Isabelle Adjani (1955): cast en productie.
Er zijn 37 films gevonden.

Voleuses

2023 | Komedie, Drama

Frankrijk 2023. Komedie van Mélanie Laurent. Met o.a. Mélanie Laurent, Adèle Exarchopoulos, Manon Bresch, Isabelle Adjani en Félix Moati.

Carole (Laurent, bekend van Inglorious Basterds) en Alex (Exarchopoulos, van La vie d’Adèle en Passages) zijn twee geslepen dieven, maar willen graag stoppen met het gevaarlijke onderwereldwerk. Dat laat hun baas (Adjani) echter niet zomaar gebeuren, dus die dwingt hen tot een laatste klus: het stelen van een peperduur schilderij uit een zwaarbeveiligd museum. De twee hartsvriendinnen rekruteren chauffeuse Sam (Bresch) en gedrieën beginnen ze aan het riskante karwei. Voleuses is een vrij rommelige, voorspelbare actiekomedie en Laurents regie is wat onsamenhangend. Toch weet de film te boeien door de feministische insteek, frisse aanpak van het actiegenre en bovenal de fijne chemie en droogkomische dialogen tussen de drie sterke hoofdrolspelers.

Mascarade

2022 | Komedie, Romantiek, Drama

Frankrijk 2022. Komedie van Nicolas Bedos. Met o.a. Pierre Niney, Isabelle Adjani, François Cluzet, Marine Vacth en Laura Morante.

Sinds de danscarrière van Adrien (Niney) eindigde door een blessure, leeft hij aan de Franse Rivièra als playboy van rijke oudere vrouwen, zoals de overjarige filmdiva Martha (Adjani). Maar dan raakt Adrien in de ban van zijn vrouwelijke evenknie: de mooie, ongrijpbare Margot (Vacth), die als minnares vermogende oudere mannen oplicht. Samen maken ze een plan om een getrouwde vastgoedmakelaar geld afhandig te maken. Een luchtig opgediende satirische kijk op de liefde, die bol staat van verwikkelingen. Mascarade gaat over de kunst van verleiding, manipulatie en uitbuitende relaties. Een filmverhaal dat net als z’n personages rijk is aan decorum, maar arm aan substantie.

Peter von Kant

2022 | Drama

Frankrijk​/​​België 2022. Drama van François Ozon. Met o.a. Denis Ménochet, Isabelle Adjani, Khalil Ben Gharbia, Hanna Schygulla en Stefan Crepon.

Peter von Kant is een veertigjarige, succesvolle, homoseksuele filmregisseur die de jonge knappe Amir voor zich wint door hem een carrière als steracteur te beloven. Ozons herinterpretatie van Fassbinders klassieker Die bitteren Tränen der Petra von Kant (1972) is een portret geworden van de Duitse meester zelf. Een campy pastiche in jaren zeventig-decor, op het werk van een ‘groot cineast maar kleinzielig mannetje’, die niet in staat blijkt belangeloos lief te hebben. Maar ook een venijnig commentaar op een hijgerig filmwereldje, dat drijft op hypocrisie en parasitair gedrag.

Carole Matthieu

2016 | Drama

Frankrijk 2016. Drama van Louis-Julien Petit. Met o.a. Isabelle Adjani, Corinne Masiero, Ola Rapace, Lyès Salem en Pablo Pauly.

In zijn roman Les visages écrasés ('De verpletterde gezichten') uit 2011 verwerkte Marin Ledun zijn ervaringen als employee van France Télécom tijdens de herstructureringsoperatie Next. In de filmadaptatie speelt Adjani de bedrijfsarts uit de titel, die bij het fictieve callcenter-bedrijf Melidem wordt geconfronteerd met de gevolgen van pervers personeelsbeleid. Curieus genoeg draagt het chirurgisch ontplooide gelaat van de sfinks-actrice iets spookachtigs bij tot dit noir-verhaal met een verstikkende sfeer. Een deprimerend inkijkje in de 21ste-eeuwse managementscultuur van winstoptimalisatiedenken naar Amerikaans model.

Mammuth

2010 | Drama

Frankrijk 2010. Drama van Gustave de Kervern en Benoît Delépine. Met o.a. Gérard Depardieu, Yolande Moreau, Miss Ming, Isabelle Adjani en Benoît Poelvoorde.

