Gordon Douglas (1907-1993): regie en cast.
Er zijn 67 films gevonden.

Viva Knievel!

1977 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1977. Actiefilm van Gordon Douglas. Met o.a. Evel Knievel, Gene Kelly, Lauren Hutton, Red Buttons en Leslie Nielsen.

Dit is een serieuze film, maar bekijk Viva Knievel! alstublieft enkel en alleen als lachwekkende, onwaarschijnlijk knullige flop. Motor-stuntman Evel Knievel speelt zichzelf, een nationale held zelfs nadat hij in 1977 iemand met een honkbalknuppel molesteerde en naast Charles Manson in de cel kwam. In de film doet hij als mix van Jezus en Elvis kreupele weesjes weer lopen en doorkruist hij snode plannen van drugdealer Millard (gespeeld door Leslie Nielsen vóór zijn parodie-tijd). En Gene Kelly, u weet wel de stijlvol dansende adonis van Singin' in the rain, speelt een dronken side-kick. Of all people. Ja, Viva Knievel! is een onbetaalbaar document. (IdH/VPRO Gids)

Nevada Smith

1975 | Western

Verenigde Staten 1975. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Cliff Potts, Lorne Greene, Adam West, Warren Vanders en Jorge Luke.

Westerndrama ge[KA3]ent op de film met Steve McQueen uit 1966 en op personages uit Harold Robbins` [KL]The Carpetbaggers[KLE]. Een halfbloed (Potts) biedt zijn voormalige mentor (Greene) de helpende hand bij het transporteren van explosieven door de staat Utah. Formulewerk.

Slaughter's Big Rip-Off

1973 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1973. Actiefilm van Gordon Douglas. Met o.a. Jim Brown, Ed McMahon, Brock Peters, Don Stroud en Gloria Hendry.

De slachtbank speelt nog steeds kat en muis met de bende in deze akelige actiefilm. McMahon speelt zijn rol als leider van het syndicaat beter dan de film verdient. Draaiboek James Brown en Fred Wesley. Gedraaid in Todd AO-35.

They Call Me MISTER Tibbs!

1970 | Drama, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1970. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Sidney Poitier, Barbara McNair en Martin Landau.

Zwak vervolg op In the Heat of the Night. Predikant (Landau) wordt verdacht van moord op een prostituee. De zwarte inspecteur Virgil Tibbs (Poitier) moet het onderzoek leiden. Geen gemakkelijke opdracht, temeer omdat de verdachte een lange tijd een goede vriend van hem is geweest. Nogal traditioneel politie-melodrama, dat heel wat minder impact heeft dan het origineel, waarin het personage van Mr. Tibbs geïntroduceerd werd.

Skullduggery

1970 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1970. Avonturenfilm van Gordon Douglas en Richard. Met o.a. Wilson, Burt Reynolds, Susan Clark, Roger C. Carmel en Chips Rafferty.

Een onzinnige film over een anthropologische expeditie in Australisch Nieuw Guinea. Men treft daar bij toeval een schare schepsels aan, half dier, half mens en de geldschieters van de onderneming (Hubschmid en Carmel) zien meteen mogelijkheden voor een lucratieve slavenhandel! Een dieptepunt in de carrière van Reynolds en halverwege liep regisseur Douglas weg met als gevolg dat Wilson haastig werd ingehuurd om de rolprent af te maken. Deze film kan gerust worden overgeslagen.

Barquero

1970 | Western

Verenigde Staten 1970. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Lee Van Cleef, Warren Oates, Forrest Tucker, Kerwin Mathews en Mariette Hartley.

Van Cleef gaat achter een bende huurlingen aan die een stad van de landkaart hebben geveegd. De gebruikelijke hoeveelheid bloederige ingewanden, weinig psychologische diepgang, een overdaad aan moord en doodslag.

The Detective

1968 | Misdaad, Mysterie, Erotiek, Thriller

Verenigde Staten 1968. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Lee Remick, Ralph Meeker, Jacqueline Bisset en William Windom.

Omdat hij een moordzaak heeft opgelost, wordt politiesergeant Sinatra bevorderd tot luitenant. Een poosje na de executie van de moordenaar ontdekt hij bij een onderzoek naar een corruptiezaak bewijzen voor de onschuld van de man. Hoewel het hem in de problemen kan brengen, besluit hij de waarheid te onthullen. Boeiende politiefilm met een uitstekende Sinatra. Een van de eerste films, geproduceerd door een major company, waarin homoseksualiteit aan de orde kwam, een thema waarop een taboe rustte. Het op een roman van Roderick Thorpe gebaseerde scenario van Abby Mann is chaotisch en niet steeds goed te volgen, maar dat wordt goedgemaakt door een vakkundige regie en een vlotte montage. Gefotografeerd door Joseph Biroc en van muziek voorzien door Jerry Goldsmith.

Lady in Cement

1968 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1968. Mysterie van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Raquel Welch, Dan Blocker, Richard Conte en Martin Gabel.

