Carl Davis (1936): cast en muziek.
Er zijn 47 films gevonden.

The Book of Eve

2002 | Romantiek, Drama

Canada 2002. Romantiek van Claude Fournier. Met o.a. Claire Bloom, Daniel Lavoie, Susannah York, Julian Glover en Paul Herzberg.

Als Eva Smallwood (Bloom) 65 jaar wordt, brengt de postbode de eerste cheque met haar AOW. Het geeft haar een gevoel van onafhankelijkheid. Ze besluit haar koffers te pakken en haar fraaie huis in een gegoede buurt in Montreal te verlaten, want ze is haar man Burt (Glover) als huistiran meer dan zat. Ze huurt een sousterrain in een sociale woonwijk, die bevolkt is met immigranten. De vernederde Burt blokkeert haar bankrekening. Nu wordt het moeilijker, maar Eva die heel vindingrijk is, houdt het hoofd boven water. Bovendien heeft ze een charmante buurman, Johnny Brancusi (Lavoie), een Roemeense emigrant. Hij is twintig jaar jonger, hij maakt haar het hof en Eva helpt hem van het overmatige drinken van wijn af. Ze is in de zevende hemel en haar euforie wordt nog groter als ze haar kleindochter Kim (Lacroix), een punker, weer op het rechte pad brengt. Dan ontdekt ze dat Johnny meer vriendinnen heeft en dat het leven toch veel zwaarder is dan ze denkt. Komt vriendin van vroeger May (York) en ze heeft een schouder om op uit te huilen. Zou het ooit weer goed komen met die bullebak van een Burt? Onwaarschijnlijke damessoap gespeeld door Bloom, die te oud is voor haar rol. Charmante, belegen ster York heeft te weinig te doen om het geheel wat briljanter te maken. Het scenario is van regisseur Fournier en Terri Hawkes naar een roman van Constance Beresford-Howe. Het camerawerk is van Ivan Strasberg.

Topsy-Turvy

1999 | Biografie, Muziek, Historische film, Musical, Drama

Verenigd Koninkrijk 1999. Biografie van Mike Leigh. Met o.a. Jim Broadbent, Allan Corduner, Lesley Manville, Eleanor David en Ron Cook.

In Topsy-Turvy etaleert Mike Leigh zijn voorliefde voor het theater met in de hoofdrollen het beroemdste Londense operetteduo uit de 19de eeuw, Gilbert en Sullivan (Broadbent en Corduner). Met minutieus oog voor detail (Oscars voor make-up en kostumering) volgt hij het duo van het dieptepunt van hun gezamenlijke carrière naar de geboorte, voorbereiding en presentatie van hun nieuwe komische Japanse opera 'the Mikado'. Visueel festijn over de theaterwereld backstage, de financiële rompslomp, persoonlijke wrevel, seksuele uitstapjes en eindeloze repetities. Broadbent werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de prijs voor de beste acteur.

Seesaw

1998 | Thriller

Verenigd Koninkrijk 1998. Thriller van George Case. Met o.a. David Suchet, Geraldine James, Amanda Ooms, Neil Stuke en Joanna Potts.

Een rijke familie moet huis en haard verkopen om het losgeld te betalen voor hun ontvoerde dochter Hannah (Potts). Ze komt zwanger terug, waarna moederlief haar heil zoekt bij God en vader noodgedwongen achter het stuur van een taxi kruipt. Ondertussen weten de ontvoerders niet wat ze met al dat geld moeten en beginnen de schuldgevoelens op te spelen. Een hoop financieel en emotioneel gedonder voor een wel zeer mager resultaat, dat bovendien tergend langzaam terzake komt. (VM/VPRO Gids)

Le radeau de la Méduse

1998 | Historische film

Frankrijk 1998. Historische film van Iradj Azimi. Met o.a. Jean Yanne, Daniel Mesguich, Laurent Terzieff, Rufus en Jean Desailly.

Een rijke familie moet huis en haard verkopen om het losgeld te betalen voor hun ontvoerde dochter Hannah (Potts). Ze komt zwanger terug, waarna moederlief haar heil zoekt bij God en vader noodgedwongen achter het stuur van een taxi kruipt. Ondertussen weten de ontvoerders niet wat ze met al dat geld moeten en beginnen de schuldgevoelens op te spelen. Een hoop financieel en emotioneel gedonder voor een wel zeer mager resultaat, dat bovendien tergend langzaam terzake komt. (VM/VPRO Gids)

Dancehall Queen

1997 | Komedie, Muziek

Jamaica 1997. Komedie van Don Letts en Rick Elgood. Met o.a. Audrey Reid, Cherine Anderson, Carl Davis, Paul Campbell en Mark Danvers.

Een rijke familie moet huis en haard verkopen om het losgeld te betalen voor hun ontvoerde dochter Hannah (Potts). Ze komt zwanger terug, waarna moederlief haar heil zoekt bij God en vader noodgedwongen achter het stuur van een taxi kruipt. Ondertussen weten de ontvoerders niet wat ze met al dat geld moeten en beginnen de schuldgevoelens op te spelen. Een hoop financieel en emotioneel gedonder voor een wel zeer mager resultaat, dat bovendien tergend langzaam terzake komt. (VM/VPRO Gids)

Jane Austen's Pride and Prejudice

1996 | Romantiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1996. Romantiek van Simon Langton. Met o.a. Jennifer Ehle, Colin Firth, Alison Steadman, Julia Sawalha en Susannah Harker.

