Yul Brynner: cast.
Er zijn 43 films gevonden.

Meine Schwester Maria

2003 | Documentaire, Biografie

Zwitserland​/​​Duitsland​/​​Oostenrijk 2003. Documentaire van Maximilian Schell. Met o.a. Maria Schell, Maximilian Schell, Falko Skrabal, Gerhard Hannak en Harry Stuhlhofer.

Futureworld

1976 | Sciencefiction

Verenigde Staten 1976. Sciencefiction van Richard T. Heffron. Met o.a. Peter Fonda, Blythe Danner, Arthur Hill, Yul Brynner en Stuart Margolin.

Spannend vervolg op WESTWORLD waarin de invloed van INVASION OF THE BODY SNATCHERS sterk doorklinkt. Robotkopieën proberen de macht over te nemen. Een beetje weinig actie, maar intelligent uitgevoerd.

Con la rabbia negli occhi

1976 | Misdaad

Italië 1976. Misdaad van Antonio Margheriti. Met o.a. Yul Brynner, Martin Balsam, Massimo Ranieri, Barbara Bouchet en Giancarlo Sbragia.

Een alledaags mafia-verhaal. Een moordenaar arriveert uit de Verenigde Staten in Napels om een paar bloedige rekeningen te vereffenen. Hij raakt bevriend met een jonge Italiaan, Angelo, vermoordt een plaatselijke capo en raakt dodelijk gewond. Hij geeft zijn opdracht aan Angelo. Vrij matig, maar de aanwezigheid van Brynner helpt. Ook bekend als ANGER IN HIS EYES en DEATH RAGE.

The Ultimate Warrior

1975 | Sciencefiction, Actiefilm

Verenigde Staten 1975. Sciencefiction van Robert Clouse. Met o.a. Yul Brynner, Joanna Miles, William Smith, Stephen McHattie en Lane Bradbury.

Martial-arts scenarist/regisseur Clouse (Enter the dragon) wierp zich met The ultimate warrior op het post-nucleaire science fiction genre. Het resultaat, dat lijkt op een mengsel van de latere films Mad Max en Escape from New York, is wankel. Yul Brynner (Westworld) niet. Hij is de onwankelbare held die ingehuurd wordt om de beschaafde The Baron (Von Sydow), diens wetenschapper (Kelton) en diens dochter (Miles) een veilig heenkomen te verschaffen tegen het door ziekte en chaos gedecimeerde straatvolk van New York anno 2012. Brynner is charismatisch genoeg, maar het decor deugt niet en het einde van de film is dom.

Westworld

1973 | Sciencefiction, Actiefilm, Western, Thriller

Verenigde Staten 1973. Sciencefiction van Michael Crichton. Met o.a. Yul Brynner, Richard Benjamin, James Brolin, Alan Oppenheimer en Victoria Shaw.

Eerste speelfilmregie van Crichton, auteur van succesvolle spannende romans, bedenker van succesformules als Jurassic Park en ziekenhuisserie E.R.. Zijn inventieve futuristische thriller speelt zich af in een pretpark voor volwassenen. Die kunnen er voor duizend dollar per dag hun fantasieën uitleven, waarbij ze tegenspel krijgen van levensechte robotmensen. De wat sukkelige Peter Martin (Benjamin) en John Blane (Brolin) willen een dagje de revolverheld uithangen, maar een storing in het brein van een robot (Brynner) zorgt dat hij niet langer mis schiet in het vuurgevecht. In 2017 bewerkt tot een sterke serie.

Romance of a Horsethief

1973 | Historische film, Drama

Joegoslavië​/​​Verenigde Staten 1973. Historische film van Abraham Polonsky. Met o.a. Yul Brynner, Eli Wallach, Jane Birkin, Oliver Tobias en Lainie Kazan.

Omstreeks 1904. De Russische tsaar is in oorlog met Japan en alle paarden in Malava (in Polen) worden gevorderd door de Kozakken onderleiding van Brynner. De werkdieren betekenen echter de broodwinning van de bevolking en via pamfletten wordt opgeroepen tot opstand. De verantwoordelijke wordt ontdekt en ingesloten. Daarmee is de strijd niet ten einde. Een film die veelbelovend begint, maar zijn belofte uiteindelijk niet inlost. Het kader, een feodaal stelsel dat de Oktoberrevolutie van 1917 voorafging, komt niet erg realistisch over en de acteurs presteren onder hun niveau, zodat wat overblijft een doodgewone, alledaagse avonturenfilm is. Acteur David Opatoshu baseerde zijn scenario op een roman van zijn vader. Technisch uiterst verzorgde fotografie van Piero Portalupsisic.

