Mischa Spoliansky: muziek.
Er zijn 17 films gevonden.

Otto Preminger: Ein Portrait

1999 | Documentaire, Biografie

Duitsland 1999. Documentaire van Wolfgang Jacobsen, Martin Koerber en René Perraudin. Met o.a. Ingo Preminger, Alan Adler, David Raksin, Ken Kaufman en Martin C. Schute.

The Best House in London

1969 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1969. Komedie van Philip Saville. Met o.a. David Hemmings, Joanna Pettet, George Sanders, Dany Robin en Warren Mitchell.

Vervelende komedie over een groep regeringsfunctionarissen die in Londen een bordeel voor ambtenaren financieel steunen. Hoewel de film de kwalificatie 'boven de achttien' indertijd nauwelijks verdiende, is het mogelijk dat er een gekuiste tv- versie van in omloop komt, maar daar hoeft niemand wakker van te liggen.

North West Frontier

1959 | Romantiek, Actiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1959. Romantiek van J. Lee Thompson. Met o.a. Kenneth More, Lauren Bacall, Herbert Lom, Wilfrid Hyde-White en I.S. Johar.

In 1905 komen de moslims in het grensgebied van Noordwest-India in opstand tegen de Britsgezinde maharadja. De maharadja vreest (terecht) voor zijn leven en vertrouwt zijn vijfjarige zoon en diens Amerikaanse gouvernante (Bacall) toe aan Captain Scott (More), die hen per spoor naar New Delhi moet brengen. In de trein zit echter ook de journalist Van Layden (Lom), die aan de kant van de opstandelingen staat en die de jongen wil doden. Vlotte avonturenfilm over een groepje vluchtelingen, achtervolgd door religieuze fanatici in het turbulente, koloniale India. Het scenario van Robin Estridge bevat een flinke dosis spektakel. Achter de camera stond Geoffrey Unsworth. Ook bekend als Flame Over India.

Saint Joan

1957 | Drama, Historische film, Biografie

Verenigde Staten 1957. Drama van Otto Preminger. Met o.a. Jean Seberg, Richard Widmark, Richard Todd, Anton Walbrook en John Gielgud.

De toen onbekende 17-jarige Jean Seberg als Jeanne D´Arc werd met film en al afgebrand door de pers. Seberg zou met haar onbeholpenheid, elfachtige uitstraling ten spijt, het tempo van de film verpest hebben. Saint Joan werd een van de meest opzienbarende flops van de jaren vijftig, maar Seberg bereikte later tegen de stroom in (met À bout de souffle) toch de sterrenstatus. In retrospectief is de verfilming van het door Graham Greene bewerkte klassieke toneelstuk van Bernard Shaw vooral weinig opwindend. Wel leuk om het fenomeen Seberg te zien en hoe echte profs als Richard Widmark en John Gielgud moeiteloos de show stelen. (IdH/VPRO Gids)

Trouble in Store

1953 | Komedie, Drama

Verenigd Koninkrijk 1953. Komedie van John Paddy Carstairs. Met o.a. Margaret Rutherford, Norman Wisdom, Moira Lister, Megs Jenkins en Jerry Desmonde.

Norman, een klein nietig kereltje, werkt in een groot warenhuis. Hij wil absoluut hogerop en hij hoopt het ooit tot etaleur te brengen. Maar de blunders stapelen zich op door zijn onhandigheid en met de regelmaat van de klok wordt hij ontslagen. Op die momenten is hij echter zo zielig dat hij uit medelijden opnieuw wordt aangenomen. Filmdebuut van Wisdom is door de eenvoud van het scenario (van Carstairs, Maurice Cowan en Ted Willis) zowat zijn beste ook al is de humor erg oubollig. Liefhebbers van deze Britse imitatie van Jerry Lewis krijgen echter waar voor hun geld met, naast de komische chaos, twee songs, 'I Want To Put On Record That I Love You' en 'Don't Laugh At Me 'cos I'm A Fool'. Fotografie van Ernest Steward.

Treasure Hunt

1952 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1952. Komedie van John Paddy Carstairs. Met o.a. Jimmy Edwards, Martita Hunt, Naunton Wayne, Athene Seyler en June Clyde.

De jongere leden van een verarmde Ierse familie nemen pensiongasten in huis, zeer tegen de zin van hun eccentrieke ouders. Naar een toneelstuk van M.J. Farrel en John Perry. Een soms heel krankzinnige komedie, met Hunt die wel buitengewoon eccentriek aan de gang is.

