Albert Bassermann (1867-1952): cast.
Er zijn 25 films gevonden.

The Red Shoes

1948 | Romantisch drama, Muziek

Verenigd Koninkrijk 1948. Romantisch drama van Michael Powell en Emeric Pressburger. Met o.a. Moira Shearer, Anton Walbrook, Marius Goring, Jean Short en Robert Helpmann.

De studiobazen vreesden een flop toen de balletfilm The Red Shoes uitkwam. Niet eens vanwege het elitaire onderwerp - ballet -, maar veel meer vanwege het thema (de vernietigende kracht van passie) en het deprimerende einde. De makers, Powell en Pressburger, weigerden echter dat einde - een moderne variant op het beroemde sprookje van Hans Christian Andersen - aan te passen, en ze kregen gelijk. The Red Shoes was een succes, en is inmiddels een klassieker. Ster van de film is hoofdrolspeelster Moira Shearer. De choreografie is van Robert Helpmann en de muziek van Brian Easdale.

The Private Affairs of Bel Ami

1947 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1947. Romantiek van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Angela Lansbury, Ann Dvorak, Frances Dee en Albert Bassermann.

Hartenbreker Sanders is vastberaden carrière te maken en de sociale ladder te bestijgen in het Parijs van het fin de siècle. Vrouwen zijn voor hem de sleutel tot het succes: hij krijgt een baantje bij een krant en huwt de rijke weduwe van de oprichter; daarna probeert hij door te dringen in adellijke kringen, maar in zijn blinde ambitie moet hij de ware liefde ontberen van Lansbury. Een keur van sterren die prachtig spelen, passeert de revue. Naar het verhaal Bel Ami van Guy de Maupassant, tot scenario bewerkt door de regisseur. Mooi camerawerk van Russell Metty.

The Searching Wind

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van William Dieterle. Met o.a. Robert Young, Sylvia Sidney, Ann Richards, Dudley Digges en Douglas Dick.

Lilian Hellman bewerkte haar eigen toneelstuk over de overdiplomatieke diplomaat Young die op het punt staat zijn gezin te verlaten maar door een tragedie plotseling zijn fout inziet.

Madame Curie

1943 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1943. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Greer Garson, Walter Pidgeon, Henry Travers, Albert Bassermann en Robert Walker.

Ondanks sommige langdradige scènes is de biografie van de beroemde wetenschapsvrouw over het algemeen uitmuntend. Garson en Pidgeon vormen als altijd een goed stel. Scenario van Paul Osborn en Paul H. Rameau naar het boek van Eve Curie. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

The Moon and Sixpence

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Albert Lewin. Met o.a. George Sanders, Herbert Marshall, Doris Dudley, Eric Blore en Elena Verdugo.

Effecten-makelaar Sanders uit London, die in de middelbare leeftijd is, droomt ervan om de rest van zijn leven door te brengen met schilderen op een eiland in Polynesi[KA3]e. Hij geeft zijn bestaan in Engeland op en reist af naar Tahiti. Een charmante, getrouwe verfilming van een verhaal van Somerset Maugham (vertolkt door Marshall), die goed gespeeld is. Geïnspireerd op het leven van Paul Gaugin. De schilderijen worden in kleur getoond. Scenario van regisseur Lewin.

Reunion in France

1942 | Romantiek, Western, Drama, Oorlogsfilm, Komedie

Verenigde Staten 1942. Romantiek van Jules Dassin. Met o.a. Joan Crawford, John Wayne, Philip Dorn, Reginald Owen en Albert Bassermann.

Sjieke romance met Crawford en Wayne die het door nazi's bezette Frankrijk proberen te ontvluchten. De erin verwerkte propaganda maakt de film hopeloos gedateerd.

Once Upon a Honeymoon

1942 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1942. Komedie van Leo McCarey. Met o.a. Ginger Rogers, Cary Grant, Walter Slezak, Albert Dekker en Albert Bassermann.

Fortuinjaagster en tegelijkertijd naïef revuesterretje Ginger denkt dat ze twee vliegen in één klap kan slaan op haar zoektocht naar roem en rijkdom door met de Oostenrijkse baron Slezak te trouwen, die zoals later blijkt, ondanks zijn adellijke titel, een smerige geheim agent van de nazi's is. Als ze dat ontdekt vraagt ze radioverslaggever Grant om hulp en ze trekken door Europa om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Komische, propagandistische en avontuurlijke film met een prima rol van Slezak.