Le Serpent

1973 | Thriller

Italië​/​​Duitsland​/​​Frankrijk 1973. Thriller van Henri Verneuil. Met o.a. Yul Brynner, Henry Fonda, Dirk Bogarde, Virna Lisi en Philippe Noiret.

Een Russische ambassade-attaché weigert van Orly naar Moskou te vertrekken en onthult KGB-spion te zijn die informatie wil doorgeven aan de Amerikanen over dubbelspionnen in het westen. In Engeland verdwijnen twee employés van het Foreign Office, in West-Duitsland worden ambtenaren gedood of plegen zelfmoord, het hoofd van de Franse contraspionage komt ook onder verdenking te staan. Deze spionagefilm naar de roman van Pierre Nord met een scenario van Gilles Perault kiest voor een pseudo- documentaire aanpak boven spectaculaire actie waarbij de internationale rolbezetting aan de authenticiteit bijdraagt. De film is te lang uitgesponnen waardoor het verrassingseffect van onthullingen ondermijnd wordt. Camerawerk van Claude Renoir.

Fuzz

1972 | Misdaad, Komedie, Thriller

Verenigde Staten 1972. Misdaad van Richard A. Colla. Met o.a. Burt Reynolds, Raquel Welch, Yul Brynner, Jack Weston en Tom Skerritt.

In deze buitenissige film is geprobeerd humor en spanning te combineren; men hoopte er het M*A*S*H onder de politiedrama's van te maken, maar die kwaliteit heeft deze film niet. Een volgende teleurstelling voor Reynolds-fans. Gebaseerd op een verhaal van Ed McBain door Evan Hunter tot scenario bewerkt. Het camerawerk is van Jacques Marquette.

The Light at the Edge of the World

1971 | Avonturenfilm, Drama

Spanje​/​​Verenigde Staten​/​​Liechtenstein 1971. Avonturenfilm van Kevin Billington. Met o.a. Kirk Douglas, Yul Brynner, Samantha Eggar, Jean-Claude Drouot en Fernando Rey.

Brynner, gewetenloos piratenkapitein, heeft zich meester gemaakt van een vuurtoren. Hierdoor is hij in staat schepen op de rotsen te pletter te laten slaan, waardoor ze een gemakkelijke prooi worden. Maar hij ondervindt tegenwerking van Douglas, de gevluchte torenwachter. Deze naïeve, simplistische avonturenfilm is met zorg gemaakt, maar heeft weinig meer met de originele roman van Jules Verne te maken. De idiote love-story met Eggar als inzet lijkt eerder bestemd voor een andere film. De acteurs zijn duidelijk in hun element en zorgen meermaals voor een ongewild komische noot. Nogmaals een bewijs dat het niet eenvoudig is een Europese filmcultuur met internationale allure van de grond te krijgen. Tom Rowe schreef het scenario, dat in beeld gebracht werd door Henri Decaë. Gedraaid in Panavision.

The Battle of Neretva

1971 | Oorlogsfilm

Italië​/​​Verenigde Staten​/​​Joegoslavië​/​​Duitsland 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Yul Brynner, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Sylva Koscina en Hardy Krüger.

Oorspronkelijk een kandidaat voor de Oscar voor de Beste niet-Engelstalige (buitenlandse) film, maar toen dit spektakel van twaalf miljoen dollar over de nazi-invasie in Joegoslavië, van bijna drie uur werd teruggebracht tot 102m, ging het verband grotendeels verloren. Jammer.

Catlow

1971 | Western, Komedie

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1971. Western van Sam Wanamaker. Met o.a. Yul Brynner, Richard Crenna, Leonard Nimoy, Daliah Lavi en Jo Ann Pflug.

