Joshua Logan: regie, cast en scenario.
Er zijn 12 films gevonden.

Marilyn Monroe: Beyond the Legend

1987 | Documentaire, Biografie

Verenigde Staten 1987. Documentaire van Gene Feldman en Suzette Winter. Met o.a. Richard Widmark, Robert Mitchum, Clark Gordon, Shelley Winters en John Springer.

Een geslaagd portret van M.M. met veel materiaal uit haar films. Feldman geeft de kijker een helder inzicht in de psyche van de legende en laat mensen uit het vak, collega's en minnaars aan het woord. Het scenario is van beide regisseurs Feldman en Winter. Het camerawerk is van Richard Francis en Rick Robertson. Aanbevolen voor cinefielen en iedereen die in M.M. geïnteresseerd is.

Paint Your Wagon

1969 | Musical, Western, Komedie

Verenigde Staten 1969. Musical van Joshua Logan en Joshua Bachove. Met o.a. Lee Marvin, Clint Eastwood, Jean Seberg, Harve Presnell en Ray Walston.

‘Kunnen we niet proberen weer met elkaar te leven zoals voorheen..?’ smeekt de theatraal uitgelichte Elizabeth (Jean Seberg). Ze doelt op een westernleven met innig bevriende cowboys Pardner en Ben (Clint Eastwood en Lee Marvin). Maar dat gaat natuurlijk niet. Want Clint kreeg van z’n manager geen scripts met compromissen onder ogen. Hoewel, Clint's personage weet er nog wel een 1969-waardige ‘Ik heb nooit eerder een man zo gemogen als jij’ uit te persen richting Ben. En het is een musical. Clint's eerste en – wijs besluit – laatste.

Camelot

1967 | Musical, Fantasy, Komedie, Drama

Verenigde Staten 1967. Musical van Joshua Logan. Met o.a. Richard Harris, Vanessa Redgrave, Franco Nero, David Hemmings en Lionel Jeffries.

Miserabele filmversie van Lerner-Loewe musical, heeft alleen een goede orkestratie en sporadisch goed spel als aanbeveling; niemand kan zingen en de productie lijkt nogal goedkoop, in tegenstelling tot het geld dat erin is gestoken. De film kreeg desondanks Oscars voor kostuums, muziek en art-direction/set decoration. Voortdurende close-ups in de film bieden misschien meer mogelijkheden voor tv.

Ensign Pulver

1964 | Drama

Verenigde Staten 1964. Drama van Joshua Logan. Met o.a. Robert Walker Jr., Burl Ives, Walter Matthau, Tommy Sands en James Farentino.

Aan boord van het transportschip van de Amerikaanse marine USS Reluctant wordt het leven ondraaglijk gemaakt door de gemene kapitein Ives. Als hij weigert matroos Walker verlof te geven om de begrafenis van zijn zoontje bij te wonen, komt het tot muiterij. Teleurstellende verdere avonturen van het Jack Lemmon- personage uit MISTER ROBERTS. Ook al treffen we heel wat bekende namen aan, evenals een hele rits jonge acteurs die het in de toekomst zouden gaan maken, toch is het een stereotiepe en zwakke zoutwaterkomedie, waarin geen enkel cliché vergeten werd. Walker heeft de ondankbare taak om Lemmon's prachtprestatie te evenaren en mogelijk te doen vergeten. Logan en Peter S. Feibleman bewerkten het toneelstuk van Logan en Thomas Heggen. Charles Lawton was verantwoordelijk voor de fotografie. Gefilmd in Panavision.

Fanny

1961 | Drama, Komedie

Verenigde Staten 1961. Drama van Joshua Logan. Met o.a. Leslie Caron, Maurice Chevalier, Charles Boyer, Horst Buchholz en Baccaloni.

Prachtig opgenomen en van mooie muziek voorziene dramatische versie van Marcel Pagnol's trilogie over een jong meisje dat met haar kind wordt achtergelaten door een zeeman die het avontuur zoekt. Chevalier en Boyer spelen schitterend.

Tall Story

1960 | Romantiek

Verenigde Staten 1960. Romantiek van Joshua Logan. Met o.a. Anthony Perkins, Jane Fonda, Ray Walston, Marc Connelly en Anne Jackson.

Een niemendalletje met veel vaart over de manzieke Fonda die in haar filmdebuut verliefd wordt op basketbalster Perkins. Naar het toneelstuk van Howard Lindsay en Russell Crouse.

South Pacific

1958 | Musical, Romantiek

Verenigde Staten 1958. Musical van Joshua Logan. Met o.a. Rossano Brazzi, Mitzi Gaynor, John Kerr, Ray Walston en Juanita Hall.

