Vera Chytilová (1929-2014) is regisseur, acteur en scenarist.
Er zijn 9 films gevonden.

Pasti, Pasti, Pasticky

1998 | Komedie

Tsjechië 1998. Komedie van Vera Chytilová. Met o.a. Miroslav Donutil, Zuzana Stivínová, Thomás Hanák, Dasa Bláhová en Katerina Hajná.

Als de film begint zien we een jonge, vrouwelijke veearts, Lenka (Stiv[KA1]inov[KA1]a) per ongeluk biggetjes castreren, hetgeen een zeer pijnlijke ervaring blijkt te zijn. Later zien we Lenka op een eenzame landweg stilstaan met de auto. Ze heeft geen benzine meer. Een sportwagentje stopt met twee mannen erin. Het zijn Dohnal (Donutil), een hoge ambtenaar van milieuzaken en zijn vriend Petr (Han[KA1]ak), die in de reclame zit. Ze moeten wat gevierd hebben, want ze zijn enigszins beneveld. Ze bieden Lenka hulp aan, maar in plaats van haar naar een bezinestation te brengen, stoppen ze op een eenzame plek in het bos, waar Dohnal Lenka verkracht. Lenka doet alsof ze het bewustzijn verliest en veinst naderhand zich van het voorval niets te kunnen herinneren. Ze nodigt het euvele tweetal mee naar huis te gaan, waar ze hen een biertje wil aanbieden. De domoren trappen erin en Lenka laat ze hun dorst lessen, zonder dat ze beseffen dat er een slaap- en verdovingsmiddel in hun drank zit. Vervolgens castreert ze op vakkundige wijze haar belagers en bewaart hun ontmande lichaamsdelen in de ijskast. Als de heren bijkomen beginnen zij zich langzaam te realiseren, wat hen overkomen is. Dohnals kansen op een chirurgische ingreep zijn verkeken als een hongerige kennis twee `eitjes` uit de ijskast haalt, bakt en oppeuzelt. Petr die verliefd is op op de nog maagdelijke Ingrid (Hajná), moet zich behelpen met spullen uit een seksshop. Chytilová's film is een geslaagde satire op mannelijk chauvinisme, maar doet er helaas te lang over om op gang te komen en bevat teveel overbodige elementen en dito zijplots. Als de film een half uur korter geweest zou zijn, zou het in zijn soort een klassieker hebben kunnen worden. De spelprestaties onder de vaardige regie van Chytilová zijn zeer degelijk. Chytilová schreef met Michel Láz[KA5]novsky, mede hoofdrol Tomás Hanák en David Vávra het scenario naar een verhaal dat zij met Eva Kacírková bedacht had. Het camerawerk is van Stepan Kucera.

Ein kurzer Traum - Der Film des Prager Frühlings

1998 | Documentaire, Historische film

Duitsland 1998. Documentaire van Ulrich Kasten en Fred Gehler. Met o.a. Milos Forman, Jan Němec, Jaromil Jireš, Jirí Menzel en Miroslav Ond[KA1]ricék.

Wat is er geworden, dertig jaar na dato, van de cineasten die midden jaren 1960 aan de wieg stonden van de `nouvelle vague` in Tsjechoslowakije? Even leek het erop of er een frisse wind doorheen de verstarde communistische propaganda-film waaide. Jonge cineasten raakten gewaagde onderwerpen aan en lieten het leven van alledag zien in een communistische gemeenschap. Het sociaal realisme kende internationaal succes in die dagen. Maar met de inval van het Russische leger in Praag op 21 augustus 1968 kwam er een einde aan de Praagse Lente en aan de moedige pogingen van enkele jonge mensen. De regisseurs van deze uitstekend uitgewerkte documentaire gingen op zoek naar de overlevenden van die Praagse Lente en spraken in schilderachtige decors als het Caf[KA1]e Slavia, destijds d[KA1]e ontmoetingsplaats van iedereen die in Praag met film te maken had, met o.a. Forman (de enige die het land kon ontvluchten om in Amerika furore te maken), Němec, Jireš, Menzel en Chytilová. Sommigen van hen kregen nadien beroepsverbod, anderen maakten nog films waarin ze hun idealen meer symbolisch moesten uitdragen. Ze brengen een hulde aan enkele overleden collega's, zoals scenarist Bohumil Hrabal en cineast Evald Schorm. Het scenario is van Kasten, Gehler en Libuše Hofmanová. Gudrun Bramann stond in voor de montage en Wolfgang Lindig maakte de filmopnamen. Spijtig genoeg zijn de getoonde filmfragmenten meestal in Duitse versie. Toch een aanrader voor filmstudenten.

Dedictví aneb kurvahosigutntag

1993 |

Tsjechië 1993. Vera Chytilová. Met o.a. Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Dagmar Veskrnová, Sárka Vojtková en Josef Króner.