Zestiger Serge, alias Mammuth, is zijn arbeidsleven lang niet één dag ziek of werkloos geweest. Om zijn volle pensioen te toucheren moet hij echter ontbrekende loonstrookjes van diverse ex-werkgevers overleggen. En route, dan, door de Charente-kuststreek, op de robuuste jaren zeventig-motor waaraan simpelman Serge zijn bijnaam dankt. Op Super 16mm geschoten, tegendraadse roadmovie voert Joris Goedbloed op zijn zelfherontdekkingsreis langs zonderlinge plekken en types. Depardieu op z'n stoïcijns-nurkse best krijgt kleurrijk bijrolgezelschap van kunstenares-dichteres Miss Ming, Isabelle Adjani, cartoonist Siné, Benoît Poelvoorde en stripauteur Blutch. Opgedragen aan Depardieus gestorven zoon Guillaume.

La journée de la jupe

2008 | Drama

Frankrijk​/​​België 2008. Drama van Jean-Paul Lilienfeld. Met o.a. Isabelle Adjani, Denis Podalydès, Yann Collette, Nathalie Besançon en Jackie Berroyer.

Incasseringsvermogen en empathie zijn eindig. Aldus deze nerveuze variant op Entre les murs, het overdadig gelauwerde drama over een lyceumklas in de Parijse betonbanlieue. Lerares op een probleemschool Sonia (een als vanouds intense Adjani) lijdt meer en meer onder de onverholen misogynie en agressie van leerlingen. Tot ze bij het zoveelste conflict het pistool van een van haar pupillen bemachtigt. Sonia gijzelt de klas en stelt een bijzondere eis, eentje die de etters respect voor vrouwen en schoolpersoneel moet bijbrengen. Controversiële actie? Het voorstadbargoens blaffende straatschuim in Lilienfelds deprimerende milieuschets staat garant voor een fiks potje kijkersweerzin.

Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran

2003 | Komedie, Drama

Frankrijk​/​​Turkije 2003. Komedie van François Dupeyron. Met o.a. Omar Sharif, Pierre Boulanger, Gilbert Melki, Lola Naymark en Anne Suarez.

Zo 'ziek' was grootheid Omar Sharif (Lawrence of Arabia) van zijn goedbetaalde bijrolletje in 'slechte film' 13th Warrior (1999), dat hij stopte met acteren totdat een schitterende film zich zou aandienen. Dat werd Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran. En Sharif speelt gelijk een van zijn beste rollen ooit, als de oude islamitische kruidenier Ibrahim. Meneer Ibrahim raakt bevriend met de jonge jood Momo (Boulanger), die genegeerd wordt door zijn verdrietige vader (Melki). Momo kan de vervang-vader wel gebruiken, die fijne dingen zegt als 'Traagheid, dat is het geheim van het geluk'. En Ibrahim komt weer eens achter zijn toonbank vandaan.

Bon voyage

2003 | Thriller, Romantiek

Frankrijk 2003. Thriller van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu en Virginie Ledoyen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zoeken Parijzenaars die de dreiging van de Duitse bezetting voelen - en het zich kunnen veroorloven - een veilig heenkomen. Sommigen gaan richting Bordeaux. Zoals de filmster Viviane Denvers (Adjani), een vrouw die graag mannen opzoekt die voor geld en veiligheid kunnen zorgen. Ze mikt op haar liaison met een minister (Depardieu) maar kruist dan het pad met een vorige minnaar. Ook een Joodse professor is onderweg, met een assistente (Ledoyen) die cruciaal zal blijken. Regisseur Rappeneau, die eerder met Depardieu Cyrano de Bergerac maakte, zorgt voor een sjiek aangeklede, romantische spionagefilm.

Adolphe

2002 | Drama, Historische film

Frankrijk 2002. Drama van Benoît Jacquot. Met o.a. Isabelle Adjani, Stanislas Merhar, Jean Yanne, Romain Duris en Jean-Louis Richard.

Drama van Jacquot waarin een vrouw (Adjani) verliefd wordt op een jongere man. Zij besluit zelfs haar kinderen voor hem te verlaten.

Diabolique

1996 | Thriller, Horror, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1996. Thriller van Jeremiah S. Chechik. Met o.a. Sharon Stone, Isabelle Adjani, Chazz Palminteri, Kathy Bates en Spalding Gray.

