Melanie Griffith (1957): cast.
Er zijn 48 films gevonden.

Autómata

2014 | Sciencefiction, Thriller

Bulgarije​/​​Verenigde Staten​/​​Spanje​/​​Canada 2014. Sciencefiction van Gabe Ibáñez. Met o.a. Antonio Banderas, Birgitte Hjort Sørensen, Melanie Griffith, Dylan McDermott en Robert Allaire.

In het jaar 2044 leven op een goeddeels verschroeide aarde nog slechts twintig miljoen zielen. Wel zijn er robots bijgekomen, die allerhande klusjes opknappen. Robotregels schrijven voor dat ze niet rommelen aan mensen of aan zichzelf, maar zoals dat gaat ontwikkelen enkele robots een eigen drijfveer. Stemmige vormgeving en het verhaal van een opkomende soort leveren sterke scènes, en Banderas doet ontzettend zijn best. Manco blijft dat de film hinkt op twee gedachten – robotopstand en familieman-besognes – en dat is één gedachte te veel.

Heartless

2005 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 2005. Komedie van Robert Markowitz. Met o.a. Melanie Griffith, Marcus Brown en Michael Arata.

De aantrekkelijke advocate Miranda houdt zich naast haar gewone werk bezig met duistere zaakjes. Haar assistent Carla ontdekt dit op een dag, waarna ze wordt aangevallen en haar man wordt vermoord. Miranda is hoofdverdachte, maar doet er alles aan om uit de gevangenis te blijven.

The Night We Called it a Day

2003 | Komedie

Australië​/​​Verenigde Staten 2003. Komedie van Paul Goldman. Met o.a. Melanie Griffith, Dennis Hopper, Portia de Rossi en Joel Edgerton.

De aantrekkelijke advocate Miranda houdt zich naast haar gewone werk bezig met duistere zaakjes. Haar assistent Carla ontdekt dit op een dag, waarna ze wordt aangevallen en haar man wordt vermoord. Miranda is hoofdverdachte, maar doet er alles aan om uit de gevangenis te blijven.

Tempo

2003 | Romantiek, Misdaad, Thriller

Canada​/​​Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​Verenigd Koninkrijk 2003. Romantiek van Eric Styles. Met o.a. Melanie Griffith, Rachael Leigh Cook, Hugh Dancy, Malcolm McDowell en Art Malik.

De aantrekkelijke advocate Miranda houdt zich naast haar gewone werk bezig met duistere zaakjes. Haar assistent Carla ontdekt dit op een dag, waarna ze wordt aangevallen en haar man wordt vermoord. Miranda is hoofdverdachte, maar doet er alles aan om uit de gevangenis te blijven.

Shade

2003 | Misdaad, Drama

Verenigde Staten 2003. Misdaad van Damian Nieman. Met o.a. Gabriel Byrne, Stuart Townsend, Sylvester Stallone, Thandie Newton en Melanie Griffith.

Altijd leuk om naar te kijken: mensen die elkaar met poker om beurten bij de neus vatten. Gabriel Byrne speelt een niet zo begenadigde oplichter die met een handige kaartspeler (Stuart Townsend) een plan maakt om een topper in het veld (gespeeld door Sylvester Stallone) te slim af te zijn. Duister, onderhoudend misdaadwerkje dat zich afspeelt in de achterafclubs van Los Angeles. Regisseur Damian Nieman is zelf ervaren: de kaarttrucs aan het begin worden uitgevoerd door zijn handen.

Forever Lulu

2000 | Komedie

Verenigde Staten​/​​Duitsland 2000. Komedie van John Kaye. Met o.a. Melanie Griffith, Patrick Swayze en Penelope Ann Miller.

De brave, getrouwde Ben Clifton (Swayze) krijgt op een dag een telefoontje van Lulu, zijn liefje van de middelbare school. Ze spreken af, het is gezellig, en dan stelt Lulu voor dat ze langs wippen bij hun tienerzoon. Ben, die nooit heeft geweten dat hij Lulu had bezwangerd, schrikt zich rot, gaat met de allengs gekkere Lulu op pad, maar belt nog wel even zijn vrouw, psychiater Claire (Miller). Die gaat er achteraan. Matige komedie, vooral vanwege het bijzonder ongeloofwaardige script, al helpen de matige acteerprestaties ook niet veel.

Cecil B. Demented

2000 | Komedie

Verenigde Staten 2000. Komedie van John Waters. Met o.a. Maggie Gyllenhaal, Stephen Dorff, Melanie Griffith, Alicia Witt en Ricki Lake.

Een nagenoeg onbekende regisseur kidnapt een Hollywood-actrice om haar te dwingen in zijn film te spelen.

RKO 281

1999 | Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1999. Drama van Benjamin Ross. Met o.a. Liev Schreiber, James Cromwell, Melanie Griffith, John Malkovich en Roy Scheider.