Gevierde musical van het legendarische duo Rodgers en Hammerstein, gebaseerd op hun succesvolle Broadwayshow (1949-1954) en geregisseerd door hun toneelregisseur en coscenarist Joshua Logan. Het verhaal speelt op een afgelegen eiland in de Stille Zuidzee tijdens WO II en draait om twee romances: tussen een gedistingeerde Fransman (Brazzi) en een provinciale Amerikaanse verpleegster (Gaynor), en tussen een Amerikaanse soldaat en een lokaal tienermeisje (een toentertijd gedurfde interraciale relatie). De film blinkt uit vanwege het scheutige gebruik van kleurenfilters, de zonnige locaties (Hawaii) en de opgewekte liedjes, met tikihut-evergreen 'Bali H'ai' als uitschieter. Winnaar van een Oscar voor het geluid.

Sayonara

1957 | Romantiek, Drama

Verenigde Staten 1957. Romantiek van Joshua Logan. Met o.a. Marlon Brando, Ricardo Montalban, Miiko Taka, Miyoshi Umeki en Red Buttons.

Stoere Amerikaanse soldaten en nederige Japanse vrouwen. Met Marlon Brando als kortzichtige charmeur in uniform. Het is op het eerste gezicht geen baanbrekend werk, deze Sayonara - wat zoiets als 'vaarwel' betekent in het Japans. Maar Marlon Brando was een vroege strijder tegen Amerikaans institutioneel racisme. In zijn capabele handen werd deze tragikomedie een doordacht essay. Een aanklacht in een land waar tot 1967 nog wetten bestonden tegen een gemengd huwelijk. Los daarvan is het een schitterende etalage van Brando's legendarische slepende voordracht.

Bus Stop

1956 | Komedie, Romantiek, Avonturenfilm

Verenigde Staten 1956. Komedie van Joshua Logan. Met o.a. Marilyn Monroe, Don Murray, Arthur O'Connell, Betty Field en Eileen Heckart.

Een uitstekende tragikomedie die bewijst dat Monroe wel degelijk kan acteren als ze op gevoelige wijze de rol van een zangeres speelt. Murray is de ruwe cowboy die haar probeert te strikken; Field is mooi als serveerster. Scenario van Georges Axelrod naar het theaterstuk van William Inge. Ook bekend als WRONG KIND OF GIRL.

Picnic

1955 | Romantisch drama

Verenigde Staten 1955. Romantisch drama van Joshua Logan. Met o.a. William Holden, Kim Novak, Betty Field, Susan Strasberg en Cliff Robertson.

Een berooid man (Holden) bezoekt per goederentrein een oude studievriend in een stadje in Kansas en wordt smoorverliefd op diens liefje (Novak) tijdens de jaarlijkse gemeentepicknick. Picnic is een gerenommeerd werk in de Amerikaanse cinema vanwege de moderne techniek (Technicolor, CinemaScope, helikoptershots) en het gedetailleerde portret van het inmiddels wijd en zijd geïdealiseerde leven in de Amerikaanse Midwest halverwege de jaren vijftig. Los van dit alles is Picnic een fraai liefdesverhaal, passend theatraal vertolkt door grootse acteurs. Gebaseerd op het gelijknamige Pulitzerprijs winnende Broadway-toneelstuk van William Inge.

Mister Roberts

1955 | Komedie, Oorlogsfilm, Drama

Verenigde Staten 1955. Komedie van John Ford en Mervyn LeRoy. Met o.a. Henry Fonda, James Cagney, William Powell, Jack Lemmon en Betsy Palmer.

Eerste stuurman, luitenant ter zee Roberts (Fonda), van het marine bevoorradingsschip (tandpasta en toiletpapier) USS Reluctant is een voormalig koopvaardij-officier. Hij vindt de dienst weinig eervol en wil weleens echte oorlogsactie meemaken. Dictatoriale kaptein Cagney dwarsboomt zijn ambities en zet de bemanning tegen hem op in ruil voor een enkele gunst. Als ze vastmaken gaat de jongste van seks verstoken officier Lemmon zonder verlof van boord, op jacht naar de eerste de beste rok die hij tegenkomt. Er breekt bijna muiterij uit en Fonda moet de zaak beslechten. Hij wordt uiteindelijk beloond met actieve zeedienst. Powell speelt de filosofische, maar slappe scheepsarts. Lemmon kreeg een Oscar voor zijn rol. Een sublieme film.

I Met My Love Again

1938 | Drama

Verenigde Staten 1938. Drama van Arthur Ripley en Joshua Logan. Met o.a. Joan Bennett, Henry Fonda, Dame May Whitty, Alan Marshal en Louise Platt.

Een weinig originele soaper, waarin het jonge meisje Bennett ervandoor gaat met een amoureuze auteur, wat tragische gevolgen heeft. Zulk goed acteerwerk was het script eigenlijk niet waard.