Fly By Night

1942 |

1942. Robert Siodmak. Met o.a. Richard Carlson, Martin Kosleck, Albert Bassermann, Walter Kingsford en Nancy Kelly.

Fortuinjaagster en tegelijkertijd naïef revuesterretje Ginger denkt dat ze twee vliegen in één klap kan slaan op haar zoektocht naar roem en rijkdom door met de Oostenrijkse baron Slezak te trouwen, die zoals later blijkt, ondanks zijn adellijke titel, een smerige geheim agent van de nazi's is. Als ze dat ontdekt vraagt ze radioverslaggever Grant om hulp en ze trekken door Europa om uit de klauwen van de nazi's te ontsnappen. Komische, propagandistische en avontuurlijke film met een prima rol van Slezak.

Desperate Journey

1942 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1942. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, Raymond Massey, Ronald Reagan, Nancy Coleman en Alan Hale.

Een geïnspireerd drama over Amerikaanse piloten die tijdens WO II boven Duitsland worden neergehaald en moeite doen de grens over te komen; de propagandastukken zijn te vergeven, maar de scènes aan het eind met de collaborerende Nederlandse boeren die op de helden schieten, zijn lachwekkend. Scenario van Arthur T. Horman. Camerawerk van Bert Glennon.

The Shanghai Gesture

1941 | Drama, Film noir

Verenigde Staten 1941. Drama van Josef von Sternberg. Met o.a. Gene Tierney, Walter Huston, Victor Mature, Ona Munson en Maria Ouspenskaya.

Een traag, opgeblazen drama over Huston die merkt dat dochter Tierney bij een Oosters goksyndicaat is betrokken. De intrigerende regie schiet haar doel voorbij.

A Woman's Face

1941 | Drama

Verenigde Staten 1941. Drama van George Cukor. Met o.a. Joan Crawford, Melvyn Douglas, Conrad Veidt, Osa Massen en Reginald Owen.

Een van Crawfords sterkste rollen in een spannende film over een meisje dat een teruggetrokken leven leidt en wier bestaan verandert na een gezichtsoperatie. Veidt als schurk komt aan zijn trekken tijdens de climax.

Moon Over Burma

1940 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1940. Drama van Louis King. Met o.a. Dorothy Lamour, Preston Foster, Robert Preston, Doris Nolan en Frederick Worlock.

Fraaie opnames op een tropisch eiland kunnen niet verhullen dat we hier te maken hebben met een aloude driehoeksverhouding: Foster en Preston in elkaars haren om de gunsten van Lamour.

Knute Rockne - All American

1940 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1940. Drama van Lloyd Bacon. Met o.a. Pat O'Brien, Gale Page, Donald Crisp, Ronald Reagan en Albert Bassermann.

Veel bekende rugbyscènes, maar O'Brien als beroemde coach van het Notre Dame-team en Reagan als sterspeler George Gipp maken deze film indrukwekkend. Maar het is mogelijk, dat verscheidene scènes, inclusief de beroemde 'win it for the Gipper' weggeknipt zijn uit een tv-versie in verband met de rechten. Reagans favoriete film.

Foreign Correspondent

1940 | Thriller, Oorlogsfilm, Romantiek, Mysterie, Drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Joel McCrea, Laraine Day, Herbert Marshall, George Sanders en Albert Bassermann.

Alleen al de moeite waard vanwege de Nederlandse setting, al zullen de nagebouwde Amsterdamse grachtenpandjes en de Hollandse windmolens weinigen overtuigen. De plot is tamelijk onnavolgbaar en heeft iets te maken met een buitenlandse correspondent, een vredesorganisatie waarvan de leden eigenlijk spionnen zijn en de ontvoering van een Nederlandse diplomaat. Dat neemt niet weg dat Hitchcock van dit alles een uitermate onderhoudende thriller annex oorlogsfilm weet te maken. Hitchcocks tweede Hollywoodfilm, maar de eerste Amerikaanse met zijn duidelijk herkenbare stijl.

Escape

1940 | Drama

Verenigde Staten 1940. Drama van Mervyn LeRoy. Met o.a. Norma Shearer, Robert Taylor, Conrad Veidt, < Nazimova en Felix Bressart.

Gravin Shearer helpt Taylor, zijn moeder (Nazimova) uit een Duits concentratiekamp te krijgen, vóór WO II; opgepoetst verhaal, een uitstekende rolbezetting.

Dr. Ehrlich's Magic Bullet

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Ruth Gordon, Otto Kruger, Donald Crisp en Maria Ouspenskaya.

Oscargenomineerde biopic over de Berlijnse arts en Nobelprijswinnaar Paul Ehrlich (Robinson). Ehrlich zocht in het Berlijn van de jaren dertig naar een kleurstof om TBC-bacillen mee aan te tonen, maar hij kreeg de ziekte zelf. Later zocht hij naar een medicijn voor difterie en vond in plaats daarvan een remedie tegen syfilis. Ten slotte legde hij ook nog de grondslagen voor de chemokuur. De rol van Robinson beslaat een periode van 35 jaar maar wordt uitstekend neergezet.