The Happiest Days of Your Life

1950 | Komedie

Verenigd Koninkrijk 1950. Komedie van Frank Launder. Met o.a. Alastair Sim, Margaret Rutherford, Joyce Grenfell, Guy Middleton en Richard Wattis.

Door een fout van het Ministerie van Onderwijs worden in 1949 de leerlingen van de St. Swithin's Girls School ingekwartierd bij de jongens van het Nutbourn's College. Dat is highly improper, natuurlijk. En dan komen de ouders van de meisjeskostschool ook nog een kijkje nemen. De schoolhoofden van de jongens- en meisjesschool krijgen het er druk mee. Aardige, uiterst Britse komedie, met leuke rollen voor Sim, Grenfell en Rutherford (die later vooral bekend werd met haar vertolking van het personage Miss Marple). Naar het toneelstuk van John Dighton.

King Solomon's Mines

1950 | Avonturenfilm, Actiefilm, Romantiek

Verenigde Staten 1950. Avonturenfilm van Compton Bennett en Andrew Marton. Met o.a. Deborah Kerr, Stewart Granger, Richard Carlson, Hugo Haas en Kimursi.

De mooie Elizabeth (Kerr) en haar broer (Carlson) roepen de hulp in van een ervaren gids (Granger) om Elizabeths man te vinden die verdwenen is tijdens een expeditie naar de legendarische Solomon-mijnen in Afrika. Het drietal gaat op pad en opdrachtgeefster en gids kunnen het (nog) niet bepaald met elkaar vinden. Schitterende avonturenfilm - mede dankzij het camerawerk van Robert Surtees, waarvoor hij een Oscar kreeg - laat veel ruimte voor romantiek. Uitstekend geacteerd, vooral door Kerr en Granger. Het filmen in Afrika was nogal een beproeving: de hitte, exotische ziektes en enge beesten.

That Dangerous Age

1949 | Romantiek, Drama

Verenigd Koninkrijk 1949. Romantiek van Gregory Ratoff. Met o.a. Myrna Loy, Peggy Cummins, Richard Greene, Elizabeth Allan en Roger Livesey.

Sir Brian Brooke (Livesey) werkt te hard en verwaarloost zijn gade Lady Cathy (Loy). Zij wordt verliefd op de jongere Michael Barcleigh (Greene) als ze met vakantie is op het prachtige eilandje Capri. Dan komt haar dochter Monica (Cummins) op bezoek en heeft niet gelijk door wat moeder in haar schild voert, terwijl ze meent dat Michael een aantrekkelijke jomgeman is... Een hoop sentimenteel gedoe over de liefde. De Amerikaanse release werd fors bekort met 26 minuten. Het scenario is van Gene Markey naar het ensemblestuk Autumn van Gregory Ratoff. Het camerawerk is van Anchise Brizzi en Georges Périnal. Mono.

King Solomon's Mines

1937 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1937. Avonturenfilm van Robert Stevenson. Met o.a. Paul Robeson, Cedric Hardwicke, Roland Young, John Loder en Anna Lee.

Een robuust avontuur dat de behandeling krijgt die het verdient door een goede rolverdeling. Ze struinen Afrika af op zoek naar mijnen vol met schatten. Een van Robesons beste filmrollen waarbij hij zelfs mag zingen. Naar een verhaal van H. Rider Haggard tot scenario bewerkt door Charles Bennett, gemaakt in 1950.

The Man Who Could Work Miracles

1936 | Sciencefiction, Drama

Verenigd Koninkrijk 1936. Sciencefiction van Lothar Mendes. Met o.a. Roland Young, Ralph Richardson, Joan Gardner, Ernest Thesiger en Wallace Lupino.

Speelse goden geven een willekeurige man de macht alles te verwezenlijken door er gewoon aan te denken. De uitverkorene, winkelbediende Young, wil zijn gave gebruiken om de wereld te verbeteren maar veroorzaakt zo bijna het einde ervan. Satirische allegorie van H.G. Wells, voor de film bewerkt door Lajos Biro, werd uitstekend in beeld gebracht en zeer goed gespeeld door vooral Young en Thesiger - de man die Young wat probeert te sturen. Opvallend is ook George Sanders, die als een van de drie goden een van zijn eerste rollen speelde. Knappe decors van Vincent Korda. De typische Wells-trekjes zijn niet helemaal terug te vinden, maar dat wordt gecompenseerd door de voor die tijd ongewoon goede special effects en door de esthetische beelden van Harold Rossen.