Orson Welles krijgt van RKO de volledige vrijheid voor het maken van een speelfilm. De hele productie wordt lange tijd met veel geheimzinnigheid omgeven en ontaardt in een reeks botsingen tussen grote ego's. Hearst, een rijke krantenmagnaat, meent door rondgaande geruchten en het uiteindelijke resultaat in 'Citizen Kane' zijn ongeautoriseerde biografie te herkennen en doet er alles aan de uitbreng van de film tegen te houden. Hearst wordt het hardst geraakt in datgene wat hij het meeste liefheeft: de actrice Marion Davies (Melanie Griffith) zijn maitresse. 'Citizen Kane' suggereert dat Davies Hearst verlaat, onder andere vanwege zijn overmatig alcoholgebruik. In werkelijkheid dronk Hearst geen druppel en is Davies tot het einde haar minnaar trouw gebleven. Ondanks de enorme budgetoverschrijding, de talloze conflicten op de set, de obstructiepogingen van de rijkste man van Amerika en het doodzwijgen van de film in alle Hearst-kranten, werd Welles film uitgebracht en een wereldsucces.

Crazy in Alabama

1999 | Drama

Verenigde Staten 1999. Drama van Antonio Banderas. Met o.a. Melanie Griffith, David Morse, Lucas Black, Cathy Moriarty en Meat Loaf.

Het was wel even verrassend om de Spaanse hunk-met-de-broeierige-blik Banderas zijn regiedebuut te zien maken met deze maatschappijkritische, nostalgische film over de Zuidelijke Verenigde Staten. Zijn regievaardigheden lijken haast routineus van het zelfvertrouwen. Het enige opvallende terugkerende foutje is dat de camera wat te lang blijft hangen op hoofdrolspeelster Griffith, zijn echtgenote. Ze speelt de zuidelijke fatale vrouw Lucille, tante van Peejoe (Black) - de jongen die het verhaal vertelt. Terwijl Lucille, met het door haar afgehakte hoofd van haar man bij zich, op weg is naar Hollywood om ster te worden, mengt Peejoe zich in de emancipatiestrijd van zijn zwarte dorpsgenoten.

Shadow of Doubt

1998 | Drama, Mysterie

Verenigde Staten 1998. Drama van Randal Kleiser. Met o.a. Melanie Griffith, Tom Berenger, Craig Sheffer, Huey Lewis en Wade Dominguez.

Rapzanger Bobby Medina wordt beschuldigd van de moord op miljonairsdochter Jana Calloway. Hoewel de bewijzen in zijn richting wijzen, besluit de beroemde advocate Kitt Devereux toch zijn zaak te nemen, omdat ze gelooft dat Medina onschuldig is. Wanneer Kitt ontdekt dat senator Saxon een verhouding had met het slachtoffer brengt ze ongewild haar eigen leven in gevaar. Voorspelbaar rechtbankdrama dat zich afspeelt tegen het glitterdecor van Hollywood. Kleiser heeft een mooi gepolijste, maar onoriginele film zonder al te veel inhoud afgeleverd. En de rolverdeling levert allesbehalve een topprestatie.

Celebrity

1998 | Drama, Komedie, Experimenteel

Verenigde Staten 1998. Drama van Woody Allen. Met o.a. Kenneth Branagh, Judy Davis, Melanie Griffith, Joe Mantegna en Leonardo DiCaprio.

In de films van Woody Allen is de hoofdrol meestal gereserveerd voor de filmmaker zelf. Voor Celebrity koos hij voor Kenneth Branagh. Een prima acteur ware het niet dat de geveinsde motoriek en voordracht van Branagh een exacte kopie oplevert van het befaamde spel van Allen. Knap gedaan maar het oogt als een uitgerekte sketch. Gelukkig wordt dit euvel zo goed als teniet gedaan door de energieke verhaallijnen met onder meer supermodel Charlize Theron, filmidool Leonardo DiCaprio, televisieproducent Joe Mantegna, redacteur Famke Janssen en starlet Melanie Griffith. Branagh speelt de 40-jarige journalist Lee Simon die dolgraag zijn derde boek wil publiceren na zijn eerste twee missers. In zijn New Yorkse zoektocht naar faam, erkenning en jonge vrouwen doolt hij door een wereld waar iedereen beroemd is. Of ze nou in een coma liggen, een preek uitzenden, of een hotelkamer vernielen: de samenleving schrokt het op. 'You can learn a lot about a society by who it chooses to celebrate,' souffleert Woody Allen fijntjes.

Another Day in Paradise

1998 | Drama, Misdaad

Verenigde Staten 1998. Drama van Larry Clark. Met o.a. James Woods, Melanie Griffith, Vincent Kartheiser, James Otis en Paul Hipp.

Larry Clark, de bejubelde maker van het cynisch-realistische Kids, verfilmde het boek van ex-gevangene Eddie Little. De uitkomst is realistisch, ontroerend, explosief en grimmig. Junk Bobbie komt na een gewelddadige inbraak in contact met drugsdealer Mel. Mel wil wel samen met vriendin Sid, Bobbie en diens vriendin een soort rondrijdende rooffamilie worden, maar drugs en geweld staan de harmonieuze droom in de weg.

Lolita

1997 | Drama

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1997. Drama van Adrian Lyne. Met o.a. Jeremy Irons, Melanie Griffith, Frank Langella, Dominique Swain en Suzanne Shepherd.

Geen filmdistributeur zag heil in deze tweede verfilming van Vladimir Nabokovs scandaleuze roman door Adrian Lyne (Fatal Attraction): uiteindelijk kreeg de film een televisiepremière. Maar het verhaal over de middelbare Humbert Humbert (Irons), die eind jaren veertig met zijn huisbazin trouwt om bij haar veertienjarige nimf van een dochter, Lolita, te kunnen zijn, wordt niet zozeer sexy als wel tragisch verbeeld. Vanwege Dominique Swains leeftijd (veertien) werd er tijdens de opnamen gewerkt met body doubles en kussens om echt fysiek contact tussen de piepjonge actrice en Irons te vermijden.