Veedief Brynner is met zijn bende bezig 'loslopende' runderen ter waarde van twee miljoen dollar bij elkaar te drijven. Onderwijl wordt hij door sheriff Crenna op de hielen gezeten, die een arrestatiebevel bij zich heeft. Crenna is een voormalig slapie van Brynner uit de Burgeroorlog. Een ongeduldige rancher, die al de nodige schade heeft opgelopen, heeft inmiddels een stel killers er op uitgestuurd, omdat hij meent dat Crenna niet fanatiek genoeg is. Outlaw Brynner wordt nu van drie kanten bedreigd, want de Indianen loeren op alles wat blank is, en schieten hun pijlen af op alles wat beweegt. Een komische western die best spannend is, naar een verhaal van Louis L'Amour door Scot Finch en J.J. Griffith tot scenario bewerkt. Goed camerawerk van Ted Scaife.

Bitka Na Naretve

1971 | Oorlogsfilm

Tsjechië 1971. Oorlogsfilm van Veljko Bulajic. Met o.a. Hardy Krüger, Sergey Bondarchuk, Curd Jürgens, Franco Nero en Sylva Koscina.

Veedief Brynner is met zijn bende bezig 'loslopende' runderen ter waarde van twee miljoen dollar bij elkaar te drijven. Onderwijl wordt hij door sheriff Crenna op de hielen gezeten, die een arrestatiebevel bij zich heeft. Crenna is een voormalig slapie van Brynner uit de Burgeroorlog. Een ongeduldige rancher, die al de nodige schade heeft opgelopen, heeft inmiddels een stel killers er op uitgestuurd, omdat hij meent dat Crenna niet fanatiek genoeg is. Outlaw Brynner wordt nu van drie kanten bedreigd, want de Indianen loeren op alles wat blank is, en schieten hun pijlen af op alles wat beweegt. Een komische western die best spannend is, naar een verhaal van Louis L'Amour door Scot Finch en J.J. Griffith tot scenario bewerkt. Goed camerawerk van Ted Scaife.

Adios Sabata

1971 | Western

Italië​/​​Spanje 1971. Western van Gianfranco Parolini. Met o.a. Yul Brynner, Ignazio Spalla, Dean Reed, Salvatore Billa en Gérard Herter.

Een premiejager, een dief en een revolutionair verenigen zich, om een goudschat die aan Oostenrijk toebehoort, in Mexico te bemachtigen, maar komen daarna in conflict over de bestemming van de poet. Deze komische avonturenwestern werd met meer dan gemiddelde vaart en uitzinnige camerabewegingen in scène gezet. (Overigens heetten de film én de rol van Brynner tijdens de opnamen Indigo Black, wat bij nasynchronisatie werd veranderd om in te haken op Parolini's successen met Lee Van Cleef als Sabata).

The Magic Christian

1970 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1970. Komedie van Joseph McGrath. Met o.a. Christopher Lee, Peter Sellers, Ringo Starr, Richard Attenborough en Raquel Welch.

Een gekke zwarte komedie: de rijkste man ter wereld en zijn protégé voeren wraakoefeningen uit op de maatschappij door aan te tonen met een serie dwaze plannen hoe inhalig de mensen in werkelijkheid zijn. Gebaseerd op het boek van Terry Southern die samen met McGrath voor het scenario tekende waaraan ook Sellers, Cleese en Chapman een bijdrage leverden.

The Madwoman of Chaillot

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van Bryan Forbes. Met o.a. Katharine Hepburn, Charles Boyer, Claude Dauphin, Edith Evans en John Gavin.

Een ongelukkige miskleun, met Hepburn als een excentrieke vrouw die weigert te geloven dat de wereld niet langer mooi is. De bezetting is gewoon verspild in deze te zwaar opgezette allegorie die dientengevolge niet werkt. Naar een stuk van Jean Giradoux.

The File of the Golden Goose

1969 | Misdaad, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1969. Misdaad van Sam Wanamaker. Met o.a. Yul Brynner, Charles Gray, Edward Woodward, John Barrie en Adrienne Corri.

Een undercover-agent van de Amerikaanse schatkist, Brynner, probeert een internationaal smokkelnet op te rollen nadat de eerste slachtoffers zijn gevallen in New York, Italië en Engeland. Samen met een agent van Scotland Yard infiltreert hij in de bende. Niet bepaald opwindende actiefilm die bovendien vreselijk voorspelbaar is. De goede cast weet niet te beroeren en de spanning is ver te zoeken. Alleen het aantal clichés is niet te tellen. John C. Higgins en James B. Gordon schreven het scenario en Ken Hodges draaide mooie toeristische beelden in Londen.

