Edgar Reitz: regie, scenario, productie en camera.
Er zijn 11 films en 3 series gevonden.

Heimat

1984 | Televisieserie, Drama

Duitsland 1984. Televisieserie van Met o.a. Marita Breuer, Kurt Wagner, Rüdiger Weigang, Eva Maria Schneider en Karin Rasenack.

Deze eerste reeks van de Heimat-trilogie bestaat uit elf afzonderlijke films en is een kroniek van het leven in het Duitse provinciestadje Schabbach in de Hunsrück tussen 1919 en 1982. Schabbach is symbolisch voor Duitsland, en de familie Simon staat model voor een typische Duitse familie. De naweeën van WO I, het opkomend fascisme, WO II, de wederopbouw en de welvaart van de jaren 1960-1980. De centrale persoon is Maria - een ontroerende rol van Breuer - die we zien veranderen van een meisje in een bejaarde vrouw.
In 2016 verschijnt de digitale 4K-restauratie waarbij Reitz de oorspronkelijke elf delen herverdeeld heeft in zeven delen.

Die andere Heimat - Chronik einer Sehnsucht

2013 | Historische film, Drama

Duitsland​/​​Frankrijk 2013. Historische film van Edgar Reitz. Met o.a. Jan Dieter Schneider, Maximilian Scheidt, Antonia Bill en Marita Breuer.

Met de ruim vijftig uur durende Heimat-trilogie wist Edgar Reitz al meesterlijk de Zeitgeist van Duitsland in de twintigste eeuw te vangen. Nu breidt de regisseur dit nog eens uit met een bijna vier uur durende prequel, die zich afspeelt in de negentiende eeuw. Reitz verweeft daarbij wederom historische gebeurtenissen met de microkosmos van de familie Simon, die in 1840 gebukt gaat onder strenge winters, voedselschaarste en Pruisisch bewind. Een meditatieve kroniek in zwart-wit, vol prachtige beeldcomposities en rauw kleinmenselijk drama.

Heimat 3

2004 | Televisieserie, Drama

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk 2004. Televisieserie van Met o.a. Henry Arnold, Salome Kammer, Peter Schneider, Uwe Steimle en Tom Quaas.

Deze derde reeks van de Heimat-sage bestaat uit zes afzonderlijke films en behandelt - bijna even subliem als de vorige delen - de Duitse geschiedenis tussen 1989 en 2000, ditmaal toegespitst op het leven van Hermann Simon en Clarissa Lichtblau. De eerste twee reeksen van Heimat, de monumentale tv-serie waarin de Duitse en Europese geschiedenis aanschouwelijk werd gemaakt aan de hand van de lotgevallen rond een familie in de Duitse Hunsrück, waren zo mooi en sterk gespeeld dat het derde deel eerst in de Nederlandse arthouses werd uitgebracht voordat de afleveringen op tv werden uitgezonden. In Heimat 3 wordt de draad weer opgepakt bij de val van de Muur. De hoofdrolspelers keren terug vanuit de stad naar hun geboortegrond, maar daar wachten vooral desillusies. De idyllische provincie bestaat niet meer, is de prachtig in beeld gebrachte, sombere boodschap.

Die Nacht der Regisseure

1995 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1995. Documentaire van Edgar Reitz.

In het kader van de reeks documentaires, geproduceerd door het British Film Institute, ter gelegenheid van het eeuwfeest van de film, kreeg Reitz de opdracht de Duitse aflevering te maken. Reitz voert ons binnen in de fictieve Münchener Kinemathek en brengt zijn overzicht van een eeuw Duitse film als een utopie, verteld door bijna alle belangrijke nog levende helden van de nieuwe Duitse film. Volker Schlöndorff opent de rij, gevolgd door mensen als Hanna Schygulla, Wim Wenders, Reinhard Hauff, Leni Riefenstahl, Hans-Jürgen Syberberg, Helma Sanders en noem maar op, die ieder een bepaald aspect belichten van de geschiedenis van de Duitse film. Reitz benadert zijn thema op uiterst originele manier en brengt het flitsend in beeld, vol speciale effecten. Commentaar wordt geleverd door Henry Arnold. De camera werd gehanteerd door Christian Reitz, Peter Petridis en Stefan von Borbély.

Heimat 2

1992 | Televisieserie, Drama

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Spanje​/​​Zweden​/​​Frankrijk​/​​Noorwegen​/​​Finland​/​​Oostenrijk​/​​Denemarken​/​​Australië 1992. Televisieserie van Met o.a. Henry Arnold, Salome Kammer, Frank Röth, Noemi Steuer en Franziska Traub.

Tweede deel in Reitz' Heimat trilogie over een aantal dorpelingen uit een stadje in de Hunsrück. In dertien films vertelt Reitz, onder andere, het verhaal van zoon Hermann die zijn geboortestreek verruilt voor München. Deze tweede serie speelt in de late jaren vijftig en de jaren zestig. In 2004 verscheen een derde Heimat-serie, die het verhaal weer oppikt in 1989. Eind 2013 verschijnt Die andere Heimat, over twee Hunsrückers die naar Brazilië willen emigreren.

Deutschland im Herbst

1978 | Drama

Duitsland 1978. Drama van Alexander Kluge, Volker Schlöndorff, Rainer Werner Fassbinder, Alf Brustellin en Bernhard Sinkel. Met o.a. Angela Winkler, Franziska Walser, Wolf Bierman, Wolfgang Baechler en Heinz Bennent.