Verfilming van de populaire roman van Jane Austen uit 1813. Dit lange verhaal behelst de zeden en gewoontes tijdens het tijdperk van koning George en schildert een portret van de diverse leden van de familie Bennet. Deze Amerikaans-Engelse coproductie ziet er schitterend uit, de spelprestaties zijn van de bovenste plank en de regie van Langton is gracieus. Het scenario van Andrew Davis is fijnzinnig, de kostuums zijn prachtig en alles is fantastisch gefilmd door cameraman John Kenway. Betoverend, geestig, romantisch en zeer genietbaar (zelfs voor de haters van romantische films). Reeds eerder voor de tv gefilmd in 1949 en 1957; ook is er een uitstekende filmversie uit 1940 met Laurence Olivier.

The Queen's Nose - serial 1

1995 | Komedie, Familiefilm

Verenigd Koninkrijk 1995. Komedie van Carol Wiseman. Met o.a. Stephen Moore, Donald Sumpter, Victoria Shalet, Paula Wilcox en Heather Jones.

Uit 36 aflevering van 25 minuten werden zes tv-films van ongeveer honderd minuten samengesteld. Centraal staat een muntstuk van vijftig pence, waarmee een meisje, Harmony Parker (Shalet), een wens kan doen. Ze heeft de munt van haar oom Ginger (Sumpter) gekregen. Wilcox speelt Mrs. Parker, Jones speelt Harmony's oudere zus Melody en Dixon is Gregory. In de eerste aflevering zien we hoe Harmony de munt krijgt en welke rampzalige effecten dat heeft op Melody als zij besluit op haar pesterige zus wraak te nemen. De titel slaat op het plekje, waar je op het geldstuk moet wrijven om je wens in vervulling te laten gaan. Het tamelijk slappe scenario voor deze tv-pulp is van Steve Attridge en wijkt behoorlijk af van de gelijknamige, humoristische jeugdroman van Dick King-Smith, waarop de serie gebaseerd is. Het camerawerk is van Paul Wheeler.

Ghosts: The Shadowy Third

1995 | Horror

Verenigd Koninkrijk 1995. Horror van Carol Wiseman. Met o.a. Tim Pigott-Smith, Cheryl Campbell, Georgina Cates, Julia McKenzie en Liz Crowther.

In 1945 wordt de jonge verpleegster Margaret Randolph (Cates) in dienst genomen door Dr. Maradick (Pigott-Smith) om diens zieke vrouw te verzorgen. Volgens de huishoudster Mrs. Amberson (McKenzie) lijdt Mrs. Maradick (Campbell) aan hallucinaties. Terwijl ze op de dokter wacht merkt Margaret een klein meisje op dat met een bal speelt. Wat later beweert Mrs. Maradick dat dit haar dochtertje is dat enkele jaren geleden door haar man vermoord werd. Margaret kan dit moeilijk geloven daar ze het meisje nog meermaals ziet spelen, zonder dat ze erin slaagt contact met haar te krijgen. Mrs. Maradick is er nu van overtuigd dat haar man haar wil vermoorden om aan haar geld te kunnen. Verward vertelde spookgeschiedenis die elke pointe mist. De sfeer wordt goed opgebouwd maar leidt nergens naartoe en de climax slaat nergens op. Een zwakkere aflevering in een reeks die kwalitatief op hoog niveau staat. Monique Charlesworth baseerde het scenario op een kort verhaal van Ellen Glasgow. Achter de camera stond Witold Stok.

Cinema Europe: The other Hollywood

1995 | Documentaire, Historische film

Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland 1995. Documentaire van Michael Winterbottom, Dan Carter, David Gill en Kevin Brownlow.

Documentaire over de beginjaren van de Europese film, van de gebroeders Lumiere tot aan het vertrek van Victor Sjöstrom naar Hollywood. Co-regisseurs Kevin Brownlow en David Gill zijn autoriteiten op het gebied van vroege cinema. Kenneth Branagh en Jean-Louis Trintignant doen de Engelse en Franse commentaarstemmen.

Anne Frank Remembered

1995 | Familiefilm, Documentaire, Biografie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1995. Familiefilm van Jon Blair.

Deze documentaire over Anne Frank is van belang omdat hij veel nieuwe feiten aandraagt, nooit eerder gepubliceerde foto's laat zien en bewijst dat Anne wel degelijk literaire aspiraties had. De film begint met het huwelijk van haar ouders en eindigt met de toewijding van haar vader tot zijn dood in 1980 om Anne's boodschap van verdraagzaamheid over de wereld uit te dragen. Wat haar dagboek aangaat - meer dan 25 miljoen exemplaren in vijftig talen - is dat zeker gelukt. Blair heeft heel degelijk zijn werk gedaan, zijn materiaal zeer goed onderzocht en bedient zich van de succesvolle techniek die Claude Lanzmann voor het eerst gebruikte met zijn standaardwerk over de holocaust SHOAH. De film is meer dan de moeite waard en kreeg terecht de Oscar in 1996 als Beste Documentaire. Het jaar ervoor was hij al gelauwerd met de Emmy Award. De commentaarstem bij de originele versie is van Kenneth Branagh en Glenn Close leest stukken voor uit Anne's dagboek.

Widows' Peak

1994 | Komedie, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van John Irvin. Met o.a. Anne Kent, Mia Farrow, John Kavanagh, Joan Plowright en Rynagh O'Grady.

