Georges Lechaptois: camera.
Er zijn 12 films gevonden.

Les enfants des autres

2022 | Komedie, Drama, Romantiek

Frankrijk 2022. Komedie van Rebecca Zlotowski. Met o.a. Virginie Efira, Roschdy Zem, Chiara Mastroianni, Callie Ferreira-Goncalves en Yamée Couture.

Rachel tikt de veertig aan als ze smoorverliefd wordt op Ali, die ze tijdens een gitaarles leert kennen, en zijn vierjarige dochter Leila. In deze nieuwe situatie ervaart Rachel niet alleen moedergevoelens voor Leila, maar begint ze ook haar eigen kinderwens te herontdekken.

Haute couture

2021 | Drama

Frankrijk 2021. Drama van Sylvie Ohayon. Met o.a. Nathalie Baye, Lyna Khoudri, Claude Perron, Pascale Arbillot en Soumaye Bocoum.

De tas vol persoonlijke spulletjes van Dior-naaister Esther (Baye) wordt gestolen in de metro, maar een dag later staat de dief – straatmeid Jade (Khoudri) – al bij haar atelier op de stoep. Vol spijt en met de tas. En met ‘mooie handen’, die perfect zijn voor het naaivak. Zodat Esther Jade meteen een stageplek aanbiedt. De film is scherper en minder clichématig dan de plot hierboven suggereert, maar het scenario – waar regisseur Ohayon aan meeschreef – maakt de bedoelingen van de maakster wel heel erg duidelijk. Net als de opdracht aan het einde van de film: Voor alle goedwillende vrouwen.

Proxima

2019 | Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2019. Drama van Alice Winocour. Met o.a. Eva Green, Zélie Boulant, Matt Dillon, Aleksey Fateev en Lars Eidinger.

De Franse astronaut Sarah Loreau gaat mee met een missie naar Mars, maar dat betekent wel dat ze haar dochter Stella een jaar lang niet zal zien. Winocour vinkt verschillende feministische thema’s af – onwillige ex, macho mannelijke collega’s, extra inzet om te laten zien dat je gelijkwaardig bent – maar wordt nooit voorspelbaar of prekerig. En het kloppende hart van de film is de relatie tussen Sarah en haar achtjarige dochter Stella, die zeer geloofwaardig worden neergezet door Eva Green (die in deze film naast Frans ook Engels, Duits en Russisch spreekt) en de jonge Zélie Boulant.

Une fille facile

2019 | Drama

Frankrijk 2019. Drama van Rebecca Zlotowski. Met o.a. Mina Farid, Zahia Dehar, Benoît Magimel, Clotilde Courau en Nuno Lopes.

Het Frans-Algerijnse model Zahia Dehar, die in 2010 wereldberoemd werd toen voetballers Franck Ribéry en Karim Benzema ervan werden beschuldigd haar te hebben betaald voor seks terwijl ze minderjarig was, klopte zelf aan bij regisseur Zlotowski (Grand Central) met het idee voor dit zwoele drama. Dehar speelt de vrijzinnige Sofia, die haar 16-jarige nichtje Naïma (Farid) gedurende een zomer in Cannes op sleeptouw neemt in een wereld van seks, miljonairs en luxe jachten. Zlotowski strooit met zonovergoten plaatjes en laat de camera voortdurend over het naakte lichaam van Dehar laat glijden, maar verder heeft ze met Une fille facile weinig te melden. Behalve dan dat 'gemakkelijke' vrouwen als Sofia ook heus intelligent kunnen zijn.

Maryland

2015 | Thriller, Drama

Frankrijk​/​​België 2015. Thriller van Alice Winocour. Met o.a. Matthias Schoenaerts, Diane Kruger, Paul Hamy en Percy Kemp.

Ex-commando Vincent (Schoenaerts) is niet de meest stabiele persoon. Over zijn achtergrond komen we weinig te weten, maar hij heeft evident de nodige trauma's opgelopen. Tijdens een beveiligingsklus in een grote villa (Maryland genaamd) krijgt hij de indruk dat de vrouw des huizes (Kruger) gevaar loopt. Of beeldt hij het zich slechts in? Maryland is een mix van psychologisch drama en home invasion-thriller, die het moet hebben van z'n suspense (vooral de suggestieve geluidsband is sterk), enkele zeer spannende scènes en een puike hoofdrol van Schoenaerts - maar niet altijd van de logica of geloofwaardigheid.

Voyage en Chine

2015 | Drama

Frankrijk 2015. Drama van Zoltan Mayer. Met o.a. Yolande Moreau, Jingjing Qu, Dong Fu Lin en Ling Zi Liu.

