Petr Skarke: cast.
Er zijn 2 films gevonden.

Heimatmuseum

1988 | Drama

Duitsland 1988. Drama van Egon Günther. Met o.a. Jiri Strach, Helmut Zierl, Dana Moráková, Dolly Dollar en Jan Novák.

Deze lange tv-film is vrijelijk ge[KA3]inspireerd op de roman van Siegfried Lenz. Het verhaal beslaat een periode van ruim vijftig jaar en begint in de Masuren, in Oost Pruisen. Drie kinderen, Zygmunt (Strach als kind, Zierl als volwassene) en de zusters Conny (Nov[KA1]ak als kind, Kirschstein als volwassene) en Edith (Mor[KA1]akov[KA1]a als kind, Dollar als volwassene) sluiten vriendschap met elkaar, die nog hechter wordt als zij hun ouders verliezen. De gebeurtenissen beginnen voor WO I (1914-18) en duren tot in de jaren na WO II (1939-45). Ze eindigen in Egenlund in Schleswig-Holstein in West-Duitsland. Zygmunt is de zoon van een pillendraaier, die bij de Russische invasie in WO I om het leven komt. Conny en Edith zijn de kinderen van de directeur van de plaatselijke gevangenis, die in Russische krijgsgevangenschap raakt en sterft. Op zichzelf aangewezen gaan het drietal de moeizame weg der volwassenheid op. Zygmunt is verliefd op Edith, maar komt daar pas achter als ze van elkaar gescheiden zijn. De Polen willen de Masuren bij hun eigen land laten aansluiten, maar de stembus wijst anders uit. Dan komen de nazi's met hun terreur tegen de Polen en later breekt WO II uit, waardoor Polen door de Russen en Duitsers van de kaart geveegd wordt. Zygmunts oom laat hem een volkenkundig museum na dat grotendeels verwoest wordt in WO II. Zygmunt, herenigd met Edith, besluit wat er van over is op te bouwen in Egenlund nadat ze voor de Russen gevlucht zijn en hun geboortegrond voorgoed hebben achtergelaten. Als men vele jaren later het museum wil verheffen tot een nationaal monument denkt Zygmunt 'niemals, wieder' en steekt het in brand. Duits-Duitse geschiedenis over Oost-Pruisen, de Poolse deling en het verlangen naar rustige tijden zonder oorlog en onderdrukkende regimes. Regisseur Günther schreef zelf het scenario, dat talloze subplots bevat en motiveerde zijn rolverdeling tot mooie, geloofwaardige prestaties. Het camerawerk van Gérard Vandenberg is prachtig. Wordt meestal in drie delen uitgezonden, getiteld: 1. SCHÖNE TAGE IN MASUREN, 2. ZYGMUNT UND EDITH en 3. DIE TRENNUNG.

Die Hosen des Ritters von Bredow

1973 | Familiefilm, Historische film

Oost Duitsland 1973. Familiefilm van Konrad Petzold. Met o.a. Rolf Hoppe, Lissy Tempelhof, Kati Bus, Petr Skarke en Hannjo Hasse.

Het jaar des heren 1500. Ridder G[KA3]otz von Bredow (Hoppe) uit Brandenburg draagt een leren broek. Deze mag, zo is hij aan zijn stand verplicht, nimmer gewassen worden tot grote ergernis van zijn gade, jonkvrouw Brigitte (Tempelhof). Op een woest drinkgelach komt het er toch van, maar de broek verdwijnt tegelijkertijd. En dan blijkt dat een ridder zonder (lederen) broek geen ridder is (die respect afdwingt). Vrolijke, avontuurlijke historische film voor het jonge volkje, die helaas doorspekt is van Oost-Duitse, communistische propaganda. De film heeft zijn tijd uitgediend voor een regime dat inmiddels vergaan is. Het scenario is van Günter Kalthofen, Konrad Petzold en gebaseerd op een jeugdboek van Willibald Alexis. Hans Heinrich verzorgde het camerawerk. Let op de nog jonge Mueller-Stahl in de rol van Dechant.