Alvin Sargent: scenario en muziek.
Er zijn 17 films gevonden.

The Amazing Spider-Man

2012 | Actiefilm, Avonturenfilm, Fantasy

Verenigde Staten 2012. Actiefilm van Marc Webb. Met o.a. Andrew Garfield, Emma Stone, Rhys Ifans, Denis Leary en Martin Sheen.

Opvallend snelle remake van de uiterst succesvolle Spider-Man uit 2002. De hoofdrolspelers uit de eerdere versie, Tobey Maguire en Kirsten Dunst, werden vervangen door Garfield en Stone. Een verbetering: Stone is sterker en grappiger dan Dunst, en Garfield zelfverzekerder dan Maguire. Het slingeren van spinnenman Peter Parker tussen de wolkenkrabbers van New York wordt spectaculair in beeld gebracht, en nog meer dan in de 2002-versie speelt de indrukwekkende skyline van de stad een hoofdrol. In 2014 verscheen een minder goed vervolg, Spider-Man werd weer echt leuk in Captain America: Civil War (2016).

Spider-Man 3

2007 | Actiefilm, Avonturenfilm, Sciencefiction

Verenigde Staten 2007. Actiefilm van Sam Raimi. Met o.a. Tobey Maguire, Kirsten Dunst, James Franco, Thomas Haden Church en J.K. Simmons.

Spider-Man 3 begint waar het tweede deel eindigt: het leven lacht Peter Parker toe: hij is gelukkig in werk en liefde. De stad is bovendien veiliger dan ooit; Spider-Man wordt op handen gedragen. Maar er verschijnen donkere wolken boven het paradijs. Sam Raimi's derde deel in zijn succesvolle serie stripverfilmingen bevat meer verhaallijnen, meer schurken en meer special effects. De montage is helaas veel minder vloeiend. Tobey Maguire maakt veel goed; hij is opnieuw in vorm als nerd, als held én als wraakzuchtig monster.

Spider-Man 2

2004 | Sciencefiction, Actiefilm, Thriller

Verenigde Staten 2004. Sciencefiction van Sam Raimi. Met o.a. Tobey Maguire, Kirsten Dunst, Willem Dafoe, Alfred Molina en James Franco.

Sam Raimi, die eerder de Evil Dead-trilogie en de inktzwarte horrorkomedie Darkman regisseerde, scoorde in 2002 een enorme hit met zijn blijmoedige verfilming van de Marvel Comic Spider-Man, die alom werd bejubeld en wereldwijd ruim 820 miljoen dollar opleverde. Twee jaar later tekende hij voor de nóg leukere opvolger, die spot met de regels van de blockbuster-sequel: Spider-Man 2 is niet 'bigger and louder', maar nog gedetailleerder, subtieler, flitsender en ontroerender dan het origineel. Spider-Man vliegt beter en soepeler, door fraaie panorama's van New York, en heeft nog meer relativerende humor.

Unfaithful

2002 | Thriller, Drama

Verenigde Staten​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 2002. Thriller van Adrian Lyne. Met o.a. Diane Lane, Richard Gere, Olivier Martinez, Chad Lowe en Erik Per Sullivan.

Connie (Lane) is getrouwd met Ed (Gere), die zielsveel van haar houdt. Ze hebben een leuk zoontje en wonen in een prachtig huis, ver van het rumoer van New York. Ze heeft haar zaakjes dus mooi voor elkaar. Maar op een dag ontmoet ze in de stad een Franse handelaar in tweedehands boeken (Martinez). Heel knap, heel charmant, en heel erg in haar geïnteresseerd. Na een tijdje merkt Ed dat er iets aan de hand is. ­Regisseur Lyne (9 1/2 Weeks, Fatal Attraction) maakte een – soms iets te – sfeervolle ­remake van Claude Chabrols La femme infidèle (1969). Lane is geweldig als een door haar emoties overrompelde vrouw met een schuldig geweten.

Anywhere But Here

1999 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1999. Komedie van Wayne Wang. Met o.a. Susan Sarandon, Natalie Portman, Eileen Ryan, Ray Baker en John Diehl.

Actrice Natalie Portman groeit en bloeit sinds haar doorbraakrol in Leon (1994). Inmiddels siert ze menig rode loper na de enorme Hollywoodproductie Star Wars (2002). In 2005 schitterde ze briljant in V for Vendetta, een futuristische politieke thriller van de zusjes Wachowski (The Matrix). Voor al deze bombarie koos Portman in 1999 voor de rol van de humeurige dochter van Susan Sarandon in Anywhere But Here, een middelmatige moeder-dochter rolprent die de oplettende kijker wijst op de talloze emotionele en financiële valkuilen van een goedbedoelde trip per gulden Mercedes naar lonkend L.A. En in 2003 haalde Portman haar psychologiebul aan Harvard. Chapeau!