Mulholland Falls

1996 | Misdaad, Thriller

Verenigde Staten 1996. Misdaad van Lee Tamahori. Met o.a. Nick Nolte, Chazz Palminteri, Melanie Griffith, Michael Madsen en Chris Penn.

Mulholland Falls volgt het spoor van Polanski's Chinatown in film-noir sfeer, Raymond Chandler-achtige plot en locatie (Los Angeles). Waarom Mulholland Falls niet ook een grote klassieker zal worden is moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk is het verhaal er net niet dubbelzinnig genoeg voor. Max Hoover (Nolte) is samen met zijn drie collega's (Madsen, Palminteri en Penn) de Hat Squad, een fout team politieagenten met hoeden, dat misdaad met geweld uitroeit en slechts trouw is aan eigen vervaagde normen. Het onderzoek naar de moord op Hoovers ex-minnares (Connelly) leidt via de zieleroerselen van Hoover naar hoge militairen en FBI-lieden die evenmin een schoon geweten hebben. Regisseur Tamahori kon vanwege recente roem door Once were warriors een beroep doen op befaamde acteurs. Sommige van hen laat hij slechts een klein deel van hun kunnen tonen. Zo doen Michael Madsen, Jennifer Connelly, Chris Penn, John Malkovich en Bruce Dern verlangen naar meer. (IdH/VPRO Gids)

Two Much

1995 | Romantische komedie

Verenigde Staten​/​​Spanje 1995. Romantische komedie van Fernando Trueba. Met o.a. Antonio Banderas, Melanie Griffith, Daryl Hannah, Danny Aiello en Joan Cusack.

Trage, domme romantische komedie naar de roman van Donald E. Westlake. Latin-lover Banderas speelt een mislukte kunstschilder, nu een onbetrouwbare galeriehouder in Miami. Zelfs zijn naam klinkt vals: Art Dodge. Hij wordt verliefd op twee zusters: Betty (Griffith) en Liz Kerner (Hannah). Om ze allebei te versieren neemt hij een dubbele identiteit aan, die van een tweeling. Hoewel Griffith en Banderas offscreen een relatie hadden die de sensatiepers enkele jaartjes zoet hield, is daarvan op het scherm nauwelijks wat te merken. De film moet het hebben van de getalenteerde karakterspelers: Aiello is leuk als Betty's pathetisch toegewijde ex. Art Dodge's loyale assistente Gloria wordt charmant gespeeld door Cusack. En de eerbiedwaardige Wallach speelt met verve Dodge's chronisch luidruchtige vader.

Now and Then

1995 | Komedie, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1995. Komedie van Lesli Linka Glatter. Met o.a. Christina Ricci, Thora Birch, Ashleigh Aston Moore, Gaby Hoffmann en Demi Moore.

Vier meisjes die in 1970 met elkaar optrokken toen ze rond de twaalf waren, ontmoeten elkaar twintig jaar later en merken de verschillen. Wat hen al die tijd verbond, was een onopgeloste moord uit 1945. De film is aardig door het goede spel van de jonge actrices, terwijl de `veteranen` op hun ruggemerg lijken te spelen. Het scenario is van I. Marlene King naar een verhaal van Stephen King dat in 1986 door Rob Reiner als STAND BY ME (voor jongens en mannen) heel wat beter verfilmd werd. Werktitel THE GASLIGHT ADDITION.

Buffalo Girls

1995 | Western, Fantasy

Verenigde Staten 1995. Western van Rod Hardy. Met o.a. Anjelica Huston, Melanie Griffith, Gabriel Byrne, Peter Coyote en Jack Palance.

Dit is de lusteloze bewerking door Cynthia Whitcomb van het dikke boek van Larry McMurtry over de lange vriendschap tussen de legendarische Calamity Jane (Huston) en de - overigens uit de duim gezogen - zachtmoedige bordeelhoudster Dora Dufran (Griffith). De film die meestal in twee delen wordt uitgezonden, begint in de jaren 1870 in de gebieden van de staat Dakota, als Jane wilde avonturen beleeft met Wild Bill Hickok (Elliott). Het verhaal is opgetekend door Jane voor haar dochtertje dat zij en Wild Bill hadden, voordat hij werd gedood. Het kind heeft ze afgestaan aan een Engelsman, terwijl zij doorgaat om als een furie door het oude Westen te trekken. Ze deed dat in het bonte, maar wisselende gezelschap van Old Timer, cowboy Bartle Bone (Palance), Ragg (Walter), Ogala, de levende Sioux legende, No Ears (Westerman) en vrijmoedige Dora die van Teddy Blue (Byrne) houdt, maar niet met hem trouwen wil. Jane komt op haar weg allerlei legendarische figuren tegen zoals generaal Custer (Diehl) en Sitting Bull (Means). Ze is zelfs aanwezig bij Custer`s Last Stand in Little Big Horn. Dan verschijnt Buffalo Bill ten tonele die bijna iedereen weet over te halen met hem naar Engeland te gaan als artiest in zijn rondreizende Wild West circus. In het tweede deel bevindt iedereen zich in Londen, in de show van Buffalo Bill, waartoe ook Annie Oakley (McEntire) behoort, de legendarische (vrouwelijke) scherpschutter. Jane heeft een ontmoeting met haar dochter die ze ervoor nooit had leren kennen. Onderwijl is Dora in Amerika getrouwd met de jongere Ogden (Liev Schreiber), maar is ze eigenlijk nog steeds verkikkerd op Blue. Scenarioschrijfster Whitcomb heeft haar best gedaan om de aandacht vast te houden, maar dat kost de kijker grote moeite, want het dialoog is vreselijk saai. De regie van Hardy is houterig, stuurloos en spanningsloos. Gelukkig maar voor de kijkers dat Huston de nodige diepte aan het personage geeft door met de moed der wanhoop (en haar grote vaardigheid) de rol te spelen en daarmee de legende van Calamity Jane een betoverd effect geeft, maar er is geen menselijke warmte tussen haar en Griffith. Gedraaid in New Mexico en het camerawerk van David Connell is heel behoorlijk. Alles had in de helft van de tijd gekund en daarmee zou heel veel gewonnen zijn.

