Günther Lüders (1905-1975): regie en cast.
Er zijn 46 films gevonden.

Ich bin ein Elefant, Madame

1969 |

Duitsland 1969. Peter Zadek. Met o.a. Günther Lüders, Wolfgang Schneider, Tankred Dorst, Heinz Baumann en Maja Eigen.

Verfilming van Thomas Valentin's roman Die Unberatenen door theaterregisseur Zadek over de zwakke basis waarop studenten eind jaren zestig hun revoltes pleegden. Een niet helemaal geslaagd debuut dat toch indruk maakt. Het speelt op een gymnasium in Bremen. Bij de eerste uitzending op tv in de BRD in 1979 werden een aantal z.g. provocerende scène's door de censuur uit de film gehaald. Zestien jaar later waren ze weer terug. Scenario van Wolfgang Menge en Robert Muller. Camerawerk van Gerard Vandenberg, die later naam zou maken door een aantal afleveringen van HEIMAT te draaien.

Herzblatt oder wie sag' ich's meiner Tochter?

1969 | Komedie, Erotiek

Duitsland 1969. Komedie van Alfred Vohrer. Met o.a. Georg Thomalla, Mascha Gonska, Paul Esser, Siegfried Schürenberg en Günther Lüders.

Een weduwnaar weet niet hoe hij zijn dochter 'de dingen des levens' zal bijbrengen en eigenlijk weet hij er zelf ook bitter weinig van. Hij gaat op zoek naar jonge mannen, die hem deze taak uit handen willen nemen. Een verrassend aantal meldt zich. Deze steeds grover wordende klucht mist iedere vorm van spiritualiteit.

Kriminaltango

1960 | Komedie, Muziek

Oostenrijk​/​​Duitsland 1960. Komedie van Géza von Cziffra. Met o.a. Peter Alexander, Vivi Bach, Günther Lüders, Peter Carsten en Fritz Muliar.

Ongenietbare remake van Von Cziffra's eigen film uit 1949 met populaire schlagerzanger Alexander als playboy-zonder-poen Peter Martens, die zijn schuldeisers een tijdje ontvlucht.

Liebe auf krummen Beinen

1959 | Komedie

Duitsland 1959. Komedie van Thomas Engel. Met o.a. Sonja Ziemann, Walter Giller, Doris Kirchner, Günther Lüders en Karl-Heinz Schroth.

Giller is schrijver in spe, maar hij heeft geen talent en moet de kost verdienen met de colportage van encyclopedieën. Kirchner, dochter van muziekuitgever Schroth is verliefd op hem, maar mag van pa geen arme sloeber trouwen. Ondanks zijn geldnood neemt Giller een rasechte tekkel op afbetaling om de kittige fotografe Ziemann te imponeren, maar zij houdt hem voor een opsnijder. In de finale krijgen zij elkaar. Een hondse komedie, die goed is voor menige gulle lach naar het boek van Hans Gruhl door Herbert Reinecker en Utz Utermann bewerkt tot scenario. Erich Claunigk stond garant voor de degelijke fotografie vanuit ongebruikelijke perspektieven.

Buddenbrooks

1959 | Drama

Duitsland 1959. Drama van Alfred Weidenmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Hansjörg Felmy, Hanns Lothar, Nadja Tiller en Werner Hinz.

Thomas Manns dochter Erika sleutelde zelf aan de roman van haar vader om tot deze verfilming te komen. Men was verbaasd dat dit een film opleverde die op verschillende fronten afwijkt van de roman. De productie werd in ieder geval alom geprezen om haar praal en haar zorgvuldigheid in de details van kostuums en decors, die perfect het midden van de negentiende eeuw verbeelden. Bovendien bracht Buddenbrooks een hele generatie van goede acteurs aan het licht. Het epische drama toont de opkomst en ondergang van de zakenfamilie Buddenbrooks. Vader Jean (Hinz) probeert zijn drie kinderen in het gareel te houden.
In twee delen uitgebracht (deel 1 van 99 minuten, deel 2 van 107 minuten). Wordt op televisie vertoond als een volledige film van 145 minuten.

Ihr 106. Geburtstag

1958 | Komedie

Duitsland 1958. Komedie van Günther Lüders. Met o.a. Margarete Haagen, Paul Hubschmid, Gerlinde Locker, Gustav Knuth en Lucie Mannheim.

