Marek Walczewski is acteur.
Er zijn 9 films gevonden.

Les enfants de la guerre

1991 | Drama, Oorlogsfilm

Frankrijk/Polen 1991. Drama van Krzysztof Rogulski. Met o.a. Jacques Bonnaffé, Thérèse Liotard, Marie Dubois, Pierre Vaneck en Brigitte Roüan.

Drie jonge broers groeien op als Polen is bezet door nazi- Duitsland (1939-45). Hun vader (Bouillon), een dokter, zit in het verzet. De situatie in de grote steden wordt steeds nijpender en gevaarlijker. De ouders besluiten om de kinderen veilig onder te brengen in een dorpje in de bergen. De vrouw (Dubois) van de burgemeester (Vaneck) beschouwt hen als vreemde eenden in de bijt en laat geen gelegenheid voorbij gaan om de kinderen zwart te maken. De eerste burger is te laf om in te grijpen en de bevooroordeelde inwoners gedragen zich onverschillig. De oudste probeert tevergeefs in contact te komen met zijn ouders. Daarop besluiten ze op hun eigen manier aan de strijd deel te nemen: samen met drie andere kinderen bedenken ze een satirische toneelklucht, dat ze met ge[KA3]improviseerde rekwisieten opvoeren. De dorpelingen komen niet meer bij van het lachen. Een originele invalshoek om de oorlog te laten zien door de ogen van kinderen. Het is geen JEUX INTERDITS (1952) van René Clément, maar een boeiende film, wel wat lang, over het verkeren in uitzonderlijke omstandigheden. Sterk spel van de kinderen. Het scenario is van Rogulski en Agnès Poullin. Het camerawerk is van Gilles Moizon en Jacek Prosinski. Dolby Stereo. Ook bekend als LES ENFANTS DU VENT.

Nikt nie jest winien

1987 | Horror, Drama

Polen 1987. Horror van Ryszard Zatorski. Met o.a. Marek Walczewski, Teresa Budzisz-Krzyzanowska, Krzysztof Kiersznowski, Wladyslaw Kowalski en Krzysztof Tyniec.

Een spottende, bovennatuurlijke thriller. Een gefrustreerde schrijver vermoordt per ongeluk de minnaar van zijn vrouw en pleegt zelfmoord om haar daarna vanuit het hiernamaals te achtervolgen. Een vreemde, trage film spelend in het fin-de- siècle.

O-bi, o-ba, Koniec cywilizacji

1984 | Sciencefiction

Polen 1984. Sciencefiction van Piotr Szulkin. Met o.a. Jerzy Stuhr, Krystyna Janda, Kalina Jedrusik, Mariusz Dmochowski en Marek Walczewski.

Het derde deel, na GOLEM en WOJNA SWIATOW van de science fiction trilogie van Piotr Szulkin. Na de holocaust verzamelen alle overlevenden zich in een betonnen koepel. Alleen het geloof in de komst van de mythische Ark houdt hen bijeen. Een politieke en filosofische allegorie met zeer indrukwekkende sets en goed acteren.

Wojna swiatów - nastepne stulecie

1981 | Sciencefiction

Polen 1981. Sciencefiction van Piotr Szulkin. Met o.a. Roman Wilhelmi, Krystyna Janda, Mariusz Dmochowski, Jerzy Stuhr en Marek Walczewski.

De tweede film (na GOLEM) van deze veelbelovende regisseur is opgedragen aan H.G. Wells en Orson Welles. In het jaar 2000 worden de aardbewoners overrompeld door een buitenaardse beschaving. Onder het motto 'wie de informatiekanalen controleert, controleert de werkelijkheid', voeren zij een ware terreur uit. Een sf-film met duidelijke toespelingen op het Polen van 1981.

Golem

1980 | Sciencefiction

Polen 1980. Sciencefiction van Piotr Szulkin. Met o.a. Marek Walczewski, Krystyna Janda, Joanna Zołkowska, Krzysztof Majchrzak en Mariusz Dmochowski.

Debuutfilm en een van de weinige Poolse SF-films. In een ontwrichte maatschappij, na een atoomoorlog, proberen doktoren verworden mensen om te vormen tot mensen die zij waardevol achten voor de samenleving. Een er van is Pernat, wiens lotgevallen en vooral moeilijke aanpassing het hoofdthema zijn. Niet sensationeel, maar leuk om naar te kijken, o.a. door de mooie fotografie.

[KA1]Smier[KA1]c prezydenta

1977 | Historische film

Polen 1977. Historische film van Jerzy Kawalerowicz. Met o.a. Zdzisław Mro[KA9]zewski, Marek Walczewski, Henryk Bista, Czesław Byszewski en Edmund Fetting.

Een nauwkeurige reconstructie van een belangrijke gebeurtenis in de Poolse geschiedenis: de democratische verkiezing van de eerste president van de Poolse republiek. Een week later echter wordt hij vermoord. Deze historische episode weet Kawalerowicz op indrukwekkende wijze gestalte te geven. Het scenario is mede geschreven door de gerenomeerde filmcriticus Bolesław Michałek.

Dzieje grzechu

1975 | Drama

Polen 1975. Drama van Walerian Borowczyk. Met o.a. Grazyna Długołecka, Jerzy Zelnik, Olgierd Łukaszewicz, Roman Wilhelmi en Marek Walczewski.

Eerste Poolse speelfilm van de in Parijs gevestigde Borowczyk, die vooral bekend is van CONTES IMMORAUX en LA B[KA4]ETE. Erotisch getint verhaal over het ontaarden van een vrouw door een hopeloze liefde. Borowczyk`s interpretatie van de best-seller van Stefan Zeromski (1864-1925) die lange tijd op de Rooms-Katholieke index was geplaatst, is een pleidooi voor vrije erotische beleving. Prachtige beelden met zeer veel aandacht voor details.

Ruchome piaski

1969 | Drama

Polen 1969. Drama van Władysław [KA1]Slesicki. Met o.a. Małgorzata Braunek, Marek Walczewski en Grzegorz Zuchowicz.

Een vader neemt zijn zoon mee op vakantie en de twee trekken veel met elkaar op, totdat er een jong meisje arriveert dat vaders interesse wekt en de jongen zeer jaloers maakt. Hierdoor wordt de sfeer van vriendschap tussen vader en zoon volledig teniet gedaan. In dit po[KA3]etische debuut van een gevestigd documentairemaker wordt de authentieke omgeving (de Oostzeekust) ten volle benut, waardoor - ondanks dramatische zwakte - de film zeer genietbaar is.

Pasazerka

1963 | Drama, Oorlogsfilm

Polen 1963. Drama van Andrzej Munk. Met o.a. Aleksandra [KA1]Sl[KA10]aska, Anna Ciepielewska, Jan Kreczmar, Marek Walczewski en Irena Malkiewicz.

Tijdens een boottocht meent de vroegere Auschwitz-bewaakster Liza een ex-gevangene (Martha) te herkennen. Gekweld door haar herinneringen vertelt ze haar man wat er destijds tussen beiden is voorgevallen. In haar verhaal, dat in een flash-back wordt verteld, schildert zij zichzelf barmhartiger af dan ze was. Een tweede versie van haar verleden met Martha geeft aan dat ze zich heel anders heeft gedragen. Door het overlijden van Munk tijdens de opnameperiode is de film door zijn medewerkers tot een sluitend verhaal gemonteerd. Een zeer indrukwekkend document.