Bolek Polívka

1949 Acteur

Bolek Polívka (1949) is acteur.
Er zijn 13 films gevonden.

Something Like Happiness

2005 | Drama

Tsjechië/Duitsland 2005. Drama van Bohdan Sláma. Met o.a. Tatiana Vilhelmová, Pavel Liska, Anna Geislerová, Marek Daniel en Bolek Polívka.

Stestí (Tsjechisch voor Geluk) is een bitterzoet drama over jeugdvrienden Monika en Toník (Vilhelmová en Liska) die in een oude boerderij aan de rand van een industriegebied zorgdragen voor de jonge kinderen van een labiele vriendin. In 2001 won de Tsjechische filmmaker Bohdan Sláma (1967) een VPRO Tiger Award voor zijn regie- en scenariodebuut Wild Bees, een weldadige film over schilderachtige figuren in een verwaarloosd dorpje. In zijn tweede film Stestí perfectioneerde Sláma zijn rake observaties van goedhartige jongelingen die opbloeien temidden van ogenschijnlijke misère. Naturel acteerwerk van alle betrokkenen en fraaie locaties, met de vervallen boerderij naast oprukkende industrie als visueel hoogtepunt.

Durch diese Nacht sehe ich keinen einzigen Stern

2005 | Biografie, Drama

Duitsland 2005. Biografie van Dagmar Knöpfel. Met o.a. Corinna Harfouch, Bolek Polívka, Petr Forman en Anna Polívková.

De negentiende-eeuwse Tsjechische schrijfster Bozena Nemcová (Harfouch, Der Untergang) probeert te overleven terwijl ze geterroriseerd wordt door haar jaloerse, zuipende echtgenoot en lijdt aan pijnlijke bloedingen. En dat terwijl ze ooit de beroemdste schrijfster van Tsjechië was, die niet te klagen had over belangstelling van charmante mannen. Is haar ellende de prijs die ze voor al haar succes moest betalen? Intens sombere, overigens goed gespeelde biopic van 'de eerste Tsjechische feministe' legt wel heel veel nadruk op alle narigheid, en laat weinig zien van het talent en het doorzettingsvermogen van Nemcová.

Pupendo

2003 | Komedie, Drama, Familiefilm

Tsjechië 2003. Komedie van Jan Hrebejk. Met o.a. Bolek Polívka, Jaroslav Dusek, Vilma Cibulková, Jirí Pecha en Pavel Liska.

Tsjechiës vooraanstaande regisseur Hrebejk gaat systematisch de moderne geschiedenis van zijn land af. Hij behandelde de Tweede Wereldoorlog, de Praagse Lente, meest recent het post-communistische tijdperk en in Pupendo de 'normalisatie-periode' begin jaren tachtig. De retro-hype bleek de film commercieel geen windeieren te leggen. Na het Sovjet-ingrijpen in 1968 is de kunstenaar Baedrich Mara slechts een marginale plek toebedeeld in de Praagse kunstwereld. Zijn vrouw fabriceert keramische biggetjes voor massaverkoop. Zijn oud-studente Magda en haar man hebben hun zaakjes beter voor mekaar omdat ze achter de communistische partij staan. Magda zal een rol spelen in de come-back van Baedrich. Er wordt professioneel geacteerd en prachtig gefilmd, maar de onderkoelde zwartgalligheid laat weinig ruimte voor emotioneel inleven. Wellicht moet je een Tsjech zijn die de jaren tachtig heeft meegemaakt, om het drama volledig te appreciëren. Alleen de titel al: pupendo is een Tsjechisch spelletje dat kinderen spelen, waarbij na de belofte op iets fijns een munt op de blote buik van 'het slachtoffer' wordt geslagen. Een curieuze metafoor voor het mislukte communisme.

Musíme si pomáhat

2000 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Tsjechië 2000. Komedie van Jan Hrebejk. Met o.a. Csongor Kassai, Jaroslav Dusek, Anna Sisková, Jirí Pecha en Martin Huba.

'Je hebt er geen idee van wat abnormale omstandigheden met normale mensen doen,' verzucht Tsjech Josef (Polívka) tegen David (Kassai), een joodse man en vroegere buurman. Het is 1943. David is gevlucht uit een concentratiekamp en naarstig op zoek naar een schuilplaats. Eerder op de avond scheet Josef nog in zijn broek van de schrik toen hij hem tegen het lijf liep. Josef is geen held en zijn bedoeling was om samen met zijn vrouw Marie (Sisková) de oorlog uit te zitten. Maar David op straat zetten is onfatsoenlijk dus wordt de provisiekast voor hem in gereedheid gebracht. Nu moeten ze aanpappen met huisvriend en nazi-collaborateur Horst (Dusek) en consorten om verdenkingen te vermijden én tegelijkertijd de trotse Tsjechen in de buurt overtuigen van hun anti-nazi sympathieën en vredelievendheid. Een fraai staaltje Tsjechisch absurdistisch humanisme van regisseur Jan Hrebejk en scenarist Petr Jarchovsky die haarfijn en met de nodige zwarte humor de banaliteit van heldendom en heldenverering etaleren. Verteld in een speelse beeldtaal met gedoseerde kleur- en snelheidswisselingen en een minutieuze farce plot als uitsmijter. Goed voor onder meer een Oscarnominatie en alle belangrijke Chech Lions, de hoogste filmonderscheiding in thuisland Tsjechië.