Sanders of the River

1935 | Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk 1935. Avonturenfilm van Zoltan Korda. Met o.a. Paul Robeson, Leslie Banks, Nina Mae McKinney, Robert Cochran en Martin Walker.

Ouderwets aandoend avonturenverhaal (van Edgar Wallace) dat vooral door Robesons sterke aanwezigheid nog steeds belangwekkend is. Ook de Afrikaanse locaties stellen niet teleur. Een fascinerend overblijfsel en schoolvoorbeeld van het Britse Rijk waar de zon nooit onder ging.

The Private Life of Don Juan

1934 | Historische film, Romantiek

Verenigd Koninkrijk 1934. Historische film van Alexander Korda. Met o.a. Merle Oberon, Binnie Barnes, Joan Gardner, Benita Hume en Athene Seyler.

Wezenloze kostuumfilm met de ouder wordende Fairbanks in de hoofdrol die een horde schoonheden achtervolgt. Het was zijn laatste film.

Tell Me Tonight

1932 | Musical, Komedie

Duitsland​/​​Frankrijk​/​​Verenigd Koninkrijk 1932. Musical van Anatole Litvak. Met o.a. Jan Kiepura, Magda Schneider, Sonnie Hale, Edmund Gwenn en Athene Seyler.

De Engelse versie van LA CHANSON D'UNE NUIT/DAS LIED EINER NACHT over de persoonsverwisseling van de tenor Kiepura met een voortvluchtige oplichter in een Zwitsers dorpje. De musical verschilt alleen in de bezetting van de bijrollen van de simultaan gemaakte Franse en Duitse versies.

La Chanson d'une nuit

1932 | Musical, Komedie

Duitsland​/​​Verenigd Koninkrijk​/​​Frankrijk 1932. Musical van Anatole Litvak. Met o.a. Jan Kiepura, Magda Schneider, Pierre Brasseur, Lucien Baroux en Charlotte Lysés.

Een belcanto-zanger zoekt rust in een Zwitsers dorpje in het toevallige gezelschap van een voortvluchtige misdadiger. De laatste geeft zich uit voor de beroemde tenor, zodat de zanger zelf incognito de burgemeestersdochter het hof kan maken. Deze in drie talen gemaakte musical rond Kiepura en Schneider is naar Europese maatstaven met een ongewone vlotheid gemaakt, maar blijft in de eerste plaats een aanleiding voor de zangsolo's van Kiepura en is daarmee strikt voor de liefhebbers.

Das Lied einer Nacht

1932 | Muziek, Komedie

Duitsland 1932. Muziek van Anatole Litvak. Met o.a. Jan Kiepura, Magda Schneider, Fritz Schulz, Otto Wallburg en Ida Wüst.

In de trein wisselen de beroemde tenor Ferraro (Kiepura) en de huwelijkszwendelaar Koretzky (Schulz) van rol. Ze komen aan in een Kurort, en daar loopt meteen alles mis. Koretzky kan niet zingen; Ferraro wordt verliefd op de dochter (Schneider) van de hoteldirecteur (Wallburg) en, verdacht van huwelijkszwendel, gearresteerd. Maar alles loopt goed af. Een indertijd zeer succesvolle muziekfilm, die ook vandaag het aanzien zeker nog waard is. Niet in de laatste plaats omdat de Poolse tenor Kiepura niet alleen prachtig zingt, maar ook als acteur zijn mannetje staat. De titelsong veroverde de wereld en de film kreeg een Engelse, zowel als een Franse versie (TELL ME TONIGHT en LA CHANSON D'UNE NUIT).

Nie wieder Liebe

1931 | Komedie

Duitsland 1931. Komedie van Anatole Litvak en Max Ophüls. Met o.a. Lilian Harvey, Harry Liedtke, Felix Bressart, Margo Lion en Theo Lingen.

Playboy Sandercroft zweert dat hij vijf jaar lang op zee zal blijven rondvaren om geen vrouw meer te hoeven zien, totdat men midden op zee een schipbreukelinge tegenkomt. Een alleraardigste komedie van Litvak en Ophüls, die de dialoogregie deed.