Edward Saxon: cast en productie.
Er zijn 11 films gevonden.

Away We Go

2009 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2009. Komedie van Sam Mendes. Met o.a. John Krasinski, Maya Rudolph, Jeff Daniels, Allison Janney en Carmen Ejogo.

Fijne komedie van Sam Mendes, die het na zware drama's als American Beauty en Revolutionary Road blijkbaar tijd vond voor wat luchtiger werk. In Away We Go gaat een jong stel op zoek naar een thuishaven voor hun eerste, nog ongeboren kind. Ze reizen door Amerika en Canada en aanschouwen hoe familieleden en vage kennissen hun kroost opvoeden, met onder andere een over the top Maggie Gyllenhaal als zweverige moeder die gelooft dat buggy's een grote doodzonde zijn. Opmerkelijk: zo ecologisch verantwoord als mogelijk gemaakt.

The Truth About Charlie

2002 | Thriller, Mysterie, Misdaad

Verenigde Staten 2002. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Thandie Newton, Mark Wahlberg, Stephen Dillane, Joong-Hoon Park en Tim Robbins.

Vermakelijk mysterie rond geslepen geboefte en slinkse ordehandhavers in Parijs, allemaal op jacht naar een vrouw (Newton) die meer zou moeten weten van de spoorloze miljoenen van haar overleden man. Wahlberg speelt de geheimzinnige gladjakker die haar een handje helpt. Filmmaker Demme (Silence of the Lambs, Philadelphia) deed geen poging om bronfilm Charade (1963) - met halfgoden Audrey Hepburn en Cary Grant - te evenaren, maar koos voor een contrastrijk geschoten en vlot gesneden wirwarthriller die zich uitstekend kan meten met tijdgenoten in het genre.

Storefront Hitchcock

1998 | Documentaire, Muziek

Verenigde Staten 1998. Documentaire van Jonathan Demme. Met o.a. Robyn Hitchcock, Deni Bonet, Tim Keegan en Robin Hitchcock.

Optreden (in winkeletalage!) van bijna speelfilmlengte. Robyn Hitchcock, ooit de zanger van de vrolijke cultband The Egyptians, is nu een door het leven getekende en pessimistische solo-artiest. Zeggingskracht heeft Hitchcock ontegenzeglijk, in de speels-surrealistische nummers, maar ook in de commentaren tussendoor. Demme maakte eerder The Silence of the Lambs.

Beloved

1998 | Historische film, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1998. Historische film van Jonathan Demme. Met o.a. Oprah Winfrey, Danny Glover, Thandie Newton, Kimberly Elise en Beah Richards.

Regisseur Demme heeft na zijn machtige successen The silence of the lambs en Philadelphia een decennium lang nauwelijks van zich doen spreken. Tenminste, dat lijkt zo, omdat Beloved grondig is genegeerd door critici en publiek. Terwijl de film, naar het boek van Toni Morrison, een zeldzame kracht en sfeer aan de dag legt. Oprah speelt de 19de-eeuwse voormalige slavin Sethe, die met haar dochter (Elise) een oud huis bewoont dat behekst is. Zonder te spiritistisch of melodramatisch te worden wordt de kijker een blik gegund op het loodzware, maar ook wonderbaarlijke leven van zwarte mensen in de VS. Oprah bracht als oefening 24 uur in slaaftoestand door; haar spel en dat van de anderen is uitmuntend.

Subway Stories

1997 | Drama

Verenigde Staten 1997. Drama van Jonathan Demme, Abel Ferrara, Julie Dash, Ted Demme en Alison Maclean. Met o.a. Sarita Choudhury, Anne Heche, Gregory Hines, Christine Lahti en Denis Leary.

Heeft u Smoke (1995) gezien? Dit is net zoiets, maar dan heel anders... Tien voornamelijk 'independent' scenaristen en dito regisseurs maakten met een massa bekende en minder bekende acteurs tien korte films die als raakvlak de metro in New York hebben. We zien bijvoorbeeld een snobistische vrouw kwaad worden op een gehandicapte Vietnamveteraan, omdat hij haar schoenen bevuilde. Verwacht geen speelfilm: dit zijn 'slices of life' die elk vaak niet eens een echte conclusie kennen, maar die wel op magische wijze iets zeggen over de moderne maatschappij.

That Thing You Do!

1996 | Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1996. Muziek van Tom Hanks. Met o.a. Tom Everett Scott, Liv Tyler, Johnathon Schaech, Steve Zahn en Ethan Embry.

Lichtvoetig regiedebuut van Tom Hanks verhaalt over opkomst en afgang van een popgroepje in het midden van de jaren '60. Onder de naam Oneders (door outsiders uitgesproken als Oh-needers) nemen ze in eigen beheer hun eerste plaatje op, waarna talentenjager Phil Horace (Chris Ellis) een contract voor ze ritselt bij platenmaatschappij Play-Tone. De ontwikkelingen in That Thing You Do! (genoemd naar een nummer dat wel een hit móet worden) blijven overzichtelijk. Én spannend, een verdienste van Hanks, die verrassend routineus z'n snelle verhaal vertelt.

