Shireen Strooker: regie en cast.
Er zijn 16 films gevonden.

Shirley Valentijn

1997 | Komedie

Nederland 1997. Komedie van Shireen Strooker. Met o.a. Anne Will Blankers en Anne-Wil Blankers.

Film over een volkomen vastgelopen Rotterdamse huisvrouw, die een poging doet haar leven een nieuwe wending te geven

Bouvard en Pécuchet

1991 | Drama

Nederland 1991. Drama van Shireen Strooker en Sam Tjioe. Met o.a. Herman Bolten, Wick Ederveen, Ronald Becker, Matthijs Cremers en Jek De Vos.

Twee mannen, de ene vrijgezel, de andere weduwnaar, ontmoeten elkaar toevallig. Het is vriendschap op het eerste gezicht. De ene erft een fortuin, dat hen toestaat op hun eigen, gedroomde manier te leven. Zij kopen een domein en ontginnen het. Hierbij doorlopen zij een hele reeks van allerlei wetenschappen. Door hun pseudo-wetenschappelijke activiteiten gaan hun zaken echter hoe langer hoe slechter. Televisiebewerking van Bram Vermeulen, naar het toneelstuk van Hans van Hechten en Shireen Strooker, gebaseerd op de onvoltooide roman van Gustave Flaubert. Prachtig gespeeld maar het geheel heeft een te toneelmatige indruk terwijl het satirische van Flaubert - onwetenden die voor geleerden willen doorgaan - te houterig aan bod komt.

Hans het leven voor de dood

1983 | Documentaire

Nederland 1983. Documentaire van Louis van Gasteren. Met o.a. Jan Cremer, Shireen Strooker en Misha Mengelberg.

Een monumentale documentaire over de vrienden van Hans van Sweeden, een dichter/componist die in 1963 zelfmoord pleegde. In hun herinneringen tekenen de nabestaanden vooral zichzelf. De onaangepastheid van destijds blijkt inmiddels te zijn uitgelopen in desillusies, gefliptheid of totale verburgerlijking. Van Gasteren ontving tijdens de Nederlandse Filmdagen zowel het Gouden Kalf voor de Beste Lange Film, als de Prijs van de Filmkritiek. Het camerawerk is van Jos van Schoor.

Cheech & Chong's still smokin'

1983 | Komedie

Verenigde Staten 1983. Komedie van Tommy Chong. Met o.a. Cheech Marin, Shireen Strooker, Carol van Herwijnen, Hans Van In 't Veld en Tommy Chong.

Een monumentale documentaire over de vrienden van Hans van Sweeden, een dichter/componist die in 1963 zelfmoord pleegde. In hun herinneringen tekenen de nabestaanden vooral zichzelf. De onaangepastheid van destijds blijkt inmiddels te zijn uitgelopen in desillusies, gefliptheid of totale verburgerlijking. Van Gasteren ontving tijdens de Nederlandse Filmdagen zowel het Gouden Kalf voor de Beste Lange Film, als de Prijs van de Filmkritiek. Het camerawerk is van Jos van Schoor.

Cheech & Chong Still Smokin'

1983 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1983. Komedie van Tommy Chong. Met o.a. Cheech Marin, Tommy Chong, Hans Man in 't Veld, Carol van Herwijnen en Shireen Strooker.

Deze film is absoluut waardeloos. Zelfs de meest vergevingsgezinde Cheech & Chong-fans kunnen niet uitleggen waarom deze non-film zou kunnen zijn uitgebracht. Het uiterst magere plot rondom een Scandinavisch filmfestival vindt zijn climax in opnamen van een concert die niet minder dan 20 minuten in beslag nemen, en zelfs in die tijd is er geen aanleiding om te glimlachen.

Een Zwoele zomeravond

1982 | Komedie, Drama

Nederland 1982. Komedie van Frans Weisz en Shireen Strooker. Met o.a. Marja Kok, Helmert Woudenberg, Joop Admiraal, Frank Groothof en Cas Enkelaar.

Een Werktheater-voorstelling (geregisseerd door Strooker) die bestaat uit een variété-voorstelling waarin alles op een komische manier misloopt. Dit is voornamelijk het gevolg van echtelijke problemen bij zowel de artiesten als het publiek. De film werd opgenomen in een feesttent die in een studio was opgesteld. In die kunstmatige omgeving is regisseur Weisz inventief op dreef. De film is bij vlagen hoogst amusant.

Charlotte

1981 | Drama, Oorlogsfilm, Biografie

Nederland​/​​Duitsland 1981. Drama van Frans Weisz. Met o.a. Birgitt Doll, Derek Jacobi, Elisabeth Trissenaar, Max Croiset en Brigitte Horney.

Het scenario van Judith Herzberg en Weisz heeft enkele zwakke plekken, maar voor het overige is dit een film met klassieke allures. De internationale bezetting doet het voortreffelijk, met name Doll als Charlotte Salomon die in 1939 uit Berlijn vlucht, maar vier jaar later in Auschwitz omkomt. Nauw aansluitend op de sfeer van de gouaches en tekeningen die de echte Salomon omstreeks 1940 in Frankrijk maakte, is deze film een verdieping van de persoonlijke stijl van Weisz.

Opname

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van Erik van Zuylen en Marja Kok. Met o.a. Helmert Woudenberg, Marja Kok, Hans Man in 't Veld, Frank Groothof en Olga Zuiderhoek.

