Joachim Werzlau: muziek.
Er zijn 7 films gevonden.

Sonnensucher

1972 | Drama

Oost Duitsland 1972. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Ulrike Germer, Günther Simon, Erwin Geschonneck en Manja Behrens.

Toen deze DEFA-productie in 1958 aan de censor werd voorgelegd, hielden de Sovjets hun duim omlaag. Een drama over uraniumwinning in het Tsjechoslowaaks-Duitse Ertsgebergte zou de imperialistische nemesis een inkijkje in de Oostblok-achtertuin kunnen geven. De op locatie geschoten film, pas in 1972 in de DDR-bioscoop, geeft een zowel propagandistisch als mild kritisch beeld van de alledag in de beruchte Wismutbergbau. Vele arbeiders waren tewerkgestelden waarmee de Sovjetdirectie niet zachtzinnig omging. Protagoniste is Lotte (Germer in haar enige filmhoofdrol), in Berlijn als prostituee opgepakt en veroordeeld tot Wismut.

Nackt unter Wölfen

1963 | Oorlogsfilm, Drama

Oost Duitsland 1963. Oorlogsfilm van Frank Beyer. Met o.a. Erwin Geschonneck, Armin Mueller-Stahl, Krystyn Wójcik, Fred Delmare en Viktor Awdjuschko.

West-Duitsland hield zich na WO II lang stil wat betreft boeken en films over de nazitijd. Bij de Oosterburen gebeurde meer, met het verslagen fascisme als leidmotief. Nackt unter Wölfen, een boekverfilming gebaseerd op feiten, is zo'n DDR-propagandawerk. Het boek (1958) was verplichte schoolstof in de DDR, en verhaalt net als de film over 'Buchenwald-kind' Stefan Zweig, die als kleuter het concentratiekamp wist te overleven. Een geslaagde, cinematografisch en historisch relevante film. In 2014 werd een nieuwe versie geschoten door de Duitse publieke omroep, om de nazi-geschiedenis 'toegankelijk te maken voor een nieuwe generatie'.

Karbid und Sauerampfer

1963 | Komedie, Romantiek, Drama

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1963. Komedie van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Erwin Geschonneck, Marita Böhme, Manja Behrens, Margot Busse en Kurt Raekelmann.

Mei 1945. Dresden kort na de onvoorwaardelijke capitulatie. De arbeiders besluiten hun fabriek weer aan de gang te krijgen. De fabriek heeft ongeschonden het bombardement doorstaan. Hiervoor moeten zeven vaten carbid opgehaald worden in Wittenberg, de stad waar Maarten Luther zijn 96 stellingen op de kerkdeur spijkerde. De keuze valt op de jonge, ongetrouwde Kalle (Geschonneck) omdat zijn zwager in Wittenberg in de carbidfrabriek werkt en omdat Kalle vegetari[KA3]er is zodat hij zich met langs de kant van de weg groeiende zuring kan voeden, want er was letterlijk aan alles gebrek in die meidagen. Het lukt Kalle om te voet en met liften Wittenberg te bereiken en zeven vaten te regelen. De terugweg wordt een moeizame tocht met aanvaringen met Russische militairen en Amerikaanse patrouilles op de Elbe. Tenslotte arriveert Kalle met slechts twee vaten, en de vrouw van zijn leven. Bijna twintig jaar na afloop van WO II (1939-45) liet men in de DDR op luchtige wijze in een vermakelijke film zien, dat vadertje Honeckers paradijs voor arbeiders en boeren niet zomaar is ontstaan. De spelprestaties zijn heel behoorlijk. Het scenario is van regisseur Beyer en Frank Oliva. Het camerawerk is van Günter Marczinkowski.

Königskinder

1962 | Drama, Romantiek, Oorlogsfilm

Oost Duitsland​/​​Duitsland 1962. Drama van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Annekathrin Bürger, Armin Mueller-Stahl, Ulrich Thein, Marga Legal en Charlotte Küter.

