Wim Opbrouck (1969): cast.
Er zijn 19 films en 2 series gevonden.

Arcadia

2023 | Drama

België​/​​Nederland 2023. Drama van Philippe De Schepper. Met o.a. Melody Klaver, Natali Broods, Gene Bervoets, Monic Hendrickx en Maarten Heijmans.

De Vlaamse-Nederlandse productie Arcadia schets een nabije toekomst waarin door een grote ramp een nieuwe totalitaire samenleving is ontstaan. Op basis van een burgerscore wordt bepaald of iemand binnen de poorten van Arcadia mag wonen. Dit in een vervreemdend decor van brutalistische betonnen bouwwerken. Hoewel de dialogen soms te expliciet zijn, is het verfrissend om naar een verhaal te kijken dat verder gaat dan Hollandse huis-tuin-en-keuken problemen. De centrale vraag die de serie opwerpt: hoe willen we met elkaar samenleven?

All of Us

2019 | Drama

België 2019. Drama van Willem Wallyn. Met o.a. Barbara Sarafian, Maaike Neuville, Wim Opbrouck, Gilles De Schryver en Joke Devynck.

Vlaamse regisseur/scenarist Willem Wallyn debuteerde in 1999 veelbelovend met de eigenzinnige thriller Film 1 (ook bekend als Piranha Blues), om pas na twintig jaar met deze opvolger te komen. All of Us is iets heel anders: een tragikomedie over een praatgroep voor terminale kankerpatiënten. We volgen het wel en wee van de vier groepsleden én de therapeut, en dat is bij elkaar nogal veel: de drama’s stapelen zich op en het geheel houdt iets vluchtigs. De film wordt gered door een sterke ensemblecast en een goede dosering van lichte en zware momenten.

Cobain

2017 | Drama

Nederland​/​​België​/​​Duitsland 2017. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Bas Keizer, Naomi Velissariou, Wim Opbrouck, Cosmina Stratan en Maria Kraakman.

Vanwege zijn verslaafde, zich prostituerende moeder is de vijftienjarige Cobain in kindertehuizen opgegroeid. Net nu hij op eigen benen begint te staan, blijkt zij opnieuw zwanger, waardoor de haat-liefdeverhouding tussen moeder en zoon op scherp komt te staan. De zesde speelfilm van Leopold, naar een scenario van haar producent Stienette Bosklopper, blijft op een bruut, symbolisch incident na aan de lieve, veilige kant. Een nogal ruw geschetst drama met een melancholische ondertoon, die in nieuwkomer Bas Keizer een flinke hoofdrolspeler vond.

Vind die domme trut en gooi haar in de rivier

2017 | Drama

Nederland 2017. Drama van Ben Brand. Met o.a. Nino den Brave, Senna Fokke, Wim Opbrouck en Koen Kreulen.

De vijftienjarige Remco en zijn dertienjarige zusje Lizzy dragen hun steentje bij in het gezin: ze verzorgen de puppy's die hun vader in het buitenland van schimmige handelaren koopt en via internet verkoopt, ze geven ze inentingen en vervalsen geroutineerd hondenpaspoorten. De zieke dieren gooien ze in de rivier. Op een dag filmt Remco zijn zus als ze puppy's in het water gooit, en zet het filmpje op YouTube. Sterke, aangrijpende telefilm over de hypocriete mores op social media. Prima spel, vooral Den Brave is geweldig als puber uit een sociaal zeer zwak gezin die zich dapper staande probeert te houden.

Ventoux

2015 | Komedie, Sportfilm

Nederland 2015. Komedie van Nicole van Kilsdonk. Met o.a. Kasper van Kooten, Abbey Hoes, Wilfried de Jong, Leopold Witte en Wim Opbrouck.

Vier uit elkaar gegroeide oude vrienden komen rond hun vijftigste weer bij elkaar om samen de Mont Ventoux op te fietsen, zoals ze dat vlak na hun eindexamens ook deden. Toen verongelukte een vijfde vriend, en er was gedoe rond een meisje. Dat oude zeer blijkt nog niet verwerkt. Regisseur Van Kilsdonk leverde het uitgangspunt van Ventoux aan auteur Bert Wagendorp, die het bewerkte tot scenario én roman. Het boek werd een bestseller, de subtiel komische, net niet te sentimentele film vol fijne acteurs trok – verdiend – eveneens een groot publiek.

Café Derby

2015 | Drama

België 2015. Drama van Lenny Van Wesemael. Met o.a. Wim Opbrouck, Chloë Daxhelet, Monic Hendrickx en Jan Decleir.