Woudenberg wordt opgenomen voor 'onderzoek', maar zijn hele omgeving weet allang dat hij ongeneeslijke kanker heeft. Onthutsende ziekenhuistoestanden werden dramatisch indrukwekkend in beeld gebracht. Een dijk van een film van het Werktheater.

Instant Pictures

1979 | Drama

Nederland 1979. Drama van George Schouten. Met o.a. Kees Wientjes, Shireen Strooker, Antoinette Polak en Apostolos Panagopoulos.

Een film die de sfeer heeft van Wim Wenders' reisfilms en van de Amerikaanse road movies, hoewel er van echt reizen niet veel sprake is. Het gegeven van de man die polaroidfoto's maakt van een mannequin en later met een taxichauffeuse naar bed gaat, is te dun voor de veelbelovende vormgeving. Jammer van de pretenties, hoewel de film op een klein tv-scherm goed zal overkomen. Ook bekend als: POLAROID.

In for treatment

1979 |

Nederland 1979. Marja Kok en Erik van Zuylen. Met o.a. Gerard Thoolen, Frank Groothof, Helmert Woudenberg, Shireen Strooker en Olga Zuiderhoek.

Een film die de sfeer heeft van Wim Wenders' reisfilms en van de Amerikaanse road movies, hoewel er van echt reizen niet veel sprake is. Het gegeven van de man die polaroidfoto's maakt van een mannequin en later met een taxichauffeuse naar bed gaat, is te dun voor de veelbelovende vormgeving. Jammer van de pretenties, hoewel de film op een klein tv-scherm goed zal overkomen. Ook bekend als: POLAROID.

Camping

1978 | Komedie

Nederland 1978. Komedie van Thijs Chanowski. Met o.a. Peter Faber, Shireen Strooker, Joop Admiraal, Devika Strooker en Cas Enkelaar.

Vakantiejool op de camping in een reeks wisselende schetsen door de acteurs van het Werktheater uitgebeeld, eerst in voorstellingen, nu linea recta op de film gezet. Het is altijd leuk om naar de produkties van het Werktheater te kijken, maar dat levert niet steeds een goede film op.

Toestanden

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Thijs Chanowski. Met o.a. Joop Admiraal, Helmert Woudenberg, Peter Faber, Cas Enkelaar en Yolande Bertsch.

Met de groep formidabele acteurs van het Werktheater worden in acht episoden toestanden en wantoestanden in de psychiatrische verpleging in beeld gebracht. Admiraal is ontroerend sterk, eerst als arts, dan als moeder (!) en tenslotte als pati[KA3]ent. Een film die (ondanks feilen) een stuk gaver en oprechter is dan de verfilming van ONE FLEW OVER THE CUCKOO'S NEST, naar Ken Kesey's boek waarvan het Werktheater de bedoelingen veel zuiverder begreep.

Alle Dagen Feest

1976 | Drama

Nederland 1976. Drama van Ate de Jong, Orlow Seunke, Otto Jongerius en Paul de Lussanet. Met o.a. Peter Faber, Marlous Fluitsma, Bram van der Vlugt, Hans Man in 't Veld en Helmert Woudenberg.

Een jonge dichter zonder lezers, Remco Camperts alter ego Wessel (Faber), zoekt z'n heil in het bestieren van een publiciteitsbureau. Dat blijkt Alle Dagen Feest, zoals in Camperts gelijknamige en goeddeels autobiografische verhalenbundel (1955). Maar dan vooral een feest van landerigheid, gedeeld met toepasselijk ongemotiveerde vrienden en vriendinnen. Het vierluik van evenzoveel debuterende filmmakers heeft mankementen – een stoet van knulligheden – die de liederlijke inhoud fantastisch ondersteunen. Een geslaagd werk voor mensen die in de titel Alle Dagen Feest een waarschuwing lezen, en niet een aanprijzing.

Ongewijde Aarde

1967 | Drama

Nederland 1967. Drama van Jef van der Heyden. Met o.a. Ton Lensink, Shireen Strooker en Wim van de Heuvel.

Een onevenwichtige, bij vlagen boeiende satire over een man die bij de dood van de dorpspastoor wraak neemt omdat zijn vader als zelfmoordenaar destijds niet in gewijde aarde begraven mocht worden. Vroom Nederland protesteerde heftig vanwege Van der Heydens realistische begrafenisscènes.

Liefdesbekentenissen

1967 | Komedie

Nederland 1967. Komedie van Wim Verstappen. Met o.a. Kitty Courbois, Ramses Shaffy, Michael York, Shireen Strooker en Marina Schaper.

Op het hoogtepunt van Ramses' populariteit gemaakt. Het was toen nog niet bekend dat hij meer van mannen dan vrouwen hield. Pim de la Parra en Wim Verstappen haken goed in op het gegeven dat Ramses hier de ene dame na de andere versiert. De naaktscènes baarden destijds veel opzien en Michael York moest nog een beroemde acteur worden. Meer als tijdverschijnsel dan als vertier aanvaardbaar.

De minder gelukkige terugkeer van Joszef Katús naar het land van Rembrandt

1966 | Drama

Nederland 1966. Drama van Wim Verstappen. Met o.a. Rudolf Lucieer, Shireen Strooker, Etha Coster, Nouchka van Brakel en Roelof Kiers.

Het boeiende debuut van Pim & Wim. Een man keert na een lange reis terug naar Amsterdam, maakt er Provo, Koninginnedag, een kermis en de Dodenherdenking mee en wordt vervolgens dood aangetroffen. Het enthousiasme straalt eraf. Vlot camerawerk van Wim van der Linden. Geproduceerd door Pim de la Parra.