Een jobstijding bereikt Liliane en echtgenoot Richard: hun naar China geëmigreerde zoon Christophe heeft bij een ongeluk het leven gelaten. Daarop vertrekt de diepbedroefde Liliane solo naar de provincie Sichuan om hem te begraven. Thematisch verwant met het Vlaamse drama 82 dagen in april, is dit regiedebuut van cameraman Mayer beduidend minder Tarkovskiaans. Lilianes rouwproces gaat welhaast op in haar reis door Vraagtekenland. Moreau is hier de stille kracht, maar ook een kleurrijke slinger Chinese personages maakt deze fraai geschoten film over afscheid en loutering het bekijken waard.

Les nuits d'été

2014 | Drama

Frankrijk 2014. Drama van Mario Fanfani. Met o.a. Guillaume de Tonquédec, Jeanne Balibar, Nicolas Bouchaud, Mathieu Spinosi en Serge Bagdassarian.

Eind jaren vijftig. Een groepje mannen komt regelmatig in het tweede huis van Michel (De Tonquédec) bij elkaar om samen vrouwenkleding aan te trekken. Sommigen zijn gay, anderen niet. De weekenden zijn er voor variété-optredens in travestie én voor serieuze gesprekken. Scenarist-regisseur Fanfarni portretteert het dubbele leven dat de mannen leiden: Michel heeft een ogenschijnlijk goed huwelijk met Hélène (Balibar), maar zijn geheim zit in de weg. De acteurs mogen goed gekozen zijn, het thema wordt niet helemaal bevredigend uitgewerkt.

Grand Central

2013 | Drama

Frankrijk​/​​Oostenrijk 2013. Drama van Rebecca Zlotowski. Met o.a. Tahar Rahim, Léa Seydoux, Olivier Gourmet en Denis Ménochet.

Gecompliceerde driehoeksverhouding tegen de achtergrond van een brommende kerncentrale: de ongeschoolde nieuwe kracht Gary valt er als een blok voor de sensuele Karole, die gaat trouwen met teamleider Toni, die Gary liefdevol in hun gemeenschap heeft opgenomen. De dreiging is voortdurend voelbaar, waarbij het de vraag is wat dodelijker is: de straling of de liefde? Met mooie rollen van Tahar Rahim en Léa Seydoux, de muze van de Franse regisseuse Rebecca Zlotowski.

Americano

2011 | Drama

Frankrijk 2011. Drama van Mathieu Demy. Met o.a. Mathieu Demy, Geraldine Chaplin, Chiara Mastroianni, Salma Hayek en Carlos Bardem.

Wanneer Martins moeder is overleden, moet hij in Los Angeles, de stad waar hij zijn jeugd doorbracht, de erfenis regelen. Vroeger komt spoken en Martin reist naar Tijuana, Mexico, op zoek naar Lola, een vriendin van zijn moeder. Lola blijkt in de Americano-bar te dansen. Regiedebuut van de zoon van filmmakers Jacques Demy (1931-1990) en Agnès Varda traceert het slingerpad van een richtingloos individu in een chaotische wereld. Flashbackbeelden van de jonge Martin komen uit Documenteur van Varda, tevens coproducente. Jean-Pierre Mocky, luis in de pels van de Franse cinema, speelt Martins vader.

Twentynine Palms

2003 | Drama

Frankrijk 2003. Drama van Bruno Dumont. Met o.a. Yekaterina Golubeva en David Wissak.

Ongemakkelijke, opzettelijk onaffe en onduidelijke roadmovie over Amerika. Een Amerikaanse man en een Oost-Europese vrouw neuken, ruziën en neuken opnieuw - afstandelijkheid en hysterie wisselen elkaar af.

Vivre au paradis

1998 | Drama

Algerije​/​​Noorwegen​/​​België​/​​Frankrijk 1998. Drama van Bourlem Guerdjou. Met o.a. Roschdy Zem, Hiam Abbass, Fadila Belkebla, Omar Bekhaled en Farida Rahouadj.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.

Machano

1996 | Drama

Algerije​/​​Frankrijk 1996. Drama van Belkacem Hadjadj en Belkacem Hadjhadj. Met o.a. Belkacem Hadjadj, Hadjira Oul Bachir, Meriem Babes en Rachid Hadid.

Internationale co-productie van Fransoos Bourlem Guerdjou - een 'derde generatie Algerijn' - die het verhaal vertelt van de eerste jaren van zijn grootouders in de bidonvilles van Parijs begin jaren '60. Guerdjou focust, naast de miserabele woon- en werkomstandigheden, ook op de soms weinig sympathieke geldingsdrang van de nieuwkomers en hun politiek/sociale isolatie en aspiratie in het roerige decennium. Guerdjou kreeg in 1998 de debuutprijs in Venetië en zijn film werd in 1999 genomineerd voor Beste Europese Film op het Brusselse filmfestival.