Na TONY ROME... staat piv[KA1]e-detective Tony Rome (Sinatra) voor een nieuwe uitdaging als hij tijdens een duikpartijtje het naakte lichaam van een jonge vrouw vindt, met de voeten in een blok cement. Gangster Blocker vraagt hem wat later zijn verdwenen vriendin terug te vinden. Rome legt onmiddellijk het verband. Het spoor leidt naar de mooie, rijke erfgename Welch, maar er duiken vreemde personages op. Routine-politiefilm met een niet bijster origineel plot, dat reeds beter uitgewerkt werd met figuren als Philip Marlowe of Mike Hammer. Sinatra is evenmin een geloofwaardige detective. Het scenario van Marvin H. Albert en Jack Guss is gebaseerd op de roman van Albert. Mooie beelden van het toeristische Miami werden geschoten door Joseph Biroc.

Tony Rome

1967 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1967. Mysterie van Gordon Douglas en Gordon M. Douglas. Met o.a. Jill St. John, Sue Lyon, Jeffrey Lynn, Lloyd Bochner en Lloyd Gough.

De niet bepaald orthodoxe priv[KA1]e-detective Tony Rome (Sinatra) staat erom bekend dat hij alle opdrachten aanneemt, op voorwaarde dat hij verliest op de paardenwedrennen. Miljonair Oakland roept zijn hulp in om een waardevolle broche terug te vinden die zijn dochter Lyons in een dronken bui verloor. Hij vindt het sieraad terug, maar de diamanten zijn vervangen door waardeloze stenen. Actie en spanning wisselen elkaar af, terwijl er ook een vleugje humor te vinden is in deze eerste filmzaak van Tony Rome. De goede vertolking maakt het routine-scenario dat Richard L. Breen putte uit de roman Miami Moghem van Marvin H. Albert nog best verteerbaar. De sfeer van de goede oude série noire is in elk geval ver te zoeken. Fotografie is van Joseph Biroc. Nancy Sinatra zingt de titelsong van Lee Hazlewood. Gevolgd door LADY IN CEMENT.

In Like Flint

1967 | Sciencefiction, Thriller, Komedie

Verenigde Staten 1967. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Coburn, Lee J. Cobb, Jean Hale, Andrew Duggan en Anna Lee.

Een zwak vervolg van OUR MAN FLINT, waarbij we onze held zien vechten tegen een geheim genootschap van vrouwen die de wereld willen overnemen.

Chuka

1967 | Western

Verenigde Staten 1967. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Rod Taylor, John Mills, Ernest Borgnine, Luciana Paluzzi en James Whitmore.

Zonde van goede rolbezetting in clichématige western over een grijs geworden revolverheld die de vrede probeert te bevorderen tussen Indianen en enkele ongedisciplineerde soldaten die een nabij gelegen fort bewaken. Scenario van Richard Jessup. Ook bekend als FORT BLOOD.

Way Way Out

1966 | Drama

Verenigde Staten 1966. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Howard Morris, Connie Stevens, Jerry Lewis, Dick Shawn en Dennis Weaver.

Zonde van goede rolbezetting in clichématige western over een grijs geworden revolverheld die de vrede probeert te bevorderen tussen Indianen en enkele ongedisciplineerde soldaten die een nabij gelegen fort bewaken. Scenario van Richard Jessup. Ook bekend als FORT BLOOD.

Stagecoach

1966 | Western

Verenigde Staten 1966. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Ann-Margret, Alex Cord, Red Buttons, Bing Crosby en Bob Cummings.

Een kleurige met sterren afgeladen western die goed is, maar niet op kan tegen het origineel van 1939. Een te lange film met zo nu en dan een actiescène ter afwisseling. Gedraaid in CinemaScope.

Sylvia

1965 | Drama

Verenigde Staten 1965. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Carroll Baker, George Maharis, Joanne Dru, Peter Lawford en Viveca Lindfors.

Deze rol die Baker voorafgaande aan HARLOW speelde, is veel beter ondanks een overdaad aan terugblikken en rammelende scènes. Baker speelt het slechte meisje dat het goede pad opgaat. Het wordt een drama als speurder Maharis haar verleden uitpluist. Goede gastrollen.

Harlow

1965 | Drama, Biografie

Verenigde Staten 1965. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Caroll Baker, Peter Lawford, Red Buttons, Raf Vallone en Angela Lansbury.

Deze biopic is oppervlakkig, handig gemaakt en heel kleurrijk. Eigenlijk is het rommel, maar hij is best boeiend, ook al is het verhaal zwaar bezijden de waarheid. Baker kan niet tippen aan de echte Harlow - zo'n rol speelde ze ook al in THE CARPETBAGGERS. Vallone en Lansbury zijn goed als haar stiefvader en moeder.

Robin and the Seven Hoods

1964 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1964. Musical van Gordon Douglas. Met o.a. Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr, Peter Falk en Barbara Rush.

Een muzikale persiflage op het gangsterdom. De rebellenclub uit de titel gaat naar naar Chicago. Er gebeurt niet veel opzienbarends, maar de film is nog steeds heel genietbaar. Crosby heeft een ondankbaar bijrolletje. Goede song 'My Kind Of Town'.

Rio Conchos

1964 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1964. Western van Gordon Douglas en Clair Huffaker. Met o.a. Richard Boone, Stuart Whitman, Jim Brown, Tony Franciosa en Wende Wagner.

