Kenyon Hopkins: muziek.
Er zijn 12 films gevonden.

12 Angry Men

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van William Friedkin. Met o.a. Courtney B. Vance, George C. Scott, Ossie Davis, Armin Mueller-Stahl en Dorian Harewood.

12 angry men speelt zich goeddeels af in één kamer van een gerechtsgebouw, waar een 12-koppige jury moet oordelen over de (on)schuld van een jonge latino die - zo luidt de aanklacht - z'n vader heeft vermoord. Bij een dergelijk Kammerspiel, waarin alles draait om ensemblespel en het inlevingsvermogen van de acteurs, zijn vergelijkingen met de versie van Sidney Lumet uit 1957 bijna onontkoombaar. Is Jack Lemmon, de dwarsligger van de jury, net zo goed als Henry Fonda die die rol 40 jaar eerder voor z'n rekening nam? En houdt Tony Danza zich staande tussen veteranen als Scott en Mueller-Stahl (verrassend genoeg is het antwoord een volmondig ja)? Opvallendste rol is voor Mykelti Williamson als de zwarte racist in het gezelschap.

Downhill Racer

1969 | Drama, Biografie, Sportfilm

Verenigde Staten 1969. Drama van Michael Ritchie. Met o.a. Robert Redford, Gene Hackman, Camilla Sparv, Karl Michael Vogler en Jim McMullan.

Redford is een uitstekende skiër, maar zijn onverschillige houding zit zijn carrière in de weg. Na een ongeluk, waarbij een lid van het Amerikaanse Olympische team betrokken is, wordt hij geselecteerd, tegen de zin van trainer Hackman. Tijdens de training in de Oostenrijkse Alpen zullen ze echter naar elkaar toegroeien en de prestaties van Redford worden steeds beter. Wie van skiën houdt zal genieten van deze film en vooral van de opmerkelijk gefilmde afdaling die het hoogtepunt vormt. Als je minder geboeid bent van deze sport kun je beter naar een andere film kijken, want het scenario van James Salter, naar een roman van Oakley Hall, is oerconventioneel en bevat geen enkele verrassing. Wel adembenemende fotografie van Bryan Probyn.

A Lovely Way to Die

1968 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1968. Thriller van David Lowell Rich. Met o.a. Kirk Douglas, Sylva Koscina, Eli Wallach, Kenneth Haigh en Sharon Farrell.

Ex-cop Douglas wordt door officier van justie Wallach aangeworven als lijfwacht om de van de moord op haar echtgenoot beschuldigde weduwe Koscina te beschermen. Hij raakt overtuigd van haar onschuld. Als ze bij gebrek aan bewijs vrijgesproken wordt, gaat hij op zoek naar de ware moordenaar. Trage, maar boeiende moordgeschiedenis met enkele spannende momenten. Verzorgde montage en stevig scenario van A.J. Russell, maar het grote aantal opnames van kleine ensceneringen maken dat de film eigenlijk beter geschikt is voor tv dan voor de bioscoop. Filmdebuut van McGraw. Camerawerk van Morris Hartzband.

This Property Is Condemned

1966 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1966. Romantisch drama van Sydney Pollack. Met o.a. Robert Redford, Natalie Wood, Charles Bronson, Kate Reid en Mary Badham.

Op een kwade dag, ergens tijdens de depressiejaren, komt Owen Legate (Redford) naar een dorp in Mississippi met de opdracht om de werknemers van de spoorlijn te ontslaan. Een drama, vooral omdat het merendeel van het dorp voor het spoor werkt. Maar toch valt Alva Starr (Wood), het mooiste meisje van het dorp voor Owen. Wood en Redford spelen bij vlagen de sterren van de hemel, Francis Ford Coppola schreef mee aan het script, een bewerking van een verhaal van Tennessee Williams. Maar toch werd dit geen klassieker. Het gemankeerde slot zorgde ervoor dat Williams eiste om van de titelrol geschrapt te worden.

Mister Buddwing

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Delbert Mann. Met o.a. James Garner, Jean Simmons, Suzanne Pleshette, Angela Lansbury en Katharine Ross.

Miskleun. De overbekende plot doet Garner opdraven als een man met geheugenverlies die het verleden tracht in te vullen. Hij ontmoet diverse vrouwen die mogelijk deel hebben uitgemaakt van zijn vroegere bestaan.

Wild in the Country

1961 | Drama, Musical

Verenigde Staten 1961. Drama van Philip Dunne. Met o.a. Elvis Presley, Hope Lange, John Ireland, Tuesday Weld en Gary Lockwood.