Tikje onevenwichtig, maar pijnlijk eerlijk familiedrama over een eenvoudig Vlaams horecagezin dat in de jaren tachtig warmloopt voor een staatsbezoek van de paus. Vooral de plannen van de patriarch – type sympathieke sjaggeraar – zijn groots, maar er zijn al snel kapers op de kust die een graantje willen meepikken. Daarna gaat het rap bergafwaarts met de onderlinge verhoudingen binnen het gezin. De symboliek en muziek zijn in Café Derby wat al te dik aangezet, maar de chemie tussen vader Wim Opbrouck (erg goed) en dochter Chloë Daxhelet (een openbaring) is erg overtuigend. Regisseur Lenny van Wesemael baseerde haar speelfilmdebuut grotendeels op haar eigen jeugd.

W. - Witse de film

2014 | Misdaad, Drama

België 2014. Misdaad van Frank Van Mechelen. Met o.a. Hubert Damen, Hilde Van Haesendonck, Wim Opbrouck en Katelijne Verbeke.

Na negen seizoenen stopte in 2012 de immens populaire Belgische politieserie Witse. Hoofdrolspeler Damen vond het welletjes geweest. Toch keerde hij nog een keer terug in een film rond de wat ongenaakbare, eigengereide rechercheur in Halle, die pas in het laatste seizoen een voornaam bleek te hebben: Werenfried. Deze niet onaardige film speelt zich af in Witses geboortestreek Westhoek, waar hij de moord op zijn nichtje onderzoekt. Zoals gebruikelijk ligt hij binnen de kortste keren overhoop met de lokale autoriteiten.

In Vlaamse Velden

2014 | Drama

België 2014. Drama van Met o.a. Lize Feryn, Wietse Tanghe, Matthieu Sys, Barbara Sarafian en Wim Opbrouck.

Ambitieuze Vlaamse miniserie die de Eerste Wereldoorlog van begin tot eind volgt vanuit het perspectief van een welgesteld Gents doktersgezin. Puberdochter Marie meldt zich als verpleegster aan het front, terwijl de rest van het gezin langzaam verscheurd wordt door de escalatie van de oorlog. Het oerdegelijke In Vlaamse Velden was bij release in 2014 de duurste Belgische serie ooit, en dat is duidelijk terug te zien: de decors zijn imposant en kosten noch moeite zijn gespaard om de serie een overtuigend historisch karakter te geven. Tien afleveringen.

Boven is het stil

2013 | Drama

Nederland​/​​Duitsland 2013. Drama van Nanouk Leopold. Met o.a. Jeroen Willems, Wim Opbrouck, Henri Garcin, Martijn Lakemeier en Lies Visschedijk.

Leopold bewerkte zelf de succesroman van Gerbrand Bakker, over de vijftigjarige Helmer, die met zijn stervende vader op een kleine boerderij woont. Een Vlaamse melkrijder en een jonge knecht dingen om zijn aandacht, maar zolang Helmers dominante vader nog in leven is, kan het zijne niet beginnen. De net na de opnamen overleden toneelacteur Willems speelt met Helmer zijn eerste (en dus enige) filmhoofdrol. Eeuwig zonde, want hoewel hij de hele film in beeld is en in totaal amper vijf minuten tekst heeft, verliest hij geen moment de aandacht van de kijker.

Isabelle

2011 | Drama

Nederland 2011. Drama van Ben Sombogaart. Met o.a. Halina Reijn, Tineke Caels, Wim Opbrouck, Monique van de Ven en Edwin de Vries.

Reijn speelt actrice Isabelle, die in de film wordt beschouwd als 'de mooiste vrouw van Nederland'. Op vakantie in België wordt ze ontvoerd door een gefrustreerde, mismaakte kunstenares die een statement wil maken over schoonheid. Al bij de casting gaat het mis in deze Tessa de Loo-verfilming: Halina Reijn is absoluut charmant, maar de mooiste vrouw van Nederland?. Haar valt verder weinig te verwijten, ze viel vele kilo's af voor de rol en speelt die adequaat, maar het scenario is zo knullig en afgezaagd dat Isabelle op papier al reddeloos verloren was.

Het varken van Madonna

2011 | Fantasy, Sciencefiction

België 2011. Fantasy van Frank Van Passel. Met o.a. Wim Opbrouck, Nico Sturm, Wine Dierickx en Kevin Janssens.

Magisch-realistische fabel waarin handelsreiziger Tony (Janssens) per ongeluk in het Vlaamse dorpje Madonna belandt. Hij neemt zijn intrek in de plaatselijke herberg en probeert aldaar zijn Porki, een gemechaniseerd varken dat een lustopwekkende geur verspreidt, te slijten. Maar al snel raakt hij verwikkeld in de lokale problematiek, met als belangrijkste onderwerpen de aanleg van een expresweg en de geest van een WO I-soldaat die weigert zijn rust te vinden. Een absurde komedie die niet altijd de juiste noten raakt, maar wel volstrekt eigenzinnig is.