Iemand bewapent oorlogszuchtige Indianen. Legerkapitein Whitman moet uitzoeken wie. Hij wordt begeleid door Indianenhater Boone en de Mexicaanse bandiet Franciosa, die uit de gevangenis zijn ontslagen om Whitman bij deze opdracht te helpen. O'Brien is de man op de achtergrond. Maar voor ze die te pakken hebben gaan ze door een hel in deze actierijke en spannende western, die op de roman van Clair Huffaker is gebaseerd. Hijzelf en Joseph Landon bewerkten het boek. Joe MacDonald stond achter de camera en Jerry Goldsmith schreef de muziek. De zwarte voetbalster Brown maakte zijn debuut in deze film.

Call Me Bwana

1963 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1963. Avonturenfilm van Gordon Douglas. Met o.a. Bob Hope, Anita Ekberg, Edie Adams, Lionel Jeffries en Arnold Palmer.

Hope en Adams, op safari in het Afrikaanse oerwoud, ontmoeten Ekberg en Jeffries. Veel gebeurt er niet, maar de dames zijn verrukkelijk.

Follow That Dream

1962 | Komedie, Muziek, Musical, Drama

Verenigde Staten 1962. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Elvis Presley, Arthur O'Connell, Anne Helm, Joanna Moore en Jack Kruschen.

De woest aantrekkelijke maar niet erg wereldwijze jongeman Toby (Elvis) strandt met zijn oude vader en pleegbroers en -zussen in Florida. Ze krijgen het te stellen met een sheriff, een welzijnswerker en een paar gangsters. Gelukkig kan Toby niet alleen mooi zingen, maar is hij ook erg handig met conflictoplossing. Nogal suf Elvis-vehikel, maar wel met een paar aardige liedjes, waaronder het titelliedje ‘Follow That Dream’. Vooral leuk voor de fans, dus. Naar de satirische roman Pioneer, Go Home! (1959) van Richard P. Powell.

The Sins of Rachel Cade

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Angie Dickinson, Peter Finch, Roger Moore, Woody Strode en Rafer Johnson.

Enigszins gezwollen melodrama, maar goed vertolkt en geregisseerd met Dickinson die als missiezuster in de Belgische Kongo betrokken raakt bij romantiek en lokale problemen. Scenario van Edward Anhalt. Camerawerk van Peverell Marley.

Gold of the Seven Saints

1961 | Western

Verenigde Staten 1961. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Clint Walker, Roger Moore, Leticia Roman, Robert Middleton en Chill Wills.

Clint Walker en Roger Moore zijn twee goudgravers, die het spul ook nog hebben gevonden. Op weg naar de bewoonde wereld moeten ze dwars door de woestenij; allerlei gespuis zit hen op de hielen teneinde hen van het goud te verlossen. Het is allemaal minder spannend dan het klinkt. Leigh Brackett en Leonard Freeman bewerkten de roman van Steve Frazee maar Gordon Douglas wist er pit in te brengen. De afwerking is wel goed en cameraman Joseph Biroc maakt mooie plaatjes van de natuur.

Claudelle Inglish

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Diane McBain, Arthur Kennedy, Constance Ford, Chad Everett en Will Hutchins.

Alledaagse sentimentele film naar een verhaal van Erskine Caldwell over boerenmeisje uit het Zuiden dat alles wat ze tegenkomt opwindend vindt, met voorspelbaar tragisch einde.

Yellowstone Kelly

1959 | Western

Verenigde Staten 1959. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Clint Walker, Edward Byrnes, John Russell, Ray Danton en Claude Akins.

Walker wil buiten de strijd van Indianen en soldaten blijven, maar door zijn sympathie voor de roodhuiden wordt hij er toch ingesleurd. Zijn vriend Byrnes wordt door de Indianen omgebracht en de zoon van het opperhoofd, Danton, ontvoert het Indiaanse meisje, Martin, dat hij het leven heeft gered. Burt Kennedy bewerkte het boek van Clay Fisher, en Carl Guthrie was verantwoordelijk voor de prachtige natuuropnamen. Oates maakte eerder in 1959 zijn filmdebuut.

Up Periscope

1959 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1959. Oorlogsfilm van Gordon Douglas. Met o.a. James Garner, Edmond O'Brien, Andra Martin, Carleton Carpenter en Frank Gifford.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog wordt luitenant Garner overgeplaatst op een onderzeeër. Hij krijgt de opdracht een door de Japanners bezet eiland in de Stille Oceaan te verkennen. Netjes gemaakt maar niet erg diepgaand noch opwindend oorlogsverhaal met de nodige 'onverwachte' plotwendingen. Verhoudingen tussen de personages zijn nogal clichématig en oppervlakkig getekend. Richard Landau baseerde zijn scenario op een roman van Robb White.

The Fiend Who Walked the West

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Hugh O'Brian, Robert Evans, Dolores Michaels, Linda Cristal en Stephen McNally.