Bogus

1996 | Komedie, Familiefilm, Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1996. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Whoopi Goldberg, Gérard Depardieu, Haley Joel Osment, Andrea Martin en Denis Mercier.

Zevenjarige koter Albert (ster in de dop Osment) verliest zijn moeder en belandt bij moeders adoptiezus Harriet (Goldberg). Zij is een koele zakenvrouw zonder enig moederlijk instinct. Bij gebrek aan warmte valt Albert terug op een sympathieke vent die hij heeft ontmoet in een kleurboek, de (denkbeeldige?) Fransman Bogus (Depardieu). De filmmakers wedden op twee paarden: het helingsproces van Albert en het ontdooien van Harriet. Door gebrek aan focus komen beide matig uit de verf, ondanks het sterke acteerwerk. Het winnende paard is Depardieu die met zijn typerende geestdrift een fantastische, warmbloedige joker neerzet.

Other People's Money

1991 | Komedie

Verenigde Staten 1991. Komedie van Norman Jewison. Met o.a. Danny DeVito, Gregory Peck, Penelope Ann Miller, Piper Laurie en Dean Jones.

Kapitalist Garfield (DeVito) houdt van slechts één iets meer dan van geld: andermans geld. Hij probeert het bedrijf van Jorgenson (Peck) vijandig over te nemen, maar Jorgenson wordt goed verdedigd door diens heldere advocate Kate (Miller). Hoewel Garfield advocaten haat, raakt hij reddeloos verslingerd aan Kate. Een van de zeer prettige kanten van deze film is dat Garfield consequent hebberig blijft en geen Scrooge-achtige ontwikkeling doormaakt. Zelfs een indrukwekkende toespraak over ethiek van Jorgenson brengt Garfield niet van zijn stuk. Integendeel, hij antwoordt met een even overtuigend pleidooi voor hebzucht.

White Palace

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Luis Mandoki. Met o.a. Susan Sarandon, James Spader, Jason Alexander, Kathy Bates en Eileen Brennan.

Sinds zijn echtgenote bij een ongeval om het leven kwam, is de jonge Spader alle levenslust kwijt. Op een avond zit hij in de bar 'White Palace' om zijn melancholie weg te drinken, en hij wordt bediend door Sarandon. Zij is vijftien jaar ouder, en haar humor, strijdvaardigheid en optimisme hebben haar over een mislukt huwelijk en de dood-door-overdosis van een zoon geholpen. Tussen de twee bloeit een romance op die door de omgeving niet wordt begrepen. Goed geacteerde dramatische film, die de liefde tussen een jongeman en een oudere vrouw uit totaal verschillende milieus centraal stelt. Ted Tally en Alvin Sargent baseerden hun scenario op de roman van Glenn Savan, die zich distantieerde van het onwaarschijnlijke, geforceerde slot. Fotografie van Lajos Koltai. De romantisch/dramatische score is van George Fenton.

Dominick and Eugene

1988 | Drama

Verenigde Staten 1988. Drama van Robert M. Young. Met o.a. Ray Liotta, Tom Hulce, Jamie Lee Curtis, Robert Levine en Todd Graff.

Liotta en Hulce zijn een tweeling. Hulce is licht gehandicapt, maar dat verhindert niet dat hij kan werken als vuilnisman en op die manier geld kan verdienen om zijn intelligente broer verder te laten studeren. Om zijn studie af te maken moet Liotta echter naar Stanford, maar hij ziet er tegenop om zijn broer alleen achter te laten.

Nuts

1987 | Drama

Verenigde Staten 1987. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Eli Wallach en Robert Webber.

Call-girl Streisand wordt beschuldigd van moord op een klant. Om te verhinderen dat hun dochter de gevangenis indraait willen haar ouders haar krankzinnig laten verklaren en door haar agressieve houding zou die uitspraak gerust aanvaard kunnen worden. Met de hulp van haar advocaat, Dreyfuss, kan ze het toch tot een proces laten komen. Theatraal gefilmd drama dat, dankzij de schitterende acteerprestaties van een geweldige cast, toch blijft boeien. Alles draait rond Streisand, zowel op als achter de set. Naast acteren produceerde ze de film en componeerde ze de muziek. Tom Topor bewerkte zijn toneelstuk samen met Darryl Ponicsan en Alvin Sargent. Andrzej Bartkowiak doet mirakels met zijn camera in de beperkte ruimte van de rechtszaal. Dolby Stereo.

