Jean-Claude Lauzon is regisseur.
Er zijn 4 films gevonden.

Léolo

1992 | Drama

Canada/Frankrijk 1992. Drama van Jean-Claude Lauzon. Met o.a. Maxime Collin, Ginette Reno, Julien Guiomar, Pierre Bourgault en Giuditta Del Vecchio.

Cineast Lauzon, afkomstig uit een milieu waarin boeken ervoor dienden om onder tafelpoten gelegd te worden, is zijn jeugdherinneringen ingedoken om met een ontroerend verhaal voor de dag te komen. Het is een lofzang op de droom en de scheppende verbeelding. Een stem buiten beeld vertelt het verhaal van Léolo, een jochie uit de achterbuurten van Montréal. Om te ontkomen aan een familiale omgeving waarin ieder intellectueel of artistiek contact ontbreekt, vlucht hij in de door een 'dichtregel-temmer' opgeroepen woorden. Op ingetogen wijze laat Lauzon zijn dichterlijke gevoelens de vrije loop, terwijl hij zijn film de kracht meegeeft van de scheppende kunstenaar. Zijn acteurs, van Collin, het jongetje, tot de moeder, van zangeres Ginette Reno tot grootvader Guiomar, maken allen de film tot een succes dankzij hun uitnemende vertolkingen. Over dit werk waait een wind van vrijheid en poëtische verbeeldingskracht. Camerawerk van Guy Dufaux.

Leolo

1992 | Komedie

Canada/Frankrijk 1992. Komedie van Jean-Claude Lauzon. Met o.a. Denys Arcand, Giuditta Del Vecchio, Pierre Bourgault, Roland Blouin en Julien Guiomar.

Fellini-achtige autobiografische tragikomedie die zich afspeelt in de achterbuurten van Montreal. Het verhaal draait rond het leven van een dromerig jongetje. Door de conflicten met zijn asociale, half gestoorde familie, vlucht hij in de poëzie. (JvB/VPRO Gids)

Un Zoo, la Nuit

1987 | Film noir, Thriller

Canada 1987. Film noir van Jean-Claude Lauzon. Met o.a. Gilles Maheux, Roger Le Bel, Germain Houde, Lorne Brass en Jerry Snell.

De titel slaat op het feit dat de twee hoofdpersonen zich 's nachts toegang tot een dierentuin verschaffen... om de olifant te doden! Dit geeft een indruk van het gewelddadige karakter van deze film, die overigens begint met de verkrachting van een gevangene door onbetrouwbare politieagenten. Tijdens zijn ontsnapping laat hij ze in de val lopen en slaagt erin ze te doden. Er is hier nog een thema aan de orde: de liefde van deze man voor zijn vader die langzaam stervende is. Helaas vermengen beide thema's zich nauwelijks tot een geheel en we hebben de indruk twee films tegelijk te zien. Niet 'af' dus, maar een regisseur om in de gaten te houden.

Night Zoo

1987 | Drama, Misdaad

Canada 1987. Drama van Jean-Claude Lauzon. Met o.a. Roger Le Bel, Gilles Maheu, Lyne Adams, Lorne Brass en Germain Houde.

Een Frans-Canadees melodrama, dat aan het thuisfront flink overschat is. Een aandoenlijk verhaal over de liefde tussen ex-gedetineerde Le Bel en zijn vader wordt vermengd met een wreed verhaal over seks en drugs dat zich in Montreal afspeelt, maar niet erg overtuigend gedaan. De titel slaat op een bespottelijke ontknoping in de plaatselijke dierentuin.