Gunn Wållgren: cast.
Er zijn 8 films gevonden.

Fanny & Alexander

1982 | Drama, Biografie

Zweden​/​​Frankrijk​/​​Duitsland 1982. Drama van Ingmar Bergman. Met o.a. Pernilla Allwin, Bertil Guve, Ewa Fröling, Jan Malmsjö en Börje Ahlstedt.

Twee kinderen groeien begin twintigste eeuw op in een liefdevolle, uitbundige Zweedse theaterfamilie. Maar na de vroegtijdige dood van hun vader trouwt hun moeder met een kille geestelijke die niets van levensvreugde moet hebben. Ontroerend mooi vormgegeven, autobiografische familiesage wordt verteld vanuit het perspectief van de kleine Alexander, een jongetje dat met zijn marionetten en laterna magica een geheel eigen wereld creëert. Met dit warme pleidooi voor levenslust en verbeeldingskracht maakte Bergman een einde aan zijn veertigjarige carrière als filmregisseur. Hij bleef echter wel televisiefilms schrijven en regisseren.

Fanny och Alexander was oorspronkelijk een vierdelige miniserie voor televisie van in totaal 312 minuten maar regisseur Bergman besloot het ook uit te brengen als bioscoopfilm van 188 minuten.

Sally och friheten

1981 | Drama

Zweden 1981. Drama van Gunnel Lindblom. Met o.a. Ewa Fröling, Hans Wigren, Leif Ahrle, Gunnel Lindblom en Gunn Wållgren.

Sally (Fr[KA3]ling), de heldin, is van de bescherming van het ouderlijk huis overgestapt naar de bescherming van het huwelijk en wil na een scheiding met haar kinderen onafhankelijkheid verwerven. In een nieuwe relatie op basis van gelijkwaardigheid blijkt ze haar vrijheid moeilijk te kunnen hanteren. Opmerkelijk acteren behoedt de film van clichématigheid, hoewel iets van de ironie waarmee actrice Lindblom als Nora tegen Sally aankijkt medescenarioschrijfster/regisseuse Lindblom ook van nut had kunnen zijn. Het scenario is van Margarete Garpe, althans volgens de aftiteling. Het camerawerk is van Tony Forsberg. Eastmancolor, Mono.

De gebroeders Leeuwenhart

1977 | Jeugdfilm, Avonturenfilm, Fantasy

Zweden 1977. Jeugdfilm van Olle Hellbom. Met o.a. Allan Edwall, Folke Hjort, Per Oscarsson, Lars Söderdahl en Tommy Johnsson.

In begin 20ste-eeuws Zweden sterven de broers Jonathan en Skorpan snel na elkaar. Ze zien elkaar gelukkig weer in Nangijala, een sprookjesland waar Jonatan zijn kleinere broer vaak over vertelde. Maar anders dan hij voorstelde, heerst er niet louter geluk. De zwarte ridder Tengil maakt de omgeving onveilig. De jongens besluiten er iets aan te doen. Avontuurlijke jeugdfilm naar het boek van Astrid Lindgren is spannend, mogelijk té spannend voor te jonge kijkers.

Forvandlingen

1975 | Drama, Horror

Zweden 1975. Drama van Ivo Dvorak. Met o.a. Ernst Gunther, Gunn Wållgren, Peter Schildt, Inga-Lill Carlsson en Per Oscarsson.

Deze sfeervolle verfilming van Franz Kafka's korte verhaal Die Verwandlung, handelt over een handelsreiziger die op een ochtend wakker wordt en ontdekt dat hij in een reusachtige mestkever is veranderd. In dit speelfilmdebuut van Dvorak wordt Kafka's stijl op voortreffelijke wijze gevisualiseerd. Ook bekend als METAMORPHOSIS.

Mannen som slutade röka

1972 | Komedie

Zweden 1972. Komedie van Tage Danielson. Met o.a. Gösta Ekman jr, Molvig, Olga Georges-Picot, Holger Löwenddler en Raymond Bussières.

Een kettingroker zal een worstfabriek erven, op voorwaarde dat hij stopt met roken. Hij huurt privé-detectives om hem er vanaf te houden, maar de oom die bij zijn falen de fabriek krijgt brengt hem steeds in verleiding met sigaren en sigaretten en koopt ook de detectives om. Deze achtervolgingskomedie die zich door half Europa verplaatst, is opgebouwd naar voorbeeld van Dantes Divina Commedia, met de Hel in Parijs, het Vagevuur op Corsica en een nicotinevrij Paradijs in Zweden. Het geheel is een bizar en kansrijk idee dat echter niet werkt, net zoals de animo van Ekman en Bussières leuker is dan hun grappen. De fleurige vormgeving compenseert het gebrek aan echte humor maar ten dele.

Kläenningen

1964 | Drama

Zweden 1964. Drama van Vilgot Sjöman. Met o.a. Gunn Wållgren, Gunnar Björnstrand, Tina Hedström, Mimi Pollak en Conny Borg.

Een vrouw van middelbare leeftijd is jaloers op de aantrekkingskracht tussen een huisvriend van haar leeftijd en haar eigen jonge dochter. Het botte contrast tussen de menopauze enerzijds, en het vrouw-worden van een pubermeisje anderzijds, levert een saaie en irritante film op, vol broeierig zwijgen. De buitenwereld speelt geen enkele rol en de drie hoofdrollen lijken in een vacuüm te leven. Wȧllgren is veel te vitaal en aantrekkelijk voor haar rol als vrouw die alles al achter zich heeft, maar deze miscast levert tenminste nog enige lichtpunten op.

Kvinna utan ansikte

1947 | Drama

Zweden 1947. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Alf Kjellin, Gunn Wållgren, Anita Björk, Stig Olin en Olof Winnerstrand.

Een man probeert een vriend na diens zelfmoordpoging over zijn depressie heen te helpen door met hem herinneringen op te halen. Als getrouwde student is hij verliefd geworden op een jonge vrouw die door een jeugdtrauma - ze is als kind verleid door de minnaar van haar moeder - zich niet aan hem kan binden en tenslotte definitief met hem breekt. De student keert terug naar gezin en burgerlijke conventies. Dit door Ingmar Bergman geschreven zwartgallig psychologisch drama krijgt door de bekwame regie van ervaren Molander meer overtuigingskracht dan zijn eigen films uit de jaren veertig.

Ordet

1943 | Drama

Zweden 1943. Drama van Gustaf Molander. Met o.a. Victor Sjöström, Holger Löwenadler, Rune Lindström, Stig Ohlin en Wanda Rothgardt.

In 1925 heeft een diepgelovige boer op het platteland van Denemarken drie zoons. De jongste is verliefd op de dochter van een conservatieve Lutheraanse sekteleider, maar mag niet met haar trouwen, tenzij vader en zoon zich aansluiten bij de sekte. En de middelste denkt dat hij Jezus is. Zeer Scandinavisch drama in zwart-wit met een prima hoofdrol voor Victor Sjöström als de boer. Gebaseerd op een toneelstuk van schrijver-dominee Kaj Munk. In 1955 won Carl Theodor Dreyer in Venetië een Gouden Leeuw met een gelijk­namige, nog iets betere versie van het stuk.