In 1955 maakte de Franse cineast Henri-Georges Clouzot de zinderende thriller Les diaboliques, over twee vrouwen die samen hun gemeenschappelijke minnaar vermoorden. Clouzot lardeerde zijn werk met erotische spanning en leverde een elegante en vernuftige film. De Amerikaanse remake is alles behalve elegant. De overvloedige verbale duiding en obligate actie laat niets aan de kijker over. Stone en Adjani maken veel goed als diabolische dames, respectievelijk gehard en schuchter. Palminteri doet het prima als de schoft die maar niet dood wil en Kathy Bates intrigeert als de rechercheur die het allemaal mag ontknopen. Goede cast, magere film.

La Reine Margot

1994 | Historische film, Drama

Frankrijk​/​​Italië​/​​Duitsland 1994. Historische film van Patrice Chéreau. Met o.a. Isabelle Adjani, Daniel Auteuil, Vincent Perez, Jean-Hugues Anglade en Virna Lisi.

Majestueuze verfilming van de Franse hofintriges tegen de achtergrond van de godsdienststrijd in de zestiende eeuw. De regerende Karel IX (Anglade) zit onder de plak van zijn ijzervretende moeder Catharina de' Medici (Lisi). Zijn wellustige zus Margaretha 'Reine Margot' (Adjani) wordt door moeder gedwongen om een verstandshuwelijk aan te gaan met de protestantse Hendrik van Navarre (Auteuil). Dan laat de koning alle protestanten vermoorden in wat later bekend zou staan als de Bartholomeüsnacht. Adjani, Anglade en Lisi wonnen een César voor hun fenomenale acteerwerk. Wordt op televisie meestal in twee delen uitgezonden. Deel 1: La main de Dieu (Die Hand Gottes). Deel 2: La cuiller du Diable (Der Löffel des Teufels).

Toxic Affair

1993 | Komedie

Frankrijk 1993. Komedie van Philomène Esposito en Philomène Espositio. Met o.a. Isabelle Adjani, Fabrice Luchini, Hippolyte Girardot, Clémentine Célarié en Michel Blanc.

Stomvervelende film over de zenuwinstortingen van een jonge vrouw die is verlaten door de man van haar leven. De ster Adjani is sinds CAMILLE CLAUDEL niet meer op het scherm te zien geweest. Ze is jonger geworden, haast jeugdig, en ze is voortdurend in beeld, huilend, schreeuwend, snotterend en met waanzinnige blikken. Esposito, die naam maakte met MIMA, heeft te veel van haar eigen ideeën en persoonlijkheid ingeleverd voor die van Adjani. Het was voor iedereen beter geweest als de regisseuse zich aan haar aanvankelijke idee had gehouden: een film maken met een klein budget en zonder ster!

Gainsbourg, génération Gainsbarre

1991 | Muziek, Biografie

Frankrijk 1991. Muziek van Gérard Lanvin en Bambou. Met o.a. Jean Gabin, Michel Simon, Jane Birkin, Isabelle Adjani en Brigitte Bardot.

Een niet te klassificeren tv-film, want zogenaamde onderzoeks-fictie rond de zeer controversiële persoon van Serge Gainsbourg, die na zijn dood 'over zichzelf' vertelt. Met in willekeurige volgorde degenen die hij heeft ontmoet, van wie hij heeft gehouden en die met hem hebben gezongen, en aan het slot helemaal nergens op slaande thema's die, wat de makers 'de generatie Charlotte' durven noemen, behandelen! Een oppervlakkige, tamelijk onfatsoenlijke en in elk geval misplaatste nagedachtenis. Typisch nostalgie voor een klein kringetje, want deze vedette, die zichzelf zag als Rimbaud en Victor Hugo samen, bezat verre van hun talent.

Richard Berry

1989 | Biografie

België 1989. Biografie van Arlette Vincent. Met o.a. Richard Berry, Lino Ventura, Isabelle Adjani, Nathalie Baye en Philippe Léotard.

Portret van de Franse film- en toneelacteur Richard Berry, vanaf de tijd dat hij naar de toneelschool ging tot en met 1989. In deze film vertelt hij over zijn leven en over de rollen die hij gespeeld heeft: 'Ik beoefen dit vak, waarin je je ongelooflijk alleen voelt, als was het een daad van liefde'. De kijker krijgt tevens tal van fragmenten uit films en toneelstukken te zien, waaronder LES FOURBERIES DE SCAPIN, ANDROMAQUE, LA BALANCE, LA GIFLE en PUTAIN D'HISTOIRE D'AMOUR. Een interessante film, hoewel de regisseuse een aantal overbodige vragen stelt en de montage best wat strakker had gemogen.

Camille Claudel

1988 | Biografie, Drama

Frankrijk 1988. Biografie van Bruno Nuytten. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Danièle Lebrun, Laurent Grévill en Alain Cuny.