Ergerlijke partijpolitieke film over communistische heldenverering, die probeert een begripvolle brug naar het fascistische nazi-verleden te slaan. Deze dubieuze weergave van de geschiedenis is alleen nog maar interessant vanwege Mueller- Stahl in de medehoofdrol en om een rolletje van Krug als legerkapitein. Magdalena Seifert (B[KA3]urger, prima donna met de zegen van de SED) en Michael Mertens (Mueller-Stahl) zijn in de eerste plaats communistische activisten tijdens het nazi-regime en in de tweede plaats elkaars geliefden. Michael wordt opgepakt en krijgt vijftien jaar wegens staatsvijandelijke activiteiten en belandt als de oorlog met Rusland is uitgebroken in een strafcompagnie aan het front. Magdalena neemt na zijn arrestatie - uiteraard - zijn plaats in, maar kan het vege lijf redden dankzij jeugdvriend J[KA3]urgen Bieneck (Thein), die bij de SA zit. Aan het front komen onderofficier Jürgen en soldaat Michael elkaar tegen. Ze hebben maar één ding in het hoofd: overlopen naar de vijand, de Russen. In zijn binnenste hoopt Michael zó weer bij Magdalena te komen. Ook al zat je in de Wehrmacht van de nazi's, die zich aan oorlogsmisdrijven hebben schuldig gemaakt, dan was je dilemma toch het in de steek laten van je strijdmakkers, desertie, waarop in oorlogshandelingen altijd de doodstraf staat. Deze morele tweestrijd bestond niet in het paradijs voor boeren en arbeiders van murenbouwer vadertje Honecker. Het scenario van Edith Gorrish en Walter Gorrish gaat niet over dit ethische probleem, maar bevat gewoon een dubbele moraal. Het camerawerk is van Günter Marczinkowsky en Karl Drömmer. Mono.

Fünf Patronenhülsen

1960 | Drama, Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1960. Drama van Frank Beyer. Met o.a. Erwin Geschonneck, Ulrich Thein, Ernst Georg Schwill, Günter Naumann en Ernst Busch.

Patrouille soldaten krijgt in de Spaanse burgeroorlog vijf patroonhulzen waarin een stukje van de weg zit naar de eigen linies. Op één uitzondering na bereikt de patrouille het doel. Spannende, politiek geladen film.

Zwei Mütter

1957 | Drama, Oorlogsfilm

Oost Duitsland 1957. Drama van Frank Beyer en Frank Meyer. Met o.a. Helga Göring, Françoise Spira, Wilhelm Koch-Hooge, Ruth Wacker en Kurt Oligmüller.

Een Française, die vanwege de arbeidsinzet naar Duitsland gehaald is en een Duitse vrouw, bevallen beiden in een kliniek van een kind. Tijdens een bombardement komt het kind van de Duitse vrouw om, die het weet te verwisselen met dat van de Française. De vroedvrouw en tevens echtgenote van de toeziend geneesheer is op de hoogte van de wanhoopsdaad maar houdt haar mond. Een vreemdelinge uit een bezet land is een tweederangs burger, en de vrouw slaagt er niet in haar vertwijfeling duidelijk te maken. Als zij na de oorlog in 1947 terugkomt, stuit zij op de botheid van de Amerikaanse militaire overheid. Een hartverscheurend drama dat mank gaat aan het algehele gebrek aan artistiek vermogen en op belachelijke wijze Amerikanen ongenuanceerd doet voorkomen. Dat laatste hing samen met de Koude Oorlog en de officiële richtlijnen, waaraan de regisseur zich vol overtuiging hield.

Lissy

1957 | Drama

Oost Duitsland 1957. Drama van Konrad Wolf. Met o.a. Sonja Sutter, Horst Drinda, Hans-Peter Minetti, Kurt Oligmüller en Gerhard Bienert.

Kinderen uit een socialistisch arbeidersmilieu worden in de crisisjaren lid van de SA. De een wordt vermoord, de ander besluit haar SA-echtgenoot in de steek te laten. Een indringende, sfeervolle, antifascistische film van Wolf met een boeiende rol van Sutter. Het scenario is van Alex Wedding, die het boek van F.C. Weiskopf bewerkte. Het camerawerk is van Werner Bergmann.