Ordinary People

1980 | Drama

Verenigde Staten 1980. Drama van Robert Redford. Met o.a. Donald Sutherland, Judd Hirsch, Timothy Hutton, M. Emmet Walsh en Elizabeth McGovern.

De Jarretts vormen een typisch Amerikaans bourgeoisgezin. Vader Sutherland verdient goed, moeder Moore is een zorgzame huisvrouw en zoon Hutton is een aantrekkelijke jongen. Maar achter deze zorgeloze façade schuilt een aangrijpend drama. Hun oudste zoon, een vrijpostige sportieveling, verongelukte tijdens het zeilen en Hutton acht zich persoonlijk verantwoordelijk voor zijn dood. Schitterend familieportret dat nergens goedkoop sentimenteel wordt. Een waar stukje `uit het leven gegrepen`. Met zijn regiedebuut schoot acteur Redford direct in de roos. Het leverde hem vier Oscars op: Beste Film, Beste Regie, Beste Bijrol (Hutton) en Beste Scenario (van Alvin Sargent, naar een roman van Judith Guest). Verzorgd camerawerk van John Bailey.

Bobby Deerfield

1977 | Drama

Verenigde Staten 1977. Drama van Sydney Pollack. Met o.a. Al Pacino, Marthe Keller, Walter McGinn, Romolo Valli en Stephen Meldegg.

Langdradige lovestory met Al Pacino als coureur en titelheld, en Marthe Keller in de rol van beoogd partner annex Doodzieke Mooie Vrouw. Ondanks alles is het vrolijk luisteren naar de typische jaren zeventig-dialogen en het zware, destijds als charmant ervaren accent van de Zwitserse Keller.

Paper Moon

1973 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1973. Komedie van Peter Bogdanovich. Met o.a. Ryan O'Neal, Tatum O'Neal, Madeline Kahn, John Hillerman en P.J. Johnson.

Een avontuurlijk oplichter wordt op de begrafenis van een vrouw met wie hij een verhouding had, opgezadeld met haar dochtertje. Ouderwetse Amerikaanse familiefilm die een interessant beeld geeft van het platteland in volle crisistijd. Uitstekend vertolkt door vader en dochter O'Neal gesteund door perfecte bijrollen.

Love and Pain and the Whole Damn Thing

1973 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1973. Komedie van Alan J. Pakula. Met o.a. Maggie Smith, Timothy Bottoms en Jaime De Mora Y Aragon.

Een charmant verhaal over twee introverte figuren die elkaar op wonderbaarlijke en humoristische wijze treffen en verliefd worden als ze in Spanje rondtoeren.

The Effect of Gamma Rays on Man-in-the-Moon Marigolds

1972 | Drama

Verenigde Staten 1972. Drama van Paul Newman. Met o.a. Joanne Woodward, Nell Potts, Roberta Wallach en Judith Lowry.

Woodward geeft superieur acteerwerk weg in dit verhaal over een in afzondering levende trut van een moeder en haar twee vreemde dochters. Script van Paul Zindel naar een toneelstuk van hemzelf, waarmee hij een Pulitzer Prijs won.

The Sterile Cuckoo

1969 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1969. Romantiek van Alan J. Pakula. Met o.a. Liza Minnelli, Wendell Burton, Tim McIntire, Austin Green en Elisabeth Harrower.

Eenzame Pookie Adams (Minnelli) dringt zichzelf op bij de kersverse student Jerry Payne (Burton) die haar wel aandacht móet geven. Een overtuigend kijkje op een ontluikende liefde waarin Minnelli een opvallende rol heeft, met Burton minstens zo goed als naïeve jongeman die uiteindelijk boven Pookie uitgroeit.

Gambit

1966 | Komedie, Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1966. Komedie van Ronald Neame. Met o.a. Michael Caine, Shirley MacLaine, Herbert Lom, Roger C. Carmel en John Abbott.

Cockney inbreker Harry (Caine) ronselt een nachtclubdanseres in Hongkong, Nicole (MacLaine), en zet haar in als lokaas voor een rijkaard zodat Harry het huis van de man kan leegroven. Behalve de kostelijke jaren zestig low-tech-roof-aardigheden en het dito pre-massatoerisme decor van een fictief oosters land is Gambit een pronkstuk voor Caine en MacLaine die in verschillende hoedanigheden - volks of aristocratisch - knetteren van de onderlinge chemie. Beroemd vanwege het eerste half uur waarin een statueske MacLaine boekdelen spreekt zonder een woord te zeggen. In 2013 verschijnt een nieuwe versie van Joel en Ethan Coen.