A Dispatch from Reuter's

1940 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 1940. Biografie van William Dieterle. Met o.a. Edward G. Robinson, Edna Best, Eddie Albert, Albert Bassermann en Gene Lockhart.

Redelijke biografische film van Warner Bros., hoewel de inspiratie soms ontbreekt. Het gaat over de oprichter en het ontstaan van het beroemde persbureau. Het begon allemaal met het inzetten van duiven om de informatie over de beslissende afloop van de slag bij Waterloo (1813, de nederlaag van Napoleon) naar Londen over te vliegen, zodat men met die wetenschap op de beurs in de City snel daarop kon inhaken.

Letzte Liebe

1935 | Drama

Oostenrijk 1935. Drama van Fritz Schulz. Met o.a. Albert Bassermann, Hans Jaray, Else Bassermann, Oskar Karlweis en Michiko Meinl.

Een componist van middelbare leeftijd wordt verliefd op een zangstudente. Vooral door Albert Bassermann (als de componist) verdrinkt de film niet in een voor de hand liggende sentimentaliteit.

Ein Gewisser Herr Gran

1933 | Avonturenfilm

Duitsland 1933. Avonturenfilm van Gerhard Lamprecht. Met o.a. Hans Albers, Karin Hardt, Albert Bassermann, Olga Tschechowa en Walter Rilla.

Een uitvinding om luchtaanvallen af te weren wordt gestolen en de ontwerper wordt vermoord. Omringd door een indrukwekkende rolbezetting speelt Albers met veel bravoure de hoofdrol, daarbij krachtig ondersteund door de regisseur, Lamprecht.

Voruntersuchung

1931 | Misdaad, Drama

Duitsland 1931. Misdaad van Robert Siodmak. Met o.a. Gustav Fröhlich, Albert Bassermann, Hans Brausewetter, Charlotte Ander en Oskar Sima.

Een verfilming van het toneelstuk van de advocaat Max Alsberg over een ten onrechte van moord op een prostituée verdachte jongeman. Een realistische film met effectief werkende sfeer, die door de nazi's verboden werd. Franse versie AUTOUR D'UNE ENQUÊTE werd onder Siodmak's toezicht gefilmd door René Clair's broer Henri Chomette met Jean Perier en Pierre-Richard Willm.

Dreyfus

1930 | Drama, Historische film

Duitsland 1930. Drama van Heinz Goldberg. Met o.a. Fritz Kortner, Grete Mosheim, Heinrich George, Erwin Balser en Albert Bassermann.

Fritz Kortner is de Frans-joodse officier Dreyfus die wegens verraad naar Duivelseiland werd verbannen, na een rechtszaak die een antisemitische doorgestoken kaart bleek te zijn. Ondanks technische mankementen bij de geluidsopname en de daardoor ontstane starre beeldregie, is er een uiterst interessante film ontstaan die ten onrechte 'vergeten' raakte.

Alraune

1930 | Sciencefiction, Horror

Duitsland 1930. Sciencefiction van Richard Oswald. Met o.a. Brigitte Helm, Albert Bassermann, Käthe Haack, Agnes Straub en Martin Kosleck.

De tweede keer dat Brigitte Helm de rol speelt van Alraune, de duivelse vrouw die de kunstmatig verwekte vrucht is van een hoer en een moordenaar. De eerste keer was in 1928 onder regie van Henrik Galeen. Helm was beroemd geworden door haar rol in Fritz Lang's SF-film METROPOLIS. In 1952 mocht Hildegard Knef de rol dunnetjes over doen.

Helena

1924 | Avonturenfilm

Duitsland 1924. Avonturenfilm van Manfred Noa. Met o.a. Edy Darclea, Hanna Ralph, Adele Sandrock, Albert Steinrück en Vladimir Gajdarov.