Nobody's Fool

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1994. Komedie van Robert Benton. Met o.a. Paul Newman, Jessica Tandy, Melanie Griffith, Bruce Willis en Dylan Walsh.

Schrijver-regisseur Robert Benton (Kramer vs. Kramer) nam de roman van Richard Russo als basis voor dit drama over een oudere, drinkende man die met zijn verleden wordt geconfronteerd wanneer zijn zoon, die hij ooit heeft verlaten, en kleinzoon ineens op de stoep staan. Benton pakt het niet groots aan, maar volgt met geduld en precisie het personage Sully (mooi gespeeld door Paul Newman) tijdens zijn poker- en bieravonden in het dorp, gesprekjes met zijn hospita (Jessica Tandy in een van haar laatste rollen) en onhandige pogingen iets van zijn lang uitgestelde familieleven te maken.

Milk Money

1994 | Komedie, Drama, Romantiek

Verenigde Staten 1994. Komedie van Richard Benjamin. Met o.a. Melanie Griffith, Ed Harris, Michael Patrick Carter, Malcolm McDowell en Anne Heche.

Drie jongens leggen hun opgespaarde school-lunchgeld bij elkaar en trekken naar de grote stad in de hoop er een hoertje te vinden dat zich voor hen wil uitkleden. Dat leidt hen naar Griffith, die hen daarna volgt. De brutaalste van het trio Carter, wil bovendien Griffith koppelen aan zijn vader, weduwnaar Harris. Slecht uitgedachte, romantische komedie, geschreven door John Mattson en door Benjamin geregisseerd alsof het allemaal ontzettend veelbetekenend is. Griffith geeft af en toe de indruk in haar personage te geloven, maar alles aan deze 'komedie' klinkt vals. Voorzien van Dolby-geluid.

Born Yesterday

1993 | Komedie, Romantiek

Verenigde Staten 1993. Komedie van Luis Mandoki. Met o.a. Melanie Griffith, John Goodman, Don Johnson en Edward Herrmann.

Billie, de vriendin van zojuist verhuisde vastgoedmagnaat Harry (Goodman) valt spectaculair uit de toon in de hoge kringen van Washington D.C. en Harry schuwt publiciteit omdat hij discreet wat schimmige zaakjes wil regelen. Een mentor moet haar de hoofdstedelijke gebruiken leren. Maar binnen de kortste keren vliegen de vonken over tussen de ingehuurde journalist Paul (Johnson) en Billie. Born Yesterday had een moderne remake van een sprankelende komedie van George Cukor uit 1950 moeten worden, maar het scenario is ontdaan van scherpe kantjes en het acteerwerk oogt nogal flets. Misschien hadden de makers dichter bij het origineel moeten blijven.

Shining Through

1992 | Oorlogsfilm, Drama, Thriller

Verenigde Staten 1992. Oorlogsfilm van David Seltzer. Met o.a. Michael Douglas, Melanie Griffith, Liam Neeson, Joely Richardson en John Gielgud.

Een New Yorkse Iers-Joodse secretaresse (Griffith) die goed Duits spreekt, vindt in 1940 werk bij een advocaat (Douglas) die een spion blijkt te zijn. Via hem komt ze in Berlijn waar ze zelf infiltreert om haar Duitse familie te helpen. Haar bovenmatige kennis van romantische oorlogsfilms komt goed van pas. Rammelend oorlogsdrama, gebaseerd op de bestseller van Susan Isaacs, heeft een aardige rol van Griffith als kordate avonturierster, maar overtuigt nauwelijks. De film, met camerawerk van Jan de Bont, kreeg drie Razzies waaronder voor slechtste film.

A Stranger Among Us

1992 | Mysterie, Thriller

Verenigde Staten 1992. Mysterie van Sidney Lumet. Met o.a. Melanie Griffith, Eric Thal, Tracey Pollan, Mia Sara en Jake Weber.

Griffith leidt als doorgewinterde Newyorkse politie-agente een moordzaak in de joodse diamantwereld. Regisseur Lumet en scenarioschrijver Robert J. Averecht leggen de nadruk op de leefwereld en tradities van het orthodoxe chassidisme. Lumet slaagt er niet in de valkuilen te omzeilen van het liefdesverhaal tussen Griffith en de aangewezen troonopvolger van de rabbijn (Thal), die hartverscheurende keuzes moet maken tussen het lichamelijke gestoei met Griffith en de strenge leefregels van de chassidische joden.