Vreemd bloed

2010 | Drama

Nederland 2010. Drama van Johan Timmers. Met o.a. Wim Opbrouck, Viviane de Muynck, Jelle de Jong, Gijs Naber en Meral Polat.

'Gefeliciteerd, je eerste koe.' Voor Jere’s vader is het vanzelfsprekend dat zijn zoon al op jonge leeftijd leert slachten: hij is immers geboren in een slagersfamilie. Maar Jere, ook wel 'Kind' genoemd, wil andere dingen. Muziek bijvoorbeeld. Door Maria Goos geschreven en theatermaker Timmers geregisseerd familiedrama heeft een uitstekende cast die mooi fysiek met karkassen in de weer mag. Aan de andere kant: de conflicten die de familie splijten, worden nogal dik aangezet. Hoe dan ook geen film voor wie niet tegen bloed kan of geen vlees blieft.

Kan door huid heen

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Esther Rots. Met o.a. Rifka Lodeizen, Wim Opbrouck, Chris Borowski, Elisabeth van Nimwegen en Tina de Bruin.

Marieke (uitstekende rol van Lodeizen), dertig plus, zojuist verlaten door haar vriend, wordt aangerand. Om haar leven weer terug te krijgen gaat ze naar Zeeland om daar, in haar eentje, een oude bouwval van een boerderij op te knappen. Lodeizen won terecht een Gouden Kalf voor haar rol. Zij draagt de film zo goed als in haar eentje, is elke scène in beeld. Regisseur Rots was eerder tweemaal met een korte film in de race voor een Gouden Palm in Cannes.

Meisje

2002 | Drama, Romantiek

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 2002. Drama van Dorothée Van Den Berghe. Met o.a. Charlotte Vanden Eynde, Els Dottermans, Frieda Pittoors, Matthias Schoenaerts en Wim Opbrouck.

De schichtige twintigjarige Muriel (Vanden Eynde) is enig kind, ze woont in een Vlaams dorp, ze heeft een keurige vriend en ze werkt in een fabriek – naast haar moeder van bijna zestig. Ze hunkert naar verandering en kiest voor de grote stad, waar ze een kamer vindt bij de bruuske dertiger Laura (Dottermans). Dan wreekt zich haar beschermde opvoeding. Ondertussen worstelen hospita Laura met nestdrang en Muriels moeder met gebrek aan onafhankelijkheid. Regisseur Van den Berghe werkte jaren aan het bijschaven van de personages die ze akelig intiem in beeld brengt.

Stille Waters

2001 | Drama

België 2001. Drama van Frank Van Mechelen en Mark De Geest. Met o.a. Antje de Boeck, Jo De Meyere, Jan Decleir, Koen De Bouw en Peter Seynaeve.

De schichtige twintigjarige Muriel (Vanden Eynde) is enig kind, ze woont in een Vlaams dorp, ze heeft een keurige vriend en ze werkt in een fabriek – naast haar moeder van bijna zestig. Ze hunkert naar verandering en kiest voor de grote stad, waar ze een kamer vindt bij de bruuske dertiger Laura (Dottermans). Dan wreekt zich haar beschermde opvoeding. Ondertussen worstelen hospita Laura met nestdrang en Muriels moeder met gebrek aan onafhankelijkheid. Regisseur Van den Berghe werkte jaren aan het bijschaven van de personages die ze akelig intiem in beeld brengt.

Iedereen beroemd!

2000 | Komedie, Drama

Nederland​/​​België​/​​Frankrijk 2000. Komedie van Dominique Deruddere. Met o.a. Josse De Pauw, Eva van der Gucht, Werner De Smedt, Thekla Reuten en Victor Löw.

Voor een met de Oscar voor beste buitenlandse film genomineerd filmhuissucces heeft Iedereen beroemd! een simplistisch plot dat te doorzichtig is in zijn kritiek op roemzoekers en media. Maar de film van Deruddere (Hombres complicados) is zó verschrikkelijk sympathiek en het spel - vooral van De Pauw en Löw - is zó geniaal sterk, dat alleen de nukkige aanhouder er niet voor valt. De vers ontslagen Vlaming Jean (De Pauw) kidnapt zangeres Debbie (Reuten) en combineert drie doelen: eigen roem, geld en roem voor zijn mollige dochter Marva (Van der Gucht).

Vergeten Straat

1999 | Drama

België 1999. Drama van Luc Pien. Met o.a. Luk Wyns, Mitta Van der Maat, Jost Verbist, Marc Peeters en Bob De Moor.