Dit is een vage herverfilming van de film KISS OF DEATH, naar het verhaal van Eleazer Lipsky dat voor deze film bewerkt werd door Harry Brown en Philip Yordan. O'Brian is de arme rancher die uit pure nood met een vriend een bankoverval pleegt om zijn vrouw en komend kind te kunnen onderhouden. Het mislukt, en hij belandt in de gevangenis. O'Brian neemt daar Evans in vertrouwen door hem de schuilplaats van de buit te vertellen. Evans komt eerder vrij en wil het geld verkrijgen. Daartoe bedreigt hij O'Brians vrouw, Cristal, die daardoor haar kind verliest. Tussendoor zien we nog een paar moorden en dan laten de autoriteiten O'Brian gaan om sheriff McNally te helpen. Slaagt hij, wordt zijn straf kwijtgescholden. Onderhoudend maar net niet goed genoeg om boeiend te zijn. Ely staat hier aan het begin van zijn filmcarrière - hij zou later Tarzan op tv gaan spelen.

Fort Dobbs

1958 | Western

Verenigde Staten 1958. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Clint Walker, Virginia Mayo, Brian Keith, Richard Eyer en Russ Conway.

Walker is op de vlucht voor de wet: hij wordt beschuldigd van een moord die hij uiteraard niet begaan heeft. Onderweg helpt hij Mayo en haar zoontje Eyer die door de Indianen bedreigd worden. Zijn heldhaftige gedrag in de verdediging leidt tot de erkenning van zijn onschuld, en hij kan een toekomst opbouwen met Mayo en zoon. Middelmatig, en nog wel geschreven door Burt Kennedy samen met George W.George naar hun verhaal Backtrack. Het was het filmdebuut van Walker die in 1956 befaamd werd door de tv- serie CHEYENNE.

The Big Land

1957 | Western

Verenigde Staten 1957. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Virginia Mayo, Edmond O'Brien, Anthony Caruso en Julie Bishop.

Ladd brengt ranchers en farmers samen voor de aanleg van een spoorlijn waarvan iedereen profiteert. Caruso speelt de rol van de slechterik. Het scenario van deze routinewestern is van David Dortort, de schepper van BONANZA.

Bombers B-52

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Natalie Wood, Karl Malden, Marsha Hunt, Efrem Zimbalist jr en Dean Jagger.

Gewoon liefdesverhaal tussen militair piloot Zimbalist en Wood die een vader heeft die sergeant is en iets tegen de romance heeft. Tussendoor ook nog zeer goede vliegopnames van manoeuvres.

Santiago

1956 | Western

Verenigde Staten 1956. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Rossana Podesta, Lloyd Nolan, Chill Wills en Paul Fix.

Ladd en Nolan smokkelen wapens naar Cuba tijdens de oorlog met Spanje. Ladd wordt menselijker als hij partizane Podesta ontmoet.

The McConnell Story

1955 | Drama, Biografie, Actiefilm

Verenigde Staten 1955. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, June Allyson, James Whitmore en Frank Faylen.

Een huilerige, maar doeltreffende bedachte biografie van een straaljagerpiloot, met Allyson als zijn begrijpende vrouw.

Sincerely Yours

1955 | Drama, Muziek

Verenigde Staten 1955. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. < Liberace, Joanne Dru, Dorothy Malone, William Demarest en Richard Eyer.

Deze nieuwe versie van THE MAN WHO PLAYED GOD met George Arliss is een klatergouden Liberace-produktie geworden.

Young at Heart

1954 | Musical, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1954. Musical van Gordon Douglass en Gordon Douglas. Met o.a. Doris Day, Frank Sinatra, Gig Young, Ethel Barrymore en Dorothy Malone.

Doris Day, de populairste en best betaalde ster in de VS van de jaren '50 en '60, valt voor medegigant Sinatra in deze gelikte muzikale versie van de succesvolle film Four daughters uit 1938. Een fraai staaltje jaren '50 Americana vol vrijheid, blijheid en rijkheid aaneen geregen door liedjes van oa Gershwin en Cole Porter. Gefilmd in en rond Warners' studio's, incl. het lieflijke Connecticut straatje waar de lachebekjes resideren. (VM/VPRO Gids)

Them!

1954 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1954. Sciencefiction van Gordon Douglas. Met o.a. James Whitmore, Edmund Gwenn, Joan Weldon, James Arness en Onslow Stevens.

Smeuïge sf-film speelt effectief in op de sores van de jaren vijftig: de angst voor de Bom, het Rode Gevaar, de Koude Oorlog, allemaal narigheid die voor deze gelegenheid wordt samengebald in het tastbare verschijnsel Monster. Monsterlijke mieren om precies te zijn, ongedierte dat door nucleaire straling onbedoeld flink uit de kluiten is gewassen. Dat levert oa schrikwekkende (en levensechte!) plaatjes op van hulpeloze mensen die zich moeten verdedigen tegen een soort levende tanks.

The Charge at Feather River

1953 | Western

Verenigde Staten 1953. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Guy Madison, Vera Miles, Frank Lovejoy, Helen Westcott en Ron Haggerty.