Paradise

1991 | Familiefilm, Drama, Komedie

Verenigde Staten 1991. Familiefilm van Mary Agnes Donoghue en Stuart Gillard. Met o.a. Melanie Griffith, Don Johnson, Elijah Wood, Thora Birch en Sheila McCarthy.

In dit pastoraal drama wordt de tien-jarige Willard Young (Wood) door zijn hoogzwangere moeder (Gordon) naar het rustieke dorpje Paradise gestuurd voor vakantie bij het bevriende echtpaar Reed (Johnson en Griffith), die aardig wat problemen met elkaar hebben en de dood van hun zoontje nog steeds niet verwerkt hebben. Gelukkig voor Willard is er het vrolijke buurmeisje Billie (Birch). Deze sentimentele regiedebuutfilm van scenariste- schrijfter Donoghue is eigenlijk een remake van Jean-Loup Hubert's LE GRAND CHEMIN uit 1987.

Women and Men: Stories of Seduction

1990 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1990. Romantiek van Frederic Raphael, F. Raphael, Ken Russell en Tony Richardson. Met o.a. Peter Weller, James Woods, Elizabeth McGovern, Beau Bridges en Molly Ringwald.

THE MAN IN THE BROOKS BROTHERS SHIRT: vrijgevochten McGovern die naar liefde smacht, ontmoet zakenman Bridges in de trein, die haar bevredigt. Scenario van de regisseur. DUSK BEFORE FIREWORKS: gigolo Weller probeert eendagsvlinder Ringwald zijn bed in te lokken, maar de telefoon onderbreekt constant zijn versierpogingen. Valerie Curtin zorgde voor het scenario. HILLS LIKE WHITE ELEPHANTS: ex-patriate schrijver Wood lult zijn vriendin Griffith om, zodat ze zich laat aborteren. Gesitueerd in Spanje; scenario van Joan Didion en John Gregory. Uitstekende compilatiefilm naar drie korte verhalen van resp. Mary McCarthy, Dorothy Parker en Ernest Hemmingway, op het witte doek gebracht door een drietal Engelse topregisseurs.

Women & Men: Hills Like White Elephants

1990 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1990. Romantiek van Tony Richardson. Met o.a. James Woods, Melanie Griffith, Carmen Segarra, Felipe Garcia Velez en Luis Maluenda.

Spanje 1925. Schrijver Woods zit met zijn vriendin Griffith in een station ergens op het platteland te wachten op een antwoord op een telegram die hij verzonden heeft. Ondertussen discuteren de twee mensen over hun afgekoelde verhouding. Wanneer zij zegt zwanger te zijn tracht hij haar te overhalen om tot abortus over te gaan. Klein, sfeervol filmpje dat met een overweldigende kracht aankomt. Richardson gebruikt de desolaatheid van het station en de taalkundige afzondering tussen de Spaanse wachtenden en de twee Amerikanen tot in het extreme. Knap scenario van Joan Didion en John Gregory Dunne, gebaseerd op een verhaal van Ernest Hemingway. Adembenemende fotografie van Steve Yaconelli.

The Bonfire of the Vanities

1990 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1990. Komedie van Brian De Palma. Met o.a. Tom Hanks, Bruce Willis, Melanie Griffith, Kim Cattrall en Saul Rubinek.

Tom Wolfe's roman The bonfire of the vanities is een briljant gedetailleerde, niemand ontziende satire over de status-geobsedeerde hypocriete New Yorkers van de jaren tachtig. Voor de verfilming van de bestseller werd regisseur De Palma gekoppeld aan een stel grote sterren, maar niemand lijkt op zijn plaats, waardoor deze film blijft haken in mooie beelden en simpele maatschappijkritiek waarin de personages te weinig motivatie meekrijgen. Hanks speelt beurshandelaar Sherman McCoy, die geniet van miljoenen dollars en een maîtresse (Griffith). Het overrijden van een zwarte jongeman luidt zijn ondergang in, tot profijt van aasgieren als de alcoholistische journalist Peter Fallow (Willis).

Pacific Heights

1990 | Thriller

Verenigde Staten 1990. Thriller van John Schlesinger. Met o.a. Melanie Griffith, Matthew Modine, Michael Keaton, Mako en Dan Hedaya.

Het paar Patty en Drake (Griffith en Modine) koopt een te duur huis in Pacific Heights, San Francisco. Om rond te komen nemen ze huurders. Carter Hayes (Keaton) blijkt de slechtste huurder die je treffen kunt: hij verjaagt de andere huurders en laat kakkerlakken los. En van Hayes kom je niet zomaar af: als de wanhopige verhuurders gas en licht laten afsluiten haalt hij de politie erbij en wordt in het gelijk gesteld. Redelijke yuppie-thriller van de regisseur van Marathon Man, met een listig uitgekiend scenario van Daniel Pyne. Achter de camera stond Amir M. Mokri.

In the Spirit

1990 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1990. Komedie van Sandra Seacat en Sandra Seacutt. Met o.a. Marlo Thomas, Elaine May, Peter Falk, Jeannie Berlin en Chad Burton.

