Charles Brackett: scenario en productie.
Er zijn 13 films gevonden.

Sunset Blvd.

1950 | Film noir, Drama

Verenigde Staten 1950. Film noir van Billy Wilder. Met o.a. Gloria Swanson, Erich von Stroheim, William Holden, Cecil B. DeMille en Fred Clark.

De niet al te succesvolle scenarist Joe Gillis (Holden) neemt zijn intrek in de villa van Norma Desmond (Swanson). Desmond, ooit een van de grootste sterren van de zwijgende film, wil een comebackfilm maken: 'a return to the millions of people who have never forgiven me for deserting the screen'. Gillis moet haar helpen. Maar de diva is ook anderszins geïnteresseerd in de jonge schrijver. Monumentale aanklacht tegen het sterrensysteem in Hollywood, met een fascinerende Swanson en misschien nog wel indrukwekkender Von Stroheim, als butler die ooit Desmonds regisseur én echtgenoot was.

Journey to the Center of the Earth

1959 | Avonturenfilm, Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1959. Avonturenfilm van Henry Levin. Met o.a. James Mason, Pat Boone, Arlene Dahl, Diane Baker en Thayer David.

In 1880 ontdekt een professor per toeval een document dat hem de weg wijst naar het middelpunt der aarde. Voor hem voldoende om de expeditie te plannen waarvan hij al zo lang droomt. Samen met zijn assistent wil hij de tocht beginnen, maar hij wordt tegengewerkt door een nakomeling van de originele ontdekker.

D-Day the Sixth of June

1956 | Oorlogsfilm, Drama, Romantiek, Actiefilm

Verenigde Staten 1956. Oorlogsfilm van Henry Koster. Met o.a. Robert Taylor, Richard Todd, Dana Wynter en Edmond O'Brien.

De Britse luitenant-kolonel Todd en de Amerikaanse kapitein Taylor maken deel uit van de bemanning van een schip dat op weg is naar Normandië op zes juni 1944. Beiden houden van dezelfde vrouw, Wynter. Todd kent haar al sinds zijn vroege jeugd en ze beloofden elkaar eeuwige trouw, maar dat was lang voordat Taylor voor de proppen kwam. Ook al is deze laatste getrouwd, toch wordt ze op hem verliefd. Geslaagde mengeling van intieme romantische momenten en spectaculaire oorlogsfragmenten. De actie verloopt traag en is niet vrij van sentimentaliteit, maar het scenario dat Ivan Moffat en Harry Brown distilleerden uit de roman van Lionel Shapiro blijft boeien tot het einde. In beeld gebracht door Lee Garmes. Gedraaid in CinemaScope.

Garden of Evil

1954 | Avonturenfilm, Western

Verenigde Staten 1954. Avonturenfilm van Henry Hathaway. Met o.a. Gary Cooper, Susan Hayward, Richard Widmark, Hugh Marlowe en Cameron Mitchell.

Kronkelig avonturenverhaal dat zich afspeelt in Mexico, in de jaren vijftig van de 19e eeuw. Drie mannen escorteren Hayward door het territorium van de bandieten om haar echtgenoot te redden. Frank Fenton bewerkte het verhaal van Fred Feilberger en William Tunberg tot scenario. Milton Krasner en Jorge Stahl Jr. keken door de lens.

Niagara

1953 | Romantiek, Misdaad, Thriller, Drama

Verenigde Staten 1953. Romantiek van Henry Hathaway. Met o.a. Marilyn Monroe, Joseph Cotten, Jean Peters, Richard Allan en Don Wilson.

Tijdens de wittebroodsweken aan de Niagara-watervallen smeedt een overspelige bruid plannen zich van haar echtgenoot te ontdoen, maar haar minnaar wordt gedood in een handgemeen met de bruidegom. En dan doodt hij haar. Hij wil met een motorbootje naar de Canadese zijde vluchten. Hij heeft de verstekeling Monroe aan boord die hij afzet op een eilandje. Als ze weer vertrokken is, dreigt hij in de waterval te geraken. Wat is er mooier dan Marilyn, voort wiegend in haar strakke rode jurk? Charles Brackett schreef mee aan het scenario en was coproducent.

The Emperor Waltz

1948 | Musical, Komedie

Verenigde Staten 1948. Musical van Billy Wilder. Met o.a. Bing Crosby, Joan Fontaine, Roland Culver, Lucile Watson en Richard Haydn.

Royaal opgezette, maar weinig originele Crosby-musical die speelt in het Oostenrijk van Franz Joseph (in Hollywood-decors), waarin Bing platenspelers verkoopt aan het koninklijk hof. Vreselijk sentimenteel materiaal voor schrijver/regisseur Wilder. Charles Brackett schreef mee aan het scenario. Camerawerk van Georges Barnes.

A Foreign Affair

1948 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1948. Komedie van Billy Wilder. Met o.a. Marlene Dietrich, Jean Arthur, John Lund, Millard Mitchell en Stanley Prager.

Een Amerikaanse politica (Arthur) bezoekt net na de Tweede Wereldoorlog Amerikaanse militairen in Berlijn, en verzeilt in een serie geestige misverstanden. De voor de nazi's gevluchte Joods-Oostenrijkse Wilder legt en passant de ravage in de stad vast in deze slim geschreven romantische komedie. Dietrich speelt een nachtclubzangeres die met liedjes als 'Illusions' en 'Black Market' pragmatisch in het leven staat. Het script van Wilder en vaste schrijfpartner Charles Brackett kreeg een Oscarnominatie, net als het fraaie zwart-wit camerawerk van Charles Lang, die ook Wilders Some Like it Hot zou draaien.

