Franz Waxman (1906-1967): muziek.
Er zijn 91 films gevonden.

Sunset Blvd.

1950 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Film noir van Billy Wilder. Met o.a. Gloria Swanson, Erich von Stroheim, William Holden, Cecil B. DeMille en Fred Clark.

De niet al te succesvolle scenarist Joe Gillis (Holden) neemt zijn intrek in de villa van Norma Desmond (Swanson). Desmond, ooit een van de grootste sterren van de zwijgende film, wil een comebackfilm maken: 'a return to the millions of people who have never forgiven me for deserting the screen'. Gillis moet haar helpen. Maar de diva is ook anderszins geïnteresseerd in de jonge schrijver. Monumentale aanklacht tegen het sterrensysteem in Hollywood, met een fascinerende Swanson en misschien nog wel indrukwekkender Von Stroheim, als butler die ooit Desmonds regisseur én echtgenoot was.

Fire In The Sky

1993 | Sciencefiction, Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1993. Sciencefiction van Robert Lieberman. Met o.a. D.B. Sweeney, Robert Patrick, Craig Sheffer, Peter Berg en Henry Thomas.

Arizona 1975. Enkele houthakkers keren terug in het stadje met het verwarde bericht dat een van hun collega`s, Sweeney, door een vliegende schotel ontvoerd werd. Ze worden niet geloofd, maar iedereen verdenkt hen ervan de jongeman vermoord te hebben. US Marshall Garner komt ter plaatse. Vijf dagen later wordt Sweeney zonder kleren teruggevonden en hij blijkt aan een trauma te lijden. Hij zegt door buitenaardse wezens misbruikt te zijn voor enkele gruwelijke experimenten. Middelmatige SF-film die gebaseerd zou zijn op waargebeurde feiten. Gelove wie het geloven wil, maar boeiend is het niet, want het ritme is veel te traag. Tracy Torm[KA1]e (zoon van Mel) baseerde zijn scenario op het boek The Walton Experience van Travis Walton, die het allemaal meegemaakt zou hebben en die zelfs even te zien is als een van de inwoners van het plaatsje. Bill Pope stond in voor de fotografie. Panavision Super 35 en Dolby Stereo.

Lost Command

1966 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Oorlogsfilm van Mark Robson. Met o.a. Anthony Quinn, Alain Delon, George Segal, Maurice Ronet en Claudia Cardinale.

Quinn, een beroeps-militair afkomstig uit een eenvoudige boerenfamilie in Frans Baskenland, aanvaardt het commando over een stel losgeslagen para's met wie hij op patrouille moet tegen de FLN in Algerije. Hij maakt er een elite-eenheid van en klimt zelf op tot generaal en dingt in het mondaine Parijs naar de hand van een gravin die weduwe is van een hoge militair. De politieke verhoudingen komen niet uit de verf en het is een matig boeiende militaire actiefilm met redelijk veel gepraat.

Taras Bulba

1962 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1962. Avonturenfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Tony Curtis, Yul Brynner, Christine Kaufmann, Sam Wanamaker en Brad Dexter.

Brynner is aanvoerder der Kozakken, die heilig gezworen heeft dat een goede Pool, een dode Pool is. Als het leven van zijn zoon Curtis door een jonge Poolse schone (Kaufmann) gered wordt en hij verliefd wordt op haar, is Brynner consequent: hij moet hem doden als verrader. Deze prent volgt de traditie van de Italiaanse spektakelfilms, inclusief de bordkartonnen decors, maar is opgenomen in Argentinië door Joe MacDonald. Gesitueerd in de Oekraïne in de 16e eeuw. Al eerder gefilmd in 1936 in Frankrijk als TARASS BOULBA en in 1939 in Engeland als THE REBEL SON. Scenario van Waldo Salt en Karl Tunberg vrij bewerkt naar de roman van Nikolai Gogol. Camerawerk van Joseph MacDonald. Gedraaid in Panavision.

Return to Peyton Place

1961 | Drama

Verenigde Staten 1961. Drama van José Ferrer. Met o.a. Jeff Chandler, Eleanor Parker, Carol Lynley, Mary Astor en Tuesday Weld.

Dit verwarde vervolg op PEYTON PLACE lijdt aan onvakkundige regie, goedkope productie en slechte rolverdeling, behoudens oudgedienden Astor en Parker.

King of the roaring 20's - The story of Arnold Rothstein

1961 |

1961. Joseph M. Newman. Met o.a. Dianne Foster, David Janssen, Jack Carson en Diana Dors.

Dit verwarde vervolg op PEYTON PLACE lijdt aan onvakkundige regie, goedkope productie en slechte rolverdeling, behoudens oudgedienden Astor en Parker.

The Story of Ruth

1960 | Drama

Verenigde Staten 1960. Drama van Henry Koster. Met o.a. Stuart Whitman, Tom Tryon, Peggy Wood, Viveca Lindfors en Jeff Morrow.

Een statische, nuchtere weergave van het bijbelse verhaal van de vrouw die haar afgoden afzweert als zij het ware geloof ontdekt.

Sunrise at Campobello

1960 | Biografie

Verenigde Staten 1960. Biografie van Vincent J. Donehue en Vincent Donehue. Met o.a. Ralph Bellamy, Greer Garson, Hume Cronyn, Jean Hagen en Ann Shoemaker.

Een oprecht verhaal over president Franklin Delano Roosevelt, zijn politieke strijd en zijn manhaftig gevecht tegen polio. Goed geacteerd. Bellamy en Garson zí[KA1]jn gewoon het echtpaar Roosevelt.

Noose for a Gunman

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van Edward L. Cahn. Met o.a. Jim Davis, Lyn Thomas, Ted de Corsia, Walter Sande en Barton MacLane.

Een middelmatige western, met Davis als de man die terugkeert naar een stadje waar hij vijf jaar eerder was weggejaagd door een rancher wiens beide zonen hij had gedood; in datzelfde gevecht verloor Davis' broer het leven. De gebeurtenissen volgen elkaar op en al spoedig blijkt dat de rancher en diens zoon in werkelijkheid outlaws zijn. Cahn regisseert zonder veel animo, James Gordon bewerkte het verhaal van Steve Fisher. Het werd een recht-toe-recht-aan productie van Robert Kent, opgenomen door Al Cline. Voor Maynard was dit zijn laatste filmrol. Gestart in 1926 en cowboyster geworden in de jaren dertig, zette hij hier een punt achter een 35-jarige filmcarrière.

The Nun's Story

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Fred Zinnemann. Met o.a. Audrey Hepburn, Peter Finch, Edith Evans, Colleen Dewhurst en Peggy Ashcroft.

De Belgische Sister Luke (Hepburn) wil eigenlijk uitgezonden worden naar toenmalig Belgisch Congo, maar wordt eerst gestationeerd in een psychiatrische inrichting. Nadat ze daar is aangevallen door een patiënt mag ze toch naar Afrika, waar ze enkele jaren werkt met de atheïstische Dr. Fortunati (Finch). Door omstandigheden moet ze later toch terug naar België. En dan breekt WO II uit. Overladen met prijzen en nominaties, maar de makers hadden pech bij de Oscars: het was het jaar dat werd gedomineerd door Ben-Hur. Een van de lievelingsfilms van Hepburn. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Count Your Blessings

1959 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Deborah Kerr, Rossano Brazzi, Maurice Chevalier, Martin Stephens en Tom Helmore.

Niet zo'n leuke komedie en de glimlach van Chevalier helpt ook al niet. Kerr trouwt met Franse playboy Brazzi tijdens WO II; hij gaat er vandoor en blijft flirten. Hun kind spant samen om ze weer bij elkaar te brengen. Naar een roman van Nancy Mitford door Karl Tunberg in scenario gebracht. Camerawerk van Milton Krasner en George J. Folsey.

Career

1959 | Komedie

Verenigde Staten 1959. Komedie van Joseph Anthony. Met o.a. Dean Martin, Anthony Franciosa, Shirley MacLaine, Carolyn Jones en Joan Blackman.

Acteur Franciosa ruilt de Midwest in voor New York om aan een toneelcarrière te werken. Hij krijgt het allemaal niet cadeau. Pas na heel wat teleurstellingen, frustraties en tegenslagen zal hij op Broadway schitteren. Dramatisch portret van een man die een doel nastreeft, maar dit niet in zijn schoot geworpen krijgt. Een film vol tragische gebeurtenissen, op haast documentaire wijze gebracht. Schitterende vertolkingen over de hele lijn, maar het scenario van James Lee, gebaseerd op zijn eigen toneelstuk, is traag van opbouw, waardoor langdradigheid niet kan vermeden worden. Joseph La Shelle stond achter de camera.