May speelt een huisvrouw, die in de steek is gelaten, en Thomas een halve gare occultist, die beiden worden bedreigd door een geheimzinnige moordenaar. Hoewel de film gebracht wordt als een gewone actiekomedie, gaat het hier om een theatraal karakterblijspel, waarin de twee hoofdrolspelers af en toe goede momenten hebben. Jeannie Berlin, die mee heeft geschreven aan het scenario (met Laurie Jones), speelt de dochter van May. Olympia Dukakis en toneelschrijver Christopher Durang zijn ook heel even in de film te zien. Het camerawerk is van Dick Quinlan.

Working Girl

1988 | Romantische komedie

Verenigde Staten 1988. Romantische komedie van Mike Nichols. Met o.a. Sigourney Weaver, Harrison Ford, Melanie Griffith, Joan Cusack en Alec Baldwin.

Secretaresse Tess McGill (Griffith) is vastbesloten de top te bereiken. Wanneer haar krengerige chef (Weaver) een tijdje afwezig is, neemt ze haar plaats in en beraamt samen met een financieel expert (Ford) een grote overname. De leuke acteurs gecombineerd met de geestige dialogen van Kevin Wade zorgen voor een heel aardige, lichtvoetige film. Weaver en Griffith kregen allebei een Golden Globe en het liedje 'Let the river run' van Carly Simon kreeg een Oscar. Regisseur Nichols maakte ook The Graduate (1967) en Primary Colors (1998).

The Milagro Beanfield War

1988 | Komedie, Drama, Fantasy

Verenigde Staten 1988. Komedie van Robert Redford. Met o.a. Chick Vennera, Julie Carmen, Daniel Stern, Rubén Blades en Christopher Walken.

Robert Redford was eind jaren tachtig begaan met de strijd van regionale gemeenschappen tegen de oprukkende commercie van villawijken, winkelcentra en golfbanen. Zijn spreekbuis werd auteur John Nichols’ boek The Milagro Beanfield War, het openingsnummer van Nichols’ New Mexico-trilogie. Redford maakte er welhaast een magisch-realistische fabel van, over een bonenboer die water aftapt van rijke import en daarmee zijn dorpsgemeenschap verdeelt in voorstanders, tegenstanders en meelopers. Gefilmd op locatie in Trucas, New Mexico, een lieflijk gehucht dat naar aanleiding van de film - o ironie - werd overspoeld door rijke import.

Stormy Monday

1988 | Misdaad, Drama, Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1988. Misdaad van Mike Figgis. Met o.a. Melanie Griffith, Tommy Lee Jones, Sting, Sean Bean en James Cosmo.

In zijn debuut als scenarist en regisseur toont Mike Figgis (Internal Affairs) zijn achtergrond als jazzmuzikant en zijn hang naar (seksueel) schemerige kanten van de maatschappij. Hij opent zijn film met omgevingsbeelden, jazzoptredens en achtergrondinformatie. Pas laat wordt duidelijk dat Brendan (Bean) met zijn nieuwe vriendin (Griffith) verwikkeld raakt in misdadige projectontwikkeling in Newcastle, opgezet door de sluwe Amerikaanse geldwolf Cosmo (Jones). Tegen de veelal overbodige sfeertekeningen van Figgis steken Bean en Griffith bleekjes af, maar Jones en Sting als clubeigenaar weten de aandacht op zich te vestigen.

Cherry 2000

1988 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1988. Sciencefiction van Steve de Jarnatt. Met o.a. Melanie Griffith, Ben Johnson, David Andrews, Tim Thomerson en Pamela Gidley.

2017. Jong directielid Andrews heeft zich een verleidelijke andro[KA3]ide aangeschaft, die is geprogrammeerd om aan al zijn wensen te voldoen. Op een avond raakt zijn Cherry 2000 echter defect. Reserveonderdelen zijn nergens te vinden. Er is maar [KA1]e[KA1]en oplossing: hij moet in een met outlaws bevolkte gebied zien binnen te dringen, de enige buurt waar nog stukken voor dit verouderde model te vinden zijn. In gezelschap van de mooie premiejaagster Griffith waagt hij zich aan het avontuur. Pover uitgewerkt SF-verhaal, dat afwisselend de komische toer op gaat en dan weer een slap aftreksel van MAD MAX is, maar tussen twee stoelen valt. Zo hier en daar best aardig (vooral door enkele knappe bijrolletjes van o.a. Johnson, Gwynne en Carey Jr.), maar als geheel toch niet te harden. Geschreven door Michael Almereyda, naar een verhaal van Lloyd Fonvielle. Gefilmd in 1986.

Something Wild

1986 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1986. Komedie van Jonathan Demme. Met o.a. Jeff Daniels, Melanie Griffith, Ray Liotta, Patricia Falkenhain en Tracey Walter.

'Iets wilds', een prima titel voor een film die begint als een romantische komedie en zich ontpopt tot een heuse killer thriller. Een roadmovie met aantrekkelijke pauper Lulu (Griffith) achter het stuur en benepen kantoorklerk Charlie (Daniels) ernaast. Zij heeft hem 'ontvoerd' richting de wondere wereld van bondage, vernielzucht en criminaliteit. Ray Liotta is in topvorm als de licht ontvlambare ex die het stelletje terroriseert. E. Max Frye schreef het verrassende scenario als werkstuk voor de NYU film school. Muziek van John Cale en Laurie Anderson, met als verrassende toegift 'Wild Thing' door Sister Carol.