Ergens tussen haar hoofdrollen in Possession en La reine Margot in beweegt zich de bezeten vertolking van co-producente Adjani als beeldhouwster Camille Claudel (1864-1943). Camilles grote malheur is niet haar ijzeren wil om in een mannentijd als vrouw zelfstandig te zijn. Nee, de ontmoeting op 18-jarige leeftijd met mentor Auguste Rodin, wiens artistieke talenten gelijk opgaan met zijn egomaniakale karakter, zal haar geest breken. Voormalige stercameraman Nuytten ensceneerde classicistisch een uitmuntend staaltje Frans-biografische filmkunst met prachtige fotografie van Pierre Lhomme en dito decors van Bernard Vézat. Zeven Césars, waaronder eentje voor Adjani, haar derde.

Ishtar

1987 | Komedie, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1987. Komedie van Elaine May. Met o.a. Warren Beatty, Dustin Hoffman, Isabelle Adjani, Charles Grodin en Jack Weston.

Deze HEAVEN`S GATE van de komische film haalde de voorpagina`s vanwege de gigantisch uit de hand gelopen kosten. Leuk is anders. Lyle Rogers (Beatty) en Chuck Clarke (Hoffman), als ongetalenteerde zangers en liedjesschrijvers, willen optreden in Noord-Afrika, waar ze worden betrokken in een internationaal komplot (doet denken aan ROAD TO MOROCCO met Crosby en Hope). Een blinde kameel en een stelletje aasgieren stelen de show. Ook de opzettelijk afschuwelijke liedjes van Paul Williams zijn aardig, maar niet aardig genoeg om het script van regisseuse May te redden.

L'école des femmes

1986 | Komedie

Frankrijk 1986. Komedie van Raymond Rouleau. Met o.a. Bernard Blier, Isabelle Adjani en Micheline Luccioni.

Bewerking van het beroemde stuk van Moli[KA2]ere, dat sinds 1662 veel succes heeft gehad, maar de schrijver daarna ook veel last heeft bezorgd. Een rijke oude sok heeft ooit eens een klein meisje opgevangen en haar vervolgens in totale onwetendheid opgevoed om te voorkomen dat zij hem zou bedriegen wanneer hij met haar wilde trouwen. Maar we weten hoe dat gaat: de jeugd zoekt de jeugd op! Deze combinatie van een klucht en een leuk sprookje van het soort `hoe kleine meisjes groot worden` verbergt nauwelijks de scherpe satire op bepaalde opvattingen uit die tijd. Omdat Rouleau (in 1904 in België geboren) zich zowel met het witte doek als met het toneel bezighoudt, is zijn regie heel luchtig en voorziet hij het geheel van een fris tempo. Bovendien wordt er prima geacteerd.

Subway

1985 | Mysterie, Komedie, Thriller, Film noir

Frankrijk 1985. Mysterie van Luc Besson. Met o.a. Isabelle Adjani, Richard Bohringer, Michel Galabru, Jean-Hugues Anglade en Jean-Pierre Bacri.

Adjani is getrouwd met een miljonair. Ze verveelt zich. Ze ontmoet Lambert die onuitgenodigd op een cocktail-party bij haar thuis komt, en hij verdwijnt met een aktentas met papieren. De volgende dag eist hij per telefoon vijftig miljoen Frank van Adjani. Lambert wordt daarop vervolgd door mysterieuze lijfwachten van Adjani's echtgenoot, en hij vlucht de metro in waar hij een heleboel vreemde en ongewone figuren tegenkomt. Hij organiseert er een concert voordat hij vermoord wordt. Er is geen scenario dat de grenzen van de film aangeeft. Vol van fantastische, ongewone en poëtische opnames. Men vindt hier ook een aantal kleine scènes die gemaakt zijn met een knipoog naar filmliefhebbers. Een symbolische en allegorische wereld die gedomineerd wordt door de verbeelding en de fantasie van de regisseur. Zonder twijfel een geslaagd werk. Geweldige decors van de tachtig-jarige Alexandre Trauner, die er een prijs voor kreeg. Het bijzondere camerawerk is van Carlo Varlini.

Mortelle randonnée

1983 | Thriller, Drama

Frankrijk 1983. Thriller van Claude Miller. Met o.a. Michel Serrault, Isabelle Adjani, Guy Marchand, Stéphane Audran en Macha Méril.

