Mirjam Oomkes: scenario.
Er zijn 8 films gevonden.

Dikkertje Dap

2017 | Familiefilm, Jeugdfilm

Nederland 2017. Familiefilm van Barbara Bredero. Met o.a. Liam de Vries, Martijn Fischer, Egbert Jan Weeber, Dolores Leeuwin en Medi Broekman.

Nederlands beroemdste kleuterversje van Annie M.G. Schmidt inspireerde maar liefst een hele speelfilm over een jongetje met rode laarsjes voor de regen, dat bevriend is met een giraf. Dikkertje Dap gaat voor het eerst naar school en dat is spannend natuurlijk. Maar waarom mag zijn langnekkige, gevlekte vriend Raf, precies even oud, niet mee? Aandoenlijke film voor de jongste kijkers speelt zich af in een vrolijk gekleurd, multicultureel Nederlands universum waar een blonde kleuter van de nek glijdt van een dier dat kan praten. Onder andere genomineerd voor een Gouden Kalf op het NFF en een Kristallen Beer op het filmfestival van Berlijn.

Kappen!

2016 | Jeugdfilm, Drama, Familiefilm

Nederland 2016. Jeugdfilm van Tessa Schram. Met o.a. Tonko Bossen, Joes Brauers, Timo Wils, Tobias Kersloot en Bente Fokkens.

Sander 'de bedachtzame' (Bossen), Chris 'de fantastische' (Brauers) en Maarten 'de betrouwbare' (Wils) zijn al sinds ze voetbalden bij de f'jes met elkaar bevriend. Dat verandert met de komst van de ruige, zeventienjarige Emiel (Kersloot), die Sander de schuld in de schoenen wil schuiven van een gewelddadig treffen waarbij een slachtoffer is gevallen. Achtste Carry Slee-bewerking voor tieners van de familie Schram, met aansprekende acteurs en dynamische scènes. Maar ook een weinig stijlvast, soapy verhaal over kleine criminaliteit, mishandeling, verwaarlozing, ziekte, vriendschap, jaloezie, frustratie en chantage, dat nodeloos ingewikkeld naar de voorspelbare ontknoping toe werkt.

De ontsnapping

2015 | Drama

Nederland 2015. Drama van Ineke Houtman. Met o.a. Isa Hoes, Edwin Jonker, Abbey Hoes, Rik Mayall en Matthijs van de Sande Bakhuyzen.

Verfilming van het gelijknamige boek van Heleen van Royen. Ondanks de van dik hout in elkaar gespijkerde plotpunten en een curieuze scène met twee Duitse dwergen zal De ontsnapping weinig mensen onberoerd laten. Niet alleen haalt Ineke Houtman het maximale uit het bronmateriaal - er ligt minder nadruk op seks en de omvang van geslachtsdelen - er wordt ook verdomd goed geacteerd. Eerst en vooral door Isa Hoes als Julia, maar ook door de rest van de cast. Je zou kunnen zeggen dat de acteurs de clichés onder de tafel spelen.

De groeten van Mike!

2012 | Familiefilm

Nederland 2012. Familiefilm van Maria Peters. Met o.a. Maas Bronkhuyzen, Faas Wijn, Bracha van Doesburgh, Leona Philippo en Carine Crutzen.

De tienjarige Mike is in het ziekenhuis behandeld voor een ernstige ziekte en mag eindelijk naar huis. Maar als zijn moeder niet komt opdagen, schakelt de verpleging Jeugdzorg in. Mike verzint dan de ene na de andere list om niet naar een pleeggezin te hoeven. Maas Bronkhuyzen, de jonge hoofdrolspeler uit Maria Peters vlotte en ontroerende familiefilm, steelt de show. Wat een mimiek, en wat een présence voor de camera. Onder alle vrolijkheid laat hij de melancholie doorklinken waar het verhaal op drijft.

Blijf!

2011 | Drama, Jeugdfilm

Nederland 2011. Drama van Lourens Blok. Met o.a. Mexx Nachbar, Ezzaldeen F. Ali, Egbert Jan Weeber, Maike Meijer en Arnoud Bos.

De elfjarige Lieke (Nachbar), die veel durft, woont bij haar gescheiden moeder. De ongeveer even oude Milad (Ali) is haar beste vriend. De ouders van Milad komen uit Iran. Als hun asielaanvraag wordt afgewezen besluiten Lieke en Milad weg te lopen naar Lieke's vader. Waar die woont? 'Ergens waar ze Frans spreken.' Sympathieke en leuke jeugdfilm, al rammelt het script soms een beetje en is het acteerwerk van de jonge hoofdrolspelers af en toe een tikje houterig. Op het Italiaanse Giffoni Film Festival werd Blijf! bekroond met de Amnesty International Award.

Zara (is niet bang)

2009 | Korte film, Drama

Nederland 2009. Korte film van Anna van der Heide. Met o.a. Anna Raadsveld en Marcel Hensema.

Lastige tiener Zara (Raadsveld) belt aan bij begrijpende leraar geschiedenis Gijs (Hensema), wiens vrouw net op kamp is met HAVO 3. Haar vader heeft haar geslagen, zegt ze. Gijs wil het meisje niet in de kou laten staan en laat haar binnen. In de loop van de avond wordt duidelijk dat Zara het met de waarheid niet zo nauw neemt. Levensecht en nergens ongeloofwaardig of sensationeel, maar keerzijde daarvan is dat het verhaal nogal vlak is. Langzaam kabbelt de film naar een - geheel in stijl - nauwelijks aanwezige climax. Wel fraai spel van de twee hoofdrolspelers.

Julia's hart

2009 | Drama

Nederland 2009. Drama van Peter de Baan. Met o.a. Sanne den Hartogh, Willemijn Kressenhof, Koen Wouterse, Marielle van Sauers en Monic Hendrickx.

De intelligente maar verlegen Thomas verliest zijn soulmate aan auto-ongeluk, maar weigert haar op te geven. Als hij hoort dat haar hart wordt getransplanteerd, gaat hij op zoek naar de gelukkige ontvanger. Omdat hij gehoord heeft dat zo'n hart na transplantatie nog bewustzijn bevat, hij hoopt dat Julia’s hart hem dus nog herkent. Charmante, maar overvolle film - een hele ris wetenschappers komt opdraven en geeft commentaar - die maar niet kan kiezen. Het tamelijk vergezochte verhaal wordt dan weer dramatisch, dan weer kolderiek verteld. De kijker vaak in verwarring achterlatend.

Basilicum & Brandnetels

2007 | Korte film

Nederland 2007. Korte film van Leyla Everaers. Met o.a. Sylvia Hoeks en Raymond Thiry.

De jonge, stuurse Julie runt het restaurant in het pension van haar moeder, in een dorpje waar de tijd stil is blijven staan. Dan duikt haar vader op, een milieuactivist, die ook goed kan koken. Wat omslachtig verteld filmpje over een jonge vrouw op zoek naar haar identiteit, met iets te veel keuken-metaforen. De magisch-realistische sfeer vergoedt veel: de film is fraai geschoten en de details zijn leuk, met buurjongetjes die brandnetelsoep maken.