Hoe een 106-jarige overgrootmoeder de inhalige familie, die op haar bezit aast, voor aap zet en hoe zij haar achterkleindochter helpt bij haar liefde voor een circusdirecteur tegen wil en dank van de hebzuchtige bloedverwanten. Een glansrol van Haagen in een overigens banale klucht naar het toneelstuk van Mama Mouret van Jean Sarment.

Dreizehn alte Esel

1958 | Musical, Komedie

Duitsland 1958. Musical van Hans Deppe. Met o.a. Hans Albers, Marianne Hoppe, Karin Dor, Gunnar Möller en Werner Peters.

Een wereldreiziger komt na jaren terug bij zijn vrouw, die het kindertehuis Sonnenhof bestiert. Natuurlijk ziet Josef Krapp (Albers) kans via de warme kinderhartjes ook het hart van zijn vrouw Martha (Hoppe) weer terug te winnen, en dan wordt het pas helemaal 'lustig' op de Sonnenhof, waar liedjes worden gezongen als 'Mein Junge, hält die Füße still' en 'Es ist egal'. Scenario van Janne Furch. Camerawerk van Ekkehard Kyrath. Ook bekend als Dreizehn kleine Esel und der Sonnenhof .

Das Wirtshaus im Spessart

1958 | Komedie, Muziek, Musical

Duitsland 1958. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Liselotte Pulver, Carlos Thompson, Günther Lüders, Rudolf Vogel en Ina Peters.

Gravin Franziska en haar verloofde baron Sperling krijgen in het Spessart woud een ongelukje met hun koets en worden naar de lokale herberg gebracht. Dat blijkt een rovershol en de edellieden worden voor losgeld gevangen genomen door de hoofdman. Franziska verkleedt zich in mannenkleren, ontsnapt, maar keert weer terug als blijkt dat haar vader het losgeld niet wil betalen. Hoffmanns romantische verfilming van het gelijknamige verhaal (1828) van Wilhelm Hauff drijft op de hoofdrol van internationale ster Pulver. De film werd gezien als allegorie voor post-nazi Duitsland, waar vrouwen de taken van alle dode en gevangen mannen (tijdelijk) mochten overnemen.

Vater unser bestes Stück

1957 | Komedie

Duitsland 1957. Komedie van Günther Lüders. Met o.a. Ewald Balser, Adelheid Seeck, Christian Doermer, Heidi Brühl en Piet Clausen.

Een aardige familiefilm, die veel succes had, over een hoogleraar in de opvoedkunde die het thuis met vrouw en kroost nogal moeilijk heeft. Een soort CHEAPER BY THE DOZEN.

Rot ist die Liebe

1957 | Biografie, Drama, Romantiek

Duitsland 1957. Biografie van Karl Hartl. Met o.a. Dieter Borsche, Barbara Rütting, Cornell Borchers, Günther Lüders en Susanne Cramer.

De getrouwde dichter Hermann Löns wordt verliefd op jeugdliefde Rosemarie. Uiteindelijk kiest hij toch voor zijn vrouw maar als Hermann hoort dat Rosemarie zich gaat verloven met zijn jachtpartner besluit hij alsnog te scheiden. Filmbiografie van de Duitse Jacques Thijsse: Hermann Löns (Borsche). Deze journalist, die in WO I stierf, studeerde medicijnen en schreef talloze populaire boeken over de natuur, zoals Mein buntes Buch. Zijn historische roman Der Wehrwolff kreeg grote bekendheid. Scenario van regisseur Hartl naar de roman van Löns Das Zweite Gesicht. Camerawerk van Oscar Schnirch.

Wenn wir alle Engel wären

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Günther Lüders. Met o.a. Dieter Borsche, Marianne Koch, Hans Söhnker, Carla Hagen en Fita Benkhoff.

Na een wilde nacht in het Düsseldorfse nachtleven wordt bibliothecaris Christian Kempenich wakker naast een vreemde vrouw. Met een kater gaat hij ervandoor. De pijnlijke situatie komt echter aan het licht en zijn vrouw Elisabeth maakt hem bittere verwijten. Zij blijkt echter zelf ook niet zo zuiver op de graat te zijn.

Robinson soll nicht sterben

1956 | Drama

Duitsland 1956. Drama van Josef von Báky. Met o.a. Romy Schneider, Horst Buchholz, Erich Ponto, Gustav Knuth en Magda Schneider.

