Renato Castellani is regisseur en scenarist.
Er zijn 22 films gevonden.

Verdi

1982 |

Duitsland/Italië/Verenigd Koninkrijk/Frankrijk 1982. Renato Castellani. Met o.a. Giampiero Albertini, Carla Fracci en Ronald Pickup.

Le avventure di Pinocchio

1982 |

Frankrijk/Italië/Duitsland 1982. Renato Castellani. Met o.a. Carla Fracci, Ronald Pickup en Giampiero Albertini.

Questi fantasmi

1967 | Komedie, Horror

Italië 1967. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Sophia Loren, Vittorio Gassman, Mario Adorf, Margaret Lee en Aldo Giuffrè.

Een berooid jong echtpaar krijgt na veel tegenslag een ruime woning waarvan gezegd wordt dat het er spookt. Het lijkt waar te zijn, maar het spook is in werkelijkheid de aanbidder van de vrouw. Het sterduo biedt weinig soelaas in deze zouteloze filmbewerking van een toneelklucht waarin de vrouw wél overspelig was. In de film blijft ze - omwille van Lorens ster- imago - onberispelijk. De regisseur, Adriano Barraco, Leo Benvenuti, en Piero De Bernardi bewerkten het toneelstuk van Eduardo De Filippo tot scenario. Camerawerk van Tonino Delli Colli.

Controsesso

1965 | Komedie

Italië 1965. Komedie van Franco Rossi, Marco Ferreri en Renato Castellani. Met o.a. Nino Manfredi, Ugo Tognazzi, Anna-Maria Ferrero en Dolores Wettach.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

Tre notti d'amore

1964 | Drama

Italië 1964. Drama van Franco Rossi, Renato Castellani en Luigi Comencini. Met o.a. Renato Salvatori en Catherine Spaak.

Deze film bevat drie verhalen, gewijd aan de seks en zijn problemen; het eerste verhaal gaat over een echtpaar dat ter stimulatie cocaïne probeert, het tweede over een leraar en zijn vroegrijpe leerling; het laatste deel gaat over een musicus die naarstig zijn vrouwelijke manager probeert te versieren. Er is af en toe flink wat te lachen, maar regie en spel zijn onevenwichtig.

Matrimonio all'italiana

1964 | Komedie, Drama, Romantiek, Experimenteel

Italië/Frankrijk 1964. Komedie van Vittorio De Sica. Met o.a. Sophia Loren, Marcello Mastroianni, Aldo Puglisi, Tecla Scarano en Marilù Tolo.

Vlak na WO II begint de Napolitaan Domenico Soriano (Mastroianni) een relatie met prostituee Filumena Marturano (Loren) die 22 jaar zal duren. In de loop van de tijd heeft Filumena een steeds grotere rol gekregen in het leven en de zakelijke beslommeringen van Domenico. Maar dan kondigt hij aan met een jonge werkneemster te trouwen. Filumena wordt ernstig ziek en heeft als laatste wens 'eerzaam gehuwd' te sterven. Onmiddellijk na de trouwplechtigheid herstelt ze wonderbaarlijk. La Loren kon zich helemaal uitleven in deze klucht, die net als haar andere samenwerkingsverbanden met Mastroianni weer zeer geslaagd was.

Mare matto

1963 | Avonturenfilm, Komedie

Frankrijk/Italië 1963. Avonturenfilm van Renato Castellani. Met o.a. Gina Lollobrigida, Jean-Paul Belmondo, Tomas Milian, Eduardo Spararo en Vincenzo Mussolino.

Een gepensioneerde kapitein wordt door zijn kinderen naar een bejaardentehuis gestuurd, maar vlucht naar een vriend in een zeeliedenpension in Genua, die hem op een vrachtschip weet te plaatsen waar hij tijdens een storm zelf met de bemanning de wijnlading opdrinkt. de poging om actie en sociale kritiek te combineren met de kluchtige humor van sterke zeemansverhalen, leverde een nogal verwarrende film op met te sporadisch geslaagde momenten. De onttakelde Lollobrigida is een verrassing als pensionhoudster, waarmee niet gesteld is dat ze zich opeens als groot actrice ontpopt.

Il Brigante

1961 | Drama

Italië 1961. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Adelmo di Fraia, Serena Vergano, Francesco Seminario, Mario Ierard en Gianni Basile.

Soldaat keert van front terug in Calabrië en plaatst zich door inzet voor landbouwhervormingen en verliefdheid op verloofde van machtige hereboer buiten de wetten van de streek. Poging om neo-realisme nieuw leven in te blazen door één van voorlopers in het genre mislukt wegens gebrek aan dramatische overtuigingskracht, slecht spel van amateurspelers en al te schattige en overbodige vriendschap van held voor vertederend jongetje. Zeer lange film boeit geen moment, dwingt hooguit respect af voor goede bedoelingen.

Nella citta l'inferno

1958 | Drama

Italië 1958. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Giulietta Masina, Myriam Bru en Anna Magnani.