L'Oeil, zoals privé-detective Beauvoir (Serrault) door collega's wordt genoemd, schaduwt een seriemoordenares in wie hij zijn eigen dochter herkent, of meent te herkennen. Eigenlijk zou hij haar moeten arresteren, maar in feite beschermt hij haar. Is die criminele dame (Adjani) echt zijn dochter, de kleine Catherine die hij alleen van een klassenfoto kent. Na een 'mortelle randonnée', een dodelijke zwerftocht die voert van Brussel naar Baden-Baden, van Monte Carlo naar Rome, en van Biarritz naar Bobigny, komt de akelige waarheid aan het licht. Een briljante bewerking van Eye of the beholder van Marc Behm door Michel Audiard. In deze bewerking wordt de actie van twintig tot anderhalf jaar gecomprimeerd en het verhaal wint daarmee aan helderheid.

L'été meurtrier

1983 | Film noir, Thriller

Frankrijk 1983. Film noir van Jean Becker. Met o.a. Isabelle Adjani, Alain Souchon, Maria Machado, Michel Galabru en Suzanne Flon.

In deze broeierige noir-tragedie, geschreven door cultauteur/co-scenarist Sébastien Japrisot (alias Jean-Baptiste Rossi; 1931-2003), is Adjani vrijgeviger met haar fysiek dan ooit. Ze excelleert als de verleidster Eliane, bijgenaamd 'Elle', die met haar Duitse moeder en invalide stiefvader in de lente van 1976 verhuist naar een dorp in de Franse Alpen. Dat met de jonge schone een zeer getroebleerde wraakengel is gearriveerd, vermoedt geen dorpeling. Ook niet de beminnelijke garagehouder-brandweerman Florimond, alias Pin Pon (chansonnier Souchon), op wie 'Elle' duidelijk haar zinnen heeft gezet. Met de compositie van het complexe, provocerende personage oogstte Adjani na Possession haar tweede César.

Tout feu tout flamme

1982 | Komedie, Actiefilm

Frankrijk 1982. Komedie van Jean-Paul Rappeneau. Met o.a. Yves Montand, Isabelle Adjani, Lauren Hutton, Alain Souchon en Jean-Luc Bideau.

Vroeger was hij ook al vaker weg dan thuis. Nu duikt vader Victor op om zijn gezin geld te ontfutselen voor schimmige gokzaakjes. Zijn dochter Pauline, die met een keurige carrière op het ministerie van Financiën de familie onderhoudt, heeft alle reden om zijn plannen te dwarsbomen. Totdat ze merkt dat senior door gangsters achterna wordt gezeten. Lichtvoetig drama met zanger-acteur Montand als losbandige zestiger en Adjani in een luchtiger rol dan ze doorgaans speelt. Scenarist-regisseur Rappeneau kennen we van ondermeer Cyrano de Bergerac (1990).

Antonietta

1982 | Biografie, Drama

Mexico​/​​Frankrijk​/​​Spanje 1982. Biografie van Carlos Saura. Met o.a. Isabelle Adjani, Hanna Schygulla, Carlos Bracho, Ignacio Lopez Tarso en Gonzalo Vega.

Een journalist werkt aan een boek over zelfmoord door vrouwen en komt zo op het spoor van een dweperige Mexicaanse idealiste, die aan het begin van deze eeuw haar volk intellectueel en cultureel probeerde te verheffen en na het politiek failliet van haar minnaar zich in de Parijse Notra Dame door het hart schoot. Zowel door het potentiële talent van de medewerkers als door het fascinerende feitenmateriaal een zeer teleurstellende, ongeïnspireerde film, die een saaie ondramatische geschiedenisles-met-lichtbeelden werd. Documentaire archiefopnamen benadrukken de lusteloosheid van de ensceneringen. Adjani geeft de titelrol nog enig romantisch elan, maar Schygulla is als de journaliste zó onverschillig, dat haar research geen enkele motivatie krijgt.

Quartet

1981 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1981. Drama van James Ivory. Met o.a. Alan Bates, Maggie Smith, Isabelle Adjani, Anthony Higgins en Suzanne Flon.

