, Philippe Noiret, Jean Rochefort, Catherine Jacob en Michel Blanc.

Naar hysterie overhellende klucht waarvoor Leconte zijn drie acteerkanonnen wellicht iets te veel de vrije hand liet. Derdeplansacteurs op leeftijd Eddie, Victor en Georges (vertolkt door respectievelijk Rochefort, Noiret en Marielle) gaan gezamenlijk met hetzelfde boulevardstuk op Frankrijk-tournee. Producent Shapiron (Michel Blanc), vrijwel bankroet, tracht heimelijk de onderneming te saboteren zodat hij het verzekeringsgeld kan opstrijken. Eduardo Serra's kleurrijke 'Scope-fotografie en het middels de montage nog opgeschroefde turbotempo verhullen niet dat deze lawaaierige, bijzonder vermoeiende film te zelden leuk is. Met Nederlandse ondertiteling.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Serge Frydman op televisie komt.

Reageer