'Een vrouw is geboren voor het weduweschap, 't is haar roeping. Een vrouw is pas compleet wanneer haar man onder de zoden ligt.' De immer benevelde tandarts (Jim Broadbent) in het Ierse Widows' Peak kan het weten. Hij woont naast de heuvel waar alleen weduwen wonen. Een oude matriarch heeft dat in het verleden beslist. Op haar heuvel wordt niet verpacht aan 'mannen, minderjarigen, getrouwde vrouwen of ongetrouwde vrouwen'. Alleen weduwen zijn welkom. Mrs. DC (Joan Plowright) zwaait er nu de scepter en zij is aanvankelijk zeer ingenomen met de komst van Edwina (Natasha Richardson). Maar Edwina roert al snel in de duistere geheimen van de gemeenschap. Geheimen die steeds uitkomen bij vreemde eend in de bijt Miss O'Hare (Mia Farrow). Een koddig plot en enthousiast spel van bijrollers Jim Broadbent en Adrian Dunbar - als respectievelijk potente tandarts en slaafse zoon - complementeren de kleurrijke vertolkingen van de dames.

Lie Down With Lions

1994 | Avonturenfilm, Drama, Thriller

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten​/​​Frankrijk 1994. Avonturenfilm van Jim Goddard. Met o.a. Timothy Dalton, Marg Helgenberger, Nigel Havers, Omar Sharif en Kabir Bedi.

Deze op het eerste gezicht veelbelovende tv-film naar een boek van Ken Follett en met een internationale cast, speelt zich af in zulke uiteenlopende oorden als Luxemburg en het door oorlog verscheurde Azerbeidjan en Armeni[KA3]e. Hij blijkt een grote teleurstelling. Scenarioschrijvers Guy Andrews en Julian Bond hebben een traag en ingewikkeld verhaal geschreven, met Dalton als gevoelige New Age CIA-agent die zelfs een baby verschoont tijdens een achtervolging door de bergen van Azerbeidjan. Dalton en Nigel Havers, een Russische spion die arts is geworden, zijn beiden verliefd op een verpleegster (Helgenberger). De dokter trouwt met haar en ze vertrekken uit Luxemburg voor een internationale hulpactie in Azerbeidjan. De arts wordt gebruikt door een ex-KGB-er (Prochnow) die achter moslim-leider Safir Khan (Sharif) aan zit. Dalton wordt erop uitgestuurd om Safir Khan te beschermen en om te proberen hem in het westelijke kamp te krijgen. De verpleegster krijgt een baby, ontdekt dat haar echtgenoot collaboreert met de Russen en valt weer in de armen van de CIA-agent. Goddards regie is vlak en ongeïnspireerd en de enkele actiescènes zijn niet voldoende om de kijker wakker te houden. De hoofdrolspelers slaapwandelen door hun rol heen en alleen Sharif en Kabir Bedi als de lijfwacht van de Khan leveren een fatsoenlijke prestatie. Camerawerk van Eddy van der Enden. Ook bekend als RED EAGLE.

Hope In the Year Two

1994 | Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 1994. Drama van Elijah Moshinsky. Met o.a. Jack Shepherd, Tom Bowkes en Sophie Linfield.

Parijs 1794: tijdens het Schrikbewind moet ook Danton`s kop rollen. De autoriteiten vrezen een opstand omdat zijn popularitieit nog altijd groot is. Ze zetten een man (Shepherd) gevangen, die op Danton lijkt om de aandacht af te leiden. Cipier Bowles staat voor een dilemma: is Shepherd wel of niet Danton. Sterk gespeeld tv-drama in het kader van de herinnering aan de Franse Revolutie.

Genghis Cohn

1994 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1994. Komedie van Elijah Moshinsky. Met o.a. Robert Lindsay, Anthony Sher, Diana Rigg, John Wells en Frances de la Tour.

Sher, in de hoofrol als een joodse komiek en buikspreker, treedt op in cabarets in Centraal-Europa. Wanneer WO II uitbreekt moet hij onderduiken. In 1942 voert hij voor het laatst een nummer op in het vernietigingskamp van Dachau. Lindsay, de SS- officier die hem daar heeft neergeschoten, leidt in 1950 in Beieren een respectabel leven als politiecommissaris die zijn oorlogsmisdaden 'vergeten' is. Tot hij geterroriseerd wordt door de geest van Cohn, die hem overal achtervolgt, bij zijn onderzoek naar een reeks plaatselijke seks-moorden en zijn onverklaarbaar verlangen naar broodjes met gehakte lever. Geslaagde zwarte komedie, in Beieren opgenomen, naar de roman van Romain Gary La dance de Genghis Cohn. Rigg valt op in de rol van de wat oudere barones Frieda von Stangel, die voor korte tijd de minnares was van Lindsay. Scenario van Stanley Price. Camerawerk van John Daly.

Voyage

1993 | Thriller, Actiefilm

Verenigde Staten 1993. Thriller van John Mackenzie. Met o.a. Rutger Hauer, Eric Roberts, Karen Allen, Connie Nielsen en Hazel Ellerby.

Zoveelste claustrofobie-suspense film, die op een zeiljacht speelt. Architect Hauer en zijn vrouw Allen raken beklemd als zij ex-tandarts Roberts en zijn jonge gade Nielsen aan boord nemen tijdens een tocht op de Middellandse zee. Gezuip en geflirt verhullen aanvankelijk dat deze twee 'passagiers' gezocht worden wegens moord en slechts op de identiteit Hauer en Allen uit zijn. Hiervoor moeten ze dus weer opnieuw doden. De niet al te verrassende prent wordt redelijk gespeeld. Scenario van Mark Montgomery en camerawerk van Clive Tickner.

The Trial

1993 | Drama, Experimenteel

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1993. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Kyle MacLachlan, Anthony Hopkins, Jason Robards, Jean Stapleton en Polly Walker.