Nietsnut Pol[KA1]ivka woont in een vervallen boerderijtje, voedt zich met pruimenjenever en maakt af en toe een wipje met willige barjuf Veskrnov[KA1]a. Hij erft een steenfabriek, enkele winkels en een luxe hotel. Hij besluit zijn nieuwe bezit te inspecteren en gedraagt zich tegenover zijn horigen als een arrogante klootzak, die verslingerd raakt aan sexy hoertje Vojtkov[KA1]a. Eersteklas parodie op de nouveau-riches van het post-communistische Tsjechi[KA3]e, al zit het een-dimensionale verhaaltje vol plotgaten en verzandt de film tegen het einde; deze zwakheid wordt echter weggespeeld door Pol[KA1]ivka (die ook meeschreef aan het scenario van de regisseur) en ruimschoots gecompenseerd door de fraaie fotografie van Ervín Sanders. De Amerikaanse titel is veelzeggend voor wie geen Tsjechisch begrijpt: THE INHERITANCE OR FUCKOFFGUYSGOODBYE.

Prague

1985 | Documentaire

Italië/CSHH 1985. Documentaire van Jirí Menzel.

Deze documentaire over de geschiedenis van Praag, de hoofdstad van Tsjecho-Slowakije, geeft een beeld vanaf de heidense periode tot de moderne tijd. De uitzonderlijke vertoning van Jan Malirs camerawerk maakt veel goed van het pedante verhaal en de ongerijmde scènes van mannequins tegen een achtergrond van historische architectuur en monumenten.

Faunovo velmi pozdní odpoledne

1983 | Komedie

CSHH 1983. Komedie van Vera Chytilová en Ester Krumbachová. Met o.a. Leoš Suchařipa, Libuše Pospišilová, Vlasta Spicnerová, Jiři Hálek en Ivan Vyskočil.

Een bitter-zoete komedie over een versierder op leeftijd (Sucharipa), wiens ouderwetse manieren de moderne meisjes niet aanspreken. Een serie tragi-komische mislukkingen doet hem de leegte van het bestaan beseffen. Věra Chytilová, eens de leidende regisseuse van de Tsjechische Nieuwe Golf bekijkt deze leegte met een koele en afstandelijke blik. Leos Sucharipa kreeg voor zijn rol de Best Actor Award op het festival van San Remo in 1985. Het scenario is van beide regisseuses Chytilová en Krumbachová. Het camerawerk is van Jan Malír. Exporttitel: THE VERY LATE AFTERNOON OF A FAUN.

Kalamita

1980 | Komedie

CSHH 1980. Komedie van Vera Chytilová. Met o.a. Bolek Polívka, Dagmar Bláhová, Jaroslava Kretschmerová, Antonin Kutalék en Jana Synková.

Een verhaal in de Schweijktraditie. De moderne Schweijk is hier echter een mislukte student die tegen de wil van zijn vader treinmachinist wil worden. Zijn extreme naïviteit leidt niet altijd tot gunstige resultaten. Een amusante film met een ironische ondertoon. De Tsjechen lijken patent te hebben op dit soort sympathieke underdogverhalen. Een overtuigende rol van Boleslav Polivka als de student Honza.

Le fruit du paradis

1969 |

België 1969. Vera Chytilová. Met o.a. Jitka Novakova, Jan Schmid en Karel Novak.

Een ironische maar ook in zekere zin wanhopige parabel, opgenomen in Belgi[KA3]e door deze destijds zeer opstandige Tsjechische regisseur. Nadat zij de waarheid heeft opge[KA3]eist, onder ogen gezien en naast zich neergelegd, geeft Eva (Novokova) het op. De toespelingen op het regime in Praag zijn zo duidelijk, dat haar tot 1977 het zwijgen werd opgelegd. Een geraffineerde stijl, waarin realiteit en fantasie zijn vermengd met absurde grappen en een grote vrijheid van toonzetting, mede te danken aan de knappe dialogen van haar vaste medewerkster Ester Krumbachova. Niet gespeend van esthetiek, en met zo nu en dan een ingehouden tempo. Feit blijft dat de film weinig heel laat van àlle conformismen.

Sedmikrásky

1966 | Komedie

CSHH 1966. Komedie van Vera Chytilová. Met o.a. Ivana Karbanová, Marie Cesková, Jitka Cerhová, Julius Albert en Jirina Myskova.

Komedie over twee rebelse meiden die, alsof ze 'verdorven' poppen zijn, een spelletje spelen met oudere mannen. Vrolijke anarchie zet de toon, maar daaronder gaat een heel wat donkerder getinte maatschappijkritiek schuil over conventies, opgelegde structuur en geweld. Ook de vorm is speels doch doordacht, met slapstick, symboliek, collages, gegiechel en een energieke charleston-scène. Letterlijk en figuurlijk een prettig verknipte film, en een klassieker binnen de Tsjechische nouvelle vague. Regisseur Chytilová kreeg na afloop een werkverbod opgelegd en de film was lange tijd in Tsjecho-Slowakije verboden.

Perlicky na dne

1965 | Drama

CSHH 1965. Drama van Jirí Menzel, Jan Nemec, Evald Schorm, Vera Chytilová en Jaromil Jires. Met o.a. F. Kruta, F. Havel, V. Zak, D. Valtova en K. Jerabek.

Sketch-film naar verhalen van Bohomil Hrabal. Via 5 sketches krijgt men op een verfrissende manier een kijk op het dagelijks leven met zijn vreugden en verdriet.