De jonge vrouw van een gearresteerde Poolse kunstdief wordt in het Montparnasse rond 1920 verzorgd door een rijk Brits echtpaar. Ze wordt de afhankelijke minnares van de man met medeweten van diens echtgenote - die zo haar huwelijk intact houdt - tot de Pool uit de gevangenis komt. Deze intelligente bewerking van een herontdekte roman van Jean Rhys geeft een zorgvuldig en stijlvol gereconstrueerd beeld van de internationale boh[KA2]eme in Parijs, maar is net te weinig bevlogen. Vooral omdat Bates zijn rol op z`n sloffen speelt en zijn fatale fascinatie niet waarmaakt. Zijn tegenspeelsters - vooral Adjani (ze werd hiervoor gelouwerd in Cannes) - zijn schitterend. Scenario van Ruth Prawer Jhabvala. Camerawerk van Pierre Lhomme. De fraaie decors zijn Jean-Jacques Caziot en de schitterende kostuums zijn van Judy Moorcroft.

Possession

1981 | Horror, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 1981. Horror van Andrzej Zulawski. Met o.a. Isabelle Adjani, Sam Neill, Heinz Bennent, Margit Carstensen en Carl Duering.

Het loopt bepaald niet lekker in het huwelijk van Mark (Neill) en Anna (Adjani). Gaat ze vreemd om aan de sleur te ontsnappen, of is er meer aan de hand? Mark besluit om uit te zoeken wat Anna allemaal uitvoert. Tikje verouderde, maar nog steeds fascinerende en verontrustende horrorfilm, opgenomen in de troosteloze Berlijnse wijk Kreuzberg. Adjani krijgt alle ruimte om de grenzen van de waanzin te verkennen en had naar eigen zeggen jaren nodig om weer bij te komen van deze rol, maar ze kreeg er wel een Gouden Palm én een César voor.

L'année prochaine si tout va bien

1981 | Komedie

Frankrijk 1981. Komedie van Jean-Loup Hubert. Met o.a. Isabelle Adjani, Thierry Lhermitte, Marie-Anne Chazel, Bernard Crommbey en Fred Personne.

Een kordate en praktische jonge vrouw woont samen met een grillige, aan stemmingen onderhevige striptekenaar. De alledaagse conflicten worden zowel verhevigd door het bezoek van haar ouders, als door haar wens een kind te krijgen, een verantwoordelijkheid waar hij niet aan wil. De debutant schreef een fris en treffend scenario over de omkering van relatiepatronen zonder daar meer dan alleen een bekwame vorm aan te geven. De spontaniteit van de goedgekozen acteurs breekt daar echter doorheen.

L' Annee Prochaine Si Tout Va Bien

1981 | Drama, Komedie

Frankrijk 1981. Drama van Jean-Loup Hubert. Met o.a. Louise Rioton, Virginie Thevenet, Antoinette Moya, Fred Personne en Bernard Crommbey.

Een kordate en praktische jonge vrouw woont samen met een grillige, aan stemmingen onderhevige striptekenaar. De alledaagse conflicten worden zowel verhevigd door het bezoek van haar ouders, als door haar wens een kind te krijgen, een verantwoordelijkheid waar hij niet aan wil. De debutant schreef een fris en treffend scenario over de omkering van relatiepatronen zonder daar meer dan alleen een bekwame vorm aan te geven. De spontaniteit van de goedgekozen acteurs breekt daar echter doorheen.

Clara et les chics types

1981 | Komedie, Musical

Frankrijk 1981. Komedie van Jacques Monnet. Met o.a. Daniel Auteuil, Thierry Lhermitte, Josiane Balesko, Isabelle Adjani en Christian Clavier.

Zes dertigers, die hun draai in het leven nog niet hebben gevonden, spelen in een popgroep. Onderweg naar een concert hebben ze allerlei amoureuze en relationele ontmoetingen met ex-geliefden en nieuwe vlammen. Het verrassende en met milde ironie geschreven scenario geeft de uitstekende cast - onder wie enkele leden van café-theatergroep 'Splendid', die later de wereld zouden bestormen - de ruimte. Debuterend regisseur Monnet voegt daar weinig aan toe, toch is de film een interessant herkenbaar generatieportret.

Nosferatu: Phantom der Nacht

1979 | Horror

Duitsland​/​​Frankrijk 1979. Horror van Werner Herzog. Met o.a. Klaus Kinski, Bruno Ganz, Isabelle Adjani, Roland Topor en Walter Ladengast.

Junior-makelaar Jonathan Harker (Ganz) wordt naar Transsylvanië gezonden, waar hij een lucratieve vastgoedtransactie af moet sluiten met graaf Dracula (Kinski). Maar die lijkt meer geïnteresseerd te zijn in zijn geliefde Lucy (Adjani). Herzog en zijn cast werden vooral geïnspireerd door de klassieker van Murnau uit 1922. Adjani lijkt regelmatig op een diva uit een zwijgende film, Kinski is briljant als stille, tragische vampier. Er werden Engels en Duits gesproken versies opgenomen. Opnames werden onder andere gemaakt in Delft, Schiedam en Slowakije.