Niet helemaal geslaagde verfilming van Kafka`s roman [KL]Der Prozess[KLE] met MacLachlan, bekend van zijn rol als FBI-agent in TWIN PEAKS van David Lynch, in de huid van Jozef K., een bankbediende die wordt gearresteerd en aangeklaagd zonder te weten wat hij misdaan heeft. Ondanks onvermoeibaar zoeken slaagt hij er niet in informatie over zijn proces of schuld te pakken te krijgen. Hij leert de onbekende rechtbank via de haar ondergeschikte vertegenwoordigers kennen en wordt steeds afhankelijker van deze onzichtbare rechtbank. Het proces maakt hem tot een paria en de verlammende invloed daarvan uit zich hoe langer hoe meer in zijn priv[KA1]e- en gevoelsleven. Ondanks een indrukwekkende rolbezetting (met Hopkins als priester en Robards als de advocaat Dr.Huld), een betrouwbaar scenario van Harold Pinter en de fraaie buitenopnamen in Praag slaagt deze gemoderniseerde filmversie, ondanks enkele erotische scènes, er bijna nooit in Orson Welles' verfilming uit 1962 te doen vergeten.

D.W. Griffith: Father of Film

1993 | Documentaire, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1993. Documentaire van Kevin Brownlow en David Gill.

Diepgaande, chronologische analyse van het leven en werk van de legendarische filmer David Wark Griffith (1875-1948), vanaf zijn jeugd in Louisville, Kentucky, zijn acteerdebuut in RESCUED FROM AN EAGLE`S NEST (1908), kort daarop gevolgd door zijn regiedebuut met THE ADVENTURES OF DOLLY (1908). In de vijf daarop volgende jaren draaide hij 450 films voor de Newyorkse studio Biograph. In 1915 bracht hij in de jonge filmwereld een vernieuwing met zijn epos over de Amerikaanse burgeroorlog THE BIRTH OF A NATION, waarin hij de diverse, inmiddels bekende filmtechnieken structureerde tot beeldtaal met een eigen grammatica. In deze film werd een negatief beeld geschilderd van de zwarte Amerikanen, terwijl de Klu Klux Klan er positief vanaf kwam. Brownlow en Gill geven een gedetailleerd verslag van de racistische onlusten die hierna uitbraken. Griffith was onthutst door de reacties - ongetwijfeld was INTOLERANCE (1916) hierop zijn antwoord. Stuk voor stuk brengen de makers van deze documentaire biopic het ontstaansproces in beeld van Griffiths meesterwerken van HEARTS OF THE WORLD (1918), BROKEN BLOSSOMS (1919), WAY DOWN EAST (1920) tot ORPHANS OF THE STORM (1922). Dan onderzoeken ze waarom zijn volgende films zoals AMERICA (1924), ISN`T LIFE WONDERFUL (1924) en THE SORROWS OF SATAN (1926) flopten, waardoor zijn carri[KA2]ere stagneerde en na twee geluidsfilms ABRAHAM LINCOLN (1930) en THE STRUGGLE (1931) tot stilstand kwam. De rolprent is rijkelijk voorzien van fragmenten uit Griffiths oeuvre, zeldzame priv[KA1]e-filmpjes, journaalopamen en getuigenissen van mensen die hem gekend hebben, w.o. Lillian Gish, Frank Capra, Blanche Sweet, Karl Brown, Adela Rodgers St. Johns, Anita Loos, Andrew L. Stone, Neil Hamilton, Stanley Cortez, Russell Merritt, Evelyn Baldwin (zijn tweede vrouw), Zita Johann, Samuel Marx en William Bakewell. Deze schitterende beschouwing is ingedeeld in drie hoofdstukken: 1. vanaf het begin van zijn carrière tot BIRTH OF A NATION. 2. van INTOLERANCE tot WAY DOWN EAST. 3. van ORPHANS OF THE STORM tot aan zijn dood. Het geheel werd van commentaar voorzien door Lindsay Anderson. Het camerawerk van het originele materiaal is van Denny Furey, John Hanlon, Ken Lowe, John Slagle, Steve Elkin en David Rabinovitz.

They Never Slept

1991 | Komedie, Oorlogsfilm

Verenigd Koninkrijk 1991. Komedie van Udayan Prasad. Met o.a. Edward Fox, Emily Morgan, James Fleet, Harriet Walter en Patricia Lawrence.

Een flinke aan de geheime dienst uitgeleende chauffeuse wordt tijdens WO II met een aantal anderen uitgekozen voor een gevaarlijke missie ter ondersteuning van het Franse Verzet. Levendige komedie van Simon Gray (die zowat alle WO II- filmclichés parodieert), waarin Emily Morgan het net ietsjes beter doet dan de met opzet schmierende Edward Fox, het krankzinnige hoofd van de geheime dienst.

The Crucifer of Blood

1991 | Mysterie

Verenigd Koninkrijk 1991. Mysterie van Fraser Clarke Heston. Met o.a. Charlton Heston, Richard Johnson, Susannah Harker, John Castle en Clive Wood.

Dertig jaar geleden werd een fabelachtige schat gestolen in Brits-Indië. De daders hebben toen een eed gezworen dat als één van hen de anderen zou bedriegen, deze hem zouden doden. Er werd inderdaad bedrog gepleegd en de eed van toen slaat nu toe in het Victoriaanse Londen. De hulp van Sherlock Holmes wordt ingeroepen. Verbazingwekkend goed scenario van regisseur Heston junior, gebaseerd op een toneelstuk van Paul Giovanni. Het mysterie zit uitstekend in elkaar en leidt naar een verrassende climax. Vader Heston heeft zich goed in de rol van Holmes ingeleefd, ook al blijft hij iets té Amerikaans, maar dat wordt goed opgevangen door Johnson als Watson. Fox is een heerlijke karikatuur als één van de dieven/militairen. Fotografie van Robin Vidgeon. Prachtige symfonische score van Carl Davis.

