Andrew Young

Regisseur, Acteur

Andrew Young is regisseur en acteur.
Er zijn 4 films gevonden.

Assassinated: The Last Days of King & Kennedy

1998 | Documentaire

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Vince DiPersio en William Guttentag. Met o.a. Andrew Young, Reverend Benjamin Hooks, Dexter Scott King, Yolanda King en Harry Belafonte.

VV.

Four Little Girls

1997 | Documentaire, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1997. Documentaire van Spike Lee. Met o.a. Bill Baxley, James Bevel, Diane Braddock, Taylor Branch en Carolyn Lee Brown.

Op 28 augustus 1963 verkondigde Martin Luther King zijn beroemde woorden 'I have a dream'. Nog geen twee weken later leek deze droom uiteen te spatten. In het sterk racistische Birmingham, Alabama kwamen bij een bomexplosie in de Baptist Church in de 16th Street vier jonge zwarte meisjes van rond de twaalf om het leven. Denise McNair, Carole Robertson, Cynthia Wesley en Addie Mae Collins werden op 15 september 1963 vier jonge martelaren van het zinloze geweld. Spike Lee bezoekt de nog levende ouders, vrienden en leraars van deze meisjes, evenals kerkgezagdragers, toenmalige leden van de overheid en het gerecht en bevriende acteurs als Ossie Davis en Bill Cosby. Hij zoekt naar de reden van de blinde haat die de integratie zolang tegenhield in deze streken. Hij toont actualiteitsopnamen van destijds, toen de Ku Klux Klan openlijk demonstreerde zonder dat de politie tussenbeide kwam, maar wanneer een neger het toilet bezocht dat enkel voor blanken was voorbehouden ging hij de gevangenis in. Wel komt hij tot slotsom dat het offer van deze vier meisjes er in sterke mate heeft toe bijgedragen dat de meerderheid van de blanke Amerikanen hun steun verleenden om de anderskleurigen dezelfde rechten te geven. Het liedje Birmingham Sunday dat Joan Baez aan deze zaak wijdde klinkt over de generiek. Een beklijvende documentaire die in 1998 een Oscarnominatie kreeg. Een film die nog niets aan actualiteit heeft ingeboet. Sam Pollard stond in voor de montage. De fotografie is van Ellen Kurus.

Cutting Loose

1995 | Documentaire

Verenigde Staten 1995. Documentaire van Susan Todd en Andrew Young.

Nergens ter wereld wordt het carnaval zo uitbundig gevierd als in New Orleans. Zes weken lang tot mardi gras (as-woensdag) is iederen gelijk, ongeacht afkomst of welstand. Arm en rijk, blank en zwart, homo of hetero ze trekken er allemaal op uit, gekleed in de kleurrijkste gewaden of bijna naakt en alleen maar kakelbont opgesierd. De film begint één maand voor de feestelijkheden, als alles nog in volle voorbereiding is. Vier personages staan centraal: studente Malise, koningin van de kring van Nereus, die uitsluitend toegankelijk is voor lieden uit de betere en chiquere kringen; decorateur Dick, 'koningin' van de kring van Petronius, waarin v.n.l. homo's zitten; schilder Juan van St. Anna, een kunstenaarsbeweging; stripster Gio namens de kring der Ouden, die de toeschouwers in volvoering wil brengen met een erotische dans waar de vonken vanaf spetteren. De film laat de kijker kennis maken met hun entourage, een onbekend wereldje voor de meesten. Wie nieuwsgierig is naar het carnaval van New Orleans, krijgt hier iets heel fleurigs voorgeschoteld. De feestelijkheden worden opgediend als wervelende, maar heerlijke cocktail. Het scenario is van beide makers. Meervoudig bekroond, w.o. het Sundance-festival.

Children of Fate: Life and Death in A Sicilian Family

1992 | Documentaire, Drama

Verenigde Staten 1992. Documentaire van Andrew Young, Susan Todd, Robert M. Young en Michael Roemer.

Andrew Young en zijn vrouw Susan Todd besloten de zwart-wit documentaire CORTILE CASCINO uit 1961 van zijn vader Robert M. Young en diens compagnon Michael Roemer over een jonge kinderrijke familie uit een sloppenwijk van Palermo van de plank te halen, en de draad dertig jaar later op te vatten met beelden in kleur en interviews, om te laten zien hoe het deze familie vergaan is. Centraal staat Angela, moeder van zeven kinderen, die inmiddels de vijftig is gepasseerd, en gescheiden is van haar brute echtgenoot, een nietsnut die ooit op een soort Elvis Presley leek, en die nu zijn dagen slijt in eenzaamheid en berouw. Aan de hand van het verhaal van de vrouw ziet de kijker door middel van echte flashbacks, die samengesteld zijn met beelden van de oorspronkelijke film, hoe de leefomstandigheden voor allen verbeterd zijn, maar dat ook de moderne tijd drukt op het leven in Sicilië, als de film eindigt met de dood van een der dochters, die aan AIDS lijdt. Een buitengewoon sterke film, die men beslist gezien moet hebben. CORTILE CASCINO werd indertijd door de Amerikaanse omroep NBC gefinancierd, maar nooit uitgezonden omdat het beeld over Zuid-Italië niet paste bij de heersende opvatting.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Andrew Young op televisie komt.

Reageer