Alan Marshall: cast, scenario en productie.
Er zijn 16 films gevonden.

Hollow Man

2000 | Sciencefiction, Thriller, Horror, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Kevin Bacon, Elisabeth Shue, Josh Brolin, Kim Dickens en Greg Grunberg.

Het gros van de Amerikaanse recensenten kon zich niet inhouden met de titel en grapte er lustig op los met inkoppers als 'Hollow Man leaves an empty feeling'. Verhoevens versie van oerhorrorfilm The Invisible Man (1933) is inderdaad geen diepgraver maar blinkt wel uit in rechttoe rechtaan griezelactie. Bacon is de wetenschapper die ontdekt hoe je onzichtbaar kan worden en zichzelf als proefkonijn opwerpt. Helaas heeft het experiment nare bijwerkingen: je gaat er suffe teksten van oplepelen en je gaat je medemens ietwat agressief benaderen.

Starship Troopers

1997 | Sciencefiction, Actiefilm, Horror

Verenigde Staten 1997. Sciencefiction van Paul Verhoeven. Met o.a. Casper Van Dien, Denise Richards, Michael Ironside, Dina Meyer en Jake Busey.

De internationale cultuurpolitie rukte in 1997 massaal uit om Verhoeven's sf-project neer te sabelen. Zijn intergalactische strijd tussen mens en spin zou fascistisch zijn, seksistisch en bovenal simplistisch. Maar Starship Troopers is eigenlijk een film vol dubbele bodems en ironie, en juist de totalitaire trekjes van de maatschappij die hij schetst worden op de hak genomen. Hij koos voor de hoofdrollen acteurs uit de tv-series Beverly Hills 90210 en Melrose Place, meer om hun knappe uiterlijk dan om hun acteertalent. Losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert A. Heinlein. Amusant, goedgemaakt popcornvermaak.

Showgirls

1995 | Drama, Musical, Erotiek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1995. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Elizabeth Berkley, Kyle MacLachlan, Gina Gershon, Gina Ravera en Robert Davi.

De beste slechte film van de jaren negentig. Het draait allemaal om de tergend domme blondine Nomi (Berkley) en haar moeizame weg naar roem als topless showgirl in de Stardust in Las Vegas. Een weg die is bezaaid met ranzige mannetjes, hitsige lesbo's en rijst met groenten. Maar liefst veertig miljoen dollar werd in Showgirls geïnvesteerd. In de VS was een hoop te doen over de hoeveelheid bloot, maar wie erotiek verwacht, komt bedrogen uit. Het enige prikkelende is het tenenkrommende acteren van de plastisch gemanipuleerde Berkley, die als een manische marionet over het scherm stuitert.

Cliffhanger

1993 | Actiefilm, Thriller, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Italië​/​​Frankrijk 1993. Actiefilm van Renny Harlin. Met o.a. Sylvester Stallone, Janine Turner, Michael Rooker, John Lithgow en Rex Linn.

In de zinderende openingsscène van Cliffhanger (zo mooi geparodieerd in Ace Ventura 2) slaagt alpinist Gabe Walker (Stallone) er niet in om iemand van de dood te redden. Gabe geeft hierna zijn reddersbaan op, maar is acht maanden later toevallig in de ­bergen als een vliegtuig met koffers vol met geld neerstort, wat boeven aantrekt. De film barst van de opmerkelijke stunts en stoer camerawerk, werd bij de Oscars genomineerd voor beste visuele en geluidseffecten, Stallone is in vorm, Lithgow is een prima schurk, maar Cliffhanger is in al z’n spektakel niet altijd even geloofwaardig. Desondanks een van de hoogtepunten in Stallone’s carrière vol pieken en dalen.

Basic Instinct

1992 | Thriller

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1992. Thriller van Paul Verhoeven. Met o.a. Michael Douglas, Sharon Stone, George Dzundza, Jeanne Tripplehorn en Denis Arndt.

De film is vooral bekend vanwege enkele seksscènes waarin regisseur Verhoeven heel eigenwijs verder ging dan de gemiddelde Hollywood-regisseur zou durven, maar is ook gewoon een sterke, goed gemaakte thriller, met prima rollen van Douglas en Stone. Rechercheur Nick Curran (Douglas) onderzoekt de zaak van een rockster die tijdens het vrijen is vermoord. Hij kreeg een ijspriem in zijn voorhoofd. Alle sporen leiden naar de verleidelijke Catherine Tramell (Stone). Curran valt als een blok voor Tramell, maar heeft zij het nou gedaan of niet? In 2006 verscheen de volstrekt overbodige sequel Basic Instinct 2.

