Ronit Elkabetz: regie, cast en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Gett

2014 | Drama

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2014. Drama van Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz. Met o.a. Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Menashe Noy, Sasson Gabai en Ze'ev Revach.

Viviane wil scheiden van haar man, simpelweg omdat ze niet meer van hem houdt. Haar echtgenoot geeft echter geen toestemming, dus kunnen de vrouwonvriendelijke rabbijnen van de religieuze rechtbank de scheiding niet bekrachtigen. Gett, het slotdeel van een trilogie over de huwelijkse perikelen van een Israëlische vrouw van middelbare leeftijd, is een even schrandere als schrijnende combinatie van rechtbankfilm en echtscheidingsdrama. Met messcherpe dialogen én een geweldige hoofdrol van coregisseur Elkabetz, die, als ze tijdens de vele zittingen niet mag spreken, voldoende heeft aan haar blik en lichaamstaal.

Lo roim alaich

2011 | Drama

Israël​/​​Duitsland 2011. Drama van Michal Aviad. Met o.a. Jenya Dodina, Ronit Elkabetz en Gil Frank.

Wanneer tv-maakster Nira (Dodina) bij een reportage stuit op de charismatische activiste Lily (Elkabetz), haalt een verdrongen verleden haar in één klap in: evenals zijzelf was Lily twintig jaar eerder slachtoffer van dezelfde serieverkrachter. Aanvankelijk heeft Lily geen behoefte aan Nira's toenadering, maar gaandeweg ontdooit ze en groeit er een band tussen de twee. Documaakster Aviad baseerde zich bij haar fictiedebuut op een geruchtmakende Israëlische zaak uit de jaren 1977-'79 en last daarvan ook geluidsopnames in. Toch blijft dit confronterende lotgenotenverhaal met twee geweldige hoofdrollen steeds discreet.

La fille du RER

2009 | Drama

Frankrijk 2009. Drama van André Téchiné. Met o.a. Émilie Dequenne, Catherine Deneuve, Michel Blanc, Mathieu Demy en Ronit Elkabetz.

Oudgediende Téchiné liet zich voor dit in twee episodes opgedeelde psychodrama inspireren door een incident uit 2004, waarbij een meisje aangifte deed van mishandeling met antisemitische achtergrond. Hier heet zij Jeanne en wordt met stille-wateren-diepe gronden-finesse vertolkt door Waals talent Dequenne. Motieven van de jonge vrouw voor haar zonderlinge handelwijze blijven impliciet, duister. Zowel personage als film herinneren sterk aan uitspraak van rechercheur Alex (Daniel Auteuil) uit de eerdere Téchiné-film Les voleurs: 'Ik heb altijd al gedacht dat de wereld een kwade droom was en niets anders.'

Jaffa

2009 |

Israël​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 2009. Keren Yedaya. Met o.a. Dana Ivgy, Mahmud Shalaby en Ronit Elkabetz.

Niets is zo enerverend voor een wankel intercultureel collectief als een interculturele zwangerschap. Regisseur Yedaya ging aan de slag met dit aloude motief met de talentvolle Dana Ivgy als een jonge Joodse vrouw uit een arbeidersmilieu in Jaffa (stadsdeel van Tel Aviv) die een kind verwacht van haar Arabische vriend (Shalaby). Hardvochtige familieleden dwingen tot geheimhouding maar een tragisch voorval zet de deur open voor verzoening. Yedaya ging voor de esthetiek van een zoet melodrama waardoor het venijn mooi contrasteert. Alleen al de moeite waard vanwege de complexe moeder-dochterscènes van actrices Elkabetz en Ivgy.

Cendres et sang

2009 | Drama

Frankrijk​/​​Roemenië​/​​Portugal 2009. Drama van Fanny Ardant. Met o.a. Ronit Elkabetz, Marc Ruchmann, Claire Bouanich en Abraham Belaga.

‘As en bloed’ is het voortsjokkende regiedebuut van actrice-icoon Ardant. Waarin Judith (Elkabetz), Oost-Europese bannelinge in Marseille, met haar kinderen een zomer lang doorbrengt in de afgelegen geboortestreek van haar niet met name genoemde vaderland. Aldaar belandt ze in oude clanvetes die haar echtgenoot al het leven kostte. Helaas kunnen zelfs de kamerbrede prachtplaatjes van Gérard de Battista de kijker niet uit de snurk houden. Naar Eschyle ou le grand perdant uit 1985 van de Albanese romancier Ismail Kadare en opgenomen in de Transsylvanische regio van Roemenië.

The Band's Visit

2007 | Drama, Komedie, Muziek

Israël​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2007. Drama van Eran Kolirin. Met o.a. Ronit Elkabetz, Sasson Gabai, Saleh Bakri en Khalifa Natour.

Israëlische publiekstrekker over een achtkoppig Egyptisch politieorkest dat op bezoek in Israël de verkeerde bus neemt en in een slaperig woestijnstadje wordt opgevangen door een vrijgevochten restauranthoudster en haar bescheiden vrienden. Poëtische beelden en ontroerende ontboezemingen in een fantastische Joods-Arabische kruising tussen Napoleon Dynamite, De Noorderlingen en Il postino. The Band's Visit maakte een ware zegetocht langs de internationale festivals, van Jeruzalem tot Tokio, en sleepte ruim vijftig prijzen in de wacht. Geschoten op locatie in Yeruham in de Negev woestijn, een economisch en cultureel armoedig oord.