De film speelt in het Londen van 1730. De schrijver Daniel Defoe (Ponto) vindt een gewillig oor bij de buurtkinderen, met name Maud (Romy). Defoe heeft ruzie met zijn zoon Tom (Buchholz) die zelfs met het manuscript van Robinson Crusoë op de loop gaat. Maud brengt vader en zoon echter weer samen.

Das Sonntagskind

1956 | Komedie

Duitsland 1956. Komedie van Kurt Meisel. Met o.a. Heinz Rühmann, Hannelore Bollmann, Werner Peters, Günther Lüders en Walter Giller.

Kleermaker wordt kort na WO II door een Britse militaire rechtbank tot een korte gevangenisstraf veroordeeld. Maar omdat hij zijn vrouw niet in de steek wil laten, haalt hij zijn leerling over om voor hem de cel in te gaan.

Rosen im Herbst

1955 | Drama

Duitsland 1955. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. Ruth Leuwerik, Bernhard Wicki, Paul Hartmann, Lil Dagover en Carl Raddatz.

Niet de eerste bewerking van Theodor Fontanes klassieke roman Effi Briest, over een zeventienjarig meisje dat wordt uitgehuwelijkt aan de twee maal zo oude baron Geert von Innstetten, en zeker niet een van de betere. Ruth Leuwerik, 'koningin van het melodrama', is ondanks haar 31 jaar goed gecast als Effi Briest, maar verder is het allemaal te voorzichtig en te banaal om de tragische schoonheid van het boek recht te doen. Voor een echt geslaagde adaptatie, kijk naar Rainer Werner Fassbinders verfilming uit 1974.

Hilfe - sie liebt mich!

1955 | Komedie

Duitsland 1955. Komedie van Frantisek Cáp. Met o.a. Christiane Jansen, Hans Reiser, Paul Hörbiger, Hanna Rucker en Günther Lüders.

Eens in de maand zet een burgerlijke huisvader de bloemetjes buiten. In de Elysee-bar speelt hij dan de man-van-de-wereld, die champagne drinkt met mooie vrouwen en strooit met complimentjes. Maar als er werkelijk een vrouw op hem verliefd wordt komt het hele spel uit. Platvloers en slecht gespeeld, deze situatie- komedie. Pijnlijk om te zien.

Drei Männer im Schnee

1955 | Komedie

Oostenrijk 1955. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Dahlke, Günther Lüders, Claus Biederstaedt, Nicole Heesters en Margarethe Haagen.

Een contactarme miljonair doet mee aan een prijsvraag van een van zijn bedrijven en hij behoort tot een der winnaars. Hij gaat incognito genieten van de prijs (een wintersportvakantie). Gezellige familiefilm zoals er in de jaren 1950-1960 in Duitsland en Oostenrijk een groot aantal gemaakt werd. Gebaseerd op het bekende boek van Erich Kästner. Camerawerk van Richard Angst.

Ciske - Ein Kind braucht Liebe

1955 | Familiefilm, Drama

Duitsland 1955. Familiefilm van Wolfgang Staudte. Met o.a. Johan Valk, Heli Finkenzeller, Berta Drews, Alexander Kerst en Günther Lüders.

Dit is de 'Parallelverfassung' van CISKE DE RAT, gelijktijdig in de bestaande decors gedraaid met Duitssprekende spelers - een methode die in het begin van de jaren dertig veel toepassing vond. Van der Velde uit de Nederlandse versie legt het in vergelijking wél af tegen de ontwapenende blik van Valk als Ciske. Het camerawerk van Prosper Dekeukelaire is in beide versies gaaf en boeiend.

Heideschulmeister Uwe Karsten

1954 | Romantiek, Drama

Duitsland 1954. Romantiek van Hans Deppe. Met o.a. Barbara Rütting, Claus Holm, Hans Quest, Carola Höhn en Wolfgang Lukschy.