The Spirit of St. Louis

1957 | Avonturenfilm, Historische film, Biografie, Drama

Verenigde Staten 1957. Avonturenfilm van Billy Wilder. Met o.a. James Stewart, Murray Hamilton, Bartlett Robinson, Patricia Smith en Marc Connelly.

In mei 1927 vloog Charles Lindbergh met zijn vliegtuigje Spirit of St. Louis als eerste in een solovlucht van New York naar Parijs. De vliegenier werd een instant beroemdheid en zijn gevleugelde 'partner' stond binnen drie weken op een Amerikaanse postzegel. Dit drama, gebaseerd op zijn eigen gelijknamige boek, schetst hoe Lindbergh als piloot van de US-luchtpost tot die historische, trans-Atlantische onderneming kwam. De film wordt geheel gedragen door de beminnelijk James Stewart, die overigens als late veertiger misschien een tikje oud was om de vijfentwintigjarige avonturier te spelen.

Sayonara

1957 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Romantiek van Joshua Logan. Met o.a. Marlon Brando, Ricardo Montalban, Miiko Taka, Miyoshi Umeki en Red Buttons.

Stoere Amerikaanse soldaten en nederige Japanse vrouwen. Met Marlon Brando als kortzichtige charmeur in uniform. Het is op het eerste gezicht geen baanbrekend werk, deze Sayonara - wat zoiets als 'vaarwel' betekent in het Japans. Maar Marlon Brando was een vroege strijder tegen Amerikaans institutioneel racisme. In zijn capabele handen werd deze tragikomedie een doordacht essay. Een aanklacht in een land waar tot 1967 nog wetten bestonden tegen een gemengd huwelijk. Los daarvan is het een schitterende etalage van Brando's legendarische slepende voordracht.

Run Silent, Run Deep

1957 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1957. Oorlogsfilm van Robert Wise. Met o.a. Clark Gable, Burt Lancaster, Jack Warden, Brad Dexter en Don Rickles.

Commandant `Rich` Richardson (Gable), wiens vorige onderzee[KA3]er gezonken is, krijgt het bevel over de Nerka, tot groot ongenoegen van luitenant Jim Bledsoe (Lancaster), die op deze promotie gerekend had. Bledsoe heeft de bemanning achter zich, wat de taak van Rich er niet eenvoudiger op maakt. Op weg naar het Bungo-kanaal, berucht als duikbotenkerkhof, waar ze de vijand onder vuur moeten nemen, stapelen de spanningen zich op. Serie-oorlogsfilm die vooral steunt op het talent van zijn hoofdrolspelers. Uitstekend gemaakt met de voorspelbare hoogspanningen, zowel tussen beide officieren als in de spectaculaire gevechtsscènes. John Gay adapteerde de roman van kapitein Edward L. Beach. Russell Harlan doet wonderen met zijn camera in de beperkte ruimte van een onderzeeër.

Peyton Place

1957 | Drama

Verenigde Staten 1957. Drama van Mark Robson. Met o.a. Lana Turner, Hope Lange, Arthur Kennedy, Lloyd Nolan en Lee Philips.

1937. Peyton Place, een onopvallend Amerikaans provinciestadje. Philips, directeur van de plaatselijke school, is er getuige van hoe moeder Field afscheid neemt van haar zoon. De jongen kan niet langer leven met zijn stiefvader, Kennedy. Ondertussen speelt zich ook in het huis van Turner een drama af: dochter Varsi gaat weer eens naar school zonder de foto van haar overleden vader te kussen. En zo gaat het maar door in deze `moeder van de soap-opera`s`. Het is ongeveer de eerste film die volledig opgebouwd is rond de kleine dingen die het leven in een gemeenschap boeiend maken. Knap in elkaar gezet, goed gespeeld en voorzien van alle emoties die je je maar kunt bedenken. John Michael Hayes baseerde zijn scenario op de (toenmalige) schandaalroman van Grace Metalious. Uitstekende fotografie van William Mellor. Het thema van Franz Waxman werd een wereldhit. Kreeg een vervolg: RETURN TO PEYTON PLACE en een langlopende tv- serie (1964-68). Gefilmd in CinemaScope.

Love in the Afternoon

1957 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1957. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Gary Cooper, Audrey Hepburn, Maurice Chevalier, John McGiver en Van Doude.

Vergeet het leeftijdsverschil tussen Cooper en Audrey en geniet van de sprankelende romantische humor met Chevalier als Hepburns vader die privé-detective is. McGiver geeft goede steun in deze geestige Wilderkomedie die in Parijs speelt. Het scenario is van Claude Anet. Het camerawerk is van William C. Mellor.

Miracle in the Rain

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Rudolph Maté. Met o.a. Jane Wyman, Van Johnson, Peggie Castle, Fred Clark en Eileen Heckart.

De jonge, gevoelige Wyman wordt hals over kop verliefd op G.I. Johnson in New York, tijdens WO II. Hij wordt opgeroepen voor het front. Maar hij belooft haar, dat zijn geest haar zal opwachten op de trappen van de kerk, wanneer hij mocht sneuvelen. Typische Hollywood-onzin die op de één of andere miraculeuze manier nog charmant en aanvaardbaar overkomt. Gevoelige zielen raden we aan een pak zakdoeken bij de hand te houden. Goed gespeeld door beide hoofdrolspelers en wie romantisch van inborst is zal ongetwijfeld door hen geroerd raken. Ben Hecht bewerkte voor de film zijn eigen roman. Voor de fotografie tekende Russell Metty.

Untamed

1955 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1955. Avonturenfilm van Henry King. Met o.a. Tyrone Power, Susan Hayward, Agnes Moorehead, Richard Egan en Rita Moreno.

Katie, de Ierse dochter van een grootgrondbezitter, wordt verliefd op de Zuid-Afrikaan Paul van Riebeck, die te gast is op het landgoed van haar vader. Op een gegeven moment keert Paul terug naar zijn vaderland om te vechten. Als er in Ierland hongersnood ontstaat, gaat Katie, die inmiddels getrouwd is met John, samen met haar man naar Zuid-Afrika. Hier ontmoet ze Paul weer, maar er is nog iemand die een oogje op haar heeft. (IdH/VPRO Gids)

Mister Roberts

1955 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Komedie van John Ford en Mervyn LeRoy. Met o.a. Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon en Betsy Palmer.

Eerste stuurman, luitenant ter zee Roberts (Fonda), van het marine bevoorradingsschip (tandpasta en toiletpapier) USS Reluctant is een voormalig koopvaardij-officier. Hij vindt de dienst weinig eervol en wil weleens echte oorlogsactie meemaken. Dictatoriale kaptein Cagney dwarsboomt zijn ambities en zet de bemanning tegen hem op in ruil voor een enkele gunst. Als ze vastmaken gaat de jongste van seks verstoken officier Lemmon zonder verlof van boord, op jacht naar de eerste de beste rok die hij tegenkomt. Er breekt bijna muiterij uit en Fonda moet de zaak beslechten. Hij wordt uiteindelijk beloond met actieve zeedienst. Powell speelt de filosofische, maar slappe scheepsarts. Lemmon kreeg een Oscar voor zijn rol. Een sublieme film.

The Silver Chalice

1954 | Fantasy, Drama

Verenigde Staten 1954. Fantasy van Victor Saville. Met o.a. Virginia Mayo, Pier Angeli, Jack Palance, Paul Newman en Walter Hampden.

Een onopvallend debuut van Newman in dit onopvallend verhaal over de Griek die de beker ontwerpt die gebruikt wordt voor het Laatste Avondmaal. Naar het boek van Costain.

Rear Window

1954 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1954. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter en Raymond Burr.

Fotojournalist L.B. Jefferies (Stewart) zit thuis in een rolstoel met zijn been in het gips. Zijn prachtige vriendin, fotomodel Lisa Fremont (Kelly), komt hem iedere dag opzoeken. Ze hoopt op een aanzoek, maar Jefferies heeft bindingsangst en begluurt liever de overburen. Van een van hen is de vrouw plots nergens meer te bekennen. Is ze vermoord? Het verhaal krijgt een grimmige wending als Lisa zich actief met de zaak gaat bemoeien. Een van de onbetwiste hoogtepunten uit het oeuvre van Hitchcock, sfeervol, geestig, nog steeds behoorlijk spannend en ronduit briljant geconstrueerd. Hitchcock heeft nauwelijks dialoog nodig, hij laat de beelden het verhaal vertellen.