Het scenario van Hans Kyser is een zeer vrije bewerking van de [KL]Ilias[KLE], het gedicht van de blinde Griekse dichter Homerus uit de oudheid over Helena (Darclea), de stralende dochter van Zeus en Leda. Ze was de gemalin van Menela[KA3]us (Ulmer), de koning van Sparta. Ze werd geschaakt door Paris (Gajdarov), die haar meenam naar Troje. Dit leidde tot een oorlog tussen de twee steden. Deze vroege spektakelfilm met een ongebruikelijk lange speelduur nam een fors loopje met de offici[KA3]ele klassieke literatuur om zoveel mogelijk figuren uit de mythologie op het witte doek te laten verschijnen. De revue passeren o.a. Hector (De Vogt), Achilles (Aldini), Patrocles (Lamac), Odysseus (Kronburger), Priamus (Steinr[KA3]uck), enz. Kenmerkend zijn de massasc[KA2]ene`s, die de aandacht van de kijker opeisen en het oordeel van Paris wordt verbeeld door middel van een droom. Opwindender is eigenlijk de geschiedenis van deze gerestaureerde versie. De originele kopie was verdwenen, maar in diverse landen buiten Duitsland waren nog onvolledige versies te vinden. Indertijd monteerde iedere filmdistributeur zijn eigen lengte en praktisch zijn eigen verhaal dat hij vertonen wilde. In het filmmuseum van Lausanne was de oorspronkelijk nitraatversie van de toenmalige Zwitserse distributeur voorhanden, die aangevuld werd met stukken montage uit Spanje, Itali[KA3]e en Zwitserland zelf. Zo ontstond de volledige film. De muziekpartituur die indertijd de zwijgende film begeleidde is verdwenen, maar toen het filmmuseum in M[KA3]unchen de rolprent liet restaureren vond men Joachim B[KA3]arenz (piano), G[KA3]unter Buchwald (viool), Friedemann Graef (saxofoon) en Christian Roderburg (percussie) bereid nieuwe muziek te schrijven. Men mocht zich gelukkig prijzen, want dit kwartet heeft al heel wat oude films voorzien van begeleidende muziek en geldt als meesters in hun vak. Voor liefhebbers van de historische film een niet te versmaden spektakel, maar spectaculair is anders. Het camerawerk is van Ewald Daub en Gustave Preiss.

Die Nächte des Cornelis Brouwer

1920 | Zwijgende film, Drama

Duitsland 1920. Zwijgende film van Reinhard Brud. Met o.a. Margarete Ress en Albert Bassermann.

Het scenario van Hans Kyser is een zeer vrije bewerking van de [KL]Ilias[KLE], het gedicht van de blinde Griekse dichter Homerus uit de oudheid over Helena (Darclea), de stralende dochter van Zeus en Leda. Ze was de gemalin van Menela[KA3]us (Ulmer), de koning van Sparta. Ze werd geschaakt door Paris (Gajdarov), die haar meenam naar Troje. Dit leidde tot een oorlog tussen de twee steden. Deze vroege spektakelfilm met een ongebruikelijk lange speelduur nam een fors loopje met de offici[KA3]ele klassieke literatuur om zoveel mogelijk figuren uit de mythologie op het witte doek te laten verschijnen. De revue passeren o.a. Hector (De Vogt), Achilles (Aldini), Patrocles (Lamac), Odysseus (Kronburger), Priamus (Steinr[KA3]uck), enz. Kenmerkend zijn de massasc[KA2]ene`s, die de aandacht van de kijker opeisen en het oordeel van Paris wordt verbeeld door middel van een droom. Opwindender is eigenlijk de geschiedenis van deze gerestaureerde versie. De originele kopie was verdwenen, maar in diverse landen buiten Duitsland waren nog onvolledige versies te vinden. Indertijd monteerde iedere filmdistributeur zijn eigen lengte en praktisch zijn eigen verhaal dat hij vertonen wilde. In het filmmuseum van Lausanne was de oorspronkelijk nitraatversie van de toenmalige Zwitserse distributeur voorhanden, die aangevuld werd met stukken montage uit Spanje, Itali[KA3]e en Zwitserland zelf. Zo ontstond de volledige film. De muziekpartituur die indertijd de zwijgende film begeleidde is verdwenen, maar toen het filmmuseum in M[KA3]unchen de rolprent liet restaureren vond men Joachim B[KA3]arenz (piano), G[KA3]unter Buchwald (viool), Friedemann Graef (saxofoon) en Christian Roderburg (percussie) bereid nieuwe muziek te schrijven. Men mocht zich gelukkig prijzen, want dit kwartet heeft al heel wat oude films voorzien van begeleidende muziek en geldt als meesters in hun vak. Voor liefhebbers van de historische film een niet te versmaden spektakel, maar spectaculair is anders. Het camerawerk is van Ewald Daub en Gustave Preiss.

Der Andere

1913 | Drama

Duitsland 1913. Drama van Max Mack. Met o.a. Albert Bassermann, Hanni Weisse, Leon Resemann, Emmerich Hanus en Rely Ridon.

Dr. Hallers, officier van justitie, wordt na een val van zijn paard een gespleten persoonlijkheid: overdag een gerespecteerd lid van de maatschappij, 's nachts een inbreker. Variatie op het 'Dr. Jekyll and Mr. Hyde'-thema met uitstekende Bassermann.