Les soeurs Brontë

1979 | Drama, Historische film, Biografie

Frankrijk 1979. Drama van André Téchiné. Met o.a. Isabelle Huppert, Isabelle Adjani, Marie-France Pisier, Patrick Magee en Pascal Greggory.

In 1834 wonen de Brontë-zussen in Haworth, een dorp op de woeste Yorkshire-moors. Emily (Adjani), Charlotte (Pisier) en Anne (Huppert) schrijven stiekem, broer Branwell (Greggory) schildert. Téchinés film chroniqueert hun harde levens getekend door ziekte, eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, rigide mores en stands- en sekseverschillen. Zelden dringt er door het sombere palet van meestercameraman Bruno Nuytten een lichtstreepje. Het typeert deze onbarmhartig authentieke productie, die met zijn cineliteraire zwaarmoedigheid evenzeer kan hypnotiseren als afstoten. De drie topactrices ademen hun personages.

The Driver

1978 | Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 1978. Actiefilm van Walter Hill. Met o.a. Ryan O'Neal, Bruce Dern, Ronee Blakely, Matt Clark en Felice Orlandi.

In L.A. opereert 'driver' O'Neal als chauffeur van vluchtwagens. Als specialist wordt hij door heel wat gangsters ingehuurd. Detective Dern is hem al een hele tijd op het spoor en is vastbesloten hem te krijgen. Spectaculaire gangsterfilm, waarin alle personages werden teruggebracht tot hun essentie: ze hebben zelfs geen namen meer. Hill zelf schreef het script, en hij verwerkte daarin alle elementen die de rest van zijn œuvre kenmerken. De ritmische afwisseling wordt briljant ingevuld door zijn acteurs. Adembenemende achtervolgingssènes, met halsbrekende autostunts. De film die elke liefhebber van het actiegenre gezien moet hebben. Sobere maar efficiënte fotografie van Philip Lathrop. Knappe muzikale omlijsting van Michael Small.

Violette & François

1977 | Komedie

Frankrijk 1977. Komedie van Jacques Rouffio. Met o.a. Isabelle Adjani, Jacques Dutronc, Serge Reggiani, Lea Massari en Françoise Arnoul.

Het span Adjani-Dutronc voert, als behoorlijk onverantwoordelijk jong stel met een kindje, het vaak misbruikte adagium 'Carpe diem' ad absurdum. Allebei vers ontslagen uit het zoveelste doodsaaie kantoorbaantje, vinden de richtingloze Violette en François een heuse ambitie: winkeldiefstal. Rouffio, geïnspireerd regisserend op een prachtscenario van Jean-Loup Dabadie, tilt het kleptomanenverhaal naar een aimabele comédie sociale zonder daarbij Dabadies serieuze ondertoon te verloochenen. De volledig complementaire Dutronc en Adjani zijn één en al sprankeling. Bonus: fijne nevenrollen van Reggiani, de Italiaanse Lea Massari en vroegere pin-up Françoise Arnoul.

The Tenant

1976 | Drama, Mysterie, Horror, Thriller

Frankrijk 1976. Drama van Roman Polanski. Met o.a. Roman Polanski, Isabelle Adjani, Shelley Winters, Melvyn Douglas en Bernard Fresson.

The Tenant heeft ontzettend veel weg van Polanski's eerdere werken Repulsion en Rosemary's Baby. Polanski zelf speelt de rol van Trelkovsky, een Pool die een oud appartement in Frankrijk betrekt. Wanneer hij uitvindt dat de vorige bewoner een meisje was dat zelfmoord pleegde, raakt hij geobsedeerd door de gedachte dat de verhuurders van het pand het meisje hebben omgebracht en dat ze hetzelfde met hem van plan zijn. Eng, psychologisch en surrealistisch. Achter de camera stond Sven Nykvist die veel samenwerkte met Ingmar Bergman. Scenario van Gerard Brach en Polanski naar een roman van Roland Topor.

Barocco

1976 | Mysterie, Romantiek, Thriller, Drama

Frankrijk 1976. Mysterie van André Téchiné. Met o.a. Isabelle Adjani, Gérard Depardieu, Marie-France Pisier, Jean-Claude Brialy en Julien Guiomar.