Prince Valiant

1954 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. James Mason, Janet Leigh, Robert Wagner, Debra Paget en Sterling Hayden.

Prince Valiant (Wagner) zoon van de verbannen koning van Scandinavië, komt in Engeland op het spoor van de beruchte Zwarte Ridder, die volgens de koning niemand van de Ronde Tafel kan zijn. Valiant, die graag ridder zou worden, treedt in dienst bij Sir Gawain (Hayden), tot grote ergernis van Sir Brack (Mason), die duidelijk andere plannen had met Valiant.

Elephant Walk

1954 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Elizabeth Taylor, Dana Andrews, Peter Finch, Abraham Sofaer en Abner Biberman.

Opgeblazen melodrama dat zich afspeelt op een theeplantage op Ceylon. Taylor als Finch' nieuwe bruid die te kampen krijgt met de omgeving, alsmede met zijn vadercomplex. De climax, een stampede van de dikhuiden, komt niets te vlug. Vivien Leigh, die werd vervangen door Taylor, is nog te zien in veraf-opnamen. Scenario van John Lee Mahin.

Demetrius and the Gladiators

1954 | Avonturenfilm, Drama, Historische film

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Delmer Daves. Met o.a. Victor Mature, Susan Hayward, Michael Rennie, Debra Paget en Anne Bancroft.

Sequel van het quasi-nabijbelse epos The Robe uit 1953, met als belangrijkste pre dat het verhaal (over de ex-slaaf annex zwaardvechter Demetrius die zich over de mantel van Jezus heeft ontfermd) wordt opgesierd met een serie fraaie gladiatorengevechten. Regisseur Delmer Daves doet intussen z'n best om het leven in het Rome van keizer Caligula zo natuurlijk mogelijk te laten overkomen. Victor Mature speelt Demetrius van Corinthe op de van hem bekende manier: hij oogt stoer en kijkt daarbij vrijwel continu bezorgd. Of vertederd, als er vrouwvolk in de buurt is. Caligula, de kwaadaardige keizer die de mantel van Jezus wil hebben om onsterfelijkheid te bereiken, wordt verdienstelijk gespeeld door Jay Robinson.

Stalag 17

1953 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1953. Oorlogsfilm van Billy Wilder. Met o.a. William Holden, Don Taylor, Otto Preminger, Robert Strauss en Harvey Lembeck.

Eind 1944. In het krijgsgevangenenkamp Stalag 17 zitten meer dan zeshonderd Amerikaanse piloten opgesloten. Wanneer een vluchtpoging van twee van hen mislukt, is iedereen ervan overtuigd dat er een verrader onder hen is. De verdenking valt op de cynische sergeant Sefton (Holden). Sterke en geestige oorlogsfilm, met glansrollen voor Holden (die er een Oscar voor kreeg) en voor gerenommeerd regisseur Preminger als kampcommandant. Het uitstekende script met de scherpe dialogen werd gebaseerd op een toneelstuk van Donald Bevan en Edmund Trzcinski.

Man on a Tightrope

1953 | Drama

Verenigde Staten 1953. Drama van Elia Kazan. Met o.a. Fredric March, Gloria Grahame, Terry Moore, Cameron Mitchell en Adolphe Menjou.

Een sfeervol circusdrama van een troupe die van plan is van achter het IJzeren Gordijn te ontsnappen; sterke rollen.

Botany Bay

1953 | Avonturenfilm, Actiefilm, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1953. Avonturenfilm van John Farrow. Met o.a. Alan Ladd, James Mason, Patricia Medina, Hugh Pryse en John Hardy.

Rond 1790 stuurt Engeland zijn misdadigers naar de woestenij van Australië, waar ze dwangarbeid moeten verrichten om het land te ontginnen. Na de beëindiging van hun straf krijgen ze kans om een nieuw bestaan op te bouwen in hun verbanningsoord. Aan boord van een schip dat dergelijke veroordeelden transporteert, zit de onschuldig gevangene Ladd. De rechter heeft onderwijl Ladd's onschuld uitgesproken, maar de sadistische kapitein Mason stelt hem hiervan niet op de hoogte. Opwindende avonturenfilm die typerend is voor de jaren 1950-60: goed en spannend gemaakt, opgebouwd rond een onverschrokken held en een grote slechterik met tussen beiden in een mooie meid - in dit geval Medina. Geen grote filmkunst, wel lekkere, pretentieloze ontspanning. Het scenario van Jonathan Latimer is gebaseerd op de roman van Bounty-auteurs Charles Nordhoff en James Hall. Goede rolverdeling. John Seitz fungeerde als cameraman en Franz Waxman als componist.

Phone Call from a Stranger

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Jean Negulesco. Met o.a. Bette Davis, Shelley Winters, Gary Merrill, Michael Rennie en Keenan Wynn.

Advocaat Merrill ontdekt de ontrouw van zijn vrouw en kan haar niet vergeven. Hij vertrekt naar L.A. per vliegtuig. In het vliegtuig ontmoet hij Winters, Rennie en Wynn die hem allen in vertrouwen nemen. Het toestel stort neer en Merrill is de enige overlevende. Hij besluit de familieleden van de drie slachtoffers op te zoeken om een en ander recht te zetten. Fragmentarisch melodrama met sterk moraliserende inslag die de gezinswaarden hoog houdt. Goede vertolking (met een korte maar indrukwekkende rol van Davis) redt het stroperige scenario van Nunnally Johnson, naar een verhaal van L.A.R. Wylie. Vakkundige fotografie van Milton Krasner.

Little Sheba Come Back

1952 | Drama

Verenigde Staten 1952. Drama van Daniel Mann. Met o.a. Richard Jaeckel, Terry Moore, Shirley Booth en Burt Lancaster.

Advocaat Merrill ontdekt de ontrouw van zijn vrouw en kan haar niet vergeven. Hij vertrekt naar L.A. per vliegtuig. In het vliegtuig ontmoet hij Winters, Rennie en Wynn die hem allen in vertrouwen nemen. Het toestel stort neer en Merrill is de enige overlevende. Hij besluit de familieleden van de drie slachtoffers op te zoeken om een en ander recht te zetten. Fragmentarisch melodrama met sterk moraliserende inslag die de gezinswaarden hoog houdt. Goede vertolking (met een korte maar indrukwekkende rol van Davis) redt het stroperige scenario van Nunnally Johnson, naar een verhaal van L.A.R. Wylie. Vakkundige fotografie van Milton Krasner.

The Blue Veil

1951 | Drama

Verenigde Staten 1951. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Jane Wyman, Charles Laughton, Joan Blondell, Richard Carlson en Agnes Moorehead.

Wyman is een zichzelf opofferend kindermeisje wier levensverhaal te boek gesteld wordt met dooreen gevlochten episodes over haar werken bij verschillende families.

Decision Before Dawn

1951 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1951. Oorlogsfilm van Anatole Litvak. Met o.a. Richard Basehart, Gary Merrill, Oskar Werner, Hildegarde Neff en Hildegard Knef.

Eind 1944. De Duitse soldaten voelen dat het einde van het Derde Rijk nadert en bestrijden de geallieerden met de moed der wanhoop. Kolonel Merrill stuurt drie mannen uit om een netwerk op te bouwen van sympathisanten: Karl, een Duitse arts die ervan overtuigd is dat het nazisme ook in het belang van Duitsland moet worden verslagen, Blech, een man met onduidelijke motivaties, en luitenant Basehart, die de missie leidt. Ze worden op drie verschillende punten in Duitsland geparachuteerd en moeten uitzoeken waar zich de 11e Pantserdivisie bevindt. Spannende oorlogsthriller met een uitstekende cast - vooral Werner als de ontgoochelde nazi-verrader is goed. Klaus Kinski is ook even te zien in een vroeg rolletje. Peter Viertel bewerkte de roman Call It Treason van George Howe. In beeld gebracht door Frank Planer.

Anne of the Indies

1951 | Avonturenfilm, Historische film, Actiefilm

Verenigde Staten 1951. Avonturenfilm van Jacques Tourneur. Met o.a. Louis Jourdan, Jean Peters, Debra Paget, Herbert Marshall en Thomas Gomez.