Villa Rides

1968 | Western, Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1968. Western van Buzz Kulik. Met o.a. Yul Brynner, Robert Mitchum, Grazia Buccella, Charles Bronson en Robert Viharo.

Een actierijke western, maar met een niet geheel logisch scenario dat door Sam Peckinpah en Robert Towne werd geschreven naar de roman [KL]Pancho Villa[KLE] van William Douglas Lansford. Brynner is de befaamde Mexicaanse rebel die vecht voor Madero (Knox), maar die door zijn rechterhand Huerta (Lom) wordt vermoord. Villa verdwijnt in de gevangenis. Mitchum is een Amerikaanse piloot die Villa voortdurend van wapens voorziet, of vanuit de lucht dynamietstaven op Villa's tegenstanders smijt. Goed camerawerk van Jack Hildyard, de producent was Ted Richmond.

The Long Duel

1967 | Avonturenfilm, Actiefilm, Drama

Verenigd Koninkrijk 1967. Avonturenfilm van Ken Annakin. Met o.a. Yul Brynner, Trevor Howard, Harry Andrews, Andrew Keir en Charlotte Rampling.

Geloofwaardigheid is niet het sterkste punt van dit kostuumavontuur. Yul Brynner als Indiër, Trevor Howard als Britse politieman die diep van binnen gelooft in het zelfbeschikkingsrecht van Indiërs. Ja ja. Maar goed, Freddy (Howard) heeft respect voor Sultan (Brynner), gewelddadig leider van de Bhantan, maar hij moet hem inrekenen - dood of levend. Omdat Freddy het levend probeert, wordt het duel tussen hen erg lang. Freddy probeert Sultan over te halen zich over te geven voordat de rigoureuze Britse troepen ingrijpen, maar de trotse Sultan wil daar niks van weten.

The Double Man

1967 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1967. Thriller van Franklin J. Schaffner. Met o.a. Yul Brynner, Britt Ekland, Clive Revill, Anton Diffring en Moira Lister.

Oosteuropese geheime diensten hebben een ingenieus plan bedacht. Ze vermoorden de zoon van CIA-agent Brynner en laten het lijken op een ski-ongeluk. Brynner komt naar Oostenrijk voor de begrafenis. Hij vindt de omstandigheden van zijn zoons dood verdacht. De verrukkelijke spionne Ekland moet hem in een hinderlaag lokken. De bedoeling is Brynner uit te schakelen en te vervangen door een dubbelganger, die dan in de CIA moet infiltreren. Goede spionagethriller, waarin het er af en toe hard toegaat. Gebaseerd op de door Frank Tarloff en Alfred Heynes bewerkte roman Legacy Of A Spy van Henry S. Maxfield. Knap gefotografeerd in een sprookjesachtig ski-oord door Denys Coop. Brynner is uitstekend in zijn dubbele rol en Ekland blijft een lust voor het oog.

Triple Cross

1966 | Oorlogsfilm, Thriller, Actiefilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1966. Oorlogsfilm van Terence Young. Met o.a. Christopher Plummer, Romy Schneider, Trevor Howard, Gert Fröbe en Claudine Auger.

De avonturen rond een Britse brandkastkraker op de Kanaaleilanden, die zich door nazi's laat betalen om te spioneren, en later de Britten overhaalt hem te belonen voor dubbelspionage, is gebaseerd op de ware ervaringen van Eddie Chapman. Toch komt de film Triple Cross niet zo echt over. Plummer speelt ongeïnteresseerd de hoofdrol, de nazi's zijn karikaturen en eigenlijk voelt alles zo afstandelijk als een James Bond-film, waar regisseur Young er niet toevallig veel van heeft gemaakt. Het is wel altijd aangenaam om acteurs Brynner, Schneider en Fröbe (hij speelde Goldfinger) te zien, om het even in welke rol.

The Poppy is Also a Flower

1966 | Komedie, Thriller

Verenigde Staten​/​​Oostenrijk 1966. Komedie van Terence Young. Met o.a. Senta Berger, Stephen Boyd, E.G. Marshall, Trevor Howard en Eli Wallach.