The Secret Life of Ian Fleming

1990 | Biografie, Actiefilm, Avonturenfilm, Thriller

Verenigd Koninkrijk 1990. Biografie van Ferdinand Fairfax. Met o.a. Jason Connery, Kristin Scott Thomas, Joss Ackland, Patricia Hodge en David Warner.

De jonge Fleming (Connery) werd gedomineerd door zijn moeder en om zijn onhandelbare karakter van verschillende scholen gestuurd. Daar hij vloeiend Russisch spreekt stuurt het agentschap Reuter hem als correspondent naar Moskou. Daar volgen de moeilijkheden elkaar weer vlug op, omdat hij zich niet steeds aan officiële lezingen houdt. Terug in Engeland wordt hij lid van de Geheime Dienst. Samen met de mooie Scott-Thomas volbrengt hij verschillende opdrachten. Ongeloofwaardige fantasie over het leven van de geestelijke vader van James Bond. Het is niet erg waarschijnlijk dat Fleming zelf opgetogen zou zijn geweest over dit stuntelige scenario van Robert J. Avrech, dat vol zit met toevalligheden, de meest afgezaagde clichés en uiteraard de nodige verwijzingen naar de Bond-verhalen. Het origineelste aan het hele project is het casten van Seans zoon Jason in de rol van 007's schepper. Fotografie van Mike Southon en muziek van Carl Davis.

The Black Velvet Gown

1990 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1990. Drama van Norman Stone. Met o.a. Bob Peck, Janet McTeer, Geraldine Somerville, Jean Anderson en Brendan P. Healy.

Arme weduwe Riah Millican (McTeer) wordt de huishoudster van de in zichzelf gekeerde, mysterieuze academicus Percival Miller (Peck). Hij zorgt ervoor dat zij haar kinderen een goede opvoeding kan geven, die boven haar stand is. Hierdoor raakt zij vervreemd van haar eigen kroost. Na Percivals dood erft zij zijn huis, maar om het te kunnen behouden moet haar dochter in dienst treden van de huishouding op een nabijgelegen landgoed. Indrukwekkend spel van Peck als de wat dreigende geleerde en van McTeer als de weduwe die huishoudster wordt en alles in het werk stelt om haar gezin bijeen te houden. Een enerverend damesdrama met goede afloop naar een dikke roman van veelschrijfster Catherine Cookson. Gesitueerd in Northumberland rond 1830.

Frankenstein Unbound

1990 | Horror, Sciencefiction

Verenigde Staten 1990. Horror van Roger Corman. Met o.a. John Hurt, Raul Julia, Bridget Fonda, Nick Brimble en Catherine Rabett.

Door een fout met de tijdrekening tijdens een experiment, wordt Hurt van de 21e naar de 19e eeuw geslingerd, waar hij kennis maakt met Frankenstein (Julia), Mary Shelley (Fonda) en haar metgezellen. Het monster leeft reeds en dwingt zijn schepper tot het creëren van een gezellin. Voor zijn eerste film als regisseur in twintig jaar koos Corman de roman van Brian Aldiss, die het bekende Frankenstein-thema via een interessante invalshoek benadert. Het werd een intelligente SF cum horror- prent met hallucinerende eindscènes. Corman was tevens co- scenarist en medeproducent. Zijn dochter Catherine debuteert als actrice. Effecten zijn zeer goed. Uitstekende symfonische score van Carl Davis. Scenario van F.X. Feeney en Ed Neumeier. Camerawerk van Armando Nannuzzi en Michael Scott.

The Rainbow

1989 | Drama, Romantiek, Erotiek

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Ken Russell. Met o.a. Sammi Davis, Amanda Donohoe, Paul McGann, Christopher Gable en David Hemmings.

De meest teruggehouden film (relatief gesproken dan) die regisseur Russell in jaren gemaakt heeft is in feite een voorloper van Women in Love, zijn zo geslaagde verfilming van het boek van D.H. Lawrence. De wereldse Donohoe neemt Davis, een jonge onderwijzeres uit een beschermd milieu, onder haar vleugels. Op veel mooie en treffende scènes zit te weinig vlees, maar de film als geheel is zeker het aanzien waard. Jackson speelt de moeder van de figuur die ze speelt in Women in Love. Scenario van de regisseur en Vivien Russell.

Scandal

1989 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1989. Drama van Michael Caton-Jones. Met o.a. John Hurt, Joanne Whalley, Ian McKellan, Bridget Fonda en Britt Ekland.

Reconstructie van het Profumo-schandaal. De verhouding van deze minister met een prostituée veroorzaakte de val van de regering Macmillan. De film concentreert zich op de relatie tussen Christine Keeler en Stephen Ward, de man op de achtergrond die meisjes in 'hogere kringen' introduceerde. Er wordt uitstekend geacteerd, in het bijzonder door Hurt in de rol van Ward, maar het geheel overtuigt niet. Scenario van Michael Thomas.

King David

1985 | Drama, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1985. Drama van Bruce Beresford. Met o.a. Richard Gere, Edward Woodward, Alice Krige, Denis Quilley en Niall Buggy.

Een hecht doortimmerde film naar het bijbelverhaal. We volgen David vanaf zijn jeugd, als hij Goliath verslaat, tot zijn ongemakkelijk koningschap. In de tweede helft gaat de zaak scheef: de film begint te haperen en dat doet afbreuk aan het verhaal. Mooi om te zien, dat wel, met Donald McAlpine achter de camera. Sterke muziek van Carl Davis en een schitterende rol van Woodward als de afgezette Koning Saul.

The Far Pavilions

1984 | Avonturenfilm, Romantiek, Drama

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 1984. Avonturenfilm van Peter Duffell. Met o.a. Ben Cross, Amy Irving, John Gielgud, Rupert Everett en Christopher Lee.