Remake van het gelijknamige melodrama uit 1933 toen onder regie van Carl Heinz Wolff naar een zwijmelige roman van Felicitas Rose, die omstreeks 1900 werd geschreven. Peter Francke zorgde dat het scenario de populaire Heimat- en liefdeselementen inclusief een zingende schoolklas bevatte, zodat het geheel beter zou passen bij de smaak en behoefte van Duitsland dat nog bezig was de puinhopen van WO II (1939-45) op te ruimen. Het verhaal aldus gereduceerd tot een hopeloze draak gaat over een jonge vrouw, Ursula Diewen (R[KA3]utting), die op het sterfbed van haar vader belooft met zijn compagnon te trouwen. Gewaarschuwd voor de man in kwestie, ziet ze er vanaf, waarop hij zelfmoord pleegt. Ze gaat uit wanhoop naar de eenzame, uitgestrekte L[KA3]uneburger Heide, waar ze schoolmeester Uwe Karsten (Holm) ontmoet. Ze worden het onderwerp van de dorpsroddel en ondanks heldhaftig gedrag schijnt hun liefde niet te mogen - of toch? De jonge Br[KA3]uhl speelt Sternchen, de doodzieke dochter van zuiplap Jan (Sieber), die door Karsten gered werd toen hij zich in een brandende schuur bevond. Het camerawerk is van Fritz Arno Wagner.

Das sündige Dorf

1954 | Komedie, Drama

Duitsland 1954. Komedie van Ferdinand Dörfler. Met o.a. Joe Stöckel, Elise Aulinger, Günther Lüders, Beppo Brehm en Karl Peukert.

De predikant van een klein Beiers dorp heeft genoeg van de losbandigheid onder de bewoners, en wil hier paal en perk aan stellen door iedere zondaar openbaar terecht te wijzen. Boer Stangassinger vreest dat zijn geheim, een buitenechtelijke dochter, geopenbaard wordt. En uitgerekend op dit meisje wordt zijn zoon Toni verliefd.

Das ideale Brautpaar

1954 | Romantiek

Duitsland 1954. Romantiek van Robert A. Stemmle. Met o.a. Ingeborg Körner, Hans Reiser, Lucie Mannheim, Hilde Weißner en Peter Mosbacher.

Film die gebaseerd was op een indertijd zeer populaire radio- quiz van de NWDR, een regionale Duitse omroep, die heden ten dage hooguit nog een enkele nostalgieganger in volvoering brengt. Vier verhalen, die niet in elkaar overvloeien, maar wel als gemenedeler de stap in de huwelijksboot hebben: in het eerste verhaal ontmoet een werkloze graficus bij de brievenbus een jonge vrouw; in het tweede verhaal kiest een bioscoopcassière voor de geborgenheid van een solide partij; in het derde verhaal vinden twee vrijgezellen, waarvan de leeftijd gaat vorderen, elkaar en in het laatste heeft een dochter zich heimelijk verloofd met een doelman en durft er niet voor uit te komen omdat haar vader een hekel heeft aan voetballen todat die een wedstrijd ziet en idolaat wordt van het spel. Gerda Corbett, Jacques Königstein en regisseur Stemmle hebben vrijelijk geput uit de radio-uitzending voor het scenario. Igor Oberberg stond achter de camera. Zó kan men tegenwoordig beslist niet meer het publiek de zalen intrekken. Zelfs onder dwang niet.

Skandal im Mädchenpensionat

1953 | Komedie

Duitsland 1953. Komedie van Erich Kobler. Met o.a. Walter Giller, Günther Lüders, Joachim Brennecke, Fritz Odemar en Ernst Waldow.

Drie vrienden die zich voor een feest als soldaten hebben verkleed komen onder de invloed van overmatig alcoholgebruik terecht in een meisjespensionaat, waar ze als onderwijzeressen worden binnengehaald. Een niet erg geslaagde kruising tussen SOME LIKE IT HOT en FEUERZANGENBOWLE, die geen minuut aan een van beide voorbeelden kan tippen.

Muß man sich gleich scheiden lassen?

1953 | Komedie, Romantiek

Duitsland 1953. Komedie van Hans Schweikart. Met o.a. Hardy Krüger, Ruth Leuwerik, Hans Söhnker, Tilda Thamar en Fita Benkhoff.

