Utpal Dutt

Acteur

Utpal Dutt is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Agantuk

1991 | Drama

India/Frankrijk 1991. Drama van Satyajit Ray. Met o.a. Dipankar De, Mamata Shankar, Deepankar De, Bikram Bhattacharya en Utpal Dutt.

Anila Bose (Shankar) ontvangt van haar oom Manmohan Mitra (Dutt), die bijna drie jaar ervoor op wereldreis was gegaan, een brief dat hij haar in Calcutta zal bezoeken. Anila's echtgenoot is tegen het bezoek: is Mitra wel haar oom of is het een bedrieger, die komt profiteren? Zwanenzang van de grote meester van het witte doek uit India vol speelse dialogen en een warm pleidooi voor tolerantie en een fel pamflet tegen het vooroordeel. Een mooie rol van Dutt. Ray schreef, regisseerde en overwon! De fotografie is van Barun Raha. Een must voor cinefielen.

Chaalchitra

1981 | Drama

India 1981. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Anjan Dutt, Utpal Dutt, Gita Sen en Arun Mukerjee.

Op een documentaire-achtige wijze wordt in deze film het alledaagse leven in Calcutta getoond. Dit alles omdat de aankomende journalist Dipu van zijn hoofdredacteur de opdracht krijgt over het gewone leven te schrijven. Rode draad in de film is de kolenkachel, waarop bijna heel Calcutta eten kookt.

Ek Adhuri Kahani

1973 | Drama

India 1973. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Utpal Dutt, Shekhar Chatterjee, Aarti Bhattacharya, Jnanesh Mukherji en Shyam Laha.

Het verhaal gaat over de zwakheid van een man tijdens beproevingen. De eigenaar van een suikerfabriek, die zijn boeren handig uitbuit, vindt uiteindelijk, na vele jaren van gehoorzaamheid jegens hem, de boeren tegenover zich. De woede van de boeren is gewekt en een geheel nieuwe wereld ontsluit zich voor de fabrikant.

Calcutta 71

1973 | Drama

India 1973. Drama van Mrinal Sen. Met o.a. Utpal Dutt, Madhabi Chakraborty, Ranjit Mullick, Suhasini Mulay en Debraj Roy.

Deze film, in vijf episoden, toont de armoede in Calcutta.Het thema dat als een rode draad door de film loopt is het sociale onrecht en de onderdrukking die in Calcutta voorkomen.

Bombay Talkie

1970 | Romantiek

India 1970. Romantiek van James Ivory. Met o.a. Shasi Kapoor, Jennifer Kendal, Aparna Sen, Zia Mohyeddin en Utpal Dutt.

Neurotische schrijfster Kendal van bestsellers met vier mislukte huwelijken achter de rug, maakt in India kennis met de getrouwde filmster Shashi Kapoor. Ze raakt onderste boven van hem en probeert hem te veroveren. Derde film van Ivory waarin hij andermaal de verschillen uit de doeken doet tussen de westerse en de oosterse cultuur. De achtergrond van de filmstudio is redelijk overbodig en doet afbreuk aan de beoogde ironie, jaloezie en andere passies, die hij ons voorschotelt. Het scenario is van Ruth Prawer Jhabvala. Camerawerk van Subrata Mitra.

The Guru

1969 | Drama

Verenigde Staten 1969. Drama van James Ivory. Met o.a. Michael York, Rita Tushingham, Utpal Dutt, Saeed Jaffrey en Madhur Jaffrey.

Het serieuze, maar weinig meeslepende verhaal van rockster York die naar India gaat om te leren sitarspelen en mediteren van goeroe Dutt. Regisseur Ivory dweept met de Indiase manier van leven en de sfeer. Tushingham staat garant voor amusante intermezzo's, een welkome afwisseling in de traag lopende film.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Utpal Dutt op televisie komt.

Reageer