Jacob's Ladder

1990 | Drama, Fantasy, Thriller

Verenigde Staten 1990. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Tim Robbins, Danny Aiello, Matt Craven, Pruitt Taylor Vince en Jason Alexander.

Postbode Jacob Singer (Robbins) wordt tot waanzin gedreven door vreselijke nachtmerries. Na een telefoontje van een oude vriend beseft hij dat hij niet de enige is met angstdromen en dat de verklaring moet liggen in zijn verleden als soldaat in Vietnam. Wat heeft het leger toen met hem en zijn makkers uitgespookt? Regisseur Lyne laat in deze fascinerende psychologische thriller in het midden wat echt is en wat ontsproten is aan de steeds instabielere geest van Singer. Het net iets te warrige script van Bruce Joel Rubin wordt goedgemaakt door indringend spel van Robbins.

Homeboy

1988 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Drama van Michael Seresin. Met o.a. Mickey Rourke, Christopher Walken, Debra Feuer, Thomas Quinn en Kevin Conway.

Rourke is een ietwat achterlijke, vereenzaamde bokser op het einde van zijn loopbaan. Zijn manager Walken wil hem inschakelen bij een kraak, maar Rourke verkiest de ring in te gaan voor een belangrijke wedstrijd, waarschijnlijk zijn laatste. Gevoelloos gefilmd verhaal van een loser, waarin Rourke echter overkomt als een karikatuur. Wel mooi gefilmd door Gale Tattersall. Het scenario van Eddie Cook zit vol clichés en is een erg deprimerende metafoor op de gebroken Amerikaanse droom. Michael Kamen en Eric Clapton zorgden voor een hedendaagse score.

Angel Heart

1987 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten​/​​Canada​/​​Verenigd Koninkrijk 1987. Thriller van Alan Parker. Met o.a. Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet en Charlotte Rampling.

Van regisseur Parker (Midnight Express, Pink Floyd: The Wall) zijn we visueel gelikte films gewend en ook deze sfeervolle, verontrustende thriller vol angstaanjagende en sensuele beelden stelt wat dat betreft niet teleur. Een morsige privé-detective (Rourke) gaat in opdracht van een sekteleider (De Niro) op zoek naar een vermist persoon en krijgt en passant te maken met het bovennatuurlijke. Een seksscène tussen Rourke en Bonet werd op de montagetafel gekuist op last van de Amerikaanse filmkeuring. Naar het boek Falling Angel van William Hjortsberg.

Birdy

1984 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1984. Drama van Alan Parker. Met o.a. Matthew Modine, Nicolas Cage, John Harkins, Sandy Baron en Karen Young.

In een trieste buurt van Philadelphia ontmoeten twee jonge mensen elkaar. Ze worden vrienden. De een, Cage, is van het sportieve type, kampioen honkbal en judo. De ander, Modine, leeft verborgen in de bomen, waar hij de vogels observeert. Cage wordt zo door de ander geobsedeerd dat hij diens passie gaat delen, zij het zonder overtuiging. Dan komt de oorlog in Vietnam. Cage komt verminkt terug, Modine psychisch getraumatiseerd: hij denkt dat hij een vogel is. Prangend verhaal over twee gezonde jongens die door een onmenselijke oorlog voor het leven zijn getekend. Schitterend spel van beide hoofdrolspelers. Scenarioschrijvers Sandy Kroopf en Jack Behr actualiseerden de roman van William Wharton, die zich afspeelt tijdens WO II. Knappe fotografie van Michael Seresin en een onconventionele score van Peter Gabriel.

Shoot the Moon

1982 | Drama

Verenigde Staten 1982. Drama van Alan Parker. Met o.a. Albert Finney, Diane Keaton, Karen Allen, Peter Weller en Dana Hill.

Analyse van een mislukt huwelijk: Finney - een sportverslaggever - en Keaton, die samen vier jonge dochters hebben, gaan uit elkaar, maar zijn dan nog niet uitgekibbeld. Script van hoog niveau door Bo Goldman. Fotografie van Michael Seresin.

Pink Floyd - The Wall

1982 | Musical, Oorlogsfilm, Animatie, Muziek, Drama, Thriller, Experimenteel

Verenigd Koninkrijk 1982. Musical van Alan Parker en Gerald Scarfe. Met o.a. Bob Geldof, Christine Hargreaves, James Laurenson, Eleanor David en Kevin McKeon.