Ongelooflijk slechte film naar een verhaal over drugsmokkel van Ian Fleming oorspronkelijk bedoeld als VN-project voor tv. Het acteerwerk is soms zonder meer slecht. Alleen het laatste halfuurtje van de film biedt een boeiende achtervolging.

Return of the Seven

1966 | Western

Verenigde Staten​/​​Spanje 1966. Western van Burt Kennedy. Met o.a. Yul Brynner, Robert Fuller, Julian Mateos, Warren Oates en Jordan Christopher.

Het vervolg op THE MAGNIFICENT SEVEN was minder succesvol, maar is wel onderhoudend. Larry Cohen schreef het verhaal. Een bende van vijftig revolverschutters overvallen een dorp en verdrijven de mannen. Onder hen is Mateos, lid van de beroemde club van zeven. Zijn vrouw gaat op zoek naar de andere leden om hulp te krijgen. Kennedy legde in deze productie een aparte ondertoon, waar velen homofiele gevoelens in herkennen. Dat zou vooral voor de relatie tussen Brynner en Fuller gelden - voor hen die het willen zien. Actie is in ieder geval in redelijke mate aanwezig. Camerawerk van Paul C. Vogel.

Cast A Giant Shadow

1966 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1966. Avonturenfilm van Melville Shavelson. Met o.a. Kirk Douglas, John Wayne, Frank Sinatra, Yul Brynner en Senta Berger.

Na het vertrek van de Britten uit Palestina, in 1947, worden de joden met uitroeiing bedreigd door de Arabische Staten. Er wordt een beroep gedaan op de Amerikaanse advocaat Douglas, zelf van joodse afkomst, om de strijd tegen de Arabieren te coördineren. De moeilijke situatie, waarbij joden het latere Israel bezetten, wordt in de film gereduceerd tot een belachelijk avontuurtje. Shavelson bewerkte de roman van Ted Berkman alsof het een western was en zelfs de vele bekende gezichten die we herkennen in bijrolletjes kunnen er geen geloofwaardigheid aan verlenen. De soepele fotografie van Aldo Tonti en de knappe score van Elmer Bernstein evenmin.

The Saboteur, Code Name Morituri

1965 | Oorlogsfilm

Verenigde Staten 1965. Oorlogsfilm van Bernhard Wicki. Met o.a. Marlon Brando, Yul Brynner, Janet Margolin, Trevor Howard en Wally Cox.

Brando is de topattractie van de grootse rolbezetting in een film over een Duitser, die anti-nazi is en de Engelsen helpt een vrachtschip te veroveren. De fotografie van Conrad Hall is ook heel goed, maar het scenario wordt steeds slechter, naarmate het verhaal verdergaat. Ook bekend als MORITURI.

Invitation to a Gunfighter

1964 | Western

Verenigde Staten 1964. Western van Richard Wilson. Met o.a. Yul Brynner, George Segal, Janice Rule, Pat Hingle en Brad Dexter.

Het bombastische scenario van Richard Wilson, Elizabeth Wilson en Alvin Sapinskey naar een verhaal van Hal Goodman en Larry Klein, staat stijf van de dialoog, maar krijgt door de vakkundige acteurs nog iets mee. Een stadje huurt een scherpschutter in om een verworpene te doden. Een verrassend resultaat, maar over het algemeen te veel gepraat. Camerawerk van Joseph MacDonald.

Flight from Ashiya

1964 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Japan 1964. Drama van Michael Anderson. Met o.a. Suzy Parker, Shirley Knight, Danièle Gaubert, Eiko Taki en Joseph Di Reda.

Wanneer een Japans schip bij Japan in een storm terecht komt worden twee Amerikaanse reddingsvliegtuigen ingezet. Nadat één vliegtuig in zee is gestort wordt de reddingsopdracht beperkt tot het verlenen van eerste hulp door twee reddingswerkers, onder wie sergeant Takashima (Brynner). Ondanks een all-star cast, een succesvolle regisseur en het mooi op locatie filmen door Burnett Guffey, ontbreekt ware spanning.

Kings of the Sun

1963 | Avonturenfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1963. Avonturenfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Yul Brynner, Shirley Anne Field, Richard Basehart, Brad Dexter en George Chakiris.