Oppervlakkige, onwaarschijnlijke onzin over getrouwde autocoureur Andreas (Kr[KA3]uger), die na een ongeval op het circuit voor een kuur naar Zwitserland moet. Hij maakt daar kennis met de eigengereide Joan de Portago (Thamar), die hem koste-wat-het-kost wil inpalmen. Echtgenote Garda (Leuwerik) die de kost verdient als fotografe voor een tijdschrift, moet naast haar drukke baan ook nog een `list` verzinnen (wat geflirt met chirurg Dr. Algys - Söhnker) om Andreas terug te winnen. Niet bepaald origineel naar de toneelklucht Lauter Lügen van regisseur Schweikart, die met Maria Niklisch zijn eigen stuk omschreef tot scenario. De hoofdrollen waren in die tijd zeer populair bij het Duitse bioscooppubliek en konden geen kwaad doen, al was de inhoud nu niet je 'dat'. Het camerawerk is van Helmuth Fischer-Ashley.

Musik bei Nacht

1953 | Komedie, Muziek

Duitsland 1953. Komedie van Kurt Hoffmann. Met o.a. Paul Hubschmid, Gertrud Kückelmann, Curd Jürgens, Judith Holzmeister en Günther Lüders.

Een beroemde Amerikaanse liedjescomponist wordt door zijn vrouw bedrogen. Hij ruilt naam en paspoort met een vriend en trekt naar Europa, waar hij verliefd wordt op de eigenaresse van een bijna failliete bar. Middelmatige komedie met als ingrediënten hart, smart en muziek. Hét middel om de zorgen van de na-oorlogse jaren even aan de kant te zetten.

Königliche Hoheit

1953 | Komedie, Romantiek, Drama

Duitsland 1953. Komedie van Harald Braun. Met o.a. Dieter Borsche, Ruth Leuwerik, Lil Dagover, Paul Henckels en Mathias Wiemann.

Hoe komt het toch dat de boeken van Thomas Mann, zodra Duitse regisseurs er een vinger naar uitsteken, veranderen in de spreekwoordelijke prut? Het is een wonder dat het Braun nog enigszins lukte met het alleraardigste verhaal over de Amerikaanse miljonairsdochter Imma Spoelman die het hart verovert van een arrogante prins in een failliet vorstendommetje. Voor wie van het boek genoot, is de film toch een teleurstelling, maar dat komt omdat de rolbezetting net niet deugt, evenmin als de regie van de bijrollen. Het scenario is gemaakt met mederwerking van Erika Mann, Georg Hurdalek en Hans Hömberg. Het camerawerk is van Werner Krien en Gerhard Krüger.

Ein Herz spielt falsch

1953 | Drama

Duitsland 1953. Drama van Rudolf Jugert. Met o.a. O.W. Fischer, Ruth Leuwerik, Carl Wery, Gertrud Kückelmann en Günther Lüders.

Een ouderwets zakdoekendrama over een steenrijke (ongetrouwde) vrouw die te horen krijgt dat ze nog maar een half jaar te leven heeft. Een vroegere schoolvriend die haar nooit een blik gunde, probeert haar nu in te palmen. Goed spel van allen en behoorlijke regie in deze karakterschets over liefde, dood en teleurstellingen. Naar een roman van Hans-Ulrich Horster, bewerkt door Erna Fentsch, door de lens keek Herbert Ashley.

Der Tag vor der Hochzeit

1952 | Familiefilm

Duitsland 1952. Familiefilm van Rolf Thiele. Met o.a. Paul Dahlke, Käthe Haak, Lisabet Müller, Joachim Brennecke en Elisabeth Flickenschildt.

Opwinding in een Duits universiteitsstadje vlak na het eind van WO II: er zal hoog staatsbezoek komen. Het zou een grote dag kunnen zijn voor de ambitieuze burgemeester, ware het niet dat precies op die dag zijn dochter zal trouwen. Het liefste zou hij het huwelijk uitstellen. Een hier en daar rake satire op de beginperiode van de Duitse Bondsrepubliek en de nasleep van de nazi-tijd. Dat het verhaal niet diep genoeg gaat wordt ruimschoots goedgemaakt door de opmerkelijke ploeg acteurs en de puntige dialogen.

Der Mann in der Wanne

1952 | Muziek, Komedie

Oostenrijk 1952. Muziek van Franz Antel. Met o.a. Axel von Ambesser, Maria Andergast, Jeannette Schultze, Wolf Albach-Retty en Gunther Philipp.

De tijdelijk leegstaande villa van een kunsthandelaar wordt het toneel van talrijke verwisselingen en misverstanden. Verscheidene mannen, die elkaar niet kennen, nemen er even vrij- af van het schone geslacht, of gebruiken hem als heimelijke ontmoetingsplaats met een geliefde. De titel is net zo beperkt als er lol aan deze stompzinnige film te beleven valt. Scenario van Fritz Koselka en Antel.