Mini-serie in drie delen. Romantiek, actie, intriges in het koloniale India waar een liefdesrelatie ontluikt tussen Cross en Irving en niet iedereen is het daarmee eens. Kleurige serie met zorg gemaakt naar de roman van M.M. Kaye en met goed camerawerk van Jack Cardiff. In verkorte vorm werd de serie ook als normale bioscoopfilm in enkele landen uitgebracht.

Sakharov

1984 | Documentaire

Verenigde Staten 1984. Documentaire van Jack Gold. Met o.a. Jason Robards, Glenda Jackson, Nicol Williamson, Frank Finlay en Jim Norton.

Een tijdloos document over de mensenrechtensituatie in de Sovjet Unie, weergegeven aan de hand van de ervaringen van Nobelprijs-winnaar Sacharov. De film is eind 1983 in Oostenrijk en Engeland opgenomen en in Amerika uitgezonden via de kabelzender HBO (Home Box Office).

Champions

1983 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1983. Drama van John Irvin. Met o.a. John Hurt, Edward Woodward, Jan Francis, Ben Johnson en Kirstie Alley.

Op het moment dat hij aan een belangrijke race gaat deelnemen, hoort jokey Hurt dat hij kanker heeft. Dit is voor hem een signaal om nog harder te trainen, want het zou wel eens zijn laatste paardenren kunnen zijn. Typisch melodrama over een man die door zijn tegenslag aangezet wordt nog beter te presteren. Hurt schittert in de rol van Bob Champion, die in 1981 de Grand National zou winnen. Al heeft de film goede momenten, toch is het geheel te zwak en volgestouwd met clichés om echt aan te slaan. Gebaseerd op ware gebeurtenissen.

The French Lieutenant's Woman

1981 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1981. Drama van Karel Reisz. Met o.a. Meryl Streep, Jeremy Irons, Hilton McRae, Emily Morgan en Charlotte Mitchell.

John Fowles' onverfilmbare gelijknamige roman werd door Harold Pinter op vindingrijke wijze bewerkt tot een scenario, waarin twee parallelle verhalen worden verteld. In het ene, spelend in het Victoriaanse Engeland van de 19e eeuw, wordt bioloog Irons verliefd op de door de maatschappij verstotene Streep; in het andere, spelend anno 1981, zijn dezelfde personages acteurs in de verfilming van dit verhaal. Sterke vertolkingen van Streep en Irons in dit boeiende contrast tussen twee tijdperken. Camerawerk van Freddie Francis.

The Sailor's Return

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van Jack Gold. Met o.a. Tom Bell, Shope Shodeinde, Mick Ford, Paola Dionisotti en George Costigan.

Engeland, halverwege de 19e eeuw. William Targett keert na een wereldreis terug naar zijn land in gezelschap van zijn jonge zwarte vrouw, dochter van de koning van Dahomey. Het jonge koppel koopt een herberg in een klein dorp maar heeft al gauw af te rekenen met het racisme van de plaatselijke bevolking, waarvan vooral de zuster van William openlijk haar afkeuring laat blijken. Een heftige aanklacht tegen het racisme in de vorige eeuw in Engeland. De film werd nimmer in de bioscopen vertoond en kwam in 1980 tv.

Langrishe go down

1978 | Drama

Verenigd Koninkrijk 1978. Drama van David Hugh Jones. Met o.a. Annette Crosbie, Judi Dench, Jeremy Irons en Harold Pinter.

Engeland, halverwege de 19e eeuw. William Targett keert na een wereldreis terug naar zijn land in gezelschap van zijn jonge zwarte vrouw, dochter van de koning van Dahomey. Het jonge koppel koopt een herberg in een klein dorp maar heeft al gauw af te rekenen met het racisme van de plaatselijke bevolking, waarvan vooral de zuster van William openlijk haar afkeuring laat blijken. Een heftige aanklacht tegen het racisme in de vorige eeuw in Engeland. De film werd nimmer in de bioscopen vertoond en kwam in 1980 tv.

The Naked Civil Servant

1975 | Drama, Biografie

Verenigd Koninkrijk 1975. Drama van Jack Gold. Met o.a. John Hurt, Liz Gebhardt, Patricia Hodge, Stanley Lebor en Katherine Schofield.

Een wel heel erg verwijfde homoseksueel komt in oorlogstijd openlijk uit voor zijn geaardheid. Dit ware verhaal van Quentin Crisp is uitstekend naverteld en met groot vakmanschap geregisseerd door Jack Gold. John Hurt speelt met kennelijk genoegen de titelrol en hij slaagt er perfect in het gecompliceerde karakter van deze moedige figuur duidelijk te maken. Scenario van Philip Mackie. Camerawerk van Mike Fash.

Catholics

1973 | Drama

Verenigde Staten 1973. Drama van Jack Gold. Met o.a. Trevor Howard, Cyril Cusack, Martin Sheen, Raf Vallone en Andrew Keir.

De leden van een Iers klooster raken in een gewetensconflict doordat de katholieke kerk zich steeds meer vrijheden gaat permitteren. Superieure rollen van de veteranen Howard en Cusack. Op lokatie in Ierland opgenomen.

Rentadick

1972 | Komedie

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 1972. Komedie van Jim Clark. Met o.a. James Booth, Julie Ege, Ronald Fraser, Donald Sinden en Michael Bentine.

Een dodelijk zenuwgas, dat eerst de onderste ledematen verlamt, wordt gestolen. Detectivebureau Rentadick Inc., geleid door Frazer, moet niet alleen het gas zien terug te vinden, maar ook de vrouw van de uitvinder beschermen. Ondermaatse komedie, vooral omdat het scenario geschreven werd door het Monty Python- duo John Cleese en Graham Chapman. Enkele sterke gags maken nog geen geslaagde komedie. Bovendien wordt er ondermaats geacteerd door bijna de hele cast. Gefotografeerd door John Coquillon en van muziek voorzien door Carl Davis.

