Bruno Delbonnel: camera.
Er zijn 21 films gevonden.

The Tragedy of Macbeth

2021 | Drama, Historische film, Thriller

Verenigde Staten 2021. Drama van Joel Coen. Met o.a. Denzel Washington, Frances McDormand, Brendan Gleeson, Corey Hawkins en Moses Ingram.

Superieure Shakespeareverfilming van Joel Coen, die voor het eerst regisseert zonder broer Ethan. Met perfect gecaste hoofdrolspelers: Washingtons warme, nobele uitstraling maakt bruut Macbeth verrassend menselijk, en McDormand is een verbitterde, haast meelijwekkende Lady Macbeth. Ook Hunter is sterk als het lugubere heksentrio dat de antiheld aanzet tot zijn machtswellust. De prachtig gecomponeerde zwart-witshots (van Bruno Delbonnel) en kale decors brengen het Duitse expressionisme en de schilderijen van Escher in herinnering. De oud-Engelse tekst komt weergaloos tot leven: ‘By the pricking of my thumbs, something wicked this way comes!’

The Woman in the Window

2021 | Misdaad, Drama, Mysterie

Verenigde Staten 2021. Misdaad van Joe Wright. Met o.a. Amy Adams, Anthony Mackie, Gary Oldman, Julianne Moore en Donat Balaj.

Alles ademt Hitchcock in deze verfilming van de gelijknamige bestseller van A.J. Finn. Het gegeven is rechtstreeks ontleend aan Rear Window: een vrouw met pleinvrees zit hele dagen opgesloten in haar chique New Yorkse woning en begluurt vol paranoia de overburen. Op een dag is ze zo getuige van een moord – of hallucineert ze? Deze psychologische thriller is eigenlijk op alle fronten goed uitgevoerd, van de overtuigende hoofdrol van Amy Adams tot aan de woeste retromuziek van Danny Elfman. Maar de ontknoping is helaas vreselijk vergezocht.

The Ballad of Buster Scruggs

2018 | Komedie, Drama, Musical, Western

Verenigde Staten 2018. Komedie van Ethan Coen en Joel Coen. Met o.a. Tim Blake Nelson, Liam Neeson, James Franco, Zoe Kazan en David Krumholtz.

Anthologiefilm van de gebroeders Coen zou eerst zesdelige serie op Netflix worden, maar de verschillende verhalen werden bij elkaar gevoegd tot één film. Zoals bij elke anthologiefilm zal iedereen zijn eigen favoriete deel hebben, maar het kiezen is bij Buster Scruggs niet eenvoudig, want het niveau is continu hoog. De Coens hebben zich al eerder op het western-genre geworpen (True Grit, No Country For Old Men) en hollen het genre nu volledig uit. Let op referenties aan onder meer de zingende-cowboy-film, de spaghettiwestern en de klassieke John Ford-western.

Darkest Hour

2017 | Biografie, Drama, Historische film

Verenigd Koninkrijk 2017. Biografie van Joe Wright. Met o.a. Gary Oldman, Lily James, Kristin Scott Thomas, Ben Mendelsohn en Ronald Pickup.

Meeslepend WO II-drama over het moment dat Winston Churchill het overnam van de falende Britse premier Chamberlain en het, ondanks veel wantrouwen binnen zijn eigen partij, opnam tegen Hitler. Regisseur Wright (Atonement) herstelt zich knap na het genadeloos geflopte Pan (2015) met dit vol vaart en humor vertelde oorlogsdrama. Maar de film is van acteur Gary Oldman, die onherkenbaar (én fantastisch) is als Churchill en over de hele linie sterk tegenspel krijgt. Met als grootste uitschieter de altijd spannende Australische acteur Ben Mendelsohn (als koning George VI).

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children

2016 | Fantasy, Avonturenfilm

Verenigde Staten​/​​België​/​​Verenigd Koninkrijk 2016. Fantasy van Tim Burton. Met o.a. Eva Green, Asa Butterfield, Samuel L. Jackson, Judi Dench en Chris O'Dowd.