The Lost Weekend

1945 | Drama

Verenigde Staten 1945. Drama van Billy Wilder. Met o.a. Ray Milland, Jane Wyman, Phillip Terry, Howard Da Silva en Doris Dowling.

De openingscène zegt veel over de rest van de film. De zwartwit-camera veegt over een New Yorks appartementengebouw en zoomt langzaam in op een appartement dat anders is dan alle andere: uit het open raam hangt aan een touw een fles whiskey. De fles is van de alcoholist Don (Ray Milland), die alles doet om ondanks de 'bewaking' van zijn broer (Phillip Terry) en zijn vriendin (Jane Wyman) aan zijn drankjes te komen. Het hoofdpersonage dat Billy Wilder en zijn schrijfpartner Charles Bracket (Titanic, 1953) creëerden is zo verslaafd en daarom zo onsympathiek dat enkele acteurs voor de rol bedankten. Milland liet de rol niet lopen, sterker, onder de geniale regie van Wilder - nooit bang om taboes aan te vatten - werkte Milland zich realistisch acterend richting een Oscar.

Five Graves to Cairo

1943 | Oorlogsfilm, Thriller

Verenigde Staten 1943. Oorlogsfilm van Billy Wilder. Met o.a. Franchot Tone, Anne Baxter, Akim Tamiroff, Erich von Stroheim en Peter van Eyck.

Wanneer Tone zich na de val van Tobruk weer bij zijn regiment wil voegen, blijkt hun vroegere vesting ingenomen door de Duitsers. Iedereen is samen met de Britten vertrokken, behalve hoteleigenaar Tamiroff en de jonge Fran[KA10]caise Baxter. Deze weten hem uit handen van de vijand te houden, door hem de plaats te laten innemen van een kreupele bediende die bij een bombardement omkwam. Remake van HOTEL IMPERIAL (1939) met de vinnigheid en andere typische trekjes van Wilder, die samen met Charles Brackett, het toneelstuk van Lajos Biro bewerkte. Vooral Tamiroff is geniaal in het verzinnen van allerlei uitvluchten om te verhinderen dat Tone ontdekt wordt. John Seitz kreeg een Oscarnominatie voor de fotografie. Miklos Rozsa componeerde de score.

Ball of Fire

1941 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1941. Komedie van Howard Hawks. Met o.a. Gary Cooper, Barbara Stanwyck, Oskar Homolka, Dana Andrews en Dan Duryea.

Burlesque danseres trekt in bij acht preutse professoren (met Cooper aan het hoofd) om hen ter zijde te staan de 'slang'-taal te expliqueren voor hun nieuwe encyclopedie. Heerlijke bewerking van het Sneeuwitje en de-zeven-dwergen-gegeven door scenarioschrijvers Billy Wilder en Charles Brackett. Opnieuw gemaakt als: A SONG IS BORN.

Ninotchka

1939 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1939. Komedie van Ernst Lubitsch. Met o.a. Greta Garbo, Melvyn Douglas, Ina Claire, Bela Lugosi en Sig Rumann.

Prima komedie over vrouwelijke gezant Garbo, die door haar communistische vaderland naar Parijs gestuurd wordt, waar de stijve partijdame in de plooi schiet als zij bonvivant Douglas ontmoet. Hoewel het thema achterhaald is, blijft de film erg leuk en onderhoudend en niet in de laatste plaats door de schitterende Garbo. De film kreeg vier Oscars en vormde de basis voor een Broadwaymusical waarop later weer de film SILK STOCKINGS werd geënt. Scenario van Charles Brackett, Billy Wilder en Walter Reisch naar een idee van Melcior Lengyel. Camerawerk van William Daniels.

Midnight

1939 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1939. Komedie van Mitchell Leisen. Met o.a. Claudette Colbert, Don Ameche, John Barrymore, Francis Lederer en Mary Astor.

Colbert, berooid in Parijs, krijgt een job aangeboden door aristocraat Barrymore. Zich uitgevend als Hongaarse gravin moet ze de gigolo verleiden, die net teveel aandacht aan de dag legt voor zijn gade. Zalig scenario van Billy Wilder en Charles Brackett, wordt op onvergetelijke wijze gestalte gegeven door de hoofdrollen. De humor is sofisticated en staat op zeer hoog peil, ook al zullen velen de finale wat ontgoochelend vinden. Charles Lang fotografeerde alles op een studio-set. De situaties mogen nu dan wat verouderd overkomen, toch blijft het een tractatie om de spelers aan het werk te zien, die op het hoogtepunt van hun artistieke prestaties zijn. Opnieuw verfilmd als MASQUERADE IN MEXICO, 1945.

Piccadilly Jim

1936 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1936. Komedie van Robert Z. Leonard en Robert Leonard. Met o.a. Robert Montgomery, Madge Evans, Frank Morgan, Eric Blore en Billie Burke.

Goede lichte komediespelers in een P.G. Wodehouse-verhaal over romantische beslommeringen van vader en zoon. De film stelt tenslotte teleur door al te grote lengte. Het scenario is van Charles Brackett en Edwin Knopf naar de roman Piccadilly Jim. Het camerawerk is van Joseph Ruttenberg.