Jan Blaaser: cast.
Er zijn 7 films gevonden.

Dorus

1992 |

Nederland 1992. Tom Manders jr. Met o.a. Tom Manders, Jan Blaaser, Frans van Schaik, Sacha Denisant en Cor Steyn.

Een samenvatting in drie delen van het werk van Tom Manders, die in 1972 op 50-jarige leeftijd stierf. Hij is onvergelijkbaar: al zijn sommige scènes gedateerd, zijn vakmanschap, het bijzondere gevoel voor timing en de ontwapenende uitstraling van Manders, alias Dorus blijven ook in 1992 recht overeind. Deel 1 geeft een beeld van het begin van Manders' loopbaan, in de jaren vijftig in het Amsterdamse Saint Germain des Prés, waar 'Dorus' werd geboren. Op deel 2 staan de onvergetelijke liedjes en sketches, waaronder het bijna legendarische 'Poessie Mauw'. Deel 3 laat Dorus zien zoals maar weinigen hem zullen kennen: als filmer en als hoofdpersoon in zijn eigen films. Een prachtig, drie uur durend, stuk Nederlandse amusementsgeschiedenis.

Keetje Tippel

1975 | Drama, Historische film, Biografie

Nederland 1975. Drama van Paul Verhoeven. Met o.a. Monique van de Ven, Rutger Hauer, Andrea Domburg, Hanna de Leeuwe en Jan Blaaser.

In 1881 vertrekt een straatarm gezin van Stavoren naar Amsterdam in de hoop 'brood en geld te vinden'. Het blijft armoe troef waarna de jonge Keetje (Monique van de Ven) door haar moeder en oudste zus wordt aangezet tot prostitutie. Paul Verhoeven maakte er een meeslepende film van die in fysiek en emotioneel detail de belabberde omstandigheden van vrouwen aan het einde van de negentiende eeuw belicht. De peperdure productie Keetje Tippel was na Turks fruit het tweede Nederlandse succes van Paul Verhoeven, Monique van de Ven en Rutger Hauer. Gebaseerd op het gelijknamige autobiografische boek van Neel Doff.

De Laatste Trein

1975 | Drama

Nederland 1975. Drama van Erik van Zuylen. Met o.a. Han Bentz van de Berg, Monique van de Ven, Herman Naber, Helmert Woudenberg en Kitty Courbois.

Sommigen zullen op deze film afknappen, anderen raken onder de indruk van Van Zuylens talent, maar van de Bergs laatste rol als godvruchtige spoorwegwachter in oorlogstijd met een hoerig dochtertje als Van de Ven, ruikt teveel naar spruitjes.

De vijf van de Vierdaagse

1974 | Komedie

Nederland 1974. Komedie van René van Nie. Met o.a. John Kraaykamp, Leen Jongewaard, Arnie Breeveld, Jon Bluming en Jan Blaaser.

Nederlandse filmmaker René van Nie overleed 23 mei 2017 op 78-jarige leeftijd aan een hartstilstand op Aruba, het eiland waar hij sinds 1988 woonde. Hij was tot zijn laatste speelfilm Sabine (1982) de eigengereide filmmaker die alles nog zelf deed; script schrijven, financieren, produceren en regisseren. Zo ook deze De vijf van de Vierdaagse, waarin Van Nie maatschappelijke knelpunten aanstipt door de ogen van vijf gedetineerden die de Nijmeegse Vierdaagse mogen meelopen. Goed gedrag wordt beloond met strafvermindering, maar de vijf zetten in op een ontsnappingspoging. Bitterzoet grappig, en een spitsvondig tijdsbeeld.

Rififi in Amsterdam

1962 | Misdaad, Thriller

Nederland 1962. Misdaad van John Korporaal. Met o.a. Maxim Hamel, Fien Berghegge, Johan Kaart, Rijk de Gooyer en Jan Blaaser.

Wat een aardige, sfeervolle misdaadfilm had kunnen zijn, werd onder druk van producent J. M. Landré een commercieel broddelwerkje. Jammer, want er werd soms best aardig geacteerd. Naar W.H. van Eemlandts boek Schatgravers aan de Amstel over een ex-gevangene die nu na zoveel jaar ongezien zijn buit van toen probeert op te graven.

De Overval

1962 | Oorlogsfilm, Historische film, Drama, Actiefilm

Nederland 1962. Oorlogsfilm van Paul Rotha en Kees Brusse. Met o.a. Rob de Vries, Kees Brusse, Yoka Berretty, Hans Culeman en Thea Verheugen.

Een indrukwekkend en spannend verslag van een historische overval die tijdens de bezetting door Nederlandse verzetsmensen op de strafgevangenis van Leeuwarden werd gepleegd. Natuurlijk wisten lieden die het weten konden later te vertellen, dat het destijds enigszins anders was toegegaan dan de Engelsman Rotha had gereconstrueerd. Aan de bijzondere dramatische verdiensten van deze film doet dat nog steeds weinig af.

De Zaak M.P.

1960 | Komedie, Romantiek

Nederland​/​​België 1960. Komedie van Bert Haanstra. Met o.a. Albert Mol, Ko van Dijk, Ramses Shaffy, Julia de Gruyter en Mieke Verstraete.

De zaak Manneken Pis is Bert Haanstra's eerste werk na zijn klassieker Fanfare, met een jonge Albert Mol glansrijk in de hoofdrol als een Jacques Tati-eske dief die er vandoor gaat met Manneken Pis om de vader van zijn vriendin te imponeren. Deze aanval op de Belgische identiteit wordt onmiddellijk gepareerd met de diefstal van het beeld van Hans Brinker. Nederland versus België. Net als de botsende fanfarekorpsen in Fanfare. Haanstra vond het zijn slechtste film ooit, en een kunstwerk is het niet, maar de afzonderlijke delen zijn nog altijd kostelijk en bovendien licht verteerbaar. Debuutrol van Ramses Shaffy.