Een oppervlakkig spektakelstuk, slecht van rolbezetting, met een vertelsel over een leider van de Maya's die naar Amerika komt met zijn overlevende stamgenoten, en tegen wilde Indianen oploopt. Gefilmd in Mexico. Scenario van Elliott Arnold en James R. Webb. Camerawerk van Joseph MacDonald.

Taras Bulba

1962 | Avonturenfilm, Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Joegoslavië 1962. Avonturenfilm van J. Lee Thompson. Met o.a. Tony Curtis, Yul Brynner, Christine Kaufmann, Sam Wanamaker en Brad Dexter.

Brynner is aanvoerder der Kozakken, die heilig gezworen heeft dat een goede Pool, een dode Pool is. Als het leven van zijn zoon Curtis door een jonge Poolse schone (Kaufmann) gered wordt en hij verliefd wordt op haar, is Brynner consequent: hij moet hem doden als verrader. Deze prent volgt de traditie van de Italiaanse spektakelfilms, inclusief de bordkartonnen decors, maar is opgenomen in Argentinië door Joe MacDonald. Gesitueerd in de Oekraïne in de 16e eeuw. Al eerder gefilmd in 1936 in Frankrijk als TARASS BOULBA en in 1939 in Engeland als THE REBEL SON. Scenario van Waldo Salt en Karl Tunberg vrij bewerkt naar de roman van Nikolai Gogol. Camerawerk van Joseph MacDonald. Gedraaid in Panavision.

Escape From Zahrain

1962 | Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1962. Actiefilm van Ronald Neame. Met o.a. Yul Brynner, Sal Mineo, Madlyn Rhue, Jack Warden en James Mason.

Moeizaam relaas over een gearresteerde nationalistische leider in een landje in het Midden-Oosten die uit een politiebusje ontsnapt. Hij slaat op de vlucht, kaapt een ambulance en gijzelt de verpleegster. Hij vervolgt zijn weg met een stel voormalige gevangenen dwars door de woestijn terwijl de politie, het leger en de luchtmacht achter hen aanzit. Mooie fotografie. Gefilmd in Panavision.

With Feeling Once More

1960 |

1960. Stanley Donen. Met o.a. Maxwell Shaw, Kay Kendall en Yul Brynner.

Moeizaam relaas over een gearresteerde nationalistische leider in een landje in het Midden-Oosten die uit een politiebusje ontsnapt. Hij slaat op de vlucht, kaapt een ambulance en gijzelt de verpleegster. Hij vervolgt zijn weg met een stel voormalige gevangenen dwars door de woestijn terwijl de politie, het leger en de luchtmacht achter hen aanzit. Mooie fotografie. Gefilmd in Panavision.

The Magnificent Seven

1960 | Western

Verenigde Staten 1960. Western van John Sturges. Met o.a. Yul Brynner, Steve McQueen, Eli Wallach, Horst Buchholz en James Coburn.

Vrije remake van Akira Kurosawa’s meesterwerk The Seven Samurai uit 1954 kenmerkt zich vooral door eenvoud. Zeven scherpschutters worden door de bewoners van een Mexicaans dorpje ingehuurd om Calvera (Eli Wallach) en zijn bandieten te verjagen. Regisseur Sturges zorgde voor een perfecte balans tussen actie, karakterontwikkeling en tempo. De acteurs waren in 1960 relatieve nieuwkomers. Brynner, McQueen, Coburn en de anderen speelden dat de stukken ervan afvlogen en maakten de film tot een van de hoogtepunten uit het genre.

Surprise Package

1960 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Yul Brynner, Mitzi Gaynor, Barry Foster, Eric Pohlmann en Noel Coward.

De veelzijdige Brynner probeert het in een boulevardkomedie en brengt het er als zorgeloze gokker die een grote diefstal voorbereidt niet slecht af. Gaynor is bruisend in de hoofdrol.

Once More, With Feeling

1960 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1960. Komedie van Stanley Donen. Met o.a. Yul Brynner, Kay Kendall, Maxwell Shaw en Mervyn Johns.

Ondanks een sprankelende Kendall (haar laatste film) als dirigent Brynners ontevreden vrouw is deze huwelijks/seks-komedie een mislukking.

Le testament d' Orphée, ou ne me demandez pas pourquoi!