Indianen zijn ontzet over de aanleg van een spoorweg dwars door hun gebied. Ze ontvoeren twee meisjes, waarvan er een verliefd wordt op het opperhoofd. Dat maakt de controverse tussen blanken en Indianen alleen nog maar ingewikkelder. Een van de vele wild-westfilms die letterlijk de actie naar de kijker smeten, daarbij gebruikmakend van de mogelijkheden van 3D, ontwikkeld door Polaroid, Natural Vision genaamd. Behalve dat element blijven ook nog fraaie landschapsplaatjes - met diepte - over. Het scenario is van James R. Webb. Het camerawerk is van Peverell Marley.

So This Is Love

1953 | Biografie

Verenigde Staten 1953. Biografie van Gordon Douglas. Met o.a. Kathryn Grayson, Merv Griffin, Walter Abel, Rosemary DeCamp en Jeff Donnell.

Een dure, lege biografie van operazangeres Grace Moore, steriel gespeeld door Grayson.

She's Back on Broadway

1953 | Musical, Drama, Muziek

Verenigde Staten 1953. Musical van Gordon Douglas. Met o.a. Virginia Mayo, Steve Cochran, Gene Nelson, Frank Lovejoy en Patrice Wymore.

Een uitgerangeerde Hollywoodster keert terug naar Broadway en vindt het een uitdaging om met regisseur Cochran in de clinch te gaan. Goede bezetting in een handig, maar voorspelbaar muzikaal drama.

The Iron Mistress

1952 | Western

Verenigde Staten 1952. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Alan Ladd, Virginia Mayo, Joseph Calleia, Phyllis Kirk en Alf Kjellin.

Dit is een biografische film over het leven van Jim Bowie. Die maakte rond 1800 heel wat avonturen mee in de ruige Amerikaanse wildernis, waar Indianen vaak de baas waren. Het scenario van James Webb (naar een roman van Paul Wellman) maakt er soms een flauwe en vervelende liefdestoestand van. Ladd en diverse anderen draaien allemaal om Mayo heen, en dat is knap vervelend voor de rechtgeaarde westernfan. Wat overblijft is een aantal goede actiemomenten waar Douglas en zijn cameraman John Seitz zich in konden uitleven - en daar moet de kijker het dan maar mee doen.

Mara Maru

1952 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1952. Avonturenfilm van Gordon Douglas. Met o.a. Errol Flynn, Ruth Roman, Raymond Burr, Richard Webb en Nestor Palva.

Een bombastisch niemendalletje met Flynn contra Burr op zoek naar een gezonken schat, en Roman als romantische inzet.

The Great Missouri Raid

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Wendell Corey, Macdonald Carey, Ward Bond, Ellen Drew en Bruce Bennett.

Het einde van de Burgeroorlog is aangebroken: er wordt algemene amnestie afgekondigd, en ook Frank (Corey) en Jesse (Carey) James willen amnestie. Bond, een majoor van de Noordelijken, met haat vervuld jegens de Zuidelijken, overvalt hun kamp. Ze verdedigen zich en zijn daarmee opnieuw bandiet. Ze sluiten zich aan bij de Younger broers Cole (Bennett) en Jim (Williams). Dan vindt een aanslag op hun moeder plaats, die daarbij een arm verliest. Ze nemen wraak. Als ze besluiten in Europa rustig te gaan leven, wordt Jesse door Bob Ford in de rug geschoten. Frank Gruber schreef het geletterde scenario en Ray Rennehan verrichtte fraai camerawerk - het enige dat niet klopte waren de acteurs Corey en Carey, die bij het westernpubliek niet goed overkwamen.

Only the Valiant

1951 | Western

Verenigde Staten 1951. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Gregory Peck, Barbara Payton, Ward Bond, Gig Young en Neville Brand.

Keiharde cavalerie-officier Peck heeft een stelletje onbetrouwbare manschappen en hij krijgt de opdracht een enge bergpas te bewaken om de doortocht van oorlogszuchtige Apachen te verijdelen. Klinkt erger dan het is.

I Was a Communist For the FBI

1951 |

Verenigde Staten 1951. Gordon Douglas. Met o.a. Frank Lovejoy, Dorothy Hart, Philip Carey, James Millican en Richard Webb.

Een nogal smerige'McCarthy-film' over een dubbelspion die voor communist moet doorgaan om het 'Grote Complot' te ontmaskeren. Handig in elkaar gezet, maar de betrokkenen kunnen deze vunzige film maar beter hoog op de plank wegbergen. In documentaire stijl gemaakt.

Come Fill the Cup

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. James Cagney, Phyllis Thaxter, Raymond Massey, James Gleason en Gig Young.

Cagney is nogal in toom gehouden als ex-journalist die zijn alcoholisme onder bedwang probeert te houden. Mooie rol van Gleason als helpende ex-dronkelap en Young als dronken playboy.

The Nevadan

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Randolph Scott, Dorothy Malone, Forrest Tucker, Frank Faylen en George Macready.

Scott is een man van de wet die anoniem met bandiet Tucker oprijdt. Die is onderweg naar de schuilplaats waar hij zijn laatste buit van 25.000 dollar heeft begraven. Macready, de plaatselijke snoodaard, is ook in de centen geïnteresseerd. Harry Joe Brown produceerde dit doorsneeprodukt en George W.George, George Slavin en Rowland Brown schreven het. Charles Lawton Jr. bracht het in beeld.