Philadelphia

1993 | Drama

Verenigde Staten 1993. Drama van Jonathan Demme. Met o.a. Tom Hanks, Denzel Washington, Antonio Banderas, Jason Robards en Mary Steenburgen.

Eerste mainstream film over aids. Advocaat Andrew Beckett (Hanks) wordt op staande voet ontslagen wegens een ‘attitude problem’. Hij vermoedt dat zijn homoseksualiteit en zijn aids-diagnose een rol spelen en klaagt met schoorvoetende hulp van de ­homofobe advocaat Joe Miller (Washington) zijn bedrijf aan. Navrant: een van de bijrolacteurs mocht bijna niet meespelen in de film: de verzekering van de productiemaatschappij lag dwars omdat de man ­hiv-positief getest was. Hanks kreeg een Oscar voor zijn rol, Bruce Springsteen kreeg er een voor de song ‘Streets of Philadelphia’

Women & Men: A Domestic Dilemma

1991 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1991. Drama van Kristi Zea. Met o.a. Ray Liotta, Andie MacDowell, Michael Galeota, Eva Donna Silver-Smith en Sloane Shelton.

Zakenman Liotta ontdekt dat zijn vrouw, MacDowell, aan de drank is en de kinderen verwaarloost. Hij wil haar helpen, maar het gaat van kwaad tot erger, vooral in zijn eigen gedachten, want hij begint zich voor te stellen wat er allemaal zou kunnen gebeuren. Een film die wil beweren dat één sherry in de namiddag ongetwijfeld tot verslaving leidt. De scènes waarin de kinderen verscheurd worden in hun liefde voor vader of moeder waren in de jaren 1920-30 misschien indrukwekkend, nu komen ze hopeloos lachwekkend over. De zwakste aflevering van de hele reeks, ook al draagt de film duidelijk de stempel van Jonathan Demme, die als producer fungeerde. Robert Breslo bewerkte het verhaal van Carson McCullers. Tony Janelli stond achter de camera.

The Silence of the Lambs

1991 | Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1991. Thriller van Jonathan Demme. Met o.a. Jodie Foster, Anthony Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald en Ted Levine.

De groene FBI-agente Clarice Starling krijgt de opdracht een vastgelopen onderzoek naar een seriemoordenaar vlot te trekken. Ze moet daarvoor in de gevangenis een andere, geniale seriemoordenaar ondervragen, Hannibal 'The Cannibal' Lecter. Dat personage werd, mede door Hopkins' geïnspireerde, Oscarwinnende spel, prompt een iconische schurk. Foster speelt zeker niet slecht, maar haar personage spat wat minder van het doek. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller (1988) van Thomas Harris. Er volgden nog verscheidene vervolgfilms, maar niet een daarvan haalde het niveau van deze klassieker.

Miami Blues

1990 | Thriller, Misdaad, Romantiek

Verenigde Staten 1990. Thriller van George Armitage. Met o.a. Alec Baldwin, Fred Ward, Jennifer Jason Leigh, Obba Babatundé en Nora Dunn.

Frederick Frenger (Baldwin) is nog maar net uit de bajes of hij raakt alweer in moeilijkheden. Zijn eerste slachtoffer is een Hare Krishna-aanhanger wiens vinger hij breekt en die daarop van schrik sterft. Frenger krijgt het slome hoertje Susie Waggoner (Leigh) aan zijn zijde en kalme politieman Hoke Moseley (Ward) op z'n nek, nadat hij onder andere diens politiepenning heeft gestolen. De soms wel erg maffe en ook nogal macabere sfeer van Miami Blues is te danken aan producer Jonathan Demme (Something Wild, The Silence of the Lambs).

Married to the Mob

1988 | Komedie, Misdaad

Verenigde Staten 1988. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Michelle Pfeiffer, Matthew Modine, Dean Stockwell, Alec Baldwin en Mercedes Ruehl.

Pfeiffer speelt de charmant ordinaire Angela, vrouw van een maffialid (Baldwin) dat al vroeg in het verhaal wordt omgelegd. Rouwig is ze er niet om, eerder opgelucht dat ze het oppervlakkige gangsterbestaan nu kan ontvluchten. Maar dat gaat zomaar niet: ze wordt al snel achternagezeten door de baas van haar man én een undercover FBI-agent. Luchtige kost van Demme (The Silence of the Lambs) kijkt lekker weg, maar maakt geen blijvende indruk. Met muziek van David Byrne, met wie Demme eerder de concertfilm Stop Making Sense maakte.