1960 | Drama, Komedie

Frankrijk 1960. Drama van Jean Cocteau. Met o.a. Jean Cocteau, María Casares, François Périer, Edouard Dermithe en Yul Brynner.

De bejaarde Cocteau maakt voor zichzelf de balans op van symboliek en mythes die in zijn literaire en filmische oeuvre en beeldende kunst steeds terugkeerden. Personages uit zijn film ORPHEE leggen hem de `straf te leven` op en ook als de godin Minerva hem doorspiest heeft, herrijst hij weer: de kunstenaar is onsterfelijk. Verrassende visuele vondsten en zelfironie (niet zonder ijdelheid) maken dit letterlijk en artistiek familiealbum zeer onderhoudend, al is de onderliggende filosofie weinig origineel of diepgravend. Bekendheid met de eerdere Cocteaufilm is geen voorwaarde, maar helpt wel.

The Sound and the Fury

1959 | Drama

Verenigde Staten 1959. Drama van Martin Ritt. Met o.a. Yul Brynner, Joanne Woodward, Margaret Leighton, Stuart Whitman en Ethel Waters.

Deze merkwaardige bewerking door Irving Ravetch en Harriet Frank van een roman van William Faulkner is als film een voortmodderend verhaal over een dochter van trotse, maar inmiddels verarmde grootgrondbezitters die zich bevrijdt uit de verstikkende familiekring. Ze stort zich in de armen van een circusartiest en ze komt vervolgens in aanraking met een reeks bonte vogels, w.o. een dronkelap en een oude vrouw. Ondertussen probeert de oudste zoon de vergane familieglorie te herstellen. De spelprestaties zijn heel goed, maar men zegt dat Faulkers boek verkracht is en gereduceerd is tot de zoveelste bewerking van een verhaal van Anton Tsjechov. Speelt in de Deep South van de V.S. Camerawerk van Charles G. Clarke. De film werd in sommige Europese landen uitgebracht met een lengte van resp. 117m (GB) en 120m (F). Eastmancolor. Cinemascope.

The Journey

1959 | Drama, Actiefilm

Verenigde Staten​/​​Oostenrijk 1959. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Robert Morley, E.G. Marshall en Anne Jackson.

Een zwaar aangezet melodrama dat zich in het Boedapest van 1956 afspeelt. Diverse personages die het land willen ontvluchten en een romance tussen Kerr en de communistische officier Brynner vormen het element van deze film.

Solomon and Sheba

1959 | Drama, Actiefilm, Avonturenfilm, Romantiek

Verenigde Staten 1959. Drama van King Vidor. Met o.a. Gina Lollobrigida, Yul Brynner, George Sanders, Marisa Pavan en John Crawford.

De filmmaatschappij kreeg altijd waar voor in Vidor gestoken geld. Met deze bijbelse spektakelfilm ging het echter bijna mis. Vidor gebruikte duizenden figuranten, en beginscènes met Tyrone Power in de rol van Salomo moesten over met Yul Brynner omdat Power plots stierf. Totaalkosten: vijf miljoen dollar, exorbitant in die tijd. Het verhaal bleef ondergeschikt aan de visuele patserij. Israël gaat goed onder koning Salomo, maar de vuige Sheba (Lollobrigida) wil Israël doen vallen. Daartoe heult ze met de Egyptenaren en verleidt ze Salomo. Freddie Young was verantwoordelijk voor de fotografie en mocht draaien op het indrukwekkende Super Technirama 70 formaat.

The Buccaneer

1958 | Avonturenfilm, Oorlogsfilm, Actiefilm

Verenigde Staten 1958. Avonturenfilm van Anthony Quinn. Met o.a. Yul Brynner, Charlton Heston, Claire Bloom, Charles Boyer en Inger Stevens.

Stijve cape- en degenfilm onder supervisie van Cecil B. Demille, die opnieuw de gebeurtenissen van de oorlog van 1812 onder de loep neemt waarbij Andrew Jackson (Heston) gedwongen wordt op boekanier Lafitte (Brynner) te rekenen om de Britse invasie het hoofd te bieden. De actie is miniem, maar oogverblindend.

The Brothers Karamazov

1958 | Drama

Verenigde Staten 1958. Drama van Richard Brooks. Met o.a. Yul Brynner, Maria Schell, Claire Bloom, Lee J. Cobb en Albert Salmi.