Kommen sie am Ersten

1951 | Drama

Duitsland 1951. Drama van Erich Engel. Met o.a. Hannelore Schroth, Günther Lüders, Käte Pontow, Inge Meysel en Ernst Lothar.

Een aardige kleine komedie van Erich Engel (niet te verwarren met Erich Engels) over een verkoopstertje dat haar baan bij een bijna failliete winkel niet wil verliezen en op pad gaat om de schulden te incasseren. Schlagers: 'Ausgerechnet Du' en 'Das Schicksal hat Ja gesagt'.

Die Zeit mit dir

1948 | Drama, Familiefilm

Duitsland 1948. Drama van George Hurdalek. Met o.a. Eva-Ingeborg Scholz, Heinz Klingenberg, Peter Bürger, Dieter Jeschke en Gisela Trewe.

Een vader die weduwnaar geworden is, heeft na het einde van de oorlog iedere wil om te leven verloren. Hij laat zich in met een levenslustige jonge vrouw, die echter geen serieuze bedoelingen met hem heeft. Pas door de oprechte liefde van het kindermeisje krijgt hij nieuwe levensmoed. Hopeloos kitscherig naoorlogs drama.

Neigungsehe

1944 | Komedie

Duitsland 1944. Komedie van Hans-Otto Borgmann. Met o.a. Henny Porten, Käthe Dyckhoff, Grethe Weiser, Gustav Fröhlich en Albert Hehn.

Het vervolg op FAMILIE BUCHHOLZ: nadat Wilhelmine haar dochter Emmi een 'fatsoenlijke' man heeft bezorgd probeert ze nu hetzelfde voor de oudste, Betti, te bereiken, maar die is nota bene verliefd op een kunstschilder.

Große Freiheit Nr. 7

1944 | Drama, Musical, Romantiek

Duitsland 1944. Drama van Helmut Käutner. Met o.a. Hans Albers, Ilse Werner, Hilde Hildebrand, Hans Söhnker en Gustav Knuth.

De matrozen L[KA3]uders, Knuth en K[KA3]autner lopen met hun klipper Hamburg binnen, en proberen een oude makker over te halen weer met hen op een boot aan te monsteren, maar de `jongen` (Hans Albers natuurlijk) is betrokken in allerlei liefdesgeschiedenissen. Er zit een prachtig liedje in: `Beim erstenmal da tut`s noch Weh`, maar ook voor de rest heeft `der Otto-Otto` (zoals zijn bijnaam bij het publiek luidde) een schitterende rol. Goebbels verbood deze film echter, die oorspronkelijk 'La Paloma' zou gaan heten. Hij mocht wel in het door de nazi's bezette buitenland vertoond worden. In 1945 ging hij na enige coupures in 'première' in het vrije Duitsland. Scenario van de regisseur en Richard Nicolas. Camerawerk van Werner Krien.

Leichtes Blut

1943 | Komedie

Duitsland 1943. Komedie van Carl Boese. Met o.a. Carola Höhn, Hans Nielsen, Werner Fütterer, Hubert von Meyerinck en Günther Lüders.

Een professor is jaloers op een beeldhouwer voor wie zijn geliefde heeft geposeerd. Een slappe, af en toe bepaald smakeloze komedie.

Ein Walzer mit dir

1943 | Muziek

Duitsland 1943. Muziek van Hubert Marischka. Met o.a. Lizzi Waldmüller, Albert Matterstock, Grethe Weiser, Rudolf Platte en Lucie Englisch.

Een componist leeft in de schaduw van zijn vrouw, een beroemde zangeres. Het dunne verhaaltje wordt opgesierd door liedjes en operettescènes met muziek van Grothe.

Weisse Wäsche

1942 | Komedie

Duitsland 1942. Komedie van Paul Heidemann. Met o.a. Harald Paulsen, Carla Rust, Erika Helmke, Günther Lüders en Fritz Hoopts.

Een muzikant wordt wasbaas en vindt een wasmiddel uit dat tot catastrofale resultaten leidt. Een eenvoudig volksstuk met kluchtige situaties en typeringen.

Hab' mich lieb!

