Rita Holst

Acteur, Scenarist

Rita Holst is acteur en scenarist.
Er zijn 2 films gevonden.

Järngänget

2000 | Thriller

Zweden 2000. Thriller van Jon Lindström. Met o.a. Emil Forselius, Rafael Edholm, Alexander Skarsgård, Peter Lorentzon en Yaba Holst.

Regisseur/co-scenarist Lindström combineert elementen uit Amerikaanse tienersoaps met een vleugje Hitchcock in deze psychologische thriller waarin vier vrienden een boottochtje maken in het ruige noorden van Zweden. Wanneer ze op het water twee zussen aantreffen, lijkt alles gereed voor een avondje lol. Maar de ontmoeting pakt niet best uit voor een van de meisjes, die de volgende dag dood en schijnbaar misbruikt aan de oever van de rivier wordt aangetroffen, en ook niet voor de kijker, die wordt opgezadeld met een rammelend plot en matig acteerwerk.

Hemȧt i natten

1977 | Drama

Finland/Frankrijk 1977. Drama van Jon Liström. Met o.a. Lasse Hjelt, Gunvor Sandkvist, Gunnel Fred, Rita Holst en Stellan Skarsgård.

Een jonge Fin gaat als gastarbeider naar Zweden, waar hij ondanks een huwelijk niet opgewassen blijkt tegen de vooroordelen en zijn eigen aanpassingsproblemen. Na per ongeluk doodslag te hebben gepleegd, vlucht hij naar zijn geboorteland, maar herintegratie lukt ook niet. Treffend beeld van levensomstandigheden, waarin alleen seks en alcohol soelaas schijnen te bieden. De film kreeg van de debuterende regisseur een aandachtige spelregie, waardoor vooral de incidentele vrouwen in het leven van de bokkige held genuanceerd geportretteerd worden. (De sociale context is dat het merendeel van de gastarbeiders in Zweden Fins is, maar dat gaat door de individualistische benadering van deze film voor een groot deel verloren).

op televisie
0 uitzendingen

Maak een abonnement aan als u op tijd gewaarschuwd wilt worden wanneer Rita Holst op televisie komt.

Reageer