Pierre Orma

Acteur

Pierre Orma is acteur.
Er zijn 2 films gevonden.

Camp de Thiaroye

1987 | Historische film, Drama

Algerije/Senegal/Tunesië 1987. Historische film van Ousmane Sembene en Thierno Faty Sow. Met o.a. Ibrahima Sane, Sijri Bakaba, Camara Dansogho Mahamed, Jean-Daniel Simon en Pierre Orma.

Na afloop van WO II werden zwarte Afrikaanse infanteristen, die hun nek geriskeerd hadden voor Frankrijk, gestationeerd in een legerplaats in Dakar, van waaruit ze gerepatriëerd zouden worden. Hun was soldij beloofd als ze zouden afzwaaien, maar de Franse legerleiding liet op zich wachten en ze zaten meer dan zeven maanden vast in mensonterende omstandigheden. Ze werden voortdurend gediscrimineerd en waren veelvuldig het doelwit van racistische uitingen van het gezag. De goed gemaakte en aandoenlijk vertolkte film over een zwarte bladzijde in de Franse koloniale geschiedenis is niet verstoken van ironie, humor en spiritualiteit; het is vooral een pleidooi voor verdraagzaamheid en humaniteit. Het werk werd in 1988 met een prijs bekroond op het filmfestival van Venetië.

Ceddo

1976 | Drama, Historische film

Senegal 1976. Drama van Ousmane Sembene. Met o.a. Tabara Ndiaye, Moustapha Yade, Mamadou Ndiaye Diagne, Ousmane Camara en Alioune Fall.

In het 17e-eeuwse West-Afrika wordt op grote schaal slavenhandel gedreven. Daarnaast verbreiden missionarissen het katholieke geloof en verdedigen imams islam. De stam der Ceddo weigert zich te laten bekeren. Door slim politiek spel lijkt de imam toch zijn zin te krijgen, maar dan komen de Ceddo in opstand onder leiding van de prinses. Een knappe film over de eerste koloniale uitwassen in Afrika, naar Ousmane's eigen roman.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Pierre Orma op televisie komt.

Reageer