1942 | Musical

Duitsland 1942. Musical van Harald Braun. Met o.a. Marika Rökk, Viktor Staal, Mady Rahl, Hans Brausewetter en Aribert Wäscher.

Monika en Andreas worden een paar, hoewel het er aanvankelijk naar uitzag dat ze met zijn vriend Georg zou trouwen. Niet zo bijster originele liefdesperikelen, maar het gaat natuurlijk ook om de groots opgezette revuescènes.

Geheimakte WB 1

1942 | Historische film

Duitsland 1942. Historische film van Herbert Selpin. Met o.a. Alexander Golling, Eva Immermann, Günther Lüders en Gustav Waldau.

Wilhelm Bauer construeert in het midden van de vorige eeuw de eerste Duitse onderzeeboot. Een langdradige nazi-propaganda-film met aan het slot enige actie.

Mein Mann darf es nicht wissen!

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Paul Heidemann. Met o.a. Mady Rahl, Hans Nielsen, Grethe Weiser en Günther Lüders.

Sabine trouwt in 't geheim met Willi tegen wie haar moeder zojuist een proces heeft aangespannen. Wanneer ze de verloofde van haar vriendin als haar man voorstelt, volgt de ene complicatie na de andere. Een onderhoudende film, vooral dank zij Weiser en Lüders.

Die rote Mühle

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Jürgen von Alten. Met o.a. Ida Wüst, Grethe Weiser, Theo Lingen, Edith Oss en Fritz Genschow.

In het geheim leidt wasvrouw Mahnke (W[KA3]ust) een dubbelleven. Zelfs haar kinderen (Oss en Genschow) weten daar niets van. Overdag leidt ze de wasserij, 's nachts staat aan het hoofd ze een nachtclub. Deze lokaal heeft zij van haar gescheiden en inmiddels overleden echtgenoot geërft. In het testament was bepaald dat ze de nachtclub voor een bepaalde tijd moest leiden, anders zou ze de erfenis niet krijgen. De buren vinden het gedrag van mevrouw Mahnke steeds vreemder. Na menigerlei verdachtmakingen komt alles aan het eind toch op zijn pootjes terecht. Deze film leunt zwaar op komisch actrice Ida Wüst, die alle registers van haar kunnen opentrekt. Zeker geen artistiek hoogtepunt, maar wel goed amusement.

Casanova heiratet

1940 | Komedie

Duitsland 1940. Komedie van Viktor de Kowa. Met o.a. Karl Schönböck, Lizzi Waldmüller, Fita Benkhoff, Irene von Meyendorff en Hans Leibelt.

Een populaire toneelspeler (Sch[KA3]onb[KA3]ock), die op planken steeds een hartebreker moet spelen, houdt in werkelijkheid meer van een eenvoudig, degelijk leven. Om aan twee aanbidsters (Benkhoff en Waldm[KA3]uller) te ontkomen vlucht hij naar het platteland, waar hij de jonge Gertrud (Meyendorff) leert kennen en met haar trouwt. De beide fans zijn hem echter op het spoor en als zij hem vinden leidt dat tot allerlei misverstanden en ruzies. Uiteindelijk is er natuurlijk een happy end. Geen film waar men ondersteboven van raakt, want daarvoor is het veel te saai. De muziek is daarentegen de moeite waard.

Schneider Wibbel

1939 | Komedie, Historische film

Duitsland 1939. Komedie van Viktor de Kowa. Met o.a. Erich Ponto, Irene von Meyendorff, Fita Benkhoff, Günther Lüders en Friedrich Benfer.

Geslaagde verfilming van het gelijknamige toneelstuk over kleermaker Wibbel (Ponto). Hij wordt, in het door de Fransen bezette Rheinland, in 1812, wegens majesteitsschennis tot een gevangenisstraf veroordeeld. Om er onderuit te komen overreedt hij zijn knecht, de straf onder zijn naam te ondergaan. Deze sterft tijdens de gevangenschap en Wibbel wordt als gestorven beschouwd. Daaruit vloeien vrolijke ontwikkelingen voort. Naast de hoofdrolspelers zijn ook Benkhoff en Meyendorff als Wibbel's vrouw en dochter, indrukwekkend, evenals Benfer als een nog jonge, Franse soldaat. Hoewel de film dateert uit 1939, is gelukkig iedere anti-Franse tendens vermeden.

