Djibril Diop Mambéty

Regisseur, Scenarist, Producer

Djibril Diop Mambéty is regisseur, scenarist en producer.
Er zijn 3 films gevonden.

La petite vendeuse de 'soleil'

1999 | Komedie, Drama

Frankrijk/Zwitserland/Senegal 1999. Komedie van Djibril Diop Mambéty. Met o.a. Lissa Baléra, Taïrou M'Bay en Oumy Samb.

Sili Laam (Bal[KA1]era) is een meisje van twaalf. Ze loopt op krukken omdat ze een verlamd been heeft. Iedere morgen maakt zij de lange en inspannende tocht van de krottenwijk, waar zij woont, naar het centrum van de stad Dakar om te gaan bedelen. Ze is niet de enige, die zich op weg begeeft: er is een man in een rolstoel, er zijn mensen op de fiets, paarden en wagens, auto`s, voetgangers, kortom alles wat zich voortbewegen kan, hoopt zich in de hoofdstad die dag weer in leven te houden. Sili wil heel graag kranten verkopen. Het lukt: ze mag Le Soleil (vandaar de titel) uitventen, maar haar concurrenten - een bende straatjongens - proberen het haar onmogelijk te maken. Zij nemen Sili de krukken af. Ze houdt vol: op de rug van een kameraad gaat ze door; de stad danst en ze verdient genoeg geld om voor haar blinde grootmoeder een parasol te kopen. Het vervolg op LE FRANC is een Luis Buñuelachtige film geworden, die doet denken aan diens LOS OLIVIDADOS. Het kwam nooit tot de bedoelde trilogie omdat Mambéty op 53-jarige leeftijd op 23 juli 1998 in Parijs overleed. Deze wat trage, maar indrukwekkende film bereikte na zijn dood de festivals en sommige donkere zalen. Het mooie camerawerk is van Jacques Besse.

Le Franc

1995 | Komedie, Drama, Fantasy

Senegal 1995. Komedie van Djibril Diop Mambéty. Met o.a. Dieye Ma Dieye, Aminta Fall en Demba Bâ.

In de film, die het eerste deel van een drietal verhalen is, maken we kennis met de gigantsiche armoede in Senegal en de symbolische betekenis van deze gelijkenis is het bijna ondragelijke juk van het IMF, waaronder het land zucht en de op hande zijnde devaluatie met vijftig procent van de CFA (de frank in Franstalig Afrika), waardoor het land bijna niets meer kan invoeren. Een aardige kennismaking met de Afrikaanse cinema en technisch heel behoorlijk uitgevoerd. Er is weinig dialoog, waardoor de film gemakkelijk te volgen is. Het vervolg dat vier jaar later in roulatie kwam is getiteld LA PETITE VENDEUSE DE SOLEIL.

Hyènes

1992 | Drama, Komedie

Verenigd Koninkrijk/Zwitserland/Senegal/Nederland/Frankrijk 1992. Drama van Djibril Diop Mambéty en Djibril Diop Mambetty. Met o.a. Mansour Diouf, Ami Diakhate, Mahouredia Gueye, Issa Ramagelissa Samb en Faly Gueye.

Een door prostitutie rijk geworden oude vrouw keert, om zich op de man te wreken die haar destijds daartoe dwong, naar haar arme Senegalese dorp terug. De dorpelingen kanten zich aanvankelijk tegen het doodvonnis dat zij geveld heeft. Rijkdom blijkt echter sterker dan ideologie en uiteindelijk weet de vrouw alle inwoners voor zich te winnen. Deze parabel, gebaseerd op Friedrich D[KA3]urrenmatts [KL]Der Besuch der alten Dame[KLE], werd in 1964 al verfilmd onder de titel DER BESUCH (THE VISIT) met Ingrid Bergman en Anthony Quinn in de hoofdrollen. De Senegalese regisseur Mambéty verplaatste het gegeven naar Afrika, maar de essentie bleef behouden, het gegeven is universeel en in die zin ook op zijn plaats op het zwarte continent. Er is wel het exotische decor van een stoffig stadje in de Sahel maar de zwakke dramatische overtuigingskracht van de onbekende acteurs en de magere karaktertekening komen de boodschap niet ten goede. Scenario van regisseur Mambéty. Camerawerk van Matthias Kälin.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Djibril Diop Mambéty op televisie komt.

Reageer