Filmversie van Dostojevski's tragedie rondom de dood van een dominerende vader Fjodor Karamazov (Cobb) en de uitwerking daarvan op zijn zoons: de plezier zoekende Dimitri Karamazov (Brynner), de geleerde Iwan Karamazov (Basehart), de religieuze Alexej Karamazov (Shatner) en de epileptische Smerdjakow (Salmi). Speelt in het 19de-eeuwse Rusland. Uitzonderlijk goed script van regisseur Brooks. Camerawerk van John Alton.

The Ten Commandments

1956 | Drama

Verenigde Staten 1956. Drama van Cecil B. DeMille. Met o.a. Charlton Heston, Yul Brynner, Anne Baxter, Edward G. Robinson en Yvonne De Carlo.

Regisseur DeMille, liefhebber van groots opgezet spektakel, had het leven van Mozes en de tocht van het Joodse volk van Egypte naar het Beloofde Land in 1923 al eens verfilmd. Hij deed het - niet bepaald dunnetjes - nog eens over met 25 duizend figuranten, een prima sterrencast en (inmiddels enigszins gedateerde) special effects. De gespierde Heston is mooi als bescheiden maar vastberaden Mozes. De legende wil dat DeMille tijdens de opnamen een hartaanval kreeg, van zijn dokter te horen kreeg dat hij moest stoppen met werken, maar na een nacht intensief bidden weer de oude was.

The King and I

1956 | Musical, Muziek

Verenigde Staten 1956. Musical van Walter Lang. Met o.a. Deborah Kerr, Yul Brynner, Rita Moreno, Martin Benson en Terry Saunders.

Een negentiende eeuwse Britse weduwe wordt gevraagd aan het koninklijk hof van Siam (hedendaags Thailand) de Engelse taal en gebruiken te introduceren. Koning Mongkut (Brynner) is een trotse, koppige man, die uiteindelijk zwicht voor de even koppige, charmante Anna Leonowens (Kerr). Groots opgezette musical van het duo Rodgers & Hammerstein (The Sound of Music) heeft memorabele liedjes als Shall we Dance. Het ongegeneerde exotisme van toen rijmt misschien niet met een modernere kijk op culturele diversiteit, maar mooie momenten heeft de film beslist. Bekroond met vijf Oscars.

Anastasia

1956 | Drama, Historische film, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Drama van Anatole Litvak. Met o.a. Ingrid Bergman, Yul Brynner, Helen Hayes, Akim Tamiroff en Martita Hunt.

Parijs 1926. Een uit Rusland verbannen generaal is op zoek naar Anastasia, dochter van Tsaar Nicholas II, de enige die de miljoenen ponden, bevroren door de Zwitserse banken, in handen kan krijgen. Hij komt op het spoor van Anna Koreff (Bergman), die aan geheugenverlies lijdt en die veel gelijkenis vertoont met Anastasia. Hij leidt haar op om de rol te kunnen spelen van de Groot-Hertogin. Maar is zij het werkelijk of heeft hij een bedriegster opgeleid? Sterke film, waarvoor Bergman een Oscar in de wacht sleepte.

Port of New York

1949 | Misdaad, Film noir, Thriller

Verenigde Staten 1949. Misdaad van Laslo Benedek. Met o.a. Scott Brady, Richard Rober, K.T. Stevens en Yul Brynner.

De douane komt een belangrijke lading drugs op het spoor, die de haven van New York is binnengesmokkeld. Brady en Rober van de narcoticabrigade leiden het onderzoek, maar hun enige link, het vrouwelijke contact van de bende aan boord van het schip, wordt vermoord. Nu moeten ze zelf bendeleider Brynner zien te vinden. In documentaire-vorm gegoten onderzoek in een drugszaak, die tot in het kleinste detail wordt ontleed. De kijker wordt doorlopend op de hoogte gehouden van de vorderingen van politie en van wat zich afspeelt onder de misdadigers. Boeiende film, die ook interessant is als filmdebuut van Brynner. Eugene Ling en Leo Townsend schreven het scenario, naar een verhaal van Arthur A. Ross en Bert Murray. George E. Diskant filmde alles afstandelijk, zoals het hoort bij een documentaire.