Rogues of Sherwood Forest

1950 | Historische film, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 1950. Historische film van Gordon Douglas. Met o.a. Diana Lynn, John Derek, Diana Lynch, George Macready en Alan Hale.

Ondanks de aardige produktie en goede bezetting een tamelijk vleugellamme verjonging van Robin Hood.

Kiss Tomorrow Goodbye

1950 | Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. James Cagney, Barbara Payton, Helena Carter, Luther Adler en William Frawley.

Vlak na de klassieke gangsterfilm White Heat mocht James Cagney zijn ding opnieuw doen: de gewetenloze vuilak uithangen. Het publiek, kennelijk tijdelijk verzadigd, negeerde Kiss Tomorrow Goodbye rijkelijk. Terwijl Cagney niet minder - zoals een collega het uitdrukte - speelt als een 'bunch of firecrackers going off all at once'. Veel vuiger dan Cagney's personage Ralph Cotter zie je ze niet. Cotter breekt met geweld uit de gevangenis, vestigt zich in een klein stadje, krijgt controle over corrupte agenten, koopt politici om, slaat zijn 'vriendin' (Payton, door Cagney zelf gecast) en moordt er op los. Wie speelt met vuurwerk...

Fortunes of Captain Blood

1950 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Gordon Douglas. Met o.a. Louis Hayward, Patricia Medina, Terry Kilburn en George Macready.

Deze verfilming van de roman van Sabatani mist de zwier en uitstraling van de Flynn-film CAPTAIN BLOOD. Kostuumfilm vertelt wederom het verhaal van een Ierse dokter die een beruchte piraat wordt om het onrecht te wreken.

Between Midnight and Dawn

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Edmond O'Brien, Gale Storm, Mark Stevens, Roland Winters en Madge Blake.

Draaglijk misdaadverhaal over politiemannen in strijd met ontsnapte misdadigers.

The Doolins of Oklahoma

1949 | Western

Verenigde Staten 1949. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Randolph Scott, George Macready, Louise Albritton, John Ireland en Virginia Huston.

Applaus voor cameraman George Lawton Jr, hij deed het van iedereen het beste. Kenneth Gamet schreef het verhaal rond Bill Doolin, een historisch westernkarakter hier door Scott gespeeld (2 jaar later zou ook Audie Murphy voor Doolin spelen in THE CIMARRON KID) - een bendeleider die nadat de Daltons, zijn vrienden, zijn omgebracht met zijn bende weer uitrijdt. Hij wordt verliefd op Huston en trouwt haar zelfs. Hij wil zich gaan vestigen. Maar de bendeleden accepteren het niet en vertellen Huston wie haar man in werkelijkheid is. Voor de laatste maal rijdt Doolin met zijn bende weg om nimmer meer terug te komen. Harry Joe Brown en Scott produceerden deze western.

Mr. Soft Touch

1949 | Drama, Misdaad, Komedie

Verenigde Staten 1949. Drama van Henry Levin en Gordon Douglas. Met o.a. Glenn Ford, Evelyn Keyes, John Ireland, Beulah Bondi en Percy Kilbride.

Ford en Keyes als romantisch koppel in een onbeduidend verhaal over een ex-GI die betrokken raakt bij een conflict tussen een maatschappelijk werkster en een nachtclub die in handen van gangsters is.

Walk a Crooked Mile

1948 | Misdaad

Verenigde Staten 1948. Misdaad van Gordon Douglas. Met o.a. Louis Hayward, Dennis O'Keefe, Louise Allbritton, Carl Esmond en Onslow Stevens.

Een middelmatig melodrama over een geheimagent die een bende oprolt met behulp van Scotland Yard.

The Black Arrow

1948 | Western, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1948. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Louis Hayward, Janet Blair, George Macready, Edgar Buchanan en Paul Cavanagh.

Superieur cape- en degenverhaal met flitsende ridder Hayward, lieflijke heldin Blair en schurk Macready. Werkelijk opwindende finale van held tegen boef in steekspeltoernooi.

If You Knew Susie

1948 | Komedie

Verenigde Staten 1948. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Eddie Cantor, Joan Davis, Allyn Joslyn, Charles Dingle en Phil Brown.

Cantor en Davis als gewezen variété-artiesten leggen de hand op een document, getekend door George Washington, waaruit blijkt dat Cantors voorouders recht hebben op vijftigduizend dollar. Wanneer Cantor zijn erfdeel opeist, blijkt dat de regering hem nog miljoenen aan interesten moet betalen. Milde gezinskomedie, domme vertolkingen maar een geslaagd scenario van Warren Wilson en Oscar Brodney.

San Quentin

1946 | Drama

Verenigde Staten 1946. Drama van Gordon Douglas. Met o.a. Lawrence Tierney, Barton MacLane, Marian Carr, Harry Shannon en Carol Forman.

