Yousry Nasrallah

Regisseur, Scenarist

Yousry Nasrallah is regisseur en scenarist.
Er zijn 8 films gevonden.

Baad el Mawkeaa

2012 | Drama

Egypte 2012. Drama van Yousry Nasrallah. Met o.a. Nahed El Sebaï, Bassem Samra en Menna Shalabi.

Ten tijde van de recente Egyptische revolutie wordt een door de regering gerekruteerde kamelenherder verliefd op een seculiere, hoogopgeleide reclamevrouw.

Genenet al asmak

2008 | Drama

Egypte/Frankrijk/Duitsland 2008. Drama van Yousry Nasrallah. Met o.a. Hend Sabry, Amr Waked, Gamil Ratib, Bassem Samra en Ahmed el-Fishawy.

Een man in Caïro is gefascineerd door een radiopresentatrice die in haar programma tips voor het leven en de liefde geeft en belt naar uiteindelijk op. De dialoog tussen de twee wordt vervolgens steeds intensiever.

Bab el shams

2004 |

Denemarken/België/Marokko/Frankrijk/Egypte 2004. Yousry Nasrallah. Met o.a. Hiam Abbass, Orwa Nyrabia en Rim Turkhi.

Een man in Caïro is gefascineerd door een radiopresentatrice die in haar programma tips voor het leven en de liefde geeft en belt naar uiteindelijk op. De dialoog tussen de twee wordt vervolgens steeds intensiever.

El Médina

1999 | Drama

Ethiopië/Frankrijk 1999. Drama van Yousry Nasrallah. Met o.a. Inès de Meideros, Roschdy Zem en Bassem Samra.

Nasrallah, een van Egypte's meest gerenommeerde regisseurs, schetst het portret van een jonge groenteverkoper die zich afkeert van het leven dat zijn vader voor hem heeft bedacht. Hij vertrekt naar Parijs om zijn droom van een carrière als acteur na te jagen. Daar realiseert hij zich echter dat zijn leven niet noodzakelijk beter is dan de toekomst die hij in Caïro heeft achtergelaten. Aan het script werd meegeschreven door Claire Denis, regisseuse van films als Chocolat en Nénette et Boni.

El Medina

1999 | Komedie, Drama, Sportfilm

Egypte/Frankrijk 1999. Komedie van Yousry Nasrallah. Met o.a. Bassem Samra, Ahmed Fouad Selim, Abla Kamel, Roschdy Zem en Inês De Medeiros.

Ali (Samra) heeft in Cairo een boekhoudopleiding met goed gevolg afgelegd, maar zijn hart gaat uit naar het theater. Zijn vader (Selim) wil dat hij naar Saoedi-Arabi[KA3]e gaat om er werk te vinden. In plaats daarvan gaat hij naar Frankrijk, waar hij illegaal verblijft, in de hoop zijn wens te kunnen vervullen. Hij ontmoet Roschdy (Zem), die hem helpt aan een onderkomen en valse papieren. In plaats van het voetlicht op de b[KA3]uhne komt Ali in de schijnwerpers van de ring van het illegale bokscircuit. Hij begrijpt niet meteen dat hij slechts moet schaduwboksen voor getruceerde matches, belandt daarom in het ziekenhuis, waar geconstateerd wordt dat hij aan geheugenverlies lijdt. Als hij is hersteld, keert hij terug naar zijn vader en moeder Bannoura (Kamel), een paar ervaringen rijker: hij meent dat alle grote steden op elkaar lijken en dat hij net zo goed in Cairo zijn idealen kan bereiken. Het spel is gevoelig en de film tot op zekere hoogte poëtisch, maar de productiekwaliteiten laten enigszins te wensen over. Geschikt voor kijkers die kennis willen maken met literaire verfilmingen uit den vreemde. Het scenario is van regisseur Nasrallah, Claire Denis en Nasser Abdel-Rahmane. Het camerawerk is van Samir Bahzan. Stereo.

Mercedes

1993 | Drama, Misdaad

Egypte/Frankrijk 1993. Drama van Yousry Nasrallah. Met o.a. Youssra, Zaki Abdel Wahab, Seif Eddine, Seif Abdel Rahman en Abla Kamel.

Noubi (Wahab) is de onwettige zoon van Warda (Yousra) die, om een schandaal te voorkomen, onder druk van haar moeder een oude man huwde die kort na zijn geboorte stierf. Na vier jaar in een psychologische instelling komt Noubi, die een geboren christen is, terug vrij als een overtuigde communist op het ogenblik dat overal ter wereld het communisme in elkaar stort. Zijn moeder doet soms vreemd en zijn broer is homofiel. Tijdens een huwelijksfeest wordt hij benaderd door Mohamed Taher (Eddine), ex-politieman. Deze vraagt zijn medewerking in het ontmaskeren van de bruid die betrokken is bij drugshandel. Hij wil haar uitschakelen, maar ze wordt beschermd door belangrijke mensen. Noubi heeft al vlug door dat Taher hem wil inschakelen bij terroristische acties. Hij wordt geconfronteerd met zijn eigen verleden, maar wat kan men doen in een wereld waar je belangrijk bent als je met een Mercedes rijdt? Een verwarde, maar boeiende parabel over de botsing van verschillende culturen. Het is niet eenvoudig om alle dubbele gronden in een visie te ontmaskeren, maar het loont zeker de moeite. Het einde van de film is zuivere kitsch, een satire op de Amerikaanse actiefilm. Het intelligente scenario werd geschreven door Nasrallah (die o.a. nog regie- assistent was bij Volker Schlöndorff) en Sayed Hegab. Achter de camera stond Ramses Marzouk.

Marcides

1993 | Komedie, Drama

Egypte/Frankrijk 1993. Komedie van Yousry Nasrallah. Met o.a. Zaki Abdel Wahad, Youssra, Seif Eddine, Abla Kamel en Taheya Cariocca.

De blonde Wahab heeft een blanke huid en is daarom in zijn eigen land (Egypte) een buitenbeentje. Hij komt uit een steenrijke familie, die behoort tot de koptische christenen. Hij zou zijn fortuin wel aan de communistische partij willen schenken. Tijdens een huwelijksfeest krijgt hij opdracht de bruid te schaduwen. Zij wordt ervan verdacht met terroristen te maken te hebben. De zoektocht door de onderwereld van Cairo confronteert hem met zijn eigen, geheimzinnige verleden. Een merkwaardige film die enerzijds een gewelddadig politiek pamflet is en anderzijds een komische fabel over sociale toestanden in Cairo. Voor westerse kijkers is het verhaal niet gemakkelijk te doorgronden. Gefilmd in 1991 en ging in première op het filmfestival van Locarno. Het scenario is van regisseur Nasrallah. Het camerawerk is van Ramses Marzouk.

Sarikat Sayfeya

1988 | Drama

Egypte 1988. Drama van Yousry Nasrallah. Met o.a. Ahmed Mohamed Ahmad, Chohdi Srour, Hani Hussein en Ihab Abdelhakim.

Egypte 1961. Nasser vaardigt de wetten uit voor de landbouwhervorming. De ouders van Yasser bezitten een stuk grond op het platteland. Zoals elk jaar gaan ze daar in de zomer naar toe. Yasser raakt bevriend met de boerenzoon Leil. Samen stropen ze en halen kattekwaad uit. Leil gaat de gevangenis in, terwijl Yasser geen haar wordt gekrenkt. Een traag, meeslepend verhaal over een achtergebleven agrarische gemeenschap, met duidelijke maatschappijkritiek.

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Yousry Nasrallah op televisie komt.

Reageer