Een onschuldig wegens diefstal veroordeeld meisje komt onder de invloed van een dominante medegevangene die haar en anderen niet alleen leert, om zich achter de tralies staande te houden, maar ook voorbereidt op het niet meer begaan van dezelfde fouten in vrijheid. De goedbedoelde film weet melodramatische clichés niet te vermijden, maar boeit door het acteren en het werkzame contrast van de hoofdrolspeelsters.

Auferstehung

1958 | Drama

Duitsland/Italië/Frankrijk 1958. Drama van Rolf Hansen. Met o.a. Horst Buchholz, Myriam Bru, Lea Massari, Gabrielle Dorziat en Tilla Durieux.

Een prins herkent in de rechtszaal een volksmeisje dat hij zonder scrupules ooit heeft verleid en dat vervolgens tot prostitutie is vervallen. Ze wordt onschuldig veroordeeld tot deportatie naar Siberië, waarheen de verleider haar volgt in een eigen louteringsproces. Deze zorgvuldige maar oppervlakkige bewerking (door Renato Castellani) van Leon Tolstoi's klassieke roman overtuigt het minst in de hoofdrollen: Bru zet haar slachtoffer al te smartlappig aan en Buchholz is nog te jong om de ouder geworden bon vivant aannemelijk te maken. (Het tegenspel resulteerde in werkelijkheid in hun huwelijk). Franz Weihmayr stond achter de camera.

I sogni nel cassetto

1957 | Romantiek

Italië 1957. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Lea Massari, Enrico Pagani, Lilla Brignone en Sergio Tofane.

Een romantisch drama over een vrolijk meisje uit een rijke familie dat verliefd wordt op een arme student medicijnen. Ze trouwen en installeren zich in een kleine eenkamerflat, maar hun geluk duurt niet lang: geldproblemen en haar zwangerschap vormen een zware last voor de echtgenoot die zich op zijn studie probeert te concentreren. Voortreffelijk gespeeld door de cast en goed geregisseerd door Castellani.

Romeo and Juliet

1954 | Romantiek, Historische film, Drama

Verenigd Koninkrijk 1954. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Laurence Harvey, Susan Shentall, Flora Robson, Mervyn Johns en Bill Travers.

Overweldigend verfilmd in Italië heeft deze aardige Shakespeare-versie het voordeel van een goede bezetting.

Giulietta e Romeo

1954 | Romantiek, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk/Italië 1954. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Laurence Harvey, Susan Shentall, Bill Travers, Flora Robson en John Gi.

Shakespeare's tragedie over een jonge liefde in Verona die door familievetes een fatale afloop krijgt. Deze verfilming, die op schilderijen van Botticelli is geïnspireerd en die op authentieke renaissance-locaties werd opgenomen, is een fraai maar hoogstvervelend prentenboek geworden. Dramatiek en lyriek zijn in gekunsteldheid gesmoord. Bovendien wordt het gedoemde liefdespaar uitermate slecht gespeeld door Harvey en debutante Shentall. De andere rollen compenseren echter veel. Meervoudig bekroond met onder andere de Gouden Leeuw op het filmfestival van Venetië. Het scenario is van regisseur Castellani, die het oorspronkelijke drama bewerkte. Het camerawerk is van Robert Krasker. Technicolor, Mono.

Due soldi di speranza

1952 | Komedie

Italië 1952. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Vincenzo Musolino, Maria Fiore, Luigi Astarita, Filomena Russo en Luigi Barone.

Een jongeman keert na zijn dienstplicht terug in het dorp en moet voor het levensonderhoud van zijn moeder en zusters zorgen, waardoor hij voorlopig afziet van liefde en van meisjes. Zijn communistische sympathieën werken tegen bij het vinden van een vaste baan en hij breekt ook met traditie van het dorp door met het meisje te trouwen waarvan hij houdt zonder toestemming van haar vader. Een van de betere neo-realistische komedies van die tijd, met de kenmerkende vitale personages en hun milieu.

È primavera

1949 | Romantiek

Italië 1949. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Elana Varzi, Mario Angioletti, Donato Donati, Irene Genna en Ernesto Gaione.

De bijrolspelers van deze in Florence opgenomen film bestaan uit amateurs die de hoofdrolspelers, de enige beroepsacteurs, bijstaan. Het gaat over een broodbezorger in Florence. Hij is een rokkenjager en heeft een vrouw in Catania, Sicilië en een andere in Milaan. Geloofwaardig vertolkt en de muziek is van Nino Rota die tientallen jaren later het thema voor de GODFATHER componeerde. Het scenario is van regisseur Castellani, Suso Cecchi d'Amico en Cesare Zavattini. Het camerawerk is van Tino Santoni.

E primavera

1949 | Komedie

Italië 1949. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Elena Varzi, Donato Donati en Mario Angelotti.

Casanova Beppo trouwt met twee vrouwen tegelijk: Mariantonia op Sicilië en Lucia in Milaan. Alles loopt voorspoedig tot Mariantonia hoort van haar concurrente en haar Siciliaanse temperament opspeelt

Sotto il sole di Roma

1948 |

Italië 1948. Renato Castellani. Met o.a. Francesco Golisano, Liliana Mancini, Oscar Blando en Alberto Sordi.