Ein Mädchen geht an Land

1938 | Drama

Duitsland 1938. Drama van Werner Hochbaum. Met o.a. Elisabeth Flickenschildt, Alfred Maack, Günther Lüders, Hans Mahler en Walter Petersen.

Een verfilming van Eva Leidmanns roman over een op een rijnaak geboren meisje dat zo graag met een zeeman zou trouwen.

Der Etappenhase

1937 | Komedie

Duitsland 1937. Komedie van Joe Stöckel. Met o.a. Günther Lüders, Leny Marenbach, Charlott Daudert, Aribert Mog en Erich Fiedler.

Enkele soldaten eten een voor hun majoor bestemde haas op, terwijl deze een gebraden kat opgediend krijgt zonder dat hij overigens het verschil bemerkt. Er wordt redelijk geacteerd in deze eenvoudige soldatenklucht, die zich tijdens WO I in Vlaanderen afspeelt.

Alarm in Peking

1937 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm

Duitsland 1937. Avonturenfilm van Herbert Selpin. Met o.a. Gustav Fröhlich, Leny Marenbach, Bernhard Minetti, Peter Voß en Herbert Hübner.

China, 1900: de Bokseropstand. De Europeanen in Peking's ambassadewijk verdedigen zich net zolang tegen de Chinezen, tot er hulp van buiten komt. De film wil laten zien dat een vastberaden gemeenschap van zeer verschillende mensen, landen en volkeren het kan opnemen tegen iedere tegenstander, al is hij ook wat aantal betreft in de meerderheid. Jammer genoeg wordt er niet ingegaan op de oorzaak van de opstand tegen de koloniale heersers, voor de rest is de film bijzonder waarheidsgetrouw. De strekking is dat landen best kunnen samenwerken, als ze willen. Gek genoeg is de film in Duitsland tot op de dag van vandaag verboden. Het is een spannende avonturen- en oorlogsfilm uit de koloniale tijd, niets meer en niets minder.

Spiel an Bord

1936 | Komedie

Duitsland 1936. Komedie van Herbert Selpin. Met o.a. Viktor de Kowa, Susi Lanner, Alfred Abel, Carsta Löck en Jakob Tiedtke.

Een jonge man (Kowa) gaat als - ogenschijnlijk - blinde passagier aan boord van het stoomschip Bremen, dat naar Amerika zal vertrekken. Hij wordt aangezien voor een miljonair en prompt door twee boeven (Meyerinck en Heidemann) achtervolgd. De echte miljonair (Abel) reist echter incognito met zijn dochter (Lanner). Na allerlei verwikkelingen worden zij en de jonge man een paar. De boeven, die het op de postzegelverzameling van de miljonair gemunt hadden, worden door een vrouwelijke detective (Löck)ontmaskerd. Een fantasieloze film, die alleen dankzij de goede acteurs nog middelmatig is.

Lärm um Weidemann

1935 | Komedie

Duitsland 1935. Komedie van J.A. Hübler-Kahla. Met o.a. Viktor de Kowa, Ursula Grabley, Ellen Frank en Günther Lüders.

Een verliefde jongeman in geldnood slaagt erin met charme èn wat kleine zwendelarijtjes z'n geliefde te veroveren. Een met veel vaart gemaakte, zorgeloze komedie.

Die Insel

1934 |

Duitsland 1934. Hans Steinhoff. Met o.a. Willy Fritsch, Brigitte Helm, Otto Treßler, Heinz von Cleve en Hubert von Meyerinck.

Een jonge diplomaat (Fritsch), die op een ambassade werkt, wordt verdacht van landverraad. Hij zou geheime militaire gegevens hebben doorgegeven. Omdat de ambassade als een eiland midden in een vreemd land ligt kan de ambassadeur (Tre[KL29]ler) de zaak niet openlijk laten uitzoeken. Maar de jonge diplomaat rust niet voordat hij zichzelf van alle blaam heeft gezuiverd en de ware schuldige (Cleve) ontmaskerd heeft. Hij wordt daarbij enthousiast geholpen door de dochter van de ambassadeur (Halm), die verliefd op hem is. Een spannende spionagefilm, waarin Willy Fritsch laat zien dat hij meer kan dan de glimlachende minnaar spelen. Er is ook een Franse versie, VERS L'ABIME getiteld.