Pelíšky

1999 | Drama

Tsjechië 1999. Drama van Jan Hrebejk. Met o.a. Miroslav Donutil, Jirí Kodet, Simona Stasová, Emília Vásáryová en Bolek Polívka.

Als de film begint, is het kerstmis 1967. We zien wat er gebeurde in de Praagse Lente, die leidde tot de invasie van de Warschaupactlanden in augustus 1968 in Tsjecho-Slowakije. Twee gezinnen, de familie Sebek en de familie Kraus, reageren ieder heel verschillend op deze historische gebeurtenissen. De hoop op de socialistische heilstaat dreigt in rook op te gaan, terwijl anderen menen dat de vrijheid, waarvan ze altijd droomden, eindelijk begonnen is. Hun kinderen die volwassen worden, vinden dat hun ouders niets van het nieuwe tijdperk begrijpen. Met humor verteld en opgedragen aan degenen die in de strijd vielen, of erna verkommerden in gevangenissen toen de communisten met de hulp van de Russen aan de macht bleven. Een bitterzoete film met mooie spelprestaties; viel in eigen land uiteraard in de prijzen. Het scenario is van Petr Jarchovský naar de roman van Petr Sabach. Het camerawerk is van Jan Malír.

Zapomenuté světlo

1997 | Drama

Tsjechië 1997. Drama van Vladimir Michálek. Met o.a. Bolek Polívka, Veronika Žilková, Petr Kavan, Jiři Pecha en Antonin Kiský.

Tijdens hoogdagen van communistisch regime, de jaren 1950, wil Rooms plattelandspriester (Pol[KA1]ivka) zijn vervallen kathedraal redden want de partijbonzen trachten ze te slopen. Niemand wil hem helpen, geen geld, en de kerkleiders zelf zijn corrupt. Hij heeft ook emotionele problemen want hij houdt van een lokale vrouw ([KA5]Zilkov[KA1]a) die vecht tegen kanker. Het enige wat hij kan doen is aan bevriende beeldhouwer (Pecha) vragen een kopie te maken van een kostbaar renaissance-beeld in de kerk en het origineel verkopen. Scenario van Milena Jelinel is gebaseerd op roman uit de jaren 1930 van Jakub Demi. Door verhaal naar communistisch regime-periode te verplaatsen komen spirituele en politieke strijd van de priester nog meer tot hun recht. Knap spel en briljant camerawerk van Martin Duba die dankbaar gebruik maakt van nuances tussen plattelandslicht en interieur-ruimte van de kerk.

Suzanne

1996 | Drama

Slowakije 1996. Drama van Dusan Rapos. Met o.a. Eva Vejmelkova, Maros Kramar, Chris D'Garne, Bolek Polívka en Chantal Poulain.

Suzanne (Vejmelkova) is knap en rad van tong. Zij leeft samen met action painter die nergens aan de bak komt en die inspiratie zoekt in heroïne. Als drugs ook haar verplichten zich te prostitueren blijkt haar eerste klant, een dirigent die in de stad is om te repeteren voor een concert, niemand minder te zijn dan haar vader, die haar en haar moeder jaren geleden in de steek heeft gelaten. Zij tracht zich met hem te verzoenen maar vooraleer het zo ver is krijgt zij van haar pooier een overdosis toegediend. Het zoveelste verhaal, hier geschreven door regisseur die ook de muziekscore componeerde, over jonge vrouw die door gebrek aan vermogen tot zingeving van haar leven terechtkomt in neerwaartse spiraal van drugverslaving en prostitutie. Miserabilisme in het moderne Bratislava.

Akumulator 1

1994 | Sciencefiction, Komedie, Fantasy, Horror

Servië en Montenegro/Tsjechië 1994. Sciencefiction van Jan Svěrák en Jan Sverák. Met o.a. Petr Forman, Edita Brychta, Zdeněk Svěrák, Bolek Polívka en Jiri Kodet.

