Rabih Abou-Khalil

Componist

Rabih Abou-Khalil is componist.
Er zijn 2 films gevonden.

Forget Baghdad: Jews and Arabs - The Iraqi Connection

2002 | Documentaire

Zwitserland/Duitsland 2002. Documentaire van Samir. Met o.a. Shimon Ballas, Ella Habiba Shohat, Moussa Houry, Sami Michael en Samir Naqqash.

Tot 1941 was Irak door de olie onder het wakende oog van de Britten een ogenschijnlijk welvarend koninkrijk. Tijdens WO II bleef het aan geallieerde zijde, maar in 1945 was het mede- oprichter van de Arabische Liga en zette een `neutrale` koers. Er was na de oprichting en de erkenning van Isra[KA3]el als zelfstandige staat door de VN in 1948 geen plaats meer voor de joden in het land van Ali Baba. Ze moesten snel hun biezen pakken en zonder hun hebben en houwen het land verlaten omdat ze hun leven niet meer zeker waren. Deze mensen kwamen terecht in vluchtelingenkampen in Isra[KA3]el en werden beschouwd als arabieren en er werd op hen neergekeken, hoewel zij ook joden waren. Ze werden de Mezrahim genoemd. Documentairemaker Samir kwam als joods-Iraakse vluchteling met zijn ouders in 1961 in Zwitserland terecht. Hij gaat als filmer naar Tel Aviv en interviewt een viertal lotgenoten van zijn vader, die terugkijken op hun leven. In New York spreekt hij met sociologe Ella Habiba Shohat. De eerste die voor het voetlicht komt is Samir Naqqash, een joodse auteur, die in het Arabisch schrijft en daarom geen uitgever vindt en door niemand gelezen wordt. Vervolgens zijn de auteurs Sami Michael en Shimon Ballas aan de beurt - zij schrijven tenminste in het Hebreeuws en worden daarom wel gelezen. Als laatste vertelt Moshe Houry, eigenlijk Moussa, hoe het hem als vluchteling is vergaan. Oorspronkelijk was hij een ambtenaar, maar in Isra[KA3]el sloeg hij zich erdoor als krantenverkoper en later als voorman in de bouw. Samir wisselt de interviews af met filmfragmenten uit speelfilms (THE THIEF OF BAGHDAD, EXODUS enz.) om de thema's te illustreren en dat werkt niet alleen verhelderend, maar soms ironisch, spottend of humoristisch. Hierdoor vergeet je algauw dat je naar een documentaire over een bloedserieus onderwerp kijkt, maar aan het einde treft Samir doel, dat je over Bagdad niet nostalgisch hoeft te zijn. Ook het gebrek aan tolerantie in Israël komt aan de orde. Het scenario dat uitdagende gedachten bevat, is van regisseur Samir. Het camerawerk is van Nurith Aviv en Philippe Bellaiche. Bekroond met de prijs der kritiek op het filmfestival van Locarno. Dolby.

Yara

1998 | Drama

Zwitserland/Turkije/Duitsland 1998. Drama van Yilmaz Arslan. Met o.a. Halil Ergün, Yelda Reynaud, Nur Sürer, Füsun Demirel en Necmettin Çobanoglu.

Door de ogen van de boezemvriendin van H[KA3]ulya (Reynaud) beleven we in de proloog hoe zij door haar ouders van Duitsland naar Turkije gestuurd wordt. Bij haar oom (Erg[KA3]un) en tante (Demirel), die in de Turkse provincie wonen, is H[KA3]ulya doodongelukkig. Ze wil maar [KA1]e[KA1]en ding: terug naar Duitsland. Na een poging tot verkrachting door de twee dorpsmacho`s die zij behendig van zich afslaat, kiest zij de vrijheid. De weg uit de hel is lang en moeilijk als je geen geld en geldige papieren hebt. H[KA3]ulya belandt na wonderbaarlijke omzwervingen in de gevangenis en daarna in een psychiatrische inrichting. Plotseling als een deus ex machina komt haar vriendin haar bevrijden en neemt haar mee terug naar Duitsland. Het scenario van regisseur Arslan bevat geen origineel thema (het is de zoveelste variatie op het onderwerp over de cultuurkloof), maar gecombineerd met uitzonderlijk camerawerk van J[KA3]urgen J[KA3]urges en wonderlijke, maar fantasievolle ensc[KA2]ering is de rolprent iets aparts geworden. De heldin Reynaud draagt haar rol niet met een onverdeeld genoegen en haar benarde situatie zet een domper op een film waarin kameraadschap tussen vrouwen en de liefde tussen hen de boventoon lijken te voeren. Vertoning op het filmfestival van Veneti[KA3]e bezorgde deze film die bedoeld was voor de Duitse regionale omroep WDR (die coproducent was), bioscoopstatus.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Rabih Abou-Khalil op televisie komt.

Reageer