Up the Chastity Belt

1971 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Bob Kellett. Met o.a. Frankie Howerd, Graham Crowden, Bill Fraser, Roy Hudd en Hugh Paddick.

Howerd in een dubbel-rol: als een middeleeuws lijfeigene die met zijn heer op kruistocht gaat om zijn tweelingbroer, de koning, te zoeken. Staat bol van weinig geestige vulgariteiten. Zangeres Kitt speelt de rol van Scheherazade.

Up Pompeii

1971 | Komedie, Erotiek

Verenigd Koninkrijk 1971. Komedie van Bob Kellett. Met o.a. Frankie Howerd, Patrick Cargill, Michael Horden, Lance Percival en Adrienne Posta.

Vlak voor een uitbarsting van de Vesuvius spelen zich in Pompeï uiterst sexy taferelen af waarover de literatuur zwijgt. Howerd is op weg naar zijn wekelijkse orgie met vier lichte meisjes en onderweg komt het tot een handgemeen met Percival en hij krijgt een geheim stuk perkament in handen dat bericht van een samenzwering tegen keizer Nero. Als de orgie zijn hoogtepunt nadert verschijnt Percival, die het verloren stuk perkament zoekt. Het leukste in deze klucht is een grap met reuzenkomkommers in een mistig badhuis, en dat geeft het algehele niveau wel aan. Een speelfilm voortgekomen uit een indertijd populaire tv-serie. Script van Sid Colin.

The Only Way

1970 | Oorlogsfilm, Historische film

Verenigd Koninkrijk​/​​Denemarken 1970. Oorlogsfilm van Bent Christensen. Met o.a. Martin Potter, Jane Seymour, Ebbe Rode, Helle Wirkner Kragh en Ove Sprogøe.

De SS wil in oktober 1943 achtduizend Deense joden naar de concentratiekampen deporteren, maar het verzet probeert hen naar het neutrale Zweden te smokkelen. Deze Engelstalige co-productie concentreert zich op de belevenissen van één gezin. Ondanks de handicap van het acteren in een vreemde taal weten de Deense acteurs meer te overtuigen dan het liefdespaar Potter- Seymour.

The Crowd

1928 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1928. Drama van King Vidor. Met o.a. Eleanor Boardman, James Murray, Bert Roach, Daniel G. Tomlinson en Dell Henderson.

Klassiek drama over een paar gelukkige en vele niet zo gelukkige dagen in het huwelijk van een echtpaar, pechvogels. Een van de grootste zwijgende films ooit gemaakt en nog steeds fraai om te zien. Scenario van de regisseur, John V. A. Weaver en Harry Behn naar een verhaal van Vidor. Camerawerk van Henry Sharp.

Show People

1928 | Komedie

Verenigde Staten 1928. Komedie van King Vidor. Met o.a. Marion Davies, William Haines, Del Henderson, Paul Ralli en Harry Gribbon.

Een heerlijke komedie uit de periode van de zwijgende film. Het gaat over een meisje dat uit de goot komt en vastbesloten is 'het te maken' in Hollywood... en ze slaagt erin, maar het verliep niet zoals gedacht had. Waarschijnlijk de beste film van Davies, die voor eens en altijd vastlegt dat ze over komisch talent beschikt en bovendien een fraaie blik achter de schermen van de filmerij. Van de vele piepkleine gastoptredens is die van Vidor vermeldenswaard, omdat hij een filmregisseur speelt, dus zichzelf. Het scenario is van Agnes Christine Johnston en Laurence Stallings. Het camerawerk is van John Arnold.

Mysterious Lady

1928 | Drama

Verenigde Staten 1928. Drama van Fred Niblo. Met o.a. Greta Garbo, Conrad Nagel, Gustav von Seyffertitz, Albert Pollet en Edward Connelly.

Een Australische officier (Nagel) raakt verliefd op Tania Feodorova (Garbo) zonder zich te realiseren dat zij een Russische spionne is. Ondanks de gezochte en bekende plot de moeite waard door Garbo's aanwezigheid. Het scenario is van Bess Meredyth naar de roman van Ludwig Wolff. Het camerawerk is van William Daniels. Er is een gerestaureerde versie gemaakt door Photoplay Productions en MGM met nieuwe muziek van Carl Dairs in 1988.

The Student Prince in Old Heidelberg

1927 | Muziek

Verenigde Staten 1927. Muziek van Ernst Lubitsch. Met o.a. Ramon Novarro, Norma Shearer, Jean Hersholt, Gustav von Seyffertitz en Philippe De Lacy.

Een zwijgende versie van Sigmund Rombergs beroemde operette waarin Novarro, als jeugdige prins, voor het eerst uit zijn beschermde wereldje breekt en gaat studeren in Heidelberg, waar hij verliefd wordt op kroegmeisje Shearer. Lubitsch op z'n best, verrukkelijk van het begin tot het eind, met een soort charme die tegenwoordig niet meer voorkomt. Opnieuw verfilmd in 1954. Ook bekend als OLD HEIDELBERG.

Flesh and the Devil

1927 | Romantiek

Verenigde Staten 1927. Romantiek van Clarence Brown. Met o.a. Greta Garbo, John Gilbert, Lars Hanson, Barbara Kent en William Orlamond.