Avonturenfilm die spannend start, met een opa die door schimmige types van zijn ogen wordt beroofd. Als diens in Florida wonende kleinzoon Jake met zijn vader afreist naar het Britse eiland waar opa opgroeide, ontmoet hij daar merkwaardige kinderen, zoals één met een haaienbek in de nek of met bijen in het lijf. Een ingewikkelde opzet met tijdreislussen tussen 1943 en nu kan echter niet verhullen dat het hier om een invuloefening gaat met excentrieke typetjes, obligate monsters en uit te schakelen slechteriken. Uitleg stapelt zich op uitleg nadat informatie eerst ondraaglijk lang onder de pet is gehouden.

Francofonia

2015 | Documentaire, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland​/​​Nederland 2015. Documentaire van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Louis-Do de Lencquesaing, Benjamin Utzerath, Vincent Nemeth en Johanna Korthals Altes.

Prikkelende mix van archiefbeelden, nagespeelde scènes en bespiegelingen van Sokurov zelf over de zinloosheid van oorlog, de waarde van kunst en de noodzaak van musea. Zonder musea, zegt Sokurov, raakt een volk niet alleen zijn verleden, maar ook zijn toekomst kwijt. Centraal in de film staan de (nagespeelde) ontmoetingen tussen de Franse directeur van het Louvre in oorlogstijd Jacques Jaujard (De Lencquesaing) en de Duitse nazi-officier Franziskus Wolff-Metternich (Utzerath). Onder leiding van Jaujard zijn de belangrijkste kunstwerken uit het Louvre weggehaald en verstopt in kastelen.

Big Eyes

2014 | Biografie, Drama

Verenigde Staten​/​​Canada 2014. Biografie van Tim Burton. Met o.a. Amy Adams, Christoph Waltz, Danny Huston en Krysten Ritter.

De eigenzinnige Tim Burton (Edward Scissorhands, Big Fish) vertelt het waargebeurde verhaal van Margaret Keane. Haar kitscherige afbeeldingen van trieste kindjes met spookachtig grote ogen waren in de jaren zestig immens populair, maar lange tijd nam haar man Walter krediet voor de schilderijen. Het verhaal over bedrog, onderdrukking en ontluikend feminisme had naast een prachtige karakterstudie ook een interessante exploratie van de grenzen tussen kunst, kitsch en commercie kunnen opleveren. Jammer genoeg weet Burton er niet meer van te maken dan een oppervlakkig verhaaltje vol cartooneske componenten.

Inside Llewyn Davis

2013 | Drama, Muziek

Verenigde Staten​/​​Frankrijk 2013. Drama van Joel Coen en Ethan Coen. Met o.a. Oscar Isaac, Carey Mulligan, Justin Timberlake, John Goodman en Garrett Hedlund.

Een week uit het leven van de eigenzinnige folkzanger Llewyn Davis, die in het New York van 1961 wanhopig op zoek is naar een publiek. En naar een slaapplaats. De knipogen naar collega Bob Dylan zijn talrijk, en toch is Inside Llewyn Davis allesbehalve een verkapte biopic over Dylan. Het is meer een film over geluk, timing en noodlot. Inside Llewyn Davis heeft geen noemenswaardige plot en moet het hebben van de heerlijk Coeneske personages, de vaak grappige dialogen, en van hoofdrolspeler Oscar Isaac, die al zijn nummers zelf zong. De film won onder meer de Juryprijs in Cannes.

Faust

2011 | Drama, Fantasy

Rusland 2011. Drama van Aleksandr Sokurov. Met o.a. Johannes Zeiler, Anton Adasinsky, Isolda Dychauk, Georg Friedrich en Hanna Schygulla.

Vrije interpretatie van Johann Wolfgang von Goethes al ontelbare keren bewerkte tragedie Faust, waarin de wereldvreemde dokter Heinrich Faust zijn ziel verkoopt aan de gewiekste, geldbeluste sjacheraar Mauricius, nadat hij zijn hart is verloren aan de mooie Margarete. Bekend of niet, geregisseerd door Aleksandr Sokurov is Faust pure cinema; een hallucinerend drama, met fraaie decors en kostuums en prikkelend, existentieel, soms grappig gefilosofeer. Laatste deel van Sokurovs tetralogie over macht, op het festival van Venetië bekroond met de Gouden Leeuw.

