Donatas Banionis

Acteur

Donatas Banionis is acteur.
Er zijn 10 films gevonden.

Kiemas

1999 | Experimenteel

Frankrijk/Litouwen 1999. Experimenteel van Valdas Navasaitas en Valdas Navasaitis. Met o.a. Donatas Banionis, Richardas Vitkaitas, Albinas Keleris, Tatjana Liutajeva en Rasa Samuolyte.

Het speelfilmdebuut van scenarioschijver-regisseur Navasaitas is teleurstellend en saai. Dat is heel jammer, want er komen heel weinig speelfilms uit de voormalige Baltische Sovjetrepubliek Litauen. Er is nauwelijks sprake van een verhaal. Regisseur Navasaitas laat zijn cameraman Rimvydas Leipus het binnenhof van een flatgebouw observeren, waar we een drinkebroer, zijn gefrustreerde vrouw en een werkloze arbeider, die ook aan de drank is, waarnemen. Verder zien we spelende kinderen in het hof en de dertien-jarige dochter van het echtpaar. De oudere man vertelt aan zijn jongere kameraad dat hij wil emigreren en de jongeman leent hem geld. Dan zien we het levenloze lichaam van de jongeman in een verlaten gebouw hangen. Kennelijk heeft hij zelfmoord gepleegd. De wederopbouw na 84 jaar communisme is pijnlijk en langdurig, maar deze film is deprimerend en inspiratieloos. Het camerawerk is vlekkeloos.

Piushchie krov'

1991 | Horror

SU 1991. Horror van Evgeni Tatarsky. Met o.a. Marina Vladi, Andrey Sokolov, Marina Maiko, Donatas Banionis en Konstantin Afonsky.

Deze film, naar Upyr' van Tolstoi, is een van de eerste Russische horror-films. Het gaat om een verliefd stel, dat belaagd wordt door een vampier-familie, die wel trek heeft in het meisje. Een wonderlijk mengelmoesje van mystiek, mysterieuze gedaantewisselingen, geestverschijningen en heksensabbats, gezien tegen de achtergrond van het traditionele leven van eerzame burgers in Rusland. Uiteraard weet onze jonge held met behulp van zijn soldatenvriendjes de vampiers te overwinnen. Hij bevrijdt zijn geliefde en ze leven nog lang en gelukkig.

Depressia

1991 | Mysterie

SU 1991. Mysterie van Andris Kolbergs. Met o.a. Marina Maiko, Larisa Poliakova, Girt Yakovlev en Donatas Banionis.

Deze harde misdaadfilm speelt in de onderwereld van Riga, waar een revuedanseres zichzelf moet beschermen tegen handelaren in verdovende middelen, tegen de mafia en tegen al te opdringerige collega's. Ze wordt tenslotte doodgeschoten door de politie, die geacht werd achter haar belagers aan te zitten.

13-yj Apostol

1988 | Fantasy, Sciencefiction

SU 1988. Fantasy van Georgi Nikolayev. Met o.a. Yuosas Budrajtis, Andrei Boltnev, Donatas Banionis, Armen Dzigarchanian en Elle Kuul.

Een hoogtepunt uit de Russische SF-filmproduktie van de laatste jaren, min of meer naar Martian Chronicles van Ray Bradbury. Een aardse ruimtevaart-expeditie landt op Mars. Nonchelance van de bemanning van het ruimteschip veroorzaakt de dood van bijna alle Marsbewoners. Uit wraak proberen de overgebleven Marsmensen de indringers uit te roeien, waarna ze koers zetten naar de aarde.

Tsvetenie Nesejanoi Rzji

1980 | Drama

SU 1980. Drama van Marionas Gedris. Met o.a. Donatas Banionis, Ingrida Kilshauskaite, Rimantas Bagdziavicaes, Vidas Petkiavica en Eugenia Plesjkite.

Dit neerslachtige familiedrama draait om een oudere arbeider en zijn twee volwassen zonen (halfbroers). De twee ontmoeten elkaar toevallig: de één heeft een straf uitgezeten in een verbeteringsgesticht, en de ander dient in het leger. Deze Lithouwse produktie, die is gebaseerd op een roman van Vitautas Boebnis, bevat alle elementen die vereist zijn voor een menselijk drama. USA-titel: THE FLOWERING OF UNSOWN RYE.