In de naoorlogse sociale chaos komt een Romeinse jongen van gewoon kattekwaad tot zwarte handel en bijna beroepscriminaliteit, tot de dood van zijn ouders en de liefde van een buurmeisje hem tot inkeer brengen. Deze neo-realistische film is inmiddels gedateerd door de overmaat aan dramatische gebeurtenissen die de geloofwaardigheid ondermijnen, en vooral de op uiterlijke vorm gerichte regie geeft de optimistische strekking weinig overtuigingskracht mee.

Mio figlio professore

1946 | Komedie, Familiefilm

Italië 1946. Komedie van Renato Castellani. Met o.a. Aldo Fabrizi, Mario Pisu, Giorgio De Lullo, Pinuccia Nava en Lisetta Nava.

Door-de-weekse komedie die het moet hebben van het fraaie spel van Aldo Fabrizi. De conciërge van een school, weduwnaar, heeft alleen nog maar zijn zoon, aan wie hij zich met hart en ziel wijdt. Hij doet alles om de jongen professor te laten worden.

La donna della montagna

1943 | Romantiek

Italië 1943. Romantiek van Renato Castellani. Met o.a. Amedeo Nazzari, Mariella Lotti en Maurizio D'Ancora.

Dramatisch, sentimenteel verhaal over verloren en hervonden liefde. Jonge ingenieur wordt achtervolgd door de herinnering aan de gestorven vrouw die hij eens heeft bemind. Hij leert een meisje kennen dat verliefd op hem is. Zij troost hem. Langzaamaan gaat hij haar liefde beantwoorden en lukt het hem zijn verloren liefde te vergeten.

Zaza

1942 | Drama, Muziek

Italië 1942. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Isa Miranda, Antonio Centa, Aldo Silvani en Ada Dondini.

Een gevierde music-hall artieste wordt verliefd op een zakenman die voor haar verzwijgt dat hij getrouwd is, waarna ze zich gedesillusioneerd volledig aan haar carrière gaat wijden. WOII verhinderde Miranda's medewerking aan Cukors Hollywood-verfilming van hetzelfde toneelstuk. In haar Italiaanse herkansing geeft Castellani alle aandacht aan de decoratieve 'fin-de-siecle' buitenkant en benadert zijn ster zo als Von Sternberg destijds Dietrich benaderde. Het resultaat is gekunsteld-fraai, maar zonder het temperament dat de simpele intrige genietbaar zou kunnen maken.

Un colpo di pistola

1942 | Drama

Italië 1942. Drama van Renato Castellani. Met o.a. Fosco Giachetti, Assia Noris, Antonio Centa en Renato Cialente.

Andrea (Giachetti) is al vele jaren verliefd op Mascia (Noris), maar hij vreest dat zij verliefd is op zijn vriend. Dat idee berust op een misverstand, maar Andrea daagt zijn vriend uit tot een duel, waarin hij hem had kunnen doden maar besluit dit de volgende keer te doen. Na vele jaren komt het bedrog uit, en tenslotte wordt achter de liefde tussen Aldo en Mascia een punt gezet. Het regiedebuut van regisseur Castellani zit technisch gezien uitstekend in elkaar. Het scenario is geschreven door Mario Soldati.

La corona di ferro

1941 | Historische film, Avonturenfilm, Fantasy, Drama, Oorlogsfilm

Italië 1941. Historische film van Alessandro Blasetti. Met o.a. Massimo Girotti, Luisa Ferida, Gino Cervi, Elisa Cegani en Stelio Carnabucci.

Een wrede Romeinse koning heeft de ijzeren kroon van een vorst van Byzantium gekregen die gemaakt is van spijkers uit Christus` kruis. Zodra de kroon zich op het gebied bevindt waar onrecht heerst wordt hij z[KA1]o zwaar dat hij in de bodem wegzinkt. De koning doodt zijn broer die aanspraak maakt op de troon en laat diens zoon voor de leeuwen achter. Deze wordt door hen grootgebracht en zal zich als volwassene wreken, waarna de kroon weer uit de grond verrijst. Deze Latijnse legende kreeg een filmvorm in de stijl van het Duits expressionisme. De vormgeving en muzikale ondersteuning doen de gevechten op balletten lijken. De film die bioscoop-escapisme bood tijdens het fascisme grijpt terug op de zg. peplum-spektakels uit de zwijgende periode. Hoge produktiewaarden die 7000 paarden, een complete dierentuin etc. omvatte. Kreeg de Grand Prix (voor de Beste Italiaanse Film) in 1941 van de Biennale van Venetië; dat was toentertijd de twijfelachtige Mussolini Bokaal, genoemd naar de fascistische dictator die op de vlucht naar Zwitserland met zijn maîtresse in 1945 door partizanen ter vergelding voor zijn misdaden werd doodgeschoten en daarna aan zijn voeten een lantaarnpaal werd opgehangen. Het scenario is van C. Pavolini, G. Zorzi, G. Zucca, regisseur Blasetti, en R. Castellani naar het verhaal van de twee laatsten. Het camarewerk is van M. Craven en V. Vich. mono, RCA Photophone System.