Intriges en corruptie tijdens een verkiezingscampagne vormen de achtergrond voor een bezeten liefde van Laure (Adjani) die haar dode geliefde Samson doet herleven in de persoon van zijn moordenaar (dubbelrol van Depardieu). De ondoorzichtige plot is bijzaak. De film is grotendeels opgenomen in Amsterdam dat door de camera werd getransformeerd in een expressionistisch decor. De toespelingen op andere films zijn in de briljante vormgeving perfect geïntegreerd. Het scenario is van Marilyn Goldin en regisseur Téchiné. Het camerawerk is van Bruno Nuytten. Eastmancolor, Mono.

L'histoire d'Adèle H.

1975 | Drama, Biografie

Frankrijk 1975. Drama van François Truffaut. Met o.a. Isabelle Adjani, Bruce Robinson, Sylvia Marriott, Joseph Blatchley en Ivry Gitlis.

Adèle (Adjani), de dochter van de schrijver Victor Hugo, is smoorverliefd op de Britse luitenant Albert Pinson (Robinson). Hij beantwoordt haar liefde niet. Toch blijft ze hem achterna reizen, haar obsessie gaat een eigen leven leiden, zelfs als ze hem op straat niet meer herkent. Gebaseerd op de in code geschreven dagboeken van Adèle Hugo, gedragen door intens spel van de jonge Adjani in werkzaam contrast met Truffauts ascetische vormgeving. Adjani kreeg een Oscarnominatie voor haar rol en werd, net als Truffaut, genomineerd voor een César.

La gifle

1974 | Komedie

Frankrijk​/​​Italië 1974. Komedie van Claude Pinoteau. Met o.a. Lino Ventura, Annie Girardot, Isabelle Adjani, Nicole Courcel en Francis Perrin.

Gescheiden aardrijkskundeleraar Jean (Ventura) en zijn opgroeiende dochter Isabelle (Adjani) hebben dezelfde opvliegende aard. Een stevige ruzie eindigt met een klap, waarop Isabelle naar haar moeder Hélène (Girardot) in Engeland vertrekt. Jean, die ook nog ruzie met zijn vriendin heeft, besluit Isabelle achterna te reizen. Ventura en Girardot zijn goed in deze aardige, tikje melancholieke komedie over moeizame familierelaties, maar de belangrijkste trekpleister van de film is Adjani, destijds pas achttien jaar, die een geweldige temperamentvolle meid neerzet en met deze film doorbrak.

Faustine et le bel été

1972 | Komedie, Romantiek, Familiefilm

Frankrijk 1972. Komedie van Nina Companéez. Met o.a. Muriel Catalá, Isabelle Adjani, Marianne Egerickx, Francis Huster en Jacques Spiesser.

De zestien-jarige Faustine (Catalá) brengt de vakantie bij haar grootouders door en wordt nieuwsgierig naar de bewoners van een naburige villa. Even dromerig als kordaat zoekt ze contact en maakt zo kennis met de liefde, eerst door observatie van de intriges van anderen, dan uit eigen ervaring, en ontdekt het verschil tussen werkelijkheid en verbeelding. Belangrijk en uiterst esthetisch regiedebuut van de scenarioschrijfster kreeg een ontwapenende frisheid door een reeks jonge acteurs, Spiesser als Florent, Adjani als Camille en Huppert, aan het begin van hun carrière, die alleen voor de veelbelovende titelrol Catalá teleurstellend zou worden. Het scenario is van regisseur Companéez. Het camerawerk is van Chislain Cloquet. Eastmancolor, Mono.

Le Petit Bougnat

1969 | Familiefilm, Komedie

Frankrijk 1969. Familiefilm van Bernard T. Michel. Met o.a. Claude Amazan, Isabelle Adjani, Vincenzo Sartini, Guy Allombert en Michel Théodon.

Een moeder heeft haar zoontje vergeten in te schrijven voor een vakantiekolonie. Hij loopt van huis weg om er toch heen te gaan en wordt na de nodige verwikkelingen toegelaten. Het verblijf valt echter zo tegen dat hij ook daar weer weg wil lopen. Het scenario van François Boyer, die geslaagde films met kinderen als JEUX INTERDITS en LA GUERRE DES BOUTONS schreef, resulteerde in een zwakkere film omdat de regisseur de meest jeugdige acteurs niet tot natuurlijk spel wist te brengen. Uitzondering is de veertien-jarige Adjani in haar debuut als meisje voor wie de hoofdpersoon een onbeantwoorde kalverliefde opvat.