Dark Shadows

2012 | Komedie, Horror

Verenigde Staten 2012. Komedie van Tim Burton. Met o.a. Johnny Depp, Eva Green, Michelle Pfeiffer, Chloë Grace Moretz en Helena Bonham Carter.

Overgebudgetteerde, lamlendig geschreven filmversie van Dan Curtis' cultserie is campy horrorkomedie met zouteloze retro- en andere flauwiteiten. Wanneer de achttiende-eeuwse visgrootgrutter annex vampier Barnabas Collins eindelijk uit de grafkistvloek van jaloerse heks Angelique breekt, is het 1972. Collins' nazaten, wonend in het vervallen familiedomein Collinwood, zijn semi-berooid en vreugdeloos. Barnie gaat dat even fiksen. Depp wordt weggespeeld door Green als voluptueus, langbenig loeder de luxe. Showdownfinale met soms fraai CGI-pandemonium kan de dodelijk onleuke boel niet meer redden.

Harry Potter and the Half-Blood Prince

2009 | Fantasy, Familiefilm, Avonturenfilm

Verenigd Koninkrijk​/​​Verenigde Staten 2009. Fantasy van David Yates. Met o.a. Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon en Alan Rickman.

In deze zesde Harry Potter-film, gebaseerd op het voorlaatste Potter-boek van J.K. Rowling, is de toverwereld er eindelijk van overtuigd dat de inslechte meester-magiër Lord Voldemort is teruggekomen om de wereld te kwellen. In de film is de sfeer weer grimmiger dan in de voorgangers, er kan slechts af en toe gegrinnikt worden, bijvoorbeeld om de amoureuze avonturen van Harry’s beste vriend Ron. Al met al een mooie, stemmige aanloop tot de finale, die vanwege ­de complexiteit van het bronverhaal ­overigens over twee films werd ­uitgesmeerd. Het camerawerk werd genomineerd voor een Oscar.

Across the Universe

2007 | Musical

Verenigde Staten​/​​Verenigd Koninkrijk 2007. Musical van Julie Taymor. Met o.a. Evan Rachel Wood, Jim Sturgess, Joe Anderson, Bono en Eddie Izzard.

Havenarbeider Jude (Sturgess) vertrekt eind jaren zestig vanuit Liverpool naar New York, om daar wat familiezaken te regelen. Hij raakt er bevriend met een groepje vrije vogels en krijgt een relatie met Lucy (Wood), wier vriendje in Vietnam vecht. Interessante musical, opgebouwd rond liedjes van The Beatles, die het verhaal meestal wonderwel ondersteunen. Regisseur Taymor (Frida) geeft de sfeer van flower power treffend weer, met hulp van het mooie production design en de Oscargenomineerde kostuums. Prima spel en zang. Goedgekeurd door onder andere Paul McCartney en Ringo Starr.

Infamous

2006 | Biografie, Drama

Verenigde Staten 2006. Biografie van Douglas McGrath. Met o.a. Toby Jones, Sandra Bullock, Daniel Craig, Sigourney Weaver en Gwyneth Paltrow.

De zaak van de moord op een familie in Kansas trekt eind jaren vijftig de aandacht van de New Yorkse schrijver Truman Capote. Hij reist af naar de plek des onheils, waar hij overigens nogal uit de toon valt. Jarenlang onderzoekt hij de zaak, raakt bevriend met de daders en schrijft ten slotte het true crime-meesterwerk In Cold Blood. Deze biopic kwam min of meer tegelijk uit met Bennett Millers Capote met Phllip Seymour Hoffman in de titelrol. Jones zet een extremer, grappiger, hartverscheurender personage neer, maar Hoffman kreeg een Oscar voor zijn rol.

Un long dimanche de fiançailles

2004 | Drama, Oorlogsfilm, Romantiek

Frankrijk​/​​Verenigde Staten 2004. Drama van Jean-Pierre Jeunet. Met o.a. Audrey Tautou, Gaspard Ulliel, Jean-Pierre Becker, Dominique Bettenfeld en Jodie Foster.