Ex-gevangene Tierney heeft tijdens de oorlog bewezen dat hij een nieuwe kans in het leven waard is en wordt in vrijheid gesteld. Hij heeft echter ooit een ontsnappingspoging verijdeld van MacLane die gezworen heeft wraak op hem te nemen. Bij een nieuwe poging komt MacLane wel op vrije voeten en Tierney, die weet dat een confrontatie onvermijdelijk is, gaat achter hem aan. Goed gestructureerd misdaad-melodrama dat de toeschouwer zal boeien. De acteurs, onder wie Burr in zijn filmdebuut, leveren goede prestaties. Het scenario van Lawrence Kimble, Arthur A. Ross en Howard J. Green is zonder overbodige franjes. Fraai in beeld gebracht door Frank Redman.

Dick Tracy Versus Cueball

1946 | Mysterie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1946. Mysterie van Gordon Douglas. Met o.a. Morgan Conway, Anne Jeffreys, Lyle Latell, Rita Corday en Dick Wessel.

Dick Tracy - in deze film heel aardig neergezet door Conway - moet zich bezig houden met een geval van een gewurgde juwelier en gestolen diamanten. Die blijken in handen gevallen te zijn van de uiterst gemene heler, Percival Priceless. Onderhoudende actie, al missen de ware fans Byrd als Tracy.

Zombies on Broadway

1945 | Komedie, Horror, Fantasy

Verenigde Staten 1945. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Wally Brown, Alan Carney, Bela Lugosi, Anne Jeffreys en Sheldon Leonard.

Persvertegenwoordigers Brown en Carney (op maat gesneden Abbott & Costello-namaak) zoeken naar een zombie voor een nachtclubnummer. Lugosi treedt alleen maar op als een zombiedeskundige.

First Yank Into Tokyo

1945 | Mysterie, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Mysterie van Gordon Douglas. Met o.a. Tom Neal, Barbara Hale, Marc Cramer, Richard Loo en Keye Luke.

Neal, een patriotische Amerikaanse piloot, ondergaat plastische chirurgie, doet zich voor als Japanse soldaat en dringt door de vijandige linies heen om een Amerikaanse krijgsgevangen geleerde met een dodelijk geheim te helpen ontsnappen. Een goedkoop gemaakte anti-Japan-film, die met het oog op de naderende afloop van WO II wel heel snel af moest.

The Falcon in Hollywood

1944 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1944. Mysterie van Gordon Douglas. Met o.a. Tom Conway, Barbara Hale, Veda Ann Borg, John Abbott en Sheldon Leonard.

De RKO-studio`s zelf staan centraal in deze tiende aflevering uit de populaire serie rond speurder de Falcon (Conway). Hij raakt tijdens een bezoek aan Hollywood betrokken bij een raadselachtige moord op enkele mensen die aan een bepaalde film werkten. In het scenario van Gerald Geraghty zit niet de minste spanning. Het is duidelijk dat de ploeg aan vakantie toe was, maar het publiek bleef komen, dus mocht er geen tijd verloren gaan, ook al waren er geen goede scenario's beschikbaar. Dankzij de knipoogjes die Douglas in zijn regie kon verwerken blijft de film nog het bekijken waard. Nicholas Musuraca was cameraman van dienst. Vervolg: THE FALCON IN SAN FRANCISCO. Zie ook: The Falcon-serie.

Girl Rush

1944 | Western, Muziek, Komedie

Verenigde Staten 1944. Western van Gordon Douglas. Met o.a. Wally Brown, Alan Carney, Frances Langford, Vera Vague en Robert Mitchum.

Robert Kent bewerkte een verhaal van Laszlo Vadnay en Aladar Laszla waarin Wally Brown en Alan Carney twee entertainers zijn, die in 1849 in Californië stranden als daar goud gevonden wordt. Zij vinden niets en besluiten dan maar een show in elkaar te gaan zetten om de goudzoekers te vermaken. Onbeduidende rolprent met show en muziek en Nicholas Musuraca als cameraman. Mitchum was nog in opkomst.

Gildersleeve's Ghost

1944 | Horror, Misdaad

Verenigde Staten 1944. Horror van Gordon Douglas. Met o.a. Harold Peary, Marion Martin, Richard LeGrand en Amelita Ward.

Celluloidvuller, aflevering in de Great-Gildersleeve-serie, waarin geesten en gangsters met elkaar te maken krijgen, met voorspelbare gevolgen.

A Night of Adventure

1944 | Thriller, Drama

Verenigde Staten 1944. Thriller van Gordon Douglas. Met o.a. Tom Conway, Audrey Long, Nancy Gates, Emory Parnell en Jean Brooks.

Een onderhoudende film waarin advocaat Conway probeert de vrijer van zijn verveelde vrouw (Long) te vrijwaren voor een moord-aanklacht en tegelijk een schandaal te vermijden. Een herverfilming van HAT, COAT AND GLOVE.

The Great Gildersleeve

1943 |

1943. Gordon Douglas. Met o.a. Freddie Mercer, Harold Peary, Mary Field, Nancy Gates en Jane Darwell.

Een onderhoudende film waarin advocaat Conway probeert de vrijer van zijn verveelde vrouw (Long) te vrijwaren voor een moord-aanklacht en tegelijk een schandaal te vermijden. Een herverfilming van HAT, COAT AND GLOVE.

Road Show

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Hal Roach, Gordon Douglas en Hal Roach Jr. Met o.a. Adolphe Menjou, Carole Landis, John Hubbard, Charles Butterworth en Patsy Kelly.

