Mikhail Chiaureli: regie.
Er zijn 3 films gevonden.

Nezabivajemji 1919 god

1952 | Oorlogsfilm

USSR 1952. Oorlogsfilm van Mikhail Chiaureli. Met o.a. I. Molchanov, Michail Gelovani, Boris Andreyev, M. Kovaleva en Yevgeni Samoilev.

In dit drama over de beslissende Bolsjevistische verdediging van Petrograd in 1919, kreeg Stalin een grotere historische rol toebedeeld dan Lenin. Het was een van Stalins favoriete films. Samen met onder andere DE VAL VAN BERLIJN (ook van Chiaureli) werd deze film door Chroestsjov, in zijn toespraak tijdens het Partij Congres in 1956, vanwege de geschiedenisvervalsing als een van de uitwassen van het Stalinisme genoemd. Engelse titels THE UNFORGETTABLE YEAR 1919 en UNFORGETTABLE 1919. Gelovani was de vaste Stalin-vertolker in dit soort films.

Padeniye Berlina

1949 | Oorlogsfilm

USSR 1949. Oorlogsfilm van Mikhail Chiaureli. Met o.a. Michail Gelovani, Boris Andreyev, Oleg Froelich, Victor Stanitsin en V. Savelyov.

Deze tweedelige oorlogsfilm geeft min of meer een samenvatting van de geschiedenis van de Sovjet-deelname aan WO II. De monumentale `artistieke documentaire` met vele epische slagsc[KA2]enes wordt begeleid door de muziek van Shostakovich. Op het Partij Congres in 1956 werd de film als voorbeeld gesteld van de slechtste uitingen van het Stalinisme. Desalniettemin werd Chiaureli`s film hoger geschat dan de vergelijkbare STALINGRADSKAYA BITVA (De slag om Stalingrad, 1950). Technisch van hoog niveau. Met documentaire beelden. Deel I duurt 84m, deel II 82m. Gelovani was de vaste keus voor de rol van Jozef Stalin in dit soort films.

Klyatva

1946 |

USSR 1946. Mikhail Chiaureli en Michail Tschiaureli. Met o.a. Mikhail Gelovani, Sophia Giatsintova, Nikolai Bogolyubow, Alexei Gribow en Tamra Makarova.

In deze heroïsche, monumentale film over Stalin, die is gesitueerd in de tijd van Lenins dood, doet Stalin de belofte Lenins werk voort te zetten. Een artistiek wanprodukt dat de filmkunst verpolitiseerd door een levende politieke leider te verafgoden. Met Chiaureli's DE VAL VAN BERLIJN is deze film wellicht de duidelijkste exponent van de Stalin-verering. Na Stalins dood in 1953 kreeg de Georgische Chiaureli het zwaar te verduren. Gelovani, net als Stalin een Georgiër, was de vaste acteur voor de leider. Uiteraard een Stalin-prijswinnaar.