Peters voert het bevel over een piratenschip. Ze enteren een Brits schip en naar aloude gewoonte wordt de hele bemanning afgemaakt, met uitzondering van Jourdan, een jonge Fransman die beweert een gevangene van de Engelsen te zijn. In zijn hut vindt Peters echter een deel van een landkaart, waarop een fabelachtige schat lijkt aangegeven. Routine-piratenfilm met weinig originele idee[KA3]en (behalve de vrouwelijke piratenkapitein). Bijzonder vakkundig verteld door regisseur Tourneur. Peters is niet altijd even geloofwaardig, maar de overige uitstekende acteurs weten dit meestal op te vangen. Philip Dunne en Arthur Caesar baseerden het spetterende scenario op een verhaal van Herbert Ravenel Sass. Voor de fotografie zorgde Harry Jackson.

A Place in the Sun

1951 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1951. Drama van George Stevens. Met o.a. Montgomery Clift, Elizabeth Taylor, Shelley Winters, Keefe Brasselle en Raymond Burr.

Clift, een simpele jongeman uit Connecticutt, werkt in de fabriek van zijn rijke oom. Hij heeft een verhouding met inpakster Winters. Op het moment dat hij hoort dat ze zwanger is, is hij net een relatie begonnen met de rijke, mondaine Taylor. Wanneer Winters toevallig om het leven komt, wordt Clift verdacht van moord. Een pakkend melodrama naar de roman An American Tragedy van Theodore Dreiser (reeds in 1931 verfilmd door Von Sternberg) met een scenario van Michael Wilson en Harry Brown. Clift is schitterend en de rest van de cast zit op hoog niveau, maar de film valt wat lang uit en de sociale kritiek is nu passé. Film kreeg zes Oscars: regie, muziek (Franz Waxman), scenario, fotografie (William C. Mellor), montage (William Hornbeck) en kostuums (Edith Head).

The Furies

1950 | Western

Verenigde Staten 1950. Western van Anthony Mann. Met o.a. Barbara Stanwyck, Walter Huston, Wendell Corey, Gilbert Roland en Judith Anderson.

Vader Huston leidt zijn ranch The Furies met sterke hand. Wanneer zijn dochter Stanwyck verklaart te willen trouwen met Corey, schiet dat in het verkeerde keelgat. Sinds Huston het land van Coreys vader kocht en diens dood veroorzaakte, zijn beide families namelijk elkaars vijanden. Al moet ze heel wat vernederingen van haar vader ondergaan, Stanwyck blijft bij haar standpunt. Een western die meer weg heeft van DUEL IN THE SUN (eveneens naar een roman van Niven Busch) dan van Manns andere westerns. Een gevecht op leven en dood in een sfeer van oplaaiende emoties. Schitterend spel van alle acteurs, met natuurlijk Stanwyck en Huston (in zijn laatste rol) voorop. Buschs roman werd bewerkt door Charles Schnee en in beeld gebracht door Victor Milner. Franz Waxman voorzag de film van muziek.

Night and the City

1950 | Misdaad

Verenigde Staten 1950. Misdaad van Jules Dassin. Met o.a. Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe en Herbert Lom.

Een traag maar goed verhaal over Widmark die op de vlucht is voor vergeldingsacties van gangsters; gefilmd in Engeland. Scenario van Jo Eisinger naar de roman van Gerald Kersh.

He Ran All the Way

1950 | Misdaad, Thriller, Film noir

Verenigde Staten 1950. Misdaad van John Berry. Met o.a. John Garfield, Shelley Winters, Wallace Ford, Selena Royle en Gladys George.

Tijdens een hold-up raakt de maat van Garfield in paniek en schiet een politieman neer. Garfield vlucht met het geld en belandt in het gemeentelijk zwembad waar hij de jonge Winters ontmoet. Zij is gefascineerd door zijn zelfverzekerde optreden en neemt hem mee naar huis, niet wetend wie hij in werkelijkheid is. Haar ouders hebben wel hun vermoedens, maar leveren hem niet uit aan de politie. Garfield om wie nooit iemand gaf, schenkt zijn liefde aan de ouders en het meisje. Vergezocht melodrama dat echter door een intelligente regie en goede vertolkingen van de ondergang gered wordt. De roman van Sam Ross werd door Guy Endore en Hugo Butler tot scenario bewerkt. James Wong Howe tekende voor de fotografie. Kort na be[KA3]eindiging van de film werd Garfield geveld door een hartaanval (het wast zijn laatste) en moest regisseur Berry de wijk nemen naar Frankrijk om niet kapot te gaan aan de heksenjacht van de psychopathische communistenvreter, senator McCarthy.

Task Force

1949 | Drama, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Drama van Delmer Daves. Met o.a. Gary Cooper, Jane Wyatt, Wayne Morris, Walter Brennan en Julie London.

Goede regie van een alledaags verhaal over de carrière van een marineofficier en de ontwikkeling van vliegdekschepen.

Rope of Sand

1949 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1949. Avonturenfilm van William Dieterle. Met o.a. Burt Lancaster, Paul Henreid, Corinne Calvet, Claude Rains en Peter Lorre.

Prima rolbezetting in deze avonturenfilm over een handige dief die de door hem verstopte buit van een roof probeert te recupereren terwijl allerlei aasgieren op de loer liggen, elkaar proberen de loef af te steken en hem een val proberen te zetten. Scenario van Walter Doniger. Camerawerk van Charles B. Lang.

Sorry, Wrong Number

1948 | Thriller

Verenigde Staten 1948. Thriller van Anatole Litvak. Met o.a. Barbara Stanwyck, Burt Lancaster, Ann Richards, Wendell Corey en Ed Begley.

De filmbewerking is niet zo goed als het oorspronkelijke hoorspel, maar het blijft spannend. Een hypochondrische erfgename hoort over de telefoon een plan tot moord, en stelt vast dat zij het slachtoffer is. Stanwyck stond op de nominatie voor een Oscar voor haar gedurfde rol. Het scenario is van Lucille Fletcher naar haar hoorspel. Het camerawerk is van Sol Polito.

The Unsuspected

1947 | Misdaad, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Misdaad van Michael Curtiz. Met o.a. Claude Rains, Joan Caulfield, Audrey Totter, Constance Bennett en Hurd Hatfield.

Radiopresentator Rains heeft veel succes met zijn moordverhalen. Hij vermoordt zijn nichtje Caulfield, waarna hij in zijn radioprogramma het onderzoek volgt en hij geeft zelfs geregeld aanwijzingen. Een origineel concept voor een thriller, maar het scenario zit nogal gebrekkig in elkaar. Het werd geschreven door Ranald MacDougall, naar een roman van Charlotte Armstrong. De 'série-noir'-sfeer is vakkundig geënsceneerd en Curtiz wordt uitstekend geholpen door zijn acteurs, met Rains voorop, maar dit kan het ontgoochelende script niet redden. Woody Bredell was verantwoordelijk voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een efficiënte score.

The Two Mrs. Carrolls

1947 | Thriller, Misdaad, Drama

Verenigde Staten 1947. Thriller van Peter Godfrey. Met o.a. Humphrey Bogart, Barbara Stanwyck, Alexis Smith, Nigel Bruce en Isobel Elsom.

Een schel moorddrama met Bogart als een psychopathische artiest die vrouwen schildert als Engelen des Doods om ze dan te vermoorden. Stanwyck trekt alle angstregisters open als het eerstvolgende slachtoffer. Scenario van Thomas Job naar het toneelstuk van Martin Vale. Camerawerk van Peverell Marley. Gedraaid in 1945, maar pas twee jaar later uitgekomen.

The Paradine Case

1947 | Drama, Thriller

Verenigde Staten 1947. Drama van Alfred Hitchcock. Met o.a. Gregory Peck, Ann Todd, Charles Laughton, Charles Coburn en Ethel Barrymore.

Jonge advocaat Peck neemt de verdediging op zich van de van moord op haar man beschuldigde Valli. Hoe meer hij te weten komt over haar zaak, hoe meer hij naar haar toe groeit. Ze worden verliefd op elkaar, een emotie waarvoor geen plaats is in de rechtszaal. Knap in elkaar gezet rechtbankdrama, op de unieke Hitchcock-manier gefilmd, vol levendige, diepgaande dialogen. David O. Selznick schreef met Alma Reville en James Bridie het scenario, zich baserend op de roman van Robert Hichens. Over de hele lijn uitstekend spel, maar vooral Laughton als rechter is grandioos. Cameraman Lee Garmes zorgde voor enkele visueel stijlvolle stukjes film. De muzikale omlijsting werd verzorgd door Franz Waxman. Speelt zich af in Engeland.

Possessed

1947 | Drama, Thriller, Misdaad, Film noir

Verenigde Staten 1947. Drama van Curtis Bernhardt. Met o.a. Joan Crawford, Van Heflin, Raymond Massey, Geraldine Brooks en Stanley Ridges.

