Anja Breien

Regisseur, Scenarist

Anja Breien is regisseur en scenarist.
Er zijn 7 films gevonden.

Troll syn

1994 | Historische film, Fantasy

Noorwegen 1994. Historische film van Ola Solum. Met o.a. Julia Onsager-Steen, Liv Bernhoft-Osa, Bjorn Willberg-Andersen, Reidar Sørensen en Baard Owe.

Noorwegen is midden veertiende eeuw in de greep van de Zwarte Dood. De inwoners van het dorpje Justedal sluiten zich van de buitenwereld af in de hoop de epidemie te kunnen ontvluchten. De vader van Onsager-Steen brengt het meisje naar de bergen waar hij haar de schapen laat hoeden. Ondertussen wordt in het dorp een bruiloft gevierd. Eén van de genodigden blijkt echter besmet te zijn en in korte tijd is ook Justedal weggemaaid. Wanneer het meisje terugkomt vindt ze alleen haar moeder terug. Een beroemde Noorse legende die tijdens de Deense bezetting van Noorwegen, de hoop op een nationale wedergeboorte aanwakkerde. De epidemie doodde bijna zeventig procent van de bevolking. De jonge Onsager- Steen geeft schitterend gestalte aan haar personage. Anja Breien schreef het scenario en Harald Gunnar-Paalgard stond in voor de prachtige fotografie.

Hustruer ti är etter

1986 | Komedie

Noorwegen 1986. Komedie van Anja Breien. Met o.a. Frøydis Armand, Katja Medbøe en Anne Marie Ottersen.

Net als HUSTRUER (1975) vertelt deze vervolgfilm van Breien de geestige lotgevallen van drie vrouwen van verschillende sociale afkomst, die hun feministische theorieën in praktijk trachten te brengen. Met veel aandacht voor de vrouwenproblematiek en hun relaties met mannen, echtgenoten en minnaars. De efficiënte, geëngageerde film die ook leuk is, hoewel de kijker met heel wat vragen blijft zitten.

Förföljelsen

1981 | Drama, Historische film

Noorwegen/Zweden 1981. Drama van Anja Breien. Met o.a. Lil Terselius, Bjørn Skagestad, Anita Björk, Erik Mørk en Ella Hval.

Door onafhankelijk gedrag laadt de vrouwelijke hulp op een boerderij in het zeventiende-eeuwse Noorwegen de verdenking van hekserij op zich, wat wordt aangewakkerd door de Deense stadhouder die een zondebok voor onlustgevoelens prima kan gebruiken. De ook op de heldin verliefde knecht gaat geloven behekst te zijn en zijn onverwachte dood bezegelt haar noodlot. Breien kiest voor Dreyer-achtige, sobere aanpak van historisch noodlotsdrama - zonder humor of spontaniteit van haar eerdere films - waarbij ze zowel de fotogenieke kwaliteiten van het berglandschap, als de dramatische mogelijkheden van haar acteurs opzettelijk onbenut laat. Academische aanpak heeft een bepaalde intellectuele fascinatie, maar de gelatenheid waarmee Terselius haar dood tegemoet gaat past slecht bij haar eerder getoonde geestkracht.

Arven

1979 | Drama

Noorwegen/Zweden 1979. Drama van Anja Breien. Met o.a. Espen Skønberg, Anita Björk, Hacge Juve, Jan Hȧrstad en Eva Opaker.

Een reder sterft als weduwnaar zonder kinderen en laat tegen de verwachtingen in zijn fortuin na aan zijn familie. Hij stelt als voorwaarde dat zijn rederij onder leiding van zijn broer eendrachtig beheerd zal worden. Terwijl de boedel zogenaamd minzaam wordt verdeeld, krijgt de broer gewetensbezwaren. Stijlvol verfilmd en zeer goed geacteerd toneelstuk van Hjalmar Sjöderberg geeft een onthullend beeld van hebzucht en hypocrisie, maar vertelt ondanks alle kwaliteiten niets nieuws over een onderwerp dat al vaker en scherper is behandeld.

Den Allvarsamma leken

1977 | Drama, Historische film

Zweden/Noorwegen 1977. Drama van Anja Breien. Met o.a. Lil Terselius, Stefan Ekman, Hans Alfredson, Torgny Anderberg en Birgitta Andersson.

Een in 1897 begonnen jeugdliefde tussen een journalist en een kunstenaarsdochter krijgt na tien jaar een vervolg, als beiden met een ander getrouwd zijn en zich maatschappelijk hebben opgewerkt. De inmiddels ge[KA3]emancipeerde vrouw wil een vrije relatie; de verburgerlijkte minnaar wil hier niet aan, met tragische gevolgen en ten slotte een breuk. De Noorse regisseuse van HUSTRUER heeft zich vertild aan deze verfilming van Hjalmar S[KA3]oderbergs roman, die wel een zorgvuldige tijdsreconstructie krijgt (hoewel topzwaar door de verwerking van historische gebeurtenissen) maar de emoties en de psychologie van de hoofdrollen papieren bedenksels laat, zonder de spontaniteit van haar vorige film.

Hustruer

1975 | Komedie

Noorwegen 1975. Komedie van Anja Breien. Met o.a. Anne Marie Ottersen, Katja Medbö, Froydis Armand, Noste Schwab en Alv Nordvang.

Drie vroegere vriendinnen zien elkaar terug op een schoolreünie, blijven almaar langer samen en ontsnappen zo aan de verplichtingen van hun huwelijk, werk of relatie. Bij terugkeer spreken ze af de hervonden band niet wéér verloren te laten gaan. Dit vrouwen-antwoord op Cassavetes' eveneens geïmproviseerde HUSBANDS verkiest levensvreugde boven levensangst, is in die zin ook oppervlakkiger, maar niettemin een aanstekelijk pleidooi voor vrouwelijke saamhorigheid, zonder de mannen als bron van alle kwaad af te schilderen.

Voldtekt - tilfellet Anders

1971 | Drama

Noorwegen 1971. Drama van Anja Breien. Met o.a. Svein Sturia Hungnes, Anna Maria Ottersen, Liv Thorsen, Per Carson en Olav Hestenes.

Twee jonge vrouwen zijn aan de stadsrand verkracht en identificeren een jonge arbeider als de dader, zodat er ook bij de autoriteiten geen twijfel over zijn schuld bestaat. Een opmerkelijke debuutfilm van Breien, die met een bijna documentaire en onsensationele aanpak deze simpele case history een indringende overtuigingskracht weet te geven, de film heeft een verrassend open einde.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Anja Breien op televisie komt.

Reageer