Fear City

1984 | Thriller, Actiefilm, Experimenteel

Verenigde Staten 1984. Thriller van Abel Ferrara. Met o.a. Tom Berenger, Billy Dee Williams, Rae Dawn Chong, Jack Scalia en Melanie Griffith.

Onderhoudende thriller van de maker van DRILLER KILLER en MS. 45. Berenger en Williams zijn de eigenaars van een uitzendbureau voor striptease-danseressen. Als een maniak het op hun meisjes gemunt heeft, en de politie de zaak laat slabakken, mobiliseren ze hun onderwereldrelaties en gaan zelf op zoek naar de moordenaar. Afgezien van de opvallend sympathiserende kijk op het toch ietwat gore wereldje van de seks-industrie, een conventionele vigilante-film met goede vertolkingen van Williams en Berenger. Scenario van Nicholas St. John.

Body Double

1984 | Thriller, Misdaad, Mysterie

Verenigde Staten 1984. Thriller van Brian De Palma. Met o.a. Craig Wasson, Gregg Henry, Melanie Griffith, Deborah Shelton en Guy Boyd.

Voyeuristische thriller van Brian De Palma vermengt Hitchcockiaanse suspense met dosis seks. Werkloze acteur (Craig Wasson) past op het huis van een vriend en bespioneert per telescoop een strippende overbuurvrouw (Melanie Griffith). Film speelt met thema's als fantasie, schijn en werkelijkheid. Popgroep Frankie goes to Hollywood, met een in zwart leer gehulde Frankie geeft een legendarisch 'Relax, don't do it' ten beste in een verder overbodige videoclipachtige scène. Prachtige fotografie van Stephen H. Burum en een macabere score van Pino Dinaggio. Commentaar indertijd in Variety: 'A voyeur's delight and a feminist's nightmare'.

The Star Maker

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Lou Antonio. Met o.a. Rock Hudson, Suzanne Pleshette, Melanie Griffith, Teri Copley en April Clough.

Een succesvol filmregisseur en de reeks van sterretjes die hij ontdekt. Een banale verwerking van een handig geconstrueerd 'via-het-bed-van-de-regisseur'-drama geschreven door William Bast.

She's in the Army Now

1981 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1981. Drama van Hy Averback. Met o.a. Kathleen Quinlan, Jamie Lee Curtis, Susan Blanchard, Melanie Griffith en Julie Carmen.

De pilot van een serie à la PRIVATE BENJAMIN, over de komische en romantische belevenissen van vijf jonge vrouwelijke soldaten tijdens hun basisopleiding.

Roar

1981 | Avonturenfilm, Komedie

Verenigde Staten 1981. Avonturenfilm van Noel Marshall. Met o.a. Tippi Hedren, Noel Marshall, John Marshall, Melanie Griffith en Jerry Marshall.

Marshall is het buitenissige hoofd van een wetenschappelijk station, waar het gedrag van roofdieren wordt bestudeerd. In het safaripark dat erbij hoort, lopen een honderdtal leeuwen, tijgers, luipaarden en andere katachtige roofdieren vrij rond. Als zijn vrouw Hedren hem na enkele jaren van scheiding komt opzoeken, lopen ze elkaar mis. Vrouw en kinderen beleven spannende en komische momenten als zij door het wildpark gaan. Regisseur Marshall deed er zes jaar over om de film op te nemen, waarbij het hoofd van cameraman Jan de Bont door een leeuweklauw werd opengereten. Deze uiteindelijk niet zo opwindende film is tevens een pleidooi om het behoud van Afrikaanse wilde dieren in een natuurreservaat. Goed geprobeerd, geringe oogst. Griffith is in werkelijkheid de dochter van Hedren.

Golden Gate

1981 | Drama

Verenigde Staten 1981. Drama van Paul Wendkos. Met o.a. Jean Simmons, Richard Kiley, Perry King, Robyn Douglass en Mary Crosby.

Vlotte pilot van melodramatische tv-serie over een uitgeversconcern en de strijd om het uit handen van een gewetenloze belegger te houden. Geschreven door Stirling Silliphant, en machinaal geacteerd.

Underground Aces

1980 | Komedie

Verenigde Staten 1980. Komedie van Robert Butler. Met o.a. Dirk Benedict, Melanie Griffith, Robert Heyes, Jerry Orbach en Michael Winslow.

Een zeer flauwe en smakeloze vlegel-komedie over een stelletje jonge knapen, die de kost verdienen als parkeer- piccolo's van een sjiek hotel in Hollywood. Zij proberen fraai gevormde vrouwelijke gasten te versieren, of hun dure automobielen in de prak te rijden, terwijl ze de hotelleiding voor aap zetten. Dit prulwerk verschilt niks van de gelijksoortige zoutloze rommel zoals de Duitse LŸMMEL-films uit 1965.

Steel Cowboy

1978 | Actiefilm, Drama

Verenigde Staten 1978. Actiefilm van Harvey S. Laidman. Met o.a. James Brolin, Rip Torn en Melanie Griffith.

Koning der weg Brolin is een zelfstandige vrachtrijder, die zich een fraaie truck heeft aangeschaft, maar in de knel zit met zijn afbetalingstermijnen. De gemene Brock, die voor de financieringsmaatschappij werkt, verziekt zijn huwelijk en maakt hem zwart in het vrachtwereldje, zodat hij alleen nog maar linke ladinkjes kan krijgen. Om zijn oplegger te behouden moet hij wel gestolen vee vervoeren. Een film over 'de cowboys van het asfalt', stoere binken en de vlam in de pijp. Scenario van Douglas Wheeler en Bill Kerby. Het camerawerk is van Frank Holgate.