Joan Crawford kreeg een Oscarnominatie voor haar hoofdrol in dit drama over een vrouw die na een wanhoopsdaad in een psychiatrische kliniek belandt. Daar blikt ze, onder invloed van psychofarmaca, terug. Op de relaties met de man die niet genoeg van haar hield (Heflin), de man met wie ze dan maar trouwde (Massey), en haar stiefdochter (Brooks). Crawford, op haar carrièrepiek na haar prachtrol in Mildred Pierce (1945), deed research in een Californische kliniek en gooit zich met overgave én diva-discipline in haar rol. Heerlijk.

Dark Passage

1947 | Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1947. Film noir van Delmer Daves. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Bruce Bennett en Agnes Moorehead.

Vincent Parry (Bogart) zit onschuldig in de gevangenis, omdat hij zijn vrouw zou hebben vermoord. Hij ontsnapt, duikt onder bij een meisje (Bacall) en laat zijn gezicht veranderen door een plastisch chirurg, zodat de politie hem niet zal herkennen. Een gedurfde keuze van de regisseur - het eerste half uur komt het gezicht van Bogart niet in beeld - werkt aanvankelijk prima maar gaat na een minuut of tien een beetje irriteren. Toch is deze film noir prima te verteren, vooral vanwege de chemie tussen de in 1945 getrouwde Bogart en Bacall, met als bonus mooie beelden van San Francisco.

Cry Wolf

1947 | Avonturenfilm, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1947. Avonturenfilm van Peter Godfrey. Met o.a. Barbara Stanwyck, Errol Flynn, Geraldine Brooks, Richard Basehart en Jerome Cowan.

Een statische combinatie van mysterie en avontuur met Stanwyck die achter familiegeheimen probeert te komen op het landgoed van haar overleden echtgenoot. Scenario van Catherine Turney. Camerawerk van Carl Guthrie.

Humoresque

1946 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1946. Komedie van Jean Negulesco. Met o.a. Joan Crawford, John Garfield, Oscar Levant, J. Carrol Naish en Craig Stevens.

Crawford is een welgestelde, uiterlijk stabiele vrouw, die tot de glitterwereld behoort, maar ze is in werkelijkheid onzeker en diep ongelukkig waardoor ze naar de fles grijpt. Ze zoekt ook troost in het protegeren van jong muzikaal talent. Garfield is een ambitieuze violist die een verhouding met haar aangaat, en die eindigt in een hartverscheurende tragedie. De film is beslist geen super soap-opera. De spelprestaties zijn uitmuntend, hij is goed geproduceerd, er zijn sterke komische bijdragen van Levant en de finale slaat alles. Misschien wel Crawfords beste film. Scenario van Clifford Odets en Zachary Gold naar een roman van Fannie Hurst. Camerawerk van Ernest Haller.

The Horn Blows At Midnight

1945 | Komedie

Verenigde Staten 1945. Komedie van Raoul Walsh. Met o.a. John Alexander, Dolores Moran, Allyn Joslyn, Jack Benny en Margaret Dumont.

Crawford is een welgestelde, uiterlijk stabiele vrouw, die tot de glitterwereld behoort, maar ze is in werkelijkheid onzeker en diep ongelukkig waardoor ze naar de fles grijpt. Ze zoekt ook troost in het protegeren van jong muzikaal talent. Garfield is een ambitieuze violist die een verhouding met haar aangaat, en die eindigt in een hartverscheurende tragedie. De film is beslist geen super soap-opera. De spelprestaties zijn uitmuntend, hij is goed geproduceerd, er zijn sterke komische bijdragen van Levant en de finale slaat alles. Misschien wel Crawfords beste film. Scenario van Clifford Odets en Zachary Gold naar een roman van Fannie Hurst. Camerawerk van Ernest Haller.

Pride of the Marines

1945 | Drama, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Drama van Delmer Davis en Delmer Daves. Met o.a. John Garfield, Eleanor Parker, Dane Clark, John Ridgely en Rosemary DeCamp.

Groepsoptreden van Warner-acteurs en -actrices komt dit waar- gebeurd verhaal ten goede over een marinier die blind werd na een Japanse aanval, met Garfield als de gewonde Al Schmid en Clark als zijn sympthieke slapie.

Objective, Burma!

1945 | Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. George Tobias, William Prince, James Brown, Errol Flynn en Henry Hull.

Om het Amerikaanse leger de kans te bieden een groot offensief te lanceren, moeten enkele mannen een radarpost vernietigen in een door Japanners bezet jungle-gebied in Birma. De vliegtuigen die hun moeten oppikken worden door de vijand onder vuur genomen. De film ontlokte destijds een diplomatiek conflict tussen de Verenigde Staten en Groot-Brittannie. Deze laatste was verbolgen over het feit dat de film geen melding maakte van haar bijdrage aan de bevrijding van Birma. Er bestaat een ingekorte versie van 127 minuten. Walsh verwerkte hetzelfde gegeven tot de Western 'Distant drum'. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Horn Blows At Midnight

1945 | Fantasy, Komedie

Verenigde Staten 1945. Fantasy van Raoul Walsh. Met o.a. Jack Benny, Alexis Smith, Dolores Moran, Allyn Joslyn en Reginald Gardiner.

Een leuke, originele komische fantasy-film over een engel (Benny) die naar de aarde wordt gezonden om deze te vernietigen door op de hoorn van Gabriël te blazen. Een grappige film, geen klassieker. Benny is nu eens niet de mislukkeling ten koste van wie de grapjes worden gemaakt. Pangborn is heel komisch als de nerveuze hoteldetective. Naar de komedie Here comes Mr. Jordan. Scenario van Sam Hellman en James V. Kern. Camerawerk van Sid Hickox.

God Is My Co-Pilot

1945 | Oorlogsfilm, Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Robert Florey. Met o.a. Dennis Morgan, Raymond Massey, Andrea King, Alan Hale en Dane Clark.

Goedbedoeld drama rondom piloten in WO II, dat ten onder gaat aan clichés. Desondanks veel goede scènes.

Confidential Agent

1945 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1945. Oorlogsfilm van Herman Shumlin. Met o.a. Charles Boyer, Lauren Bacall, Peter Lorre en Katina Paxinou.

Londen, 1937. Ex-concertpianist Luis Denard vecht in de Spaanse burgeroorlog aan de zijde van de Republikeinen. Als geheim agent probeert hij het leveren van kolen door de Britten aan het fascistische regime van Franco te verhinderen. Zijn vermeende helpers Mrs. Melandez en Contreras ontpoppen zich echter als verraders waardoor er plotseling jacht op hem wordt gemaakt. Boeiende spionagegeschiedenis over de Spaanse Burgeroorlog naar het boek van Graham Greene.

To Have and Have Not

1944 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1944. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Walter Brennan, Dolores Moran en Hoagy Carmichael.

Regisseur Hawks schepte ooit tegenover Ernest Hemingway op dat hij zelfs van diens slechtste verhaal een film kon maken. Hij dacht aan 'To Have and Have Not'. Bogart speelt een schipper op Martinique die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn schip verhuurt aan iedereen die ervoor betaalt. Maar door de liefde voor een vrouw realiseert hij zich dat hij zijn geweten moet laten gelden. Het zijn vooral Bogart en de 19-jarige, debuterende Bacall, die van de film een klassieker hebben gemaakt. Tijdens de opnamen begon hun liefdesrelatie (en professionele samenwerking) die een van de meest intrigerende van Hollywood zou worden. De scène waarin Bacall 'Anybody got a match' raspt, is onvergetelijk.

Mr. Skeffington

1944 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1944. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Bette Davis, Claude Rains, Walter Abel, Richard Waring en Jerome Cowan.

Om haar broer te behoeden voor een schandaal trouwt Davis met de saaie maar rijke effectenmakelaar Rains. Ze houdt er enkele minnaars op na, maar als haar broer sterft, heeft haar huwelijk geen enkele zin meer. Als ze erachter komt dat Rains echt van haar houdt, is het eigenlijk al te laat. Ontspannend melodrama, dat vooral wordt gered door het schitterende spel van de hoofdrolspelers. Davis is duidelijk in haar sas als de wispelturige, egoïstische society dame. In hun script behandelen Julius J. en Philip G. Epstein verschillende decennia uit het huwelijksleven van Mr. en Mrs. Skeffington, beginnende in 1914. Ernest Haller was verantwoordelijk voor de fotografie. Voor video kreeg de film zijn oorspronkelijke lengte van 146m weer - bij de release was de film bijna 20m ingekort.