Garbo op haar verleidelijkst als verlokster Felicitas, die tussen twee oude vrienden, Leo (Gilbert) en Ulrich (Hanson) onrust zaait. Pulserend romantisch, schitterend gefilmd en misschien wel de beste liefdesstrijd tussen Garbo en Gilbert. En dan die verrassende ontknopingen aan het eind. Het scenario is van Benjamin Glazer naar een roman van Hermann Sudermann. Het camerawerk is van William Daniels. In 1982 gerestaureerd door Photoplay Productions en MGM, de muziek is erbij gemaakt door Carl Davis.

The General

1926 | Zwijgende film, Komedie, Oorlogsfilm, Familiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1926. Zwijgende film van Buster Keaton en Clyde Bruckman. Met o.a. Buster Keaton, Marion Mack, Glen Cavender en Charles Henry Smith.

In 1862 kaapten een groep Noordelijke saboteurs de locomotief De Generaal in Georgia. In Zuidelijk Tennessee werd de trein onderschept en werden de saboteurs opgehangen. William Pittenger schreef er een boek over, The Great Locomotive Chase, het bronmateriaal voor Buster Keatons kunststuk The General. Keaton speelt machinist Johnny die zijn trein verliest met vriendin (Mack) aan boord. Hij steelt een andere locomotief en zet de achtervolging in wat resulteert in de meest memorabele achtervolging in de geschiedenis van de (stomme) film. Ondanks het verfijnde script en de ongelofelijke stunts - uitgevoerd door Keaton - flopte de film aan de kassa.

Phantom of the Opera

1925 | Romantiek, Horror, Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1925. Romantiek van Rupert Julian en Edward Sedgwick. Met o.a. Lon Chaney, Mary Philbin, Norman Kerry, Snitz Edwards en Gibson Gowland.

Eerste en nog steeds meest aangrijpende verfilming van de klassieker van Gaston Leroux, met een geniale Lon Chaney in de titelrol. Dankzij hem werd het meer een somber melodrama over een afgewezen liefde dan een gruwelijk sprookje. Chaney, ontsnapt van Duivelseiland, leeft in de catacomben onder de Parijse Opera. Wanneer hij de jonge Philbin hoort zingen, raakt hij betoverd door haar eerlijke en zuivere stem. Hij ontvoert haar, maar wekt alleen maar haar afkeer vanwege zijn uiterlijk. Haar verloofde Kerry en politieman Carewe zullen haar redden. Het scenario van Elliot J. Clawson is redelijk trouw aan de roman, met weglating van alle neventhema's. De film werd in 1930 opnieuw onder handen genomen door Edward Sedgwick, die het gemaskerd bal, oorspronkelijk gefilmd in tweekleuren Technicolor, herstelde zoals Julian het bedoeld had. Hij liet tevens een soundtrack samenstellen met muziek van Gabriel Thibaudeau en enkele gezongen stukken. Voor het prachtige camerawerk tekende Charles Van Anger. Verschillende keren opnieuw verfilmd.

Ben Hur

1925 | Historische film, Avonturenfilm, Zwijgende film

Verenigde Staten 1925. Historische film van Fred Niblo. Met o.a. Ramon Navarro, Francis X. Bushman, May McAvoy, Claire McDowell en Carmel Myers.

Het beroemde boek van Lewis Wallace, hier nog als zwijgend epos in een vermaarde versie met Navarro als Ben Hur en Bushman als zijn grote vriend Messala die later zijn gezworen vijand wordt. Dure film met een race tussen strijdwagens in het Colosseum als hoogtepunt. In de oorspronkelijke versie waren enkele scènes volgens het Technicolor Two-Strip procedé gemaakt, een ingenieus systeem met filters en verfstoffen dat aan de basis stond van de moderne kleurenfilm. Scenario van Beth Meredyth, Carey Wilson en June Mathis. Camerawerk van René Guissart, Karl Struss, Percy Hilburn, Clyde de Vinna, E. Burton Steene, George Meehan en Paul Eagler. In 1988 gerestaureerd door David Gill en Kevin Bronlow (Thames Silents; Photoplay Prod.) en van geluid voorzien door Carl Davis met The London Philharmonic Orchestra.

Greed

1924 | Drama, Zwijgende film

Verenigde Staten 1924. Drama van Erich von Stroheim. Met o.a. Gibson Gowland, Jean Hersholt, Tempe Pigott, Erich Von Ritzau en Sylvia Ashton.

Een absoluut meesterwerk dat oorspronkelijk zeven uren duurde! Het mes werd er door de studio ingezet en er bleef minder dan twee uur over. Prachtig realisme over McTeague die met de verloofde van zijn vriend Marcus trouwt. Marcus krijgt er echter spijt van dat hij zijn aanstaande vrouw kwijtraakt als zij de hoofdprijs in een loterij wint. Hebzucht slaat toe. Het einde werd in de Death Valley opgenomen onder barbaarse omstandigheden.

Intolerance: Love's Struggle Throughout the Ages

1916 | Zwijgende film, Drama

Verenigde Staten 1916. Zwijgende film van D.W. Griffith. Met o.a. Lillian Gish, Mae Marsh, Robert Harron, Miriam Cooper en Walter Long.

Indrukwekkende kroniek van filmmaker D.W. Griffith die na het commerciële succes (en het vermeende racisme) van The Birth of a Nation (1915) een film wilde maken over 'de eeuwige strijd tussen intolerantie en liefde'. Intolerance omvat vier letterlijk verschillend gekleurde verhalen (amber, blauw, sepia, groen) die grofweg gezegd door elkaar heen worden verteld. Griffith schakelt steeds sneller over van het ene naar het andere verhaal, waardoor de parallellen zichtbaar worden. Het moderne deel gaat over de strijd tussen arbeiders en grootkapitaal. In de 'historische' delen komt oa de bloedige Bartholomeüsnacht voorbij, en verschijnen Jezus en de Perzische koning Cyrus II ten tonele.