Santiago Amigorena: regie en scenario.
Er zijn 11 films gevonden.

Encore

2022 | Drama

Frankrijk 2022. Drama van Cédric Klapisch. Met o.a. Marion Barbeau, Hofesh Shechter, Muriel Robin, Pio Marmaï en Denis Podalydès.

Na een val op het podium krijgt balletdanseres Elise te horen dat ze wellicht nooit meer zal kunnen dansen. Wanneer ze echter een modernedansgroep ontmoet, blijkt er toch nog veel mogelijk. De cast van dit luchtige drama bestaat deels uit professionele dansers: hoofdrolspeelster Barbeau is prima ballerina bij de Parijse Opera; choreograaf Hofesh Shechter en zijn gezelschap spelen varianten op zichzelf. Dat komt de (indrukwekkende) dansscènes ten goede, maar het acteerwerk niet per se. Daarbij zijn de plot en personages flinterdun. Feelgoodspecialist Klapisch (L'Auberge espagnole) had misschien beter een docu kunnen maken.

Retour en Bourgogne

2017 | Komedie, Drama

Frankrijk 2017. Komedie van Cédric Klapisch. Met o.a. Pio Marmaï, Ana Girardot, François Civil, Jean-Marc Roulot en María Valverde.

Omdat zijn vader op sterven ligt keert dertiger Jean (Marmaï) na een wereldreis van tien jaar terug op het familiedomein in de Bourgogne, waar zijn broer en zus zich voorbereiden op de druivenpluk. Terwijl de seizoenen voorbijtrekken ontvouwt zich een geraffineerde feelgoodfilm over familie en wortels; over daarvan loskomen en mee verbonden blijven. Die thematiek is al even ambigu als de toon van de film, die deels op sentimentele genreconventies leunt, maar daar ook vaak speels en fris van afwijkt.

Another Silence

2011 |

Argentinië​/​​Frankrijk​/​​Canada​/​​Brazilië 2011. Santiago Amigorena. Met o.a. Marie-Josée Croze, Ignacio Rogers en Luis Ziembrowski.

Tijdens een moordaanslag in Toronto verliest politieagente Marie haar man en haar zoon en vertrekt naar het grensgebied tussen Argentinië en Bolivia om zich te wreken.

Quelques jours en septembre

2006 | Thriller

Frankrijk​/​​Italië​/​​Portugal 2006. Thriller van Santiago Amigorena. Met o.a. Juliette Binoche, John Turturro, Sara Forestier en Nick Nolte.

Tijdens een moordaanslag in Toronto verliest politieagente Marie haar man en haar zoon en vertrekt naar het grensgebied tussen Argentinië en Bolivia om zich te wreken.

Ni pour, ni contre (bien au contraire)

2003 | Film noir, Misdaad, Drama

Frankrijk 2003. Film noir van Cédric Klapisch. Met o.a. Marie Gillain, Vincent Elbaz, Simon Abkarian, Dimitri Storoge en Zinedine Soualem.

Waalse twintiger Marie Gillain (het dochtertje in Mon père, ce héros, 1991) oogt levensecht als opportunist Caty, een jonge cameravrouw die zich inlaat met een bende overvallers om hun duistere werk op film vast te leggen. Caty probeert afstand te bewaren van haar subject maar het snelle geld en de dito mannen (glansrol van met name Elbaz als bendeleider) blijken uiterst verleidelijk. Gearriveerd cineast Klapisch (Chacun cherche son chat, Un air de famile) fabriceerde een vlotte psychologische film noir waarin bruut geweld en donkere humor elkaar soepel overlappen. Gefilmd op locatie in Parijs, Cannes en Miami.

Rien à faire

1999 | Komedie, Romantiek, Drama

Frankrijk 1999. Komedie van Marion Vernoux. Met o.a. Patrick Dell'Isola, Sergi López, Florence Thomassin, Kelly Hornoy en Marion des Fachelles.

Marie (Bruni-Tedeschi) is al geruime tijd werkloos. Ze leest historische romans, ze wandelt wat en luistert veel naar de radio, `liedjes, verzoekjes, quizzen. Die houden me gezelschap.´ In de supermarkt ontmoet ze kettingroker Pierre (Dell´Isola). Pierre is ook werkloos. De chemie is ver te zoeken maar een gedeeld ledig bestaan is volgens regisseur/co-scenariste Vernoux voldoende voedingsbodem voor 100 minuten onhandig baltsgedrag. Enkele spitsvondigheden over Het Dagelijks Leven geven de blindganger nog enige impact. (VM/VPRO Gids)

Le péril jeune

1994 | Drama, Komedie

Frankrijk 1994. Drama van Cédric Klapisch. Met o.a. Romain Duris, Élodie Bouchez, Vincent Elbaz, Nicolas Koretzky en Joachim Lombard.