Old Acquaintance

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Vincent Sherman. Met o.a. Bette Davis, Miriam Hopkins, Gig Young, John Loder en Dolores Moran.

Aan elkaar gewaagde sterren uit The Old Maid herenigd als jeugdvriendinnen die een persoonlijke- en beroepsrivaliteit ontwikkelen en twintig jaar volhouden. Davis is goedmoedig en Hopkins zuur in deze onderhoudende film.

Objective Burma

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Raoul Walsh. Met o.a. Errol Flynn, William Prince, James Brown, George Tobias en Henry Hull.

Spectaculair oorlogsavontuur waarin Flynn met enkele van zijn manschappen een radarpost moet vernietigen in de door de Japanners bezette jungle van Birma, ten einde het Amerikaanse leger de kans te bieden een groots offensief te lanceren. Na voltooiing van hun opdracht worden de vliegtuigen die hen moeten oppikken door de vijand onder vuur genomen. Actievol avontuur, een hulde aan de moed van de Amerikaanse soldaten, wat destijds een diplomatiek incident ontlokte tussen Amerikanen en Britten. Deze laatsten waren boos omdat de film geen melding maakte van hun bijdrage tot de bevrijding van Birma. Het scenario van Ranald McDougall en Lester Cole, naar de roman van Alvah Bessie, is echter veel te lang. Er bestaat ook een opnieuw gemonteerde versie van 127m. Knappe vertolking over de hele lijn. James Wong Howe stond achter de camera. In 1951 verwerkte Walsh hetzelfde thema tot de western DISTANT DRUMS. Ook vertoond in een ingekleurde versie.

Edge of Darkness

1943 | Drama

Verenigde Staten 1943. Drama van Lewis Milestone. Met o.a. Errol Flynn, Ann Sheridan, Walter Huston, Nancy Coleman en Helmut Dantine.

Intens, meeslepend drama rond de ondergrondse beweging in Noorwegen in de tijd dat de nazi's de macht hadden in WO II. Het minutieuze camerawerk is een eerbetoon aan de uitstekende acteurs. Het scenario is van Robert Rossen naar een roman van William Woods. Het camerawerk is van Sid Hickox.

Destination Tokyo

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Delmer Daves. Met o.a. Cary Grant, John Garfield, Alan Hale, John Ridgely en Dane Clark.

Een spannend WO II verhaal over een Amerikaanse onderzeeër die in de Japanse wateren wordt gezonden en de onderlinge verhoudingen van de bemanningsleden. Commandant Grant en zeelieden Garfield en Clark komen geloofwaardig over.

Air Force

1943 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Howard Hawks. Met o.a. John Garfield, John Ridgely, Gig Young, Arthur Kennedy en Charles Drake.

Prototypische WO II film over typische bommenwerperbemanning. Soms niet goed voor zwakke maag ('Gebraden Jap stort neer' schreeuwt Tobias na het plaatsen van een voltreffer), maar over het algemeen veel opwinding, goed gemaakt.

Woman of the Year

1942 | Komedie, Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1942. Komedie van George Stevens. Met o.a. Katharine Hepburn, Fay Bainter, Reginald Owen, Roscoe Karns en William Bendix.

Het huwelijk van sportverslaggever Tracy en de vermaarde politieke columniste Hepburn loopt gevaar en hij meent dat het veroorzaakt wordt doordat zij zich teveel in haar werk verdiept. Er is een onvergetelijke scène als Hepburn haar eerste honkbalwedstrijd probeert te begrijpen. Het is de eerste keer dat het beroemde filmduo samenwerkt in één film en dat was het begin van een grote reeks vrolijke en onderhoudende rolprenten. Scenario van Ring Lardner Jr. en Michael Kanin. Camerawerk van Joseph Ruttenberg.

Tortilla Flat

1942 | Drama

Verenigde Staten 1942. Drama van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Hedy Lamarr, John Garfield, Frank Morgan en Akim Tamiroff.

Steinbecks hartige roman over de Californische vissersgemeenschap met levendige rollen van de drie topsterren; hondenvriend Morgan steelt de show.

Suspicion

1941 | Thriller

Verenigde Staten 1941. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Cary Grant, Joan Fontaine, Cedric Hardwicke, Nigel Bruce en Dame May Whitty.

Niet lang na hun huwelijk ontdekt Lina (Fontaine) dat Johnny (Grant) niet de droomprins is waarvoor ze hem hield. Hij kan niet met geld omgaan en zijn zakenpartner sterft onder mysterieuze omstandigheden. Zou Johnny uit zijn op haar erfenis? Hitchcocks vierde Amerikaanse film, een jaar na Rebecca gemaakt. De film is onvergetelijk geworden door de scène waarin Johnny zijn vrouw een glas melk brengt. Melk, witter dan wit. Verdacht wit, zelfs. Hitchcock verklapte later dat hij in het glas een gloeilampje had gemonteerd. Een van de beste Hitchcocks uit de jaren veertig.

Kathleen

1941 | Romantiek, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Harold S. Bucquet. Met o.a. Shirley Temple, Herbert Marshall, Laraine Day, Gail Patrick en Felix Bressart.

De twaalfjarige Kathleen voelt zich eenzaam: haar moeder is bij haar geboorte overleden en haar vader is een workaholic. Kathleen wordt door een tirannieke gouvernante beperkt in haar doen en laten en tot overmaat van ramp komt vader met de verkeerde vriendin thuis.

Honky Tonk

1941 | Romantiek, Western, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1941. Romantiek van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Lana Turner, Frank Morgan, Claire Trevor en Marjorie Main.

Gokker en avonturier `Candy` (Gable) arriveert in Yellow Creek met de bedoeling het hele handeltje over te nemen. Hij houdt van saloonmeid Nelson (Trevor), maar ziet meer in een huwelijk met Elizabeth (Turner), de dochter van de rechter. Door haar invloed zal hij zijn leven beteren en weer op het rechte pad komen. Moraliserend melodrama, gegoten in een typisch westernpatroon. Er wordt vooral veel te veel gepraat in de film, waardoor deze uiteindelijk gaat vervelen. De uitstekende cast loopt wat verloren rond in dit scenario van Marguerite Roberts en John Sanford, dat gefilmd werd door Harold Rosson. Melodieuze muziek van Franz Waxman. Bestaat ook in een ingekleurde versie.

Dr. Jekyll and Mr. Hyde

1941 | Horror, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1941. Horror van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Ingrid Bergman, Lana Turner, Donald Crisp en Ian Hunter.

Wat regisseur Rouben Mamoulian tien jaar eerder lukte, daar sloeg Gone with the Wind-maker Fleming de plank mis: zijn versie van Robert L. Stevensons Victoriaanse horrorverhaal over een door ambitie en chemicaliën gespleten persoonlijkheid is griezelig noch meeslepend. Tracy doet zijn best als de Londense wetenschapper die zichzelf fataal als proefkonijn inzet om z'n gevaarlijke brouwseltje te testen. Maar Bergman en Turner ruilden in de castingfase onfortuinlijk van rol en de perverse ondertoon uit de roman werd discreet gekuist. Rest ons een luxueus melodrama met sfeerdecors en bijpassende fotografie van de Rus Joseph Ruttenberg (1889-1983).

Design for Scandal

1941 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1941. Komedie van Norman Taurog. Met o.a. Rosalind Russell, Walter Pidgeon, Edward Arnold, Lee Bowman en Jean Rogers.

Leuke rollen van sterren in een aangename komedie waarin sensatiejournalist Jeff Sherman (Pidgeon) vrouwelijke rechter Cornelia Porter (Russell) onder de loep moet nemen in opdracht van zijn baas, uitgever Judson M. Blair (Arnold) die door die rechter een hele hoge alimentatie was opgelegd. Rechter Porter blijkt echter brandschoon te zijn en reporter Sherman wordt verliefd op haar. Dan wil baas Blair ze allebei een proces aandoen. De afloop laat zich heel gemakkelijk raden. Scenario van Lionel Houser. Camerawerk van Leonard Smith.

The Philadelphia Story

1940 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1940. Romantische komedie van George Cukor. Met o.a. Cary Grant, Katharine Hepburn, James Stewart, Ruth Hussey en John Howard.

Elegante komedie met Cary Grant als de opdringerige ex-echtgenoot van een inmiddels weer trouwlustige grande dame (Katharine Hepburn), die deze keer een oogje heeft op een kolenmagnaat. En met James Stewart als de schrijver/roddeljournalist die de society-bruiloft zal verslaan. Vooral de spitse, nu wat oubollig overkomende dialogen werden geprezen. Naar de gelijknamige toneelhit van Philip Barry. Stewart won een Oscar voor zijn rol. Herverfilmd als de musical High Society, met Bing Crosby in de rol van Grant, Frank Sinatra in die van Stewart, en Grace Kelly in die van Hepburn.