Territory

1979 | Avonturenfilm

SU 1979. Avonturenfilm van Alexander Soerin. Met o.a. Donatas Banionis, Vladimir Letenkov, Joeri Sjerstnev en Michail Gloezsky.

De film, die gebaseerd is op de populaire gelijknamige roman van de Rus Oleg Koevaev, gaat over geologen, die het hoofd bieden aan de uitdagende en zware omstandigheden ten noorden van de Arctische Cirkel. Het verhaal vol dramatiek, gaat over een oudere, ervaren geoloog, die aan het hoofd staat van een speciale afdeling. Deze afdeling houdt zich bezig met grondonderzoek naar mineralen in het enorme gebied binnen de poolcirkel.

Mama, ich lebe

1976 | Oorlogsfilm

DDDE 1976. Oorlogsfilm van Konrad Wolf. Met o.a. Peter Prager, Uwe Zerbe, Eberhard Kirchberg, Detlef Gieß en Donatas Banionis.

Vier jonge Duitse soldaten worden in WO II door de Russen krijgsgevangen gemaakt en omgeschoold om het fascisme te bestrijden. Zij moeten frontdienst doen en de Duitse troepen met behulp van een radiowagen toespreken om de strijd te staken. Een in Oost en West omstreden oorlogsfilm - want was het nu verraad of niet - die echter een goed beeld schept van wat er aan de andere, geallieerde kant gebeurde. Veel vaart, goed gespeeld en de moeite waard omdat het een ongebruikelijke benadering is.

Solaris

1972 | Sciencefiction, Drama

SU 1972. Sciencefiction van Andrei Tarkovsky. Met o.a. Donatas Banionis, Nikolay Grinko, Natalja Bondartsjoek, Joeri Jarvet en Vladi-slav Dvorzjetsky.

Een zeer bijzondere SF-film, naar het gelijknamige boek van Stanisłav Lem. Zoals in het hele SF-oeuvre van Lem gaat het niet om de geavanceerde techniek, maar om de psychologische processen van mensen, geconfronteerd met onwerkelijke verschijnselen in het heelal. Hier gaat het om een planeet die in staat is onderbewuste angsten of herinneringen te peilen en ze te materialiseren. Zo wordt de hoofdfiguur in een ruimtestation waar hij het verschijnsel onderzoekt, geconfronteerd met de levensechte herinnering van zijn overleden vrouw. Een onwerkelijke beleving. Het camerawerk is van Vadim Jussow.

King Lear

1971 | Drama

SU/Rusland 1971. Drama van Grigori Kozintsev en Iosif Shapiro. Met o.a. Joeri Jarvet, Elza Radzinya, Galina Volchok, Valentina Shendrikova en Donatas Banionis.

Na het succes van zijn Hamlet-verfilming, begon Kozintsev met Shakespeares King Lear, die hij wederom op een eigen wijze interpreteerde, marxistisch volgens sommigen. King Lear wordt niet meer alleen beschouwd als een persoonlijke tragedie. Er komt een sterke sociale dimensie bij, waardoor Lears lot verbonden wordt met dat van het volk. De in Estland opgenomen en mooi zwart-wit gefotografeerde film heeft alom veel succes geboekt.

Malenkyprints

1966 | Familiefilm, Fantasy

SU 1966. Familiefilm van Arünas Zebriünas. Met o.a. Evaldas Mikalajunas, Donatas Banionis en Otar Koberidze.

Sovjet verfilming uit de studio's in wat tegenwoordig weer Litauen mag heten van het bekende fantasy verhaaltje van Saint- Exupéry, de Franse vliegenier-schrijver, die aan het einde van WO II boven de Middellandse zee verdwenen is. Dichterlijke benadering over de piloot die net een noodlanding in de Sahara heeft gemaakt en daar 'de kleine prins' ontmoet, die ook een 'noodlanding' gemaakt heeft. Het camerawerk is van Aleksas Digimas.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Donatas Banionis op televisie komt.

Reageer