Door een onzorgvuldigheid in de bouwplannen van de stad, worden de bewoners van een doodlopend straatje bedreigd met onteigening. Er rijst verzet, maar egoïsme en apathie doen dit protest mislukken. Een schrijver die getuige is van de onenigheid, creëert in zijn eigen fantasie een eigen straatje waarin de bewoners elkaar wel begrijpen en samenwerken aan een nieuwe samenleving.

Elixir d'Anvers

1996 | Korte film

België​/​​Nederland 1996. Korte film van Robbe De Hert, Boris Paval Conen, Nathalie Deklerck, Tom Van Overberghe en Wim Symoens. Met o.a. Dré Steemans, Eugène Bervoets, Paul-Emile Van Royen, Luc D'Heu en Wouter Steenbergen.

Elixir d'Anvers brengt in zes bedrijven de bewogen geschiedenis van een stad aan een rivier in beeld

Walhalla

1995 | Drama, Komedie, Thriller

Nederland 1995. Drama van Eddy Terstall. Met o.a. Huub Stapel, Jan Mulder, Najib Amhali, Marc van Uchelen en Manouk van der Meulen.

Het maken van films over etnische tegenstellingen met de daarmee samenhangende sociale problemen en racisme is in. Ook ons kikkerlandje kon niet achterblijven. Een dorpje in Zeeuws- Vlaanderen heeft een wijk waarin bovengenoemde problematiek voorkomt. Projectontwikkelaar Mulder (een opmerkelijk debuut van een ex-voetballer met schrijversaspiraties) wil de wijk kaal slaan om er een meubelpaleis met de naam uit de titel te vestigen. Uiteraard komt de autochtone en niet-autochtone bevolking in opstand tegen dergelijke plannen, die slechts via corruptie en verraad kunnen worden gerealiseerd. Het niet al te sterke scenario van regisseur Terstall (die ons ook TRANSIT schonk) is goed bedoeld, maar zit vol flauwe en platte grappen. Het spel zinkt en beetje weg in Terstall's vage regie en het is de vraag of de pogingen tot Zeeuws-Vlaamse dialekt wel zo'n goede greep voor het kijkerspubliek is. Na nauwelijks een week draaien in de vaderlandse bioscopen maakte de film zich op voor vertoning op de buis. Camerawerk is van Tom Erisman.

Manneken Pis

1995 | Romantiek, Drama

België 1995. Romantiek van Frank Van Passel. Met o.a. Frank Vercruyssen, Ann Petersen, Stany Crets, Wim Opbrouck en Guy Dermul.

Hij (Vercruyssen) is bordenwasser in een restaurant. Zij (De Boeck) trambestuurder in Brussel. Oogcontact. In de buurt van de halte Manneken Pis zoekt hij een flat. Hij belandt er in hetzelfde gebouw waar zij ook woont. Een bemoeizieke, excentrieke conci[KA3]erge (Petersen) zorgt voor complicaties als zij Romeo en Julia wil helpen dichter bij elkaar te brengen.

Kiekeboe: Het witte bloed

1992 | Avonturenfilm, Mysterie, Horror, Familiefilm

België 1992. Avonturenfilm van John Thiels en Herman Fabry. Met o.a. Dirk Bosschaerts, Luc Philips, Annemie Gils, Anne Somers en Martin Van Zundert.

Op weg naar vakantie op de camping Het Nieuwe Paradijs heeft Marcel Kiekeboe (Bosschaerts) een aanrijding met een vreemde man. Uit zijn wonden stroomt wit bloed. Twee verplegers nemen de gewonde zonder plichtplegingen mee. Tot zijn grote ontsteltenis blijkt op de camping zowat iedereen te zitten die Kiekeboe wou ontvluchten. Het lijkt wel een samenzwering. Dochter Fanny (Somers) maakt in de disco kennis met Mikal (Rottiers), die met zijn opa Vladimir Hikkel (Philips) in een zwarte caravan woont. Vreemd genoeg laten de twee zich nooit overdag zien. De volgende dag ontdekt Fanny de waarheid: Mikal en zijn opa zijn vampieren. Mikal kan echter geen bloed zien en gaat het voor zijn opa stelen in de kliniek van Dr. Van Pier (Van Zundert). Fanny herinnert zich het voorval met het witte bloed en besluit Mikal te vergezellen op een van zijn steel-expedities. Een wat houterig gespeelde kinderfilm die weinig heeft om een volwassen publiek aan te trekken. Er zit wat spanning en humor in, maar nooit wordt de film griezelig, ondanks de aanwezigheid van de vampieren en de krankzinnige dokter. Een haast letterlijke verfilming van het populaire stripverhaal van Merho, voor de film bewerkt door G.D. Herschef. Fotografie is van Maurice Van Dessel.