Na het enorme succes van Le fabuleux destin d’Amélie Poulain maakte Jean-Pierre Jeunet met hoofdrolspeelster Audrey Tautou een totaal andere film. De Eerste Wereldoorlog is in volle gang. Mathilde (Tautou) hoort dat haar verloofde Manech (Ulliel), is gesneuveld aan het front. Ze gaat op onderzoek naar de omstandigheden van zijn dood. Jeunet schakelt met overrompelende beelden heen en weer tussen het idyllische Franse platteland en de hel van de loopgravenoorlog. De film naar de roman van Sébastien Japrisot kreeg een Oscarnominatie voor het camerawerk en de art-direction.

Ni pour, ni contre (bien au contraire)

2003 | Film noir, Misdaad, Drama

Frankrijk 2003. Film noir van Cédric Klapisch. Met o.a. Marie Gillain, Vincent Elbaz, Simon Abkarian, Dimitri Storoge en Zinedine Soualem.

Waalse twintiger Marie Gillain (het dochtertje in Mon père, ce héros, 1991) oogt levensecht als opportunist Caty, een jonge cameravrouw die zich inlaat met een bende overvallers om hun duistere werk op film vast te leggen. Caty probeert afstand te bewaren van haar subject maar het snelle geld en de dito mannen (glansrol van met name Elbaz als bendeleider) blijken uiterst verleidelijk. Gearriveerd cineast Klapisch (Chacun cherche son chat, Un air de famile) fabriceerde een vlotte psychologische film noir waarin bruut geweld en donkere humor elkaar soepel overlappen. Gefilmd op locatie in Parijs, Cannes en Miami.

The Cat's Meow

2001 | Drama

Verenigd Koninkrijk​/​​Duitsland​/​​Canada 2001. Drama van Peter Bogdanovich. Met o.a. Edward Herrmann, Kirsten Dunst, Jennifer Tilly, Eddie Izzard en Cary Elwes.

In 1924 overleed Hollywoodproducent Thomas Ince thuis aan een hartkwaal - zo luidt het officiële verhaal. Maar volgens de geruchten werd een uit de hand gelopen feestje aan boord van het jacht van mediamagnaat William Randolph Hearst hem fataal. Onder de aanwezigen waren beroemdheden als Hearst zelf, diens minnares Marion Davies, Charlie Chaplin en roddeljournaliste Louella Parsons. Bogdanovich doet het verhaal als een sappige anekdote uit de doeken, met veel nadruk op sfeer en tijdsbeeld. Luchtige kost voor zijn doen, maar intelligent en erg vermakelijk.

Le fabuleux destin d'Amélie Poulain

2001 | Romantische komedie, Fantasy, Drama

Frankrijk​/​​Duitsland 2001. Romantische komedie van Jean-Pierre Jeunet. Met o.a. Audrey Tautou, Mathieu Kassovitz, Rufus, Lorella Cravotta en Serge Merlin.

Werkelijk overláden met prijzen en nominaties werd dit suikertaartje van een romantische komedie. Barmeisje Amélie (Tautou) besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het geluk. Als een hedendaags sprookjesfiguur trippelt ze het leven binnen van iemand die als kind een doosje met persoonlijke dingetjes verloor, van barklanten op zoek naar liefde en nog vele anderen. Dan raakt ze zelf verliefd. Met zijn film schildert regisseur Jeunet (Delicatessen) een vriendelijk, kleurrijk (maar blank), brandschoon, kortom imaginair, Parijs waar alles mogelijk is. Dat pakt onweerstaanbaar uit.

Marie, Nonna, la vierge et moi

1999 | Komedie, Drama, Familiefilm

Frankrijk 1999. Komedie van Francis Renaud. Met o.a. Maia Morgenstern, Julia Vaidis-Bogard, Gaëla Le Devehat, Pacale Oudot en David Saracino.