Een man lijdt aan onverklaarbare aanvallen van vermoeidheid. Een occultist leert hem hoe hij energie moet absorberen en overbrengen. Op het moment dat de held verliefd wordt op een serieus meisje ontdekt hij de wonderlijke, geheime kracht die zijn energie aftapt. Hij probeert zijn gevecht om te overleven en zijn liefde gescheiden te houden. Daardoor gaat de film bijna de mist in; de fantasievolle SF-satire loopt over van verbeeldingskracht, maar veel tijd die besteed wordt aan de liefdesgeschiedenis zou beter gespendeerd kunnen worden aan details over de geesten die het leven wegzuigen en hun chaotische geheime wereld, die is samengesteld uit stukjes van tv-programma's. Een van de duurdere Tsjechoslowaakse producties met een scenario van Jan Slovák, Jan Svěrák en Zdeněk Svěrák. Het camerawerk is van F.A. Brabec. De speciale effecten zijn uitzonderlijk goed. Grote Prijs Festival van de Fantastische Film van Brussel 1995.

Dedictví aneb kurvahosigutntag

1993 |

Tsjechië 1993. Vera Chytilová. Met o.a. Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Dagmar Veskrnová, Sárka Vojtková en Josef Króner.

Nietsnut Pol[KA1]ivka woont in een vervallen boerderijtje, voedt zich met pruimenjenever en maakt af en toe een wipje met willige barjuf Veskrnov[KA1]a. Hij erft een steenfabriek, enkele winkels en een luxe hotel. Hij besluit zijn nieuwe bezit te inspecteren en gedraagt zich tegenover zijn horigen als een arrogante klootzak, die verslingerd raakt aan sexy hoertje Vojtkov[KA1]a. Eersteklas parodie op de nouveau-riches van het post-communistische Tsjechi[KA3]e, al zit het een-dimensionale verhaaltje vol plotgaten en verzandt de film tegen het einde; deze zwakheid wordt echter weggespeeld door Pol[KA1]ivka (die ook meeschreef aan het scenario van de regisseur) en ruimschoots gecompenseerd door de fraaie fotografie van Ervín Sanders. De Amerikaanse titel is veelzeggend voor wie geen Tsjechisch begrijpt: THE INHERITANCE OR FUCKOFFGUYSGOODBYE.

Obecná skola

1991 | Komedie, Familiefilm

Servië en Montenegro 1991. Komedie van Jan Sverák. Met o.a. Jan Tríska, Zdenek Sverák, Rudolf Hrusínský, Libuse Safránková en Daniela Kolárová.

Jakoubek en Budác zijn beiden 10 jaar. Ze zitten in dezelfde klas op dezelfde school in een Praagse voorstad en gaan voor elkaar door het vuur. Hun klas staat bekend als de meest ongedisciplineerde. Nadat door hun toedoen de lerares vertwijfeld vertrokken is, krijgen ze een nieuwe leraar die de bezem erdoor haalt.

Stek

1988 | Komedie

Servië en Montenegro 1988. Komedie van Miloslav Luther. Met o.a. Bolek Polívka, Ivana Chýlková, František Rehák, Ivan Petrovický en Johana Tesarřová.

Deze melancholieke komedie speelt zich af in een klein theatertje. Perda, een weinig ambitieuze acteur, krijgt onverwacht de hoofdrol in een nieuw toneelstuk maar verdwijnt voordat de première plaatsvindt. Omdat hij niet gelukkig is op zijn nieuwe werkplek besluit hij terug te keren. Hij neemt tenslotte een baan als toneelmeester. Dankzij het simpele verhaal en het voortreffelijke spel ziet de kijker heel wat verrukkelijke momenten.

Kalamita

1980 | Komedie

Servië en Montenegro 1980. Komedie van Vera Chytilová. Met o.a. Bolek Polívka, Dagmar Bláhová, Jaroslava Kretschmerová, Antonin Kutalék en Jana Synková.

Een verhaal in de Schweijktraditie. De moderne Schweijk is hier echter een mislukte student die tegen de wil van zijn vader treinmachinist wil worden. Zijn extreme naïviteit leidt niet altijd tot gunstige resultaten. Een amusante film met een ironische ondertoon. De Tsjechen lijken patent te hebben op dit soort sympathieke underdogverhalen. Een overtuigende rol van Boleslav Polivka als de student Honza.

Balada pro banditu

1978 | Musical, Historische film

Servië en Montenegro 1978. Musical van Vladimir Sis. Met o.a. Mirislav Donutil, Iva Bittová, Bolek Polívka, Pavel Zatloukal en Martin Havelka.

Musical gebaseerd op het werkelijk gebeurde verhaal van Mikola Szuhai, een deserteur uit het Oostenrijkse leger in de WO I. Hij wordt leider van een Carpathische roversbende, trouwt met zijn geliefde Eržika maar wordt verraden en gedood door zijn makkers. In de film wordt dit alles uitgebeeld door studenten op een openluchttoneel in een bos. De muziek is van Miloš Stědro[KA5]n en Vlastimil Hála.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Bolek Polívka op televisie komt.

Reageer