Aamir Khan

Acteur, Producer

Aamir Khan is acteur en producer.
Er zijn 5 films gevonden.

Ghajini

2008 | Thriller

India 2008. Thriller van A.R. Murugadoss. Met o.a. Mohit Ahlawat, Asin, Aamir Khan en Jiah Khan.

Bollywoodremake van de thriller Memento, over een man wiens geheugen slechts 15 minuten aan informatie kan onthouden.

The Rising

2005 | Drama, Oorlogsfilm, Bollywood

India 2005. Drama van Ketan Mehta. Met o.a. Aamir Khan, Amisha Patel, Toby Stephens en Coral Beed.

Mangal Pandey (Aamir Khan) leidde het indiase volk in haar strijd naar vrijheid tegen de Britse kolonisten. Dit maakte hem tot India's eerste revolutionaire vrijheidsstrijder. In 1857 werd hij door de Engelsen opgehangen, maar zijn strijd wordt nog altijd gezien als de eerste stap naar de Indiase onafhankelijkheid.

Lagaan: Once Upon a Time in India

2001 | Drama, Romantiek, Komedie, Muziek, Historische film, Sportfilm, Musical, Bollywood

India 2001. Drama van Ashutosh Gowariker. Met o.a. Gracy Singh, Rachel Shelley, Paul Blackthorne, Suhasini Mulay en Kulbushan Kharbanda.

In Lagaan: Once Upon a Time in India bindt een bij elkaar geraapt elftal brekebenen aan het einde van de negentiende eeuw de strijd aan met de superieure Engelse overheerser. De inzet is hoog. Wint het zooitje ongeregeld, dan hoeft de hele provincie drie jaar lang geen belasting (lagaan) te betalen. Verliezen ze echter, dan betalen ze driedubbele lagaan, in een magistraal epos vol liefde, romantiek en jaloezie, eer en wraak, sport en politiek, koloniale geschiedenis, klasseverschillen en (vrijheids-)strijd.

Earth

1998 | Historische film, Drama

India/Canada 1998. Historische film van Deepa Mehta. Met o.a. Maia Sethna, Nandita Das, Rahul Khanna, Aamir Khan en Gulshan Grover.

Brits-Indië, 1947. Vanuit het perspectief van een achtjarig meisje volgen we een aantal bevriende families van verschillende culturele en religieuze achtergronden in de stad Lahore. Wanneer de Britten het land onverwacht opdelen in een islamitisch en een hindoeïstisch deel, komen de banden onder grote druk te staan. Door in te zoomen op klein menselijk drama weten de filmmakers de wrange ontstaansgeschiedenis van Pakistan toegankelijk en meeslepend te brengen. De kritische film, gebaseerd op de roman Cracking India van Bapsi Sidhwa, werd in India zwaar gecensureerd en in Pakistan verboden.

Akele Hum Akele Tum

1996 | Drama, Romantiek

India 1996. Drama van Mansoor Khan. Met o.a. Aamir Khan, Manisha Koirala, Master Adil, Deven Verma en Anjan Srivastava.

Zanger Rohit Kumar (Khan) heeft hoge aspiraties. Hij wil de populairste zanger/componist van zijn generatie worden. Hij ontmoet de mooie Kiran (Koirala), die er van droomt zangeres te worden. Ze trouwen met elkaar ondanks het protest van haar vader die al een huwelijk voor haar had gepland. Het wil echter niet vlotten met hun carrière en een jaar later is Kiran moeder, terwijl Rohit nog steeds op de grote kans wacht. Deze komt als hij producer Gulbadan ontmoet, die hem vraagt songs te leveren voor zijn film. Kiran is razend omdat Rohit niets voor haar deed en verlaat hem en hun zoontje Sunil. Nu staat Rohit er alleen voor, zowel voor de opbouw van zijn carrière als voor de opvoeding van Sunil. Korte tijd later is Kiran een populaire filmactrice en staat Rohit door zijn koppigheid nog geen stap verder, maar de jongeman is te fier om haar hulp te accepteren. Een met de nodige pathos gebracht melodrama van twee jonge mensen die het in de showbizz willen maken. Het verhaal is duidelijk geënt op A STAR IS BORN, maar de overnadrukkelijke acteer- en vertelstijl is voor ons, westerlingen, lachwekkend. Het einde van de film is bovendien kitsch van de ergste soort. Toch wel amusant om kennis te maken met dit soort Aziatische serieproducties. Regisseur Khan schreef het scenario samen met Nasir Husain. Fotografie is van Baba Azmi.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Aamir Khan op televisie komt.

Reageer