Ve'Lakhta Lehe Isha

2004 | Drama

Frankrijk​/​​Israël 2004. Drama van Ronit Elkabetz en Shlomi Elkabetz. Met o.a. Ronit Elkabetz, Simon Abkarian, Gilbert Melki en Sulika Kadosh.

Haifa, eind jaren zeventig. Viviane (coscenarist en -regisseur Ronit Elkabetz) is getrouwd met Eliahou, een diep religieuze man die haar niet slaat, niet drinkt, meehelpt in het huishouden en veel aanzien geniet in de synagoge - zo helpen haar broers en ooms haar herinneren als de film begint. Waarom wil ze dan van hem af? De terugkeer van een oude vlam heeft er iets mee te maken, maar de problemen lijken dieper te liggen. De onvermijdelijke ondergang van dit huwelijk levert een pijnlijke film op, die voorzichtig balanceert op de rand van sociaal-realisme en melodrama. Winnaar van de publieksprijs in Venetië.

Or

2004 | Drama

Israël​/​​Frankrijk 2004. Drama van Keren Yedaya. Met o.a. Dana Ivgy, Ronit Elkabetz, Meshar Cohen, Katia Zinbris en Shmuel Edelman.

Met Or arriveerde de minimalistische misèrecinema in het Beloofde Land - in Tel Aviv, om precies te zijn. Daar treedt meisje-met-gouden-hart Or (Ivgy) bewonderenswaardig optimistisch dagelijks haar portie problemen tegemoet. Grote complicatiefactor voor de werkstudente is moeder Ruthie (Elkabetz), een drugsverslaafde ex-prostituee in de post-afkickfase. Terwijl mama ieder moment in oude gewoontes dreigt terug te vallen, klopt Amor bij liefdevolle dochter Or aan. Zoals de plot zich laat lezen laat de film zich bekijken: als een onverbloemde, statisch gefilmde blik in weinig benijdenswaardige levens. Won een gezinsverpakking prijzen in Cannes.

Origine contrôlée

2001 | Komedie, Drama

Frankrijk 2001. Komedie van Ahmed Bouchaala, Zakia Tahri en Ahmed Bouchaala. Met o.a. Patrick Ligardes, Atmen Kelif, Ronit Elkabetz, Abder El Kabir en Alexia Stresi.

Met Or arriveerde de minimalistische misèrecinema in het Beloofde Land - in Tel Aviv, om precies te zijn. Daar treedt meisje-met-gouden-hart Or (Ivgy) bewonderenswaardig optimistisch dagelijks haar portie problemen tegemoet. Grote complicatiefactor voor de werkstudente is moeder Ruthie (Elkabetz), een drugsverslaafde ex-prostituee in de post-afkickfase. Terwijl mama ieder moment in oude gewoontes dreigt terug te vallen, klopt Amor bij liefdevolle dochter Or aan. Zoals de plot zich laat lezen laat de film zich bekijken: als een onverbloemde, statisch gefilmde blik in weinig benijdenswaardige levens. Won een gezinsverpakking prijzen in Cannes.

Hatuna Meuheret

2001 | Romantiek, Komedie, Drama

Israël​/​​Frankrijk 2001. Romantiek van Dover Kosashvili en Dover Kosashvili. Met o.a. Lili Kosashvili, Sapir Kugman, Aya Steinovits Laor, Rozina Cambos en Simon Chen.

In Tel Aviv, in het milieu van conservatieve Georgische immigranten, zoeken zijn ouders naar een geschikte huwelijkskandidaat voor Zaza. Twee dingen zijn uit den boze: zij mag niet ouder zijn dan hij, en zeker niet gescheiden - dat betekent immers dat ze geen maagd meer is. Het komt dus bijzonder slecht uit dat Zaza verliefd is op Judith, een 34-jarige vrouw met een dochtertje uit een vorig huwelijk. Late Marriage begint als een zwarte komedie, maar naarmate het verhaal vordert, krijgt de humor steeds grimmiger trekjes.

Hameuad

1990 | Komedie

Israël 1990. Komedie van Daniel Wachsmann. Met o.a. Shuli Rand, Ronit Elkabetz, Zvi Shissel, Shabtai Conortti en David Danino.

Een jonge man weigert zijn vader op te volgen als rabbijn. Hij geeft de voorkeur aan een leven op de straat. Met een vriend geeft hij goochelvoorstellingen. Tijdens een ontmoeting met een vrouwelijk 'medium' raakt hij er van overtuigd dat hij over echte magische krachten beschikt, en gedrieën organiseren ze een telepathiespektakel waarbij ze op afstand voorwerpen in brand steken. Het succes is verpletterend. Hij gaat terug naar zijn eigen dorp. Ondanks verzet van de rabbijnen wordt hij een beroemde genezer en zelfs een notabele. Aan het einde van de film weten we het nog niet: is hij medium of goochelaar? De in Amerikaanse films vaak behandelde relatie tussen kwakzalverij en religie wordt hier nog wat gecompliceerder door de rol van religieuze fanatici. Dit maakt het er voor westerse kijker niet altijd even duidelijk op, maar alles wordt levendig gebracht, met een humor die niet ontbloot is van sarcasme. Hoofdrolspeler Rand speelt zijn eigen autobiografie en komt dan ook zeer overtuigend over!