Parker brengt met veel flair de LP van Pink Floyd op het doek, maar het slaat allemaal nergens op. Het is humorloos, bombastisch en doet sterk aan de jaren 1960-0 denken. Niemand zal zich erg interesseren voor de huwelijksproblemen en oorlogstrauma's van de hoofdfiguur Pink. De tekenfilm- intermezzo's van Gerald Scarfe zijn nog het beste. Gefilmd in Panavision.

Fame

1980 | Muziek, Drama, Musical

Verenigde Staten 1980. Muziek van Alan Parker. Met o.a. Irene Cara, Lee Curreri, Gene Anthony Ray, Laura Dean en Eddie Barth.

Swingende film, zowel wat muziek, inhoud als beeld betreft, met een clichématig maar hartverwarmend verhaal. De studenten van de High School of Performing Arts in New York komen uit alle windstreken en strijden om het hardst voor roem en geluk in de wereld van de showbusiness. Fame werd bekroond met een Oscar voor de beste score en de titelsong en kreeg een vervolg in de gelijknamige tv-serie. Gene Anthony Ray, die in de film de rol van Leroy op zich neemt, overleed op 14 november 2003 zeer plotseling als gevolg van een beroerte. Hij werd slechts 41.

Midnight Express

1978 | Drama, Biografie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Alan Parker. Met o.a. Brad Davis, Randy Quaid, John Hurt, Irene Miracle en Bo Hopkins.

Naïeve Amerikaanse student Billy Hayes belandt voor het smokkelen van een bescheiden hoeveelheid hasj in een Turkse gevangenis, een infernale plek, waar marteling en drugsmisbruik aan de orde van de dag zijn. Het enige wat hem daar op de been houdt, is zijn vriendschap met landgenoot Jimmy (Quaid) en de Brit Max (Hurt). Ondertussen levert Billy's vader een titanenstrijd om hem vrij te krijgen. Davis is prima in de rol van Hayes, Hurt is geweldig als Max, die zoveel mogelijk probeert te vluchten in een roes. Het meeslepende, op ware gebeurtenissen gebaseerde scenario van Oliver Stone won een Oscar.

Bugsy Malone

1976 | Familiefilm, Musical, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1976. Familiefilm van Alan Parker. Met o.a. Scott Baio, Florrie Dugger, Jodie Foster, John Cassisi en Martin Lev.

Eind jaren 1920, ten tijde van de Drooglegging, vechten twee gangsterbendes een oorlog uit in de straten van New York. Wanneer Fat Sam (Cassisi) schaakmat gezet wordt door de rivaliserende bende van Dandy Dan (Lev) zint hij op wraak. Hij strikt de pientere Bugsy Malone (Baio) als chauffeur en handlanger. Vreemde gangsterfilm die vooral opvalt door het feit dat alle rollen vertolkt worden door... kinderen, die i.p.v. te schieten met kogels elkaar onder de slagroom schieten. Toch werkt de pastiche uitstekend, vooral door het natuurlijk spel van de jonge cast, w.o. Foster. Parkers scenario zit prachtig in elkaar en is zeker niet opgevat als een kinderfilm. Michael Serezin en Peter Biziou stonden achter de camera en Paul Williams componeerde een aantal opvallende songs, die hem een Oscarnominatie opleverden.

He Stayed for Breakfast

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Alexander Hall. Met o.a. Loretta Young, Melvyn Douglas, Una O'Connor, Eugene Pallette en Alan Marshall.

NINOTCHKA en COMRADE X, maar dan omgekeerd als de Rus Douglas veramerikaanst wordt door de beeldschone Young; niet belangrijk.

After the Thin Man

1936 | Mysterie, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1936. Mysterie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Elissa Landi, Myrna Loy, James Stewart en Joseph Calleia.

In deze verrukkelijke tweede film in de reeks treffen we de hoffelijke Charles in San Francisco aan, waar hij bezig is de zoveelste moord op te lossen, wanneer hij tenminste niet finaal laveloos is. Een iets te langdradige maar eersteklas film met een werkelijke verrassende dader en een leuke slotscène, waarin ook Asta meedoet. Frances Goodrich bewerkte een verhaal van Dashiell Hammett tot scenario. In beeld gebracht door Oliver T. Marsh. Zie ook: 'Boston Blackie'-serie.