Werkelijk overláden met prijzen en nominaties werd dit suikertaartje van een romantische komedie. Barmeisje Amélie (Tautou) besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het geluk. Als een hedendaags sprookjesfiguur trippelt ze het leven binnen van iemand die als kind een doosje met persoonlijke dingetjes verloor, van barklanten op zoek naar liefde en nog vele anderen. Dan raakt ze zelf verliefd. Met zijn film schildert regisseur Jeunet (Delicatessen) een vriendelijk, kleurrijk (maar blank), brandschoon, kortom imaginair, Parijs waar alles mogelijk is. Dat pakt onweerstaanbaar uit.

Sigmund Freud : L'invention de la psychanalyse

1997 | Documentaire, Biografie

Frankrijk 1997. Documentaire van Elisabeth Kapnist. Met o.a. Elisabeth Roudinesco, Jean Clair, Peter Gay, Riccardo Steiner en Regine Locot.

Werkelijk overláden met prijzen en nominaties werd dit suikertaartje van een romantische komedie. Barmeisje Amélie (Tautou) besluit op een goede dag andere mensen een handje te helpen bij het geluk. Als een hedendaags sprookjesfiguur trippelt ze het leven binnen van iemand die als kind een doosje met persoonlijke dingetjes verloor, van barklanten op zoek naar liefde en nog vele anderen. Dan raakt ze zelf verliefd. Met zijn film schildert regisseur Jeunet (Delicatessen) een vriendelijk, kleurrijk (maar blank), brandschoon, kortom imaginair, Parijs waar alles mogelijk is. Dat pakt onweerstaanbaar uit.

Pourvu que ça dure

1995 | Komedie, Romantiek

Frankrijk 1995. Komedie van Michel Thibaud. Met o.a. Jean-Pierre Bisson, Catherine Jacob, Olivier Pajot, Didier Benureau en Emmanuelle Seigner.

Dit is het avondvullende speelfilmdebuut van Thibaud, die het vak leerde bij regisseurs als Claude Sautet, Claude Pinoteau, Francis Veber en Diane Kurys. Als second-unit regisseur bij succesvolle kluchten-koning Jean-Marie Poir[KA1]e kreeg hij de smaak te pakken van de komedie. Thibaud haalde een motorrijdersduo, dat naam gemaakt had als stuntrijders, in de film als hoofdrollen. Darmon en Holgado spelen, resp. Victor Brulin en Joseph Ponty, die motorordonnance bij de politie zijn. Ze moeten in weer en wind adjunct-burgemeester Jacques Debreuil (Bisson) begeleiden op zijn verkiezingstoernee. Victor wordt verliefd op de lieftallige assistente van Debreuil, Julie Neyrac (Seigner), maar als Debreuil de twee tortelduifjes betrapt, schorst hij Victor voor onbepaalde tijd. Victor zich wil wreken en ontdekt toevallig dat Debreuil in smerige zaakjes verwikkeld is. De combinatie van het onbenullige scenario van Christian Biegalski en Philippe Isars met de twee motorrijders, die wel goed kunnen stunten, maar niet zo geweldig acteren, heeft ervoor gezorgd dat het een vederlichte film is geworden, die men gerust mag missen. De fotografie is van Bruno Delbonnel.

Tout le monde n'a pas eu la chance d'avoir des parents communistes

1993 | Drama, Komedie

Frankrijk 1993. Drama van Jean-Jacques Zilbermann. Met o.a. Josiane Balasko, Maurice Bénichou, Victor Neznanov, Jean-François Dérec en Catherine Hiegel.

Ex-postbode en -filmoperateur Zilbermann heeft gevoel voor nostalgie en kwaliteit: in 1987 kocht hij het Parijse Max Linder Panorama en maakte er het elegantste filmtheater van de stad van. Zijn warme debuutregie beleefde er uiteraard zijn première. In het arbeiders-Parijs van 1958 bepaalt de herinnering aan haar bevrijding uit Auschwitz door de Russen het leven van Irène (Balasko): alles wat communistisch is, idealiseert ze. Dat wringt. Wanneer ze drie zangers van het Rode-Legerkoor over de vloer krijgt, komen de zaken in Irènes gezin op scherp te staan. Grappig en aandoenlijk, met Balasko in een glansrol.