Kjell Grede: regie en scenario.
Er zijn 7 films gevonden.

God afton, Herr Wallenberg

1990 | Biografie, Oorlogsfilm

Zweden​/​​Hongarije 1990. Biografie van Kjell Grede. Met o.a. Stellan Skarsgård, Miklos B. Szekely, Károly Eperjes, Lászlo Soós en Kçroly Eperjes.

Het afgrijselijke relaas van de laatste dagen van Raoul Wallenberg voor zijn arrestatie door de Russen en zijn daaropvolgende verdwijning. Hij beschermde de joden uit Boedapest tegen de terugtrekkende nazi-troepen. In dit respectvolle, maar makabere portret wordt de nadruk gelegd op de mensenlevens, die Wallenberg niet heeft kunnen redden. Scenario van regisseur Grede en camerawerk van Esa Vuorinen.

Hip Hip Hurra!

1987 | Drama, Historische film, Biografie

Noorwegen​/​​Zweden​/​​Denemarken 1987. Drama van Kjell Grede. Met o.a. Stellan Skarsgård, Lene Bröndum, Pia Wieth, Helge Jordal en Morten Grunwald.

Een geslaagde poging om de levensstijl weer te geven van de schilders- en schrijverskolonie die rond de eeuwwisseling op het Deense schiereiland Skaw impressionistische Europese invloeden trachtte te negeren. De centrale figuur is de schilder P. Sören Kröyer, een soort eeuwige puber, die flirt met het geluk, een naïeve kerkorganiste zwanger maakt en trouwt met een ontrouwe, mooie vrouw. Ook andere personages in deze technisch hoogstaande produktie geven aanleiding tot aardig wat symbolische toespelingen.

Min älskade

1979 | Drama, Komedie

Zweden 1979. Drama van Kjell Grede. Met o.a. Björn Skagestad, Lena Nyman, Agneta Ekmanner, Keve Hjelm en Kristina Karlin-Camnert.

Een jonge idealist wordt door zijn ambitieuze verloofde in de steek gelaten als hij in financiële problemen komt. Hij raakt nu in de macht van een geldschieter, die ook zijn carrière voor hem wil uitstippelen. De ontmoeting met een eveneens in de liefde teleurgestelde vrouw geeft hoop op een toekomst zoals hij zich die vroeger wenste. Gredes films over wereldvreemde dromers verliezen aan poëtische warmte naarmate zijn hoofdpersonen ouder worden. In deze door Ingmar Bergman geproduceerde rolprent echter wordt cynisch materialisme geplaatst tegenover onbaatzuchtige medemenselijkheid, die dank zij het charisma van hoofdrolspeler Skagestad nooit wee wordt.

En Enkel Melodi

1974 | Komedie

Zweden 1974. Komedie van Kjell Grede. Met o.a. Kjell Bergqvist, Ulf Johansson, Maj-Britt Nilsson en Ingmarie Johansson.

Plattelandsjongen wil in de stad brandweerman worden maar mislukt door zijn hoogtevrees en gestuntel. Hij steelt een ambulance en gaat op zoek naar iemand wiens leven hij kan redden. We zien dat het leven op het platteland vol staat van de onderdrukte seksualiteit. De emoties worden door handige montage waarachtiger dan de dagelijkse werkelijkheid.

Harry Munter

1969 | Familiefilm

Zweden 1969. Familiefilm van Kjell Grede. Met o.a. Jan Nielsen, Carl-Gustaf Lindstedt, Gun Jönsson, Georg Adelly en Al Simon.

Jonge fantast heeft een uitvinding gedaan waarvoor interesse in Amerika is. Vooruitzicht van emigratie maakt het slechte huwelijk van zijn ouders duidelijk, terwijl hij ook in andere opzichten moet ervaren dat de realiteit minder rooskleurig is dan hij meende. Hij ziet af van Amerikaanse toekomst en vlucht weer in dromerij. Film is in zijn geheel al te vaag-poëtisch, maar heeft reeks treffende, ironische of aandoenlijke scènes en vooral rake observaties van de personages daarbinnen.

Hugo och Josefin

1968 | Familiefilm, Drama

Zweden 1968. Familiefilm van Kjell Grede. Met o.a. Fredrik Becklin, Marie Ohman, Inga Landgré, Beppe Wolgers en Helena Brodin.

Een zeven-jarig meisje dat van haar ouders geen aandacht krijgt, wordt uit de eenzaamheid gehaald door een tuinman, die haar ook een vriendje van haar eigen leeftijd bezorgt. De opmerkelijke observatie en regie van kinderen, afgezien van effectbejag, maken van de broze fantasiewereld van kinderen tot een ontroerende en poëtische film zonder vals sentiment. In zijn genre een van de allerbeste. Naar de gelijknamige roman van Maria Gripe.

Hugo en Josefien

1967 | Familiefilm

Zweden 1967. Familiefilm van Kjell Grede.

Een zeven-jarig meisje dat van haar ouders geen aandacht krijgt, wordt uit de eenzaamheid gehaald door een tuinman, die haar ook een vriendje van haar eigen leeftijd bezorgt. De opmerkelijke observatie en regie van kinderen, afgezien van effectbejag, maken van de broze fantasiewereld van kinderen tot een ontroerende en poëtische film zonder vals sentiment. In zijn genre een van de allerbeste. Naar de gelijknamige roman van Maria Gripe.