Walter Gronostay: muziek.
Er zijn 12 films gevonden.

Olympia-Film

1938 | Documentaire

Duitsland 1938. Documentaire van Leni Riefenstahl.

Deel 1: FEST DER V[KA3]OLKER (127 min); deel 2: FEST DER SCH[KA3]ONHEIT (100 min). Beide delen circuleren nog steeds in samengevatte versies van 60 tot 120 min. De film lijkt op een documentair verslag van de Berlijnse Olympiade in 1938. De film zwelgt in de lichamelijke schoonheid van de topsporters, en is evenals TRIUMPH DES WILLENS door zijn montage een propagandafilm voor de nazi's die voor niet-sportliefhebbers na zoveel jaar uitermate vervelend is.

Straßenmusik

1936 | Drama

Duitsland 1936. Drama van Hans Deppe. Met o.a. Jessie Vihrog, Fritz Genschow, Ernst Legal, Hans Deppe en Karl Valentin.

Drie arme straatmuzikanten (Genschow, Legal en Deppe) slaan zich met moeite door het leven. De naaister Grete (Vihrog) zorgt voor hen. Ze houdt van een van hen, Hans (Genschow), van wie zij een kind verwacht. Deze lijkt evenwel meer voor een jonge weduwe (Benkhoff) te voelen. Tevergeefs zoeken de straatmuzikanten naar een baan. Wanneer ze ook nog onder verdenking komen te staan van het stelen van een sieraad, lijkt de situatie uitzichtsloos. Uiteindelijk komt alles toch goed en de drie vinden een baan bij de radio. Grete krijgt natuurlijk haar Hans. Regisseur Hans Deppe probeert de film GASSENHAUER uit 1931 te kopiëren, hetgeen hem niet lukt. Ondanks de goede acteurs blijft de film middelmatig.

Stadt Anatol

1936 | Avonturenfilm

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Viktor Tourjansky. Met o.a. Brigitte Horney, Fritz Kampers, Gustav Fröhlich, Aribert Wäscher en Karl Hellmer.

Een avonturier ontdekt olie in het Baltische stadje Anatol, dat door hebzucht tenslotte ondergaat, waarna de avonturier met een nieuwe schat, Horney, nieuwe horizonten opzoekt.

Savoy-Hotel 217

1936 | Thriller

Duitsland 1936. Thriller van Gustav Ucicky. Met o.a. Hans Albers, Brigitte Horney, Käthe Dorsch, Gusti Huber en Alexander Engel.

De lichtzinnige Natasja (Horney) heeft haar zinnen gezet op de oberkelner van het hotel, Andrei Antonowitsch Wolodkin (Albers). Wanneer ze in haar kamer wordt vermoord behoort hij, m[KA1]et haar man (Engel) en haar neef (Deltgen), tot de verdachten. Ucicky heeft Albers alle gelegenheid geboden de rol te spelen die hem het beste ligt, d.w.z. niet de oberkelner maar... Albers! Gesitueerd in Moskou 1911. Scenario van Gerhard Menzel, camerawerk van Fritz Arno Wagner. Ook bekend als MORD IM SAVOY.

Rubber

1936 | Drama

Nederland 1936. Drama van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met o.a. Jules Verstraete, Frits van Dongen, Enny Meunier, Dolly Mollinger en Constant van Kerkhoven.

NL 1936. Van Gerard Rutten en Johan de Meester. Met oa Enny Meunier, Frits van Dongen en Jules Verstraete. In de late jaren twintig arriveert de kokette Renée Gerberda in Nederlands-Indië: na twee jaar wil ze haar verloofde John van Laer, opzichter op een Sumatraanse rubberplantage, terugzien. Nadat het stel in de echt is verbonden, ervaart Renée al snel de keerzijden van het koloniale plantersmilieu en haar mores. Deze sfeerrijke adaptatie van Madelon Székely-Lulofs' controversiële roman uit 1931 bestaat nog slechts in een 65-minutenversie, waardoor welbeschouwd een onderhoudend Bouquetreeksje met enkele scherpe randjes overschiet. Opnamen op de desa's van Deli waren voor hun tijd opzienbarend. Fraaie fotografie van László Schäffer.

Die Letzten Vier von Santa Cruz

1936 | Avonturenfilm

Duitsland 1936. Avonturenfilm van Werner Klingler. Met o.a. Hermann Speelmans, Irene von Meyendorff en Françoise Rosay.

Een stel oplichters slaat munt uit een zeemansverhaal over gigantische hoeveelheden kreeften die zich in de buurt van het eilandje Santa Cruz zouden bevinden. Een middelmatige avonturenfilm waarin Von Meyendorff debuteerde.

Friesennot

1935 |

Duitsland 1935. Peter Hagen. Met o.a. Friedrich Kayßler, Helene Fehdmer, Valéry Inkijinoff, Jessie Vihrog en Hermann Schomberg.

In een Russisch dorp wonen al honderden jaren Duitse immigranten uit Friesland. Een bende soldaten van het Rode leger overvalt het dorp en ze moorden, plunderen en verkrachten er op los. Het duurt even voordat men de burgemeester, die in iedere autoriteit een van God gegeven macht ziet, tot tegenactie kan bewegen. De soldaten worden tijdens een drinkgelag, door de burgers gedood. De burgers vertrekken - naar een ander land, naar een betere toekomst. Een bijzonder smerige propagandafilm, die zelfs door de nazi's in 1939 werd verboden, vanwege het niet- aanvalsverdrag met Stalin en pas in 1941 weer werd vrijgegeven. Toch weet de Russische acteur Inkijinoff de aanvoerder van de soldatenbende nog iets menselijks te geven. In Duitsland mag deze film nog steeds niet vertoond worden. Ook bekend als DORF IM ROTEN STURM.