Strange Cargo

1940 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Clark Gable, Ian Hunter, Peter Lorre en Albert Dekker.

Na maandenlange voorbereiding, ontsnapt een zestal dwangarbeiders van Duivelseiland. Onder leiding van Gable en zijn minnares Crawford proberen ze de jungle te doorkruisen. De één na de ander sterft tot alleen nog het liefdespaar en de mysterieuze Christusfiguur Hunter overblijven. Een avonturenfilm waarin de dramatische spanning tussen de ontsnapten tot heel wat conflicten leidt. Zoals in vele films van Borzage is de religieuze inslag van enorm belang. Het scenario van Lawrence Hazard en Anita Loos is gebaseerd op de roman Not Too Narrow, Not Too Deep van Richard Sale. Goede fotografie van Robert Planck en een memorabele score van Franz Waxman.

Rebecca

1940 | Thriller, Romantisch drama

Verenigde Staten 1940. Thriller van Alfred Hitchcock. Met o.a. Laurence Olivier, Joan Fontaine, Judith Anderson, George Sanders en Nigel Bruce.

Tijdens een verblijf aan de Côte d'Azur trouwt de Britse aristocraat De Winter (Olivier) hals over kop met een jonge, verlegen vrouw (Fontaine). Maar in zijn kasteel Manderley in Cornwall lijkt het volgens de 'tweede mevrouw De Winter' (haar eigen naam wordt nooit genoemd) wel of de geest van De Winters eerste vrouw, de onder mysterieuze omstandigheden om het leven gekomen Rebecca, nog door de gangen waart. Nog steeds fascinerende verfilming van de gelijknamige roman van Daphne du Maurier, ook dankzij de uitstekende hoofdrolspelers. Oscars voor beste film en beste camerawerk.

I Love You Again

1940 | Komedie

Verenigde Staten 1940. Komedie van W.S. Van Dyke. Met o.a. William Powell, Myrna Loy, Frank McHugh, Edmund Lowe en Donald Douglas.

Powell is zijn huwelijk met Loy meer dan beu en hij wil niets liever dan scheiden en weer vrijgezel worden. Door een klap op zijn hoofd raakt hij echter zijn geheugen kwijt. Als hij Loy weer ontmoet, is hij meteen weer verliefd op haar. Razendsnelle komedie met een populair liefdespaar uit de jaren 1940-50, Powell en Loy. Hun snedige dialogen zijn schitterend en komen nog steeds verfrissend over. Het vindingrijke scenario, dat naar het einde toe enigszins aan vaart verliest, is van Charles Lederer, George Oppenheimer en Harry Kurnitz. Het camerawerk werd verricht door Oliver T. Marsh.

Boom Town

1940 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten 1940. Avonturenfilm van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Spencer Tracy, Claudette Colbert, Hedy Lamarr en Frank Morgan.

Gable en Tracy zijn boezemvrienden. Ze boren naar olie en het duurt niet lang of ze zijn schatrijk. Dan krijgt Tracy de onzalige gedachte zijn vriendin Colbert te laten overkomen om met haar te trouwen. Maar Colbert valt voor de charmes van Gable, en de boezemvrienden worden bittere vijanden. Voorspelbaar scenario van John Lee Mahin naar een verhaal van James Edward Grant, met alle bekende elementen uit dit soort producties en dus weinig verrassend. Met een reeks elite-acteurs als deze wordt elke film echter een boeiende belevenis. Typisch product van het Hollywood uit die tijd, gefilmd door Harold Rosson en van muziek voorzien door Franz Waxman. Is eveneens te zien in een ingekleurde versie.

Huckleberry Finn

1939 | Familiefilm, Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1939. Familiefilm van Richard Thorpe. Met o.a. Mickey Rooney, Walter Connolly, William Frawley, Rex Ingram en Lynne Carver.

De ingetogen Rooney is goed als Huck, Ingram doet het uitstekend als Jim in een klassiek verhaal van Mark Twain dat gesitueerd is in het vroege negentiende-eeuwse Amerika; Connolly en Frawley zijn amusant als oplichters op een radarboot. Scenario van Hugo Butler. Camerawerk van John Seitz.

Honolulu

1939 | Musical

Verenigde Staten 1939. Musical van Edward Buzzell. Met o.a. Eleanor Powell, Robert Young, George Burns, Gracie Allen en Rita Johnson.

Een weinig originele musical over persoonsverwisseling. Een idool van het witte doek wisselt stuivertje met een plantage- eigenaar. Het scenario is van Herbert Fields en Frank Partos. Het camerawerk is van Ray June.

At the Circus

1939 | Komedie, Muziek

Verenigde Staten 1939. Komedie van Edward Buzzell. Met o.a. Groucho Marx, Chico Marx, Harpo Marx, Margaret Dumont en Eve Arden.

De eigenaar van een klein circus dreigt bankroet te gaan wanneer zijn eigen schuldeiser hem berooft. Loophole Pirelli en Punchy (Groucho, Chio en Harpo) gaan op zoek naar de dief wat uiteraard gepaard gaat met hun gepatenteerde slapstick. De virtuoze Marx Brothers hebben hier misschien de komische timing als in Duck Soup (1933) en A Night at the Opera (1935)maar zijn nog steeds een klasse apart met de sublieme fysieke humor van Harpo als hilarisch hoogtepunt. (VM/VPRO Gids)

Too Hot to Handle

1938 | Komedie, Actiefilm

Verenigde Staten 1938. Komedie van Jack Conway. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Walter Pidgeon, Leo Carrillo en Johnny Hines.

Chris Hunter (Gable) en Bill Dennis (Pidgeon) zijn primeurjagers, die door Alma Harding (Loy) te hulp worden geroepen om haar broer, die meer dan een jaar geleden in Zuid- Amerika verdween, te helpen zoeken. Daverende actiekomedie met als belangrijkste aantrekkingskracht de vedetten, die dan ook de stukken van het scherm spelen. Het scenario van Laurence Stallings en John Lee Mahin, naar een verhaal van Len Hammond, bevat jammer genoeg evenveel dieptepunten als bijzonder goed geslaagde gags, toch zal niemand zich vervelen. Gable is te zien tijdens enkele onvergetelijke momenten en het voorspelbare einde is niet echt storend. Een film om van te genieten, zonder na te denken. Harold Rosson tekende voor de fotografie en Franz Waxman componeerde een leuke score.

Three Comrades

1938 | Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1938. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Robert Taylor, Margaret Sullavan, Franchot Tone, Robert Young en Guy Kibbee.

Een prachtige, schrijnende film naar het verhaal van Erich Maria Remarque over Duitsland na WO I en drie vrienden die gezamenlijk van Sullavan houden. Schitterend spel over de gehele linie.

The Shining Hour

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Frank Borzage. Met o.a. Joan Crawford, Margaret Sullavan, Robert Young, Melvyn Douglas en Fay Bainter.

Een wulpse nachtclubdanseres trouwt met een jongen uit een rijke familie. Die zijn niet diep onder de indruk van het huwelijk. Stekelige verhoudingen zijn het gevolg, en het wordt allemaal nog erger, als ze verliefd wordt op haar zwager. Een laaiende brand blust alle haat en nijd in een gefrustreerd gezin. Crawford en Sullavan vormen in dit knappe damesdrama een erg interessant contrast. Het scenario is van Jane Murfin en Ogden Nash naar en toneelstuk van Keith Winter. Het camerawerk is van George Folsey.

Test Pilot

1938 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Clark Gable, Myrna Loy, Spencer Tracy, Lionel Barrymore en Samuel S. Hinds.

De romantiek en het drama laten zich niet steeds even goed vermengen in een verhaal over een stuntpiloot Jim Lane (Gable). Zijn makker Gunner (Tracy) steelt de film als Jim een nieuw vliegtuig uitprobeert. Vincent Lawrence en Waldemar Young bewerkten het verhaal van Frank 'Spig' Weach tot scenario. Ray June deed het camerawerk.

Port of Seven Seas

1938 | Avonturenfilm

Verenigde Staten 1938. Avonturenfilm van James Whale. Met o.a. Wallace Beery, Frank Morgan, Maureen O'Sullivan, John Beal en Jessie Ralph.

