Walter Lord

Acteur, Auteur

Walter Lord is acteur en auteur.
Er zijn 2 films gevonden.

The Making of A Night To Remember

1993 | Documentaire

Verenigd Koninkrijk 1993. Documentaire van Ray Johnson. Met o.a. William MacQuitty, Walter Lord en Ray Johnson.

Veertig jaar voor James Camerons megaproductie TITANIC was er reeds A NIGHT TO REMEMBER, zowat de belangrijkste Britse film van de jaren 1950 en zeker de meest getrouwe weergave van wat er gebeurde tijdens de fatale tocht van de Titanic in april 1912. Producer William MacQuitty en schrijver Walter Lord halen herinneringen op aan de verfilming van Lords roman. MacQuitty was reeds in de jaren 1930 een documentair filmmaker en de ondergang van de Titanic fascineerde hem toen reeds daar dit voor hem het einde van een tijdperk betekende. Eind jaren 1950 kreeg hij een deal rond met Rank-films. We volgen de opnamen haast zoals een dagboek. De moeilijkste opdracht was alles zo getrouw mogelijk in beeld te brengen wat regisseur Roy Ward Baker heel wat slapeloze nachten heeft bezorgd. In die tijd waren speciale effecten heel wat primitiever dan in de periode van Cameron en er dienden aardig wat truukjes aangewend om een realistisch beeld te schetsen. Een deel van het schip werd op maquette in de studio gebruikt, terwijl de buitenopnamen plaats vonden op een meer in de buurt van Londen. Toch komt het eindresultaat nog steeds zeer realistisch over en kan het de vergelijking best doorstaan met de Cameron-versie. MacQuitty vertelt heel wat anecdotes en haalt ook de moeilijke start van de film in Amerika aan. De documentaire eindigt met de originele trailer van A NIGHT TO REMEMBER. Johnson interviewt McQuitty en Lord. Het scenario en de research waren het werk van deskundige David F. Hutchings. Rod Pratt stond achter de camera. Een onvergetelijke kijk over hoe in de jaren 1950 een film gemaakt werd.

A Night to Remember

1958 | Drama, Historische film, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk 1958. Drama van Roy Ward Baker. Met o.a. Kenneth More, Honor Blackman, Ronald Allen, Anthony Bushell en Robert Ayres.

In een bespreking van een film over de ramp met de Titanic ligt het voor de hand een vergelijking met Camerons megaklapper Titanic (1997) te maken. Waar Cameron de voorkeur gaf aan melodrama en gekunstelde romantiek, gebruikt Roy Ward Baker voor zijn verfilming van Walter Lords bestseller een documentaire stijl. Met behulp van cameraman Geoffrey Unsworth (2001: A Space Odyssey) lukt het Baker heel knap om de paniek en verwarring aan boord van het zinkende schip weer te geven. Bijna in real time, de film duurt maar een half uur minder dan de eigenlijke ramp.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Walter Lord op televisie komt.

Reageer