Nikolai Okhlopkov

Regisseur, Acteur

Nikolai Okhlopkov is regisseur en acteur.
Er zijn 5 films gevonden.

Kutuzov

1944 | Historische film, Oorlogsfilm

SU 1944. Historische film van Vladimir Petrov. Met o.a. Alexei Diki, Nikolai Okhlopkov, S. Zakariadze en Sergei Mezhinsky.

Een historisch drama over generaal Kutuzovs strategische terugtrekkingsmanoeuvres in de strijd tegen Napoleon in 1812. De oorlogssituatie matigde de censuur, en films over de patriottische heldendaden van tsaristische militaire leiders werden toegestaan. Het is mogelijk dat deze film indirect de terugtochten van de Sovjets in WO II moest rechtvaardigen. De scènes op het slagveld zijn indrukwekkend.

Lenin v 1918 godu

1939 | Biografie

SU 1939. Biografie van Michail Romm. Met o.a. Boris Sjtsjoekin, Michail Gelovani, Nikolai Tsjerkasov, Nikolai Bogolyubov en Nikolai Okhlopkov.

Het vervolg op LENIN V OKTYABRE, waarin de problemen worden gedramatiseerd die Lenin en de Bolsjewieken ondervonden in hun eerste en meest kritische jaar van politieke macht. Gemaakt onder controle en supervisie van Beria (hoofd staatpolitie) om Stalins historische rol in de film te verfraaien. Bij de hermontage in 1965 werden vele historisch onjuiste sequenties verwijderd. De Lenin-vertolker Sjtsjoekin overleed kort na het gereed komen van de film, terwijl een derde Lenin-film in voorbereiding was. Een van Romms beste films. Gelovani was de vaste Stalin-vertolker van zijn tijd.

Lenin v Oktyabre

1937 | Biografie

SU 1937. Biografie van Mikhail Romm. Met o.a. Boris Shchukin, Nikolai Okhlopkov, Vasili Vanin en S. Golshtab.

Een drama over de Bolsjewistische voorbereidingen op de Oktoberrevolutie onder leiding van Lenin, waarin Stalin als diens gelijke werd afgeschilderd. De film werd gemaakt ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van de revolutie. Shchukin leverde een goede vertolking van Lenin, zoals hij dat ook zou doen in Romms volgende film LENIN V 1918 GODU. In 1956 is de film opnieuw gemonteerd en ingekort tot 103 minuten.

Prodannyi appetit

1928 |

SU 1928. Nikolai Okhlopkov. Met o.a. AmvrozI Bukhma, M. Cybulski, O. Suslov en A. Gvozdeva.

Filmversie van Paul Lafargue's korte verhaal Sold Appetite over een rijke veelvraat wiens maag het begeeft, omdat hij te gulzig is. De huisarts van de rijkaard en held van het verhaal vindt een oplossing. Een uitgehongerde werkeloze man verkoopt zijn maag aan de zieke miljonair, die dan al gauw weer begint te schrokken. Onderwijl wordt de donor door honger gekweld. De film is een debuut van de uitstekende theaterregisseur en oprichter van het Revolutietheater van Moskou, Okhlopkov.

Bukhta smerti

1926 | Oorlogsfilm

SU 1926. Oorlogsfilm van Abram Room. Met o.a. V. Yaroslavtsev, N. Saltikov, E. Kartashova, L. Yurenev en Nikolai Okhlopkov.

Een melodrama over de Russische burgeroorlog naar een verhaal van Alexei Novikov-Priboi. Een machinist brengt zijn schip tot zinken om het niet in de handen van de 'Witten' te laten vallen. De regie van Room en het spel van de acteurs werden destijds door filmkritiek geprezen, maar de film kon niet op een ongunstiger moment uitkomen: vlak na Eisensteins PANTSERKRUISER POTEMKIN.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nikolai Okhlopkov op televisie komt.

Reageer