Dood Water

1934 | Drama

Nederland 1934. Drama van Gerard Rutten. Met o.a. Jan Musch, Helga Gogh, Jules Verstraete, Max Croiset en Johan Schilthuyzen.

Deze film kreeg, na een geruchtmakende vertoning op het festival van Venetië een prijs voor het fraaie camerawerk van Andor von Barsy. Simon Koster schreef het scenario over de Zuiderzee-afsluiting die gevolgen had voor de schandelijk door de regering verwaarloosde vissers. Een indrukwekkend door het Russische filmen beïnvloed drama.

Reifende Jugend

1933 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1933. Drama van Carl Froelich. Met o.a. Heinrich George, Hertha Thiele, Albert Lieven, Peter Voß en Marieluise Claudius.

Op een jongensschool in Noord-Duitsland zitten voor het eerst drie meisjes voor hun eindexamen. Knut (Lieven) is verliefd op Elfriede (Thiele), die meer ziet in haar leraar, Dr. Kerner (Vo[KL29]), die ingaat op haar avances. Als Knut dat merkt probeert hij Dr. Kerner te chanteren, om zo zijn examen te halen. De directeur van de school (George), vol begrip, weet Knut weer in het gareel te krijgen. De oude meester Carl Froelich heeft zich bijzonder goed ingeleefd en brengt ons begrip bij voor de problemen van de opgroeiende jeugd. Een succesvolle film die zelfs vandaag-de-dag nog kan boeien. Veel jong talent, met name Thiele en Lieven.

Le Tunnel

1933 | Sciencefiction

Frankrijk​/​​Duitsland 1933. Sciencefiction van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jean Gabin, Madeleine Renaud, Gustaf Gründgens, André Nox en Edmond Van Daele.

De Frans gesproken versie van DER TUNNEL met in de hoofdrol Gabin in plaats van Paul Hartmann als hoofdingenieur Mac Allan en Van Daele als de voorman in plaats van Olly von Flint. Gabin speelde zijn rol meer als macho, terwijl Hartmann meer gestalte gaf aan zijn persoonlijkheid. De werkzaamheden aan de tunnel worden gesaboteerd en er vallen dodelijke slachtoffers, w.o. Mac Allans vrouw. Het werk ging echter door. Naar de utopistische roman van Bernard Kellermann uit 1913, die op symbolische wijze Amerika en Europa aan elkaar wilde verbinden. In 1935 werd de Engelse versie THE TUNNEL gedraaid onder regie van Maurice Elvey met Richard Dix, Leslie Banks, Madge Evans en Helen Vinson. De Amerikaanse titel van die film is TRANSATLANTIC TUNNEL. Het camerawerk is van Carl Hoffmann.

Der Tunnel

1933 | Sciencefiction

Frankrijk​/​​Duitsland 1933. Sciencefiction van Curtis Bernhardt. Met o.a. Paul Hartmann, Gustaf Gründgens, Attila Hörbiger, Otto Wernicke en Olly von Flint.

Er wordt een tunnel gegraven van Europa naar Amerika, maar een speculant heeft er belang bij dat het werk gesaboteerd wordt, zodat tweehonderd arbeiders worden gedood. Naar de populaire Duitse SF-roman van Bernhard Kellermann. Een interessante film met twijfelachtige moraal omdat de arbeiders als soldaten worden beschouwd die tijdens het werk kunnen sneuvelen. Het thema werd door de nazi's nog tot 1945 naar hartelust uitvoerig geëxploiteerd. Gelijktijdig werd een Franstalige versie opgenomen met veel betere acteerprestaties: LE TUNNEL. Het scenario voor beide versies is van regisseur Bernhardt en Reinhart Steinbicker, terwijl de Engelse versie voor THE TUNNEL uit 1935 geschreven werd door Curt Siodmak, L. DuGarde Peach en Clemence Dane. Ze zijn allen gebaseerd op het boek van Bernhard Kellermann uit 1913. Het camerawerk is van Carl Hoffmann. De indrukwekkende decors zijn van Karl Vollbrecht en Heinz Fenchel.

Sprengbagger 1010

1929 | Zwijgende film

Duitsland 1929. Zwijgende film van Carl Ludwig Achaz-Duisberg. Met o.a. Ivan Koval-Samborsky, Viola Garden en Heinrich George.

Een ingenieur die een geweldige graafmachine heeft ontworpen, wordt verblind door hoogmoed wanneer in de pastorale omgeving waarin hij is opgegroeid bruinkool wordt aangetroffen. De stomme film Sprengbagger 1010 verweeft op een fraaie manier industriële film en melodrama. In maart 2011 vond in Essen de feestelijke première plaats van de gerestaureerde versie, met daarbij live gespeeld de originele, bewaard gebleven muziek van Walter Gronostay. Het was de eerste filmscore van deze leerling van Schönberg, die later ook muziek voor radiohoorspelen en Leni Riefenstahls Olympia zou componeren.