Een rijke playboy wordt het slachtoffer van zijn konkelende verloofde die hem laat opsluiten in een psychiatrische inrichting. Hij ontsnapt met een medepatiënt, en ze voegen zich bij een juist voorbijtrekkende troep kermisgasten. Een vrolijke, zij het soms merkwaardige komedie. De film is niet overal even logisch opgebouwd.

Broadway Limited

1941 | Komedie

Verenigde Staten 1941. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Dennis O'Keefe, Victor McLaglen, Marjorie Woodworth, Zasu Pitts en Patsy Kelly.

De luxueuze trein `Broadway Limited` moet opgevijzeld worden voor een publiciteitsstunt, waarbij een bekende actrice (Woodworth) en een baby betrokken zijn, maar de politie denkt met een kidnappingszaak te maken te hebben. Het vergezochte script is er de oorzaak van dat deze klucht der misverstanden niet zo ontzettend leuk en onderhoudend is, maar je kunt er overigens best naar kijken.

Laurel & Hardy: Saps At Sea

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, James Finlayson, Ben Turpin en Rychard Cramer.

Ollie houdt het niet uit als arbeider in een claxonfabriek. De dokter raadt hem aan om enkele dagen vakantie te nemen op zee. Samen met zijn vriend Stan huurt hij een zeilbootje. Maar zoals te verwachten, komt er van rust niet veel terecht met dit duo aan boord. Een dolle opeenvolging van visuele gags, waarvan er vele al in vroegere films te zien waren. Het scenario van Charlie Rogers, Felix Adler, Gil Pratt en ex-collega Harry Langdon is voorspelbaar, maar de verschijning van Laurel en Hardy maakt veel goed. Art Lloyd en Roy Seawright waren verantwoordelijk voor de fotografie. De laatste samenwerking van de jongens met producer Hal Roach. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Laurel & Hardy: Zenobia

1939 | Komedie, Familiefilm

Verenigde Staten 1939. Komedie van Gordon Douglas. Met o.a. Oliver Hardy, Harry Langdon, Billie Burke, Alice Brady en James Ellison.

Omstreeks 1870 wordt in Missouri plattelandsdokter Hardy door kwakzalver prof. Langdon gevraagd om een vreemde pati[KA3]ent te verzorgen: een olifant die luistert naar de naam Zenobia. Eens genezen kan het dier geen afscheid nemen van zijn redder en hij volgt hem overal, wat voor de dokter niet altijd aangenaam is. Hardy, voor [KA1]e[KA1]en keer zonder vaste partner Laurel, maar gekoppeld aan Langdon, speelt zijn rol met meer ernst dan normaal, wat wel even wennen is. De opening van de film is in onvervalste GONE WITH THE WIND-stijl. Interessant maar minder geslaagd en nu zeker verouderd. Corey Ford schreef het scenario naar een bewerking van het toneelstuk [KL]Zenobia`s Infidelity[KLE] van H.C. Bunner door Walter De Leon en Arnold Belgard. Karl Struss stond achter de camera. Ook uitgebracht als IT`S SPRING AGAIN. Op video beschikbaar (en op tv te zien) als ingekleurde versie.

General Spanky

1936 | Avonturenfilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1936. Avonturenfilm van Fred Newmeyer en Gordon Douglas. Met o.a. Billie 'Buckwheat' Thomas, Carl 'Alfalfa' Switzer, Phillips Holmes, Ralph Morgan en Irving Pichel.

Traag verhaal over de Amerikaanse Burgeroorlog, waarin kindergrollen tegenover een volwassen romance worden geplaatst. Het was de bedoeling de drie sterren uit OUR GANG op het grote doek te tonen, maar het is duidelijk waarom dit experiment niet is herhaald. Buckwheat's rol als slaaf op zoek naar zijn meester valt bij het hedendaags publiek misschien niet zo in de smaak.

Laurel & Hardy: Come Clean

1931 | Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1931. Komedie van James W. Horne. Met o.a. Stan Laurel, Oliver Hardy, Mae Busch, Gertrude Astor en Linda Loredo.

Stan (Laurel) en Ollie (Hardy) zitten gezellig te eten met hun vrouwen. Op de vraag wie er ijs toe wil, antwoordt alleen Stan bevestigend. Dan moeten ze het gaan halen. Op de terugweg na de nodige onmogelijke toestanden in de ijssalon, zien ze een vrouw (Busch) die vanaf een brug in het water wil springen om zich te verdrinken. Ze redden haar, maar in plaats van dankbaarheid, zegt Kate (zo heet ze) dat Stan en Ollie haar onderdak moeten verlenen. Zo niet dan zal ze niet aarzelen om hen van poging tot moord beschuldigen. Stan en Ollie hebben geen keuze dan haar thuis te verbergen onder de neuzen van hun echtgenotes (Astor en Loredo). Dit leidt tot hilarische toestanden. Dat de vrouw slecht is, blijkt uit het feit dat ze in het opsporingsregister staat. Beste scène: Stan in de badkuip. Het scenario is van H.M. Walker. Het camerawerk is van Art Lloyd. Wordt ook vertoond in een ingekleurde versie.