Een pseudo-literaire Elvis-productie waarin hij een provinciale jongen is met talent voor het schrijven. Een eerlijke film die echter vol clichés zit. Scenario van Clifford Odets naar een roman van J.R. Salamanca. Camerawerk van William C. Mellor.

The Hustler

1961 | Sportfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1961. Sportfilm van Robert Rossen. Met o.a. Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie, George C. Scott en Myron McCormick.

Newman is een gewone jongen, die sinds zijn vijftiende een vermaard poolspeler is. Hij heeft een droom: Minnesota Fats verslaan en daardoor kampioen van Amerika te worden. Als hij een match aangaat, is hij na 25 uur non-stop spelen niet alleen dodelijk vemoeid, maar ook verslagen, al zijn spaargeld kwijt en bovendien een illusie armer. Newman speelde 25 jaar later dezelfde rol in THE COLOR OF MONEY.

Wild River

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Montgomery Clift, Jo Van Fleet, Lee Remick, Albert Salmi en Jay C. Flippen.

Traditie knokt tegen vooruitgang in Wild River. In 1933 bezoekt de overheid in de persoon van Chuck Glover (Clift) de Tennessee Valley met het doel tachtiger Ella Garth (Van Fleet) van haar eillandje te praten ten faveure van dammen in de rivier. Wild River sloeg niet aan in 1960, maar achteraf is goed te zien dat het drama een hartsproject was van regisseur Kazan; hij maakte wonderschone beelden van de Tennessee Valley, smeedde uit twee romans een goed, tragisch script en haalde uit de veertiger Van Fleet - die gespecialiseerd was in het vertolken van ouderen - haar beste acteerprestatie ooit.

The Fugitive Kind

1960 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1960. Romantiek van Sidney Lumet. Met o.a. Marlon Brando, Anna Magnani, Joanne Woodward, Maureen Stapleton en Victor Jory.

Als eerste acteur in de filmgeschiedenis toucheerde Marlon Brando één miljoen dollar gage voor zijn rol in Sidney Lumets drama The Fugitive Kind (1960). De film is gebaseerd op het toneelstuk Orpheus Descending van Tennessee Williams en vertelt van een zwervende bruut (Brando), die in een stadje in het zuiden van de VS de vrouwen het hoofd op hol brengt. Onder zijn 'slachtoffers' Anna Magnani (als een getrouwde vrouw van middelbare leeftijd) en Joanne Woodward (als de vurige Carol). Brando speelde overigens al eerder in een Williams-verfilming. In 1951 schokte hij bioscoopbezoekers met zijn rauwe en compromisloze vertolking van Stanley Kowalski in A Streetcar Named Desire.

The Strange One

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Jack Garfein. Met o.a. Ben Gazzara, George Peppard, Pat Hingle, Mark Richman en Geoffrey Horne.

Een eigenaardig kazerneverhaal over de vreemde invloed die Gazzara heeft op verschillende recruten. Een opmerkelijk vrijmoedige bewerking van End as A Man van Calder Willingham.

12 Angry Men

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Sidney Lumet. Met o.a. Henry Fonda, Lee J. Cobb, Ed Begley, Jack Warden en Martin Balsam.

De zaak van een jonge Puertoricaan die wordt beschuldigd van moord op zijn vader lijkt zo simpel. Maar als de jury zich terugtrekt voor beraad is er onder de twaalf leden een, 'Jurylid nummer 8' (een geweldige Fonda), die níet overtuigd is van zijn schuld. Stukje bij beetje brengt hij de anderen aan het twijfelen over hun te makkelijke, vooringenomen conclusie. Dit fascinerende speelfilmdebuut van regisseur Lumet (Dog Day Afternoon, Network) is een ronduit claustrofobische rechtbankthriller, die zich vrijwel volledig afspeelt binnen één ruimte. Oscarnominaties voor beste film, regisseur en script.

Baby Doll

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Karl Malden, Carroll Baker, Eli Wallach, Mildred Dunnock en Lonny Chapman.

Grimmig gefilmd op locatie in Mississippi met een verhaal over een kindbruidje, haar domme, razende echtgenoot en een flikflooiende zakenman die hun rivaal wordt en beiden misbruikt. Veroordeeld door het Fatsoenslegioen toen de film uitkwam. Dit Tennessee Williams-verhaal mag vandaag de dag tam aandoen, het is nog steeds bruisend. Camerawerk van Boris Kaufman. Filmdebuut van Wallach en Torn.