Daddy, I Don't Like It Like This

1978 | Drama

Verenigde Staten 1978. Drama van Adell Aldrich. Met o.a. Talia Shire, Burt Young, Doug McKeon, Melanie Griffith en Erica Yohn.

Jongen trekt zich in zijn eigen wereldje terug omdat hij niet tegen de frustraties van zijn ouders kan, omdat hun dromen niet waargemaakt zijn. De dochter van veteraanregisseur Robert Aldrich maakt hier haar debuut, maar werkt met een nogal vlak scenario van ster Young.

One on One

1977 | Komedie, Sportfilm, Drama

Verenigde Staten 1977. Komedie van Lamont Johnson. Met o.a. Robby Benson, Annette O'Toole, G.D. Spradlin, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Benson schreef mee aan het scenario van deze oprechte, vrolijke film over een naïeve basketbalspeler die zich hardnekkig verzet tegen de corrupte universitaire sportwereld en de sadistische trainer Spradlin. Regisseur Johnson speelt een ex-student die als Bensons beschermer optreedt.

Joyride

1977 | Misdaad

Verenigde Staten 1977. Misdaad van Joseph Ruben. Met o.a. Desi Arnaz Jr., Robert Carradine, Melanie Griffith, Anne Lockhart en Tom Ligon.

Het verhaal van twee jonge echtparen die gaan en staan waar ze willen op weg naar Alaska waar ze avontuur zoeken, maar tot misdaad vervallen. Vier kinderen van bekende sterren spelen de hoofdrollen: de zoons van Desi Arnaz en John Carradine, de dochters van Tippi Hedren en June Lockhart.

Hagan

1977 |

Israël 1977. Victor Nord. Met o.a. Melanie Griffith, Shai K. Ophir, Tuvia Tavi, Re'uven Adiv en Schoschana Do'ar.

De oude rabbijn Ophir woont met zijn vrouw in een tuin, die bevloeid wordt door de afvoer van een hotel. Speculanten willen het grondstukje kopen, maar de rabbijn wijst ieder bod van de hand. Zijn plekje is het toevluchtsoord van een schone, spiernaakte `engel` (Griffith), die daar schuilt nadat ze achterna gezeten werd door een stel opgeschoten jongelingen. De zoon van de rabbijn, die zware schulden heeft, wil dat zijn vader het lapje grond verkoopt. Hij ontdekt zijn vaders geheim, en krijgt te maken met de opdringerige achtervolgers, en raakt gewond. Hij wordt hij door de 'engel' liefderijk verzorgd, en zij brengt de nacht door met hem. Dan is sprookje vaders voorbij, en het meisje blijkt spoorloos verdevenen. Een aardige, vrijmoedige satire op het verhaal van Adam en Eva, en hun verdrijving uit het paradijs.

The Drowning Pool

1975 | Thriller, Mysterie

Verenigde Staten 1975. Thriller van Stuart Rosenberg. Met o.a. Paul Newman, Joanne Woodward, Murray Hamilton, Gail Strickland en Melanie Griffith.

Negen jaar na Harper vertolkt Newman opnieuw met verve de gelijknamige privédetective-met-een-geweten. Ingehuurd door een oude vlam met lokale connecties (Woodward), speurt hij in de bayou van Louisiana naar een afperser en krijgt er nog een boel ellende gratis bij. Zompige doolhofnoir naar Ross Macdonald blinkt uit in geweldige sfeertekening en nevenkarakters met raadsels en reliëf. De visuelen van Gordon Willis zijn top en het prijsnummer op de soundtrack is het omineuze ‘Killing me softly with his song’. Evenmin te missen: een ontluikende Melanie Griffith en de akelige bijna-verdrinkingsscène.

Smile

1975 | Komedie

Verenigde Staten 1975. Komedie van Michael Ritchie. Met o.a. Bruce Dern, Barbara Feldon, Michael Kidd, Geoffrey Lewis en Nicholas Pryor.

Deze satire op Californische schoonheidswedstrijden is nu weer dolkomisch, dan weer goedkoop. De film weifelt onhandig tussen komedie en drama, maar Kidd is prima als choreograaf-aan- lager-wal die nu optochten regisseert. Het scenario van Jerry Belson. Het camerawerk is van Conrad Hall.

Night Moves

1975 | Mysterie, Drama, Film noir, Thriller, Misdaad

Verenigde Staten 1975. Mysterie van Arthur Penn. Met o.a. Gene Hackman, Jennifer Warren, Susan Clark, Edward Binns en Harris Yulin.

Privé-detective Harry Moseby (Hackman) krijgt van een uitgerangeerde actrice de opdracht om haar dochter, de zeventienjarige Delly (Griffith) op te sporen. Hij vindt het meisje bij haar stiefvader in Florida, komt op het spoor van liederlijk gedrag en moord, en moet en passant ook zijn eigen huwelijk zien te redden. Sterke, op een goede manier ouderwetse misdaadthriller met noir-elementen, met uitstekend spel van Hackman, een prima script naar een boek van hard-boiled detective-schrijver Ross Macdonald, met vaste hand geleid door regisseur Penn (Bonnie and Clyde).