Snijdende filmische balans over de democratie in de Bondsrepubliek in de jaren 1970-80, gezien door tien brillen van regisseurs die allen hun sporen hebben verdiend in het aan de kaak stellen van kleinburgerlijkheid, bureaucratie en middelmatigheid. Gedeeltelijk in zwart-wit. Diverse auteurs w.o. Heinrich Böll, Peter Steinbach komen aan het woord.

Der Schneider von Ulm

1978 | Historische film, Drama

Duitsland 1978. Historische film van Edgar Reitz. Met o.a. Tilo Prückner, Hannelore Elsner, Vadim Glowna, Harald Kuhlmann en Daha Medricka.

Een kleermaker droomt ervan ooit te kunnen vliegen en offert vrouw, bedrijfje en levensgeluk op aan dit ideaal. Een met veel liefde en vakmanschap gemaakt onderzoek naar een utopisch ideaal. Jammer van de muziek.

Stunde Null

1977 | Drama, Oorlogsfilm

Duitsland 1977. Drama van Edgar Reitz. Met o.a. Annette Jünger, Kai Taschner, Herbert Weissbach, Klaus Dierig en Erich Kleiber.

Een film over een bekend gegeven - de dagen vlak na de inéénstorting van Hitlers Derde Rijk - die wat sfeer betreft de invloed van de Poolse filmschool verraadt. Een jongetje en een ouder meisje proberen met een nazi-schat naar de Amerikaanse troepen door te breken, die zowel de schat als het meisje vorderen. Het scenario is van regisseur Reitz en Peter Steinbach. Het camerawerk is van Gernot Roll.

In Gefahr und größter Not bringt der Mittelweg den Tod

1974 | Drama, Komedie

Duitsland 1974. Drama van Alexander Kluge en Edgar Reitz. Met o.a. Jutta Winkelmann, Dagmar Bödderich, Alfred Edel, Kurt Jürgens en Norbert Kentrup.

Regisseur en bekroond auteur Kluge en regisseur Reitz (Heimat) behoorden tot de opstellers van het Oberhausen Manifesto in 1962, een manifest waarmee jonge filmmakers ruimte opeisten voor de nieuwe Duitse cinema. In deze scherpe satire volgen ze twee vrouwen, een prostituee en een geheim agente van de DDR, tegen de achtergrond van de ontruiming van een kraakpand in Frankfurt en een carnavalsfeest. Kluge en Reitz gaven de film bij de release een fraaie, zij het raadselachtige gebruikaanswijzing mee: 'Das Erinnerungsvermögen nach dem Film reproduziert den Film – selbstreguliert. Was im Film verwirrend sein mag, wird in der Erinnerung sich von selbst ordnen.'

Die Reise nach Wien

1973 | Oorlogsfilm, Komedie

Duitsland​/​​Oostenrijk 1973. Oorlogsfilm van Edgar Reitz. Met o.a. Elke Sommer, Hannelore Elsner, Mario Adorf, Peter Moland en Heinz Reincke.

Vrouwen in een klein stadje slachten clandestien een varken voor een geridderde oorlogsvlieger, terwijl hun mannen voor Hitler aan het front vechten. Als een partijbaasje de vrouwen wil straffen, wordt hij door hen in een val gelokt waarna ook hij naar het front wordt gestuurd. Het scenario is van regisseur Reitz en Alexander Kluge. Het camerawerk is van Robby Müller.

Das Goldene Ding

1971 | Familiefilm, Fantasy, Avonturenfilm

Duitsland 1971. Familiefilm van Ula Stöckl, Edgar Reitz, Alf Brustellin en Nicos Perakis. Met o.a. Christian Reitz, Oliver Jovine, Konstantin Sautier en Reinhard Hauff.

Het gouden ding is het Gulden Vlies uit de bekende mythische avonturenverhalen. De film werd gemaakt met voortreffelijk spelende kinderen.

Cardillac

1968 | Drama, Horror

Duitsland 1968. Drama van Edgar Reitz. Met o.a. Hans Christian Blech, Urs Jenny, Rolf Becker, Liane Hielscher en Gunter Sachs.

Tweede, maar totaal andere verfilming van E.T.A. Hoffmanns bekende verhaal Das Fräulein von Scudérie over goudsmid Cardillac die zo van zijn eigen creaties houdt, dat hij ze weigert te verkopen en zelfs al verkochte stukken terugsteelt waarbij hij zijn klanten vermoordt. De burgerlijke kunstenaar als losgeslagen individu.

Mahlzeiten

1967 | Drama

Duitsland 1967. Drama van Edgar Reitz. Met o.a. Heidi Stroh, Georg Hauke, Ilona Schütze, Nina Frank en Ruth von Zerboni.

Een knappe fotografe (Heidi Stroh) trouwt met een student medicijnen. Na het vijfde kind pleegt deze zelfmoord en gaat zij er vandoor met een tien jaar jongere Amerikaan. Een fascinerende karikatuur van de damesfilms uit de jaren dertig en veertig.

Abschied von gestern

1966 | Drama

Duitsland 1966. Drama van Alexander Kluge. Met o.a. Alexander Kluge, Günter Mack, Hans Korte, Josef Kreindl en Eva Maria Meineke.

Duitse New Wave van producent/schrijver/regisseur Alexander Kluge (1932) met zijn vijf jaar jongere zus Alexandra in de hoofdrol als Anita G. Zij speelt de fysiek en moreel ontwortelde vrouw, levend uit een koffer, een leven gevat in een collage van stadsbeelden - van panorama's uit de draaiende Fernsehturm tot rechtbankbeelden, verstilde schouderopnames en registraties van prentenboeken: alles staat in het teken van sfeer en tijdstekening met lineaire verhaalopbouw als eerste offer. Broer en zus wonnen de Duitse filmprijs voor respectievelijk beste regie en beste hoofdrol.