De jonge O`Sullivan is tot over haar oren verliefd op Beal, zoon van caf[KA1]ehouder Beery. Ook al beantwoordt Beal haar gevoelens, toch reizen zij drie jaar per schip de wereld rond. De oudere, kinderloze weduwnaar Morgan is ook erg gesteld op het meisje, en onverwacht zal ze hem haar ja-woord geven. Ook al speelt de film zich af in (een Hollywood-interpretatie van) Marseille, toch werd het op en top een Amerikaanse film die de subtiliteiten van Marcel Pagnols toneelstuk Fanny compleet overboord gooit. De doorlopende woordenstrijd tussen Beery en Morgan maken van de film echter een spetterend spektakel waar je doorlopend geamuseerd naar kijkt. De hilarische dialogen zijn van Preston Sturges en Karl Freund was verantwoordelijk voor de toneelmatige fotografie. In 1932 reeds verfilmd in Frankrijk en in 1961 opnieuw gemaakt in Amerika onder de originele titel.

A Christmas Carol

1938 | Familiefilm, Drama

Verenigde Staten 1938. Familiefilm van Edwin L. Marin. Met o.a. Reginald Owen, Gene Lockhart, Kathleen Lockhart, Terry Kilburn en Barry McKay.

Behoorlijke bewerking van Dickens' klassieke verhaal. Owen komt goed over als Scrooge; hij wordt bijgestaan door vaklui van MGM en het tijdvak is goed getroffen.

The Emperor's Candlesticks

1937 | Romantiek, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1937. Romantiek van George Fitzmaurice. Met o.a. William Powell, Luise Rainer, Robert Young, Maureen O'Sullivan en Frank Morgan.

Romance en intrige in Rusland tussen Powell en Rainer, beiden spion, maar aan verschillende zijden. Rijke aankleding. Scenario van Monckton Hoffe en Harold Goldman naar de gelijknamige roman van Baroness Orczy. Camerawerk van Harold Rosson.

The Bride Wore Red

1937 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van Dorothy Arzner. Met o.a. Joan Crawford, Franchot Tone, Robert Young, Billie Burke en Reginald Owen.

Meer modeshow dan gegeven in dit typisch Crawford- glitterdrama over een meisje dat haar weg naar boven op de maatschappelijke ladder zoekt. Het scenario is van Tess Slesinger en Bradbury Foote naar het toneelstuk The Girl From Trieste van Ferenc Molnar. Het camerawerk is van George Folsey.

Personal Property

1937 | Drama, Romantiek, Komedie

Verenigde Staten 1937. Drama van W.S. Van Dyke. Met o.a. Jean Harlow, Robert Taylor, Una O'Connor, Reginald Owen en Cora Witherspoon.

Taylor manoeuvreert stijfjes door een reeks van maskerades, en verleidt tenslotte Harlow in dit MGM-niemendalletje. Herverfilming van: THE MAN IN POSSESSION uit 1931.

Captains Courageous

1937 | Avonturenfilm, Drama

Verenigde Staten 1937. Avonturenfilm van Victor Fleming. Met o.a. Spencer Tracy, Freddie Bartholomew, Melvyn Douglas, Lionel Barrymore en Mickey Rooney.

Bartholomew is een arrogant, verwend kind, dat denkt dat het alles mag. Tot hij op een dag, tijdens een bootreis, overboord slaat en gered wordt door een vissersbootje. De eenvoudige Portugese visser Tracy zal hem enkele belangrijke levenslessen geven. Moralistische roman van Rudyard Kipling werd een boeiend vehikel voor de kleine Bartholomew, de populairste jongensacteur van die tijd. Het scenario van John Lee Mahin, Marc Connelly en Dale Van Every zit vol mooie momenten en vermijdt alle goedkope sentimentaliteit. Tracy, compleet uit zijn imago, kreeg een verdiende Oscar voor zijn prestatie. Achter de camera stond Harold Rossen en Franz Waxmans score klinkt nu nog steeds mooi. In 1977 volgde een remake voor tv. Bestaat ook als ingekleurde versie.

Fury

1936 | Drama, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1936. Drama van Fritz Lang. Met o.a. Sylvia Sidney, Spencer Tracy, Walter Abel, Bruce Cabot en Edward Ellis.

Een man (Tracy) in een Amerikaans stadje wordt vals beschuldigd van moord en daarna bijna gelynchd door een volksgericht. Hij weet echter wonderwel te ontsnappen en zweert dat hij geen middel ongemoeid zal laten de ware daders voor het gerecht te slepen. Een ijzersterke film. De visie van Lang over Amerika op z'n smalst. Nog altijd actueel. Sydney is de onbetrouwbare meid. Naar het verhaal Mob Rule van Norman Krasna dat door Lang en Bartlett Cormack tot scenario werd bewerkt. Achter de camera stond Joseph Ruttenberg.

The Great Impersonation

1935 | Horror, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1935. Horror van Alan Crosland. Met o.a. Edmund Lowe, Valerie Hobson, Vera Engels, Henry Mollison en Lumsden Hare.

Remake van film uit 1921 over een Duitser die een Engelse edelman vermoordt en diens plaats inneemt. Sfeervol en spannend.

The Bride of Frankenstein

1935 | Sciencefiction, Horror

Verenigde Staten 1935. Sciencefiction van James Whale. Met o.a. E. E. Clive, Ernest Thesiger, Colin Clive, Gavin Gordon en Elsa Lanchester.

Mary Shelley's griezelverhaal 'Frankenstein; or the Modern Prometheus' - over een uit delen van lijken samengesteld wezen dat door elektrische stroom tot leven wordt gewekt - is al talloze malen verfilmd. Voor het eerst in 1910 door Thomas Edison, en vrij recent nog door de Britse regisseur Kenneth Branagh. In 1931 maakte James Whale de film Frankenstein, met Boris Karloff als het droevige, zwijgende Monster. Whale's bewerking is de beroemdste en volgens kenners ook de beste, al zijn sommigen van mening dat The bride of Frankenstein de eerste film nog overtreft. Natuurlijk werd Boris Karloff weer ingehuurd voor de Frankenstein-rol.

Magnificent Obsession

1935 | Drama

Verenigde Staten 1935. Drama van John M. Stahl. Met o.a. Irene Dunne, Robert Taylor, Betty Furness, Charles Butterworth en Sara Haden.

Een verouderde, maar oprechte bewerking van Lloyd Douglas` verhaal over een dronken playboy die zijn leven betert en een gerespecteerd chirurg wordt om zodoende het gezichtsvermogen van een vrouw (Dunne), die hij bij een door hem veroorzaakt auto-ongeluk blind maakte, te kunnen genezen. Originele tijd: 112m.

Bride of Frankenstein

1935 | Horror

Verenigde Staten 1935. Horror van James Whale. Met o.a. Boris Karloff, Colin Clive, Valerie Hobson, Elsa Lanchester en Ernest Thesiger.

Na de ogenschijnlijke dood van het monster in de vlammen van de molen is alleen de vader van het geslachtofferde meisje wantrouwig en die moet dat met de dood bekopen. Het monster is echter menselijker, maar het is juist de mens die hem opjaagt tot in zijn ondergang. Het bezoek van het monster aan de blinde man, de dialogen van de gekke dokter Thesiger en het prepareren van de bruid van het monster uit menselijke brokstukken compenseren in ruime mate O'Connors uit de toon vallende rol. Schitterend en spiritueel. Muziek van Franz Waxman is zeer goed en sindsdien vaak gebruikt. Scenario van John L. Balderston en William Hurlbut. Gevolgd door SON OF FRANKENSTEIN. Opnieuw gemaakt als THE BRIDE.

Liliom

1934 | Fantasy

Frankrijk 1934. Fantasy van Fritz Lang. Met o.a. Charles Boyer, Madeleine Ozeray, Pedro Alcover, Odette Florelle en Antonin Areaud.

Een heethoofdige kermisklant is bij een roofoverval door de politie gedood, maar mag na zestien jaar even terug op aarde om het leven van zijn weduwe en dochter een positieve wending te geven. Het toneelstuk van Ferenc Molnar (door Lang en Robert Liebmann bewerkt) is voor Lang geen ideale stof voor zijn enige Franse film na zijn vlucht uit nazi-Duitsland en vóór Hollywood. De trucages zijn behendig, maar de dramatische scènes krijgen zoveel accent dat het sprookje erdoor uit zijn evenwicht raakt en sentiment en poëzie ontbreken. Een goede en verrassend onbehouwen rol van Boyer. Het camerawerk is van Rudolf Maté en Louis Née. Het stuk was al eerder verfilmd in Hollywood en werd later bewerkt tot de musical CAROUSEL.