Nijiko Kiyokawa

Acteur

Nijiko Kiyokawa is acteur.
Er zijn 6 films gevonden.

Narayama bushiko

1983 | Historische film, Drama

Japan 1983. Historische film van Shohei Imamura. Met o.a. Mitsuko Baisho, Keishi Takamine, Taiji Tonoyama, Junko Takada en Seiji Kurasaki.

In een Japans bergdorpje rond 1883 vormt eten het grootste probleem. Kinderen zijn eigenlijk ongewenst, voedseldieven worden levend begraven en wie de leeftijd van zeventig jaar bereikt, wordt geacht zich naar de berg Narayama te begeven om daar te sterven. De film concentreert zich op Orin (Sakamoto), een vrouw van 69, die voorbereidingen treft voor haar vertrek. Een ontroerend beeld van een gemeenschap die zich onder mens- onwaardige omstandigheden staande moet zien te houden. Winnaar van de Gouden Palm van Cannes 1983. Het scenario is van regisseur Imamura naar twee novelles van Schichirô Fukazawa. Het camerawerk is van Maso Tochizawa.

Jukusai no Chizo

1979 | Drama

Japan 1979. Drama van Mitsuo Yanagimachi. Met o.a. Yuji Honma, Keizo Kanie, Hideko Okiyama, Hatsuo Yamaya en Chisako Hara.

Een originele, provocerende film over een 19-jarige krantenbezorger die een schema bijhoudt van de huizen waar hij levert, waarop hij punten geeft aan de verschillende klanten, al naar gelang hun houding tegenover hem. Een en ander wordt een obsessie en hij begint hen anoniem op te bellen, dreigend een gasontploffing te regelen. Qua stijl doet de film denken aan Oshima, de meest westerse van de Japanse filmmakers, hoewel Yanagimachi eigenlijk nooit echt is doorgebroken in het westen. In dit geval zeker zeer ten onrechte. Ook bekend als A 19-YEAR- OLD'S PLAN.

Koi to Taiyo to Gang

1963 | Misdaad

Japan 1963. Misdaad van Teruo Ishii. Met o.a. Tetsuo Tamba, Ken Takakura, Shinjiro Ebara, Yoko Mihara en Nijiko Kiyokawa.

Twee Japanse gangsters besluiten een striptease-tent die beheerd wordt door Chinezen te beroven. Een echte Yakuzafilm, geschreven door de regisseur en vertolkt door professionele acteurs(in het bijzonder Ken Takakura, medehoofdrolspeler in de films USA YAKUZA en BLACK RAIN), een van de beste acteurs in dit genre.

Akitsu onsen

1962 | Drama

Japan 1962. Drama van Takumi Ogawa. Met o.a. Mariko Okada, Hiroyuki Nagato, Sô Yamamura, Jukichi Uno en Eijirô Tono.

Een goed geschreven, zij het nogal langdradig uitgewerkt sociaal-psychologisch drama dat over een periode van bijna twintig jaar de relatie volgt tussen de dochter van een herbergier in een kuuroord en een man die daar geregeld met vakantie komt. Het komt nooit tot een echte verhouding, en geleidelijk groeien ze uit elkaar. Ook bekend als AN AFFAIR AT AKITUSU.

The Teahouse of the August Moon

1956 | Komedie, Drama

Verenigde Staten 1956. Komedie van Daniel Mann. Met o.a. Marlon Brando, Glenn Ford, Machiko Kyo, Eddie Albert en Paul Ford.

Ford is een officier in het Amerikaanse leger in bezet Japan en onderhoudt de contacten met de plaatselijke overheid. Als hij een fonds heeft weten los te peuteren voor de bouw van een school, blijken de Japanners er een theehuis met geisha`s van gemaakt te hebben. Een prima komedie naar het gelijknamige toneelstuk van John Patrick, naar het boek van Vern J. Sneider, dat MGM verfilmde. Brando - in een zeldzame komische rol - is fantastisch als de Japanse tolk; zijn make-up (waar dagelijks twee uur over gedaan werd) en stem zijn subliem. Ford geeft een glansrol weg. Een warme film die je niet gauw vergeet. Camerawerk van John Alton. Gedraaid in CinemaScope.

Tsuzurikata kyoshitsu

1938 | Drama

Japan 1938. Drama van Kajiro Yamamoto. Met o.a. Hideko Takamine, Masaru Kotaka, Shiro Mizutani, Nijiko Kiyokawa en Musei Tokugawa.

Een intens sociologisch drama over een meisje uit een zogeheten kansarm gezin in een arme wijk van Tokio. Ze wordt door haar lerares aangemoedigd verder te studeren. De thematiek is opvallend weinig verouderd en de functionele zwart-wit fotografie is één van de interessantste aspecten van deze sobere Japanse film. Ook bekend als COMPOSITION CLASS.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Nijiko Kiyokawa op televisie komt.

Reageer