Ver voordat de nostalgia over de jaren zeventig in alle kakelbonte hevigheid toesloeg, draaide Klapisch (L'Auberge espagnolle, Paris) voor Arte al zijn deels autobiografische film over de periode. Vier jonge kerels herbeleven, wachtend in een ziekenhuis, hun laatste lyceumjaar, 1975. De vijfde kompaan ontbreekt: had hij geen overdosis genomen, zou hij de vader zijn geworden van het kind dat op het punt staat om ter wereld te komen. Klapisch serveert sprankeldialogen, enthousiaste acteurs en een fijne seventiessoundtrack van Pink Floyd tot Maxime Le Forestier. Geen wonder dat de levendig flashbackende vriendschapskroniek alsnog een bioscoopcarrière kreeg en tot cultfilm uitgroeide.

Les gens normaux n'ont rien d'exeptionnel

1993 | Drama

Frankrijk 1993. Drama van Laurence Ferreira Barbosa. Met o.a. Serge Hazanavicius, Claire Laroche, Marc Citti, Valeria Bruni Tedeschi en Melvil Poupaud.

Ver voordat de nostalgia over de jaren zeventig in alle kakelbonte hevigheid toesloeg, draaide Klapisch (L'Auberge espagnolle, Paris) voor Arte al zijn deels autobiografische film over de periode. Vier jonge kerels herbeleven, wachtend in een ziekenhuis, hun laatste lyceumjaar, 1975. De vijfde kompaan ontbreekt: had hij geen overdosis genomen, zou hij de vader zijn geworden van het kind dat op het punt staat om ter wereld te komen. Klapisch serveert sprankeldialogen, enthousiaste acteurs en een fijne seventiessoundtrack van Pink Floyd tot Maxime Le Forestier. Geen wonder dat de levendig flashbackende vriendschapskroniek alsnog een bioscoopcarrière kreeg en tot cultfilm uitgroeide.

Le fils du requin

1993 | Drama, Familiefilm

Frankrijk​/​​Luxemburg​/​​België 1993. Drama van Agnes Merlet. Met o.a. Ludovic Vandendaele, Erick DaSilva, Sandrine Blancke, Maxime Leroux en Yolande Moreau.

Twee jonge desperado`s - broertjes van twaalf en veertien (Da Silva en Vandendaele) - ergens aan de Atlantische kust in Frankrijk zijn door hun onverschillige moeder in de steek gelaten en hun arme vader die meestal straalbezopen is, heeft niks over ze te vertellen. Ze gaan joyrijden in een bus die ze gekraakt hebben om hem tenslotte van de rotsen in zee te laten lopen. Ze stelen als raven om zich in leven te houden. Toch begint de oudste te verlangen naar tederheid in de vorm van een vriendinnetje (Blancke), maar de jonge rouwdouw weet niet hoe hij zoiets zonder geweld zou moeten aanpakken. Ze zijn bezeten van de wereld der vissen, waarmee ze voor het eerst kennismaakten door naar een onderwaterfilm te kijken. Ze beschouwen zich als haaienzonen (zie de titel) onder de 'zeewolven'. Realistisch gedaan en regisseuse Merlet, hier in haar debuut, weet behendig alles uit haar jonge spelers te halen. Het scenario is van Santiago Amigorena en regisseuse Merlet. Gérard Simon deed het camerawerk.

Samba Traoré

1992 | Drama

Burkina Faso​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1992. Drama van Idrissa Ouedraogo. Met o.a. Bakary Sangaré, Mariam Kaba, Abdoulaye Komboudri, Irène Tassembedo en Moumouni Compaoré.

Samen met een vriend pleegt Samba Traoré (Sangaré) een overval op een benzinestation. Als zijn vriend door de politie doodgeschoten wordt, weet Samba met de buit te vluchten. Hij keert terug naar zijn geboortedorp, waar hij probeert het verleden te vergeten en een nieuwe toekomst op te bouwen. Hij ontmoet een prachtige vrouw (Kaba) en trouwt met haar. Met een vriend opent hij een bar. Maar dan haalt het verleden hem in. Goed gemaakt Afrikaans drama, dat de westerse kijker zal aanspreken. Prachtige fotografie op locatie in Burkina Faso.

Maigret et la maison du juge

1992 | Misdaad, Mysterie, Thriller

België​/​​Frankrijk​/​​Zwitserland 1992. Misdaad van Bertrand Van Effenterre en Santiago Amigorena. Met o.a. Bruno Cremer, Michel Bouquet, Bruno Wolkowitch, Karin Viard en Julien Maurel.

Commissaris Maigret (Cremer) wordt overgeplaatst naar de provincie en krijgt te maken met een mysterieuze zaak. Rechter Forlacroix (Bouquet) brengt alles in gereedheid om een lijk in zee te gooien, maar hij beweert daar niets van af te weten. Verder zijn bij de zaak betrokken: Albert Forlacroix (Wolkowitch), de zoon van de rechter die visser is en die niet goed met zijn vader kan opschieten, Th[KA1]er[KA2]ese (Viard) de dochter, knap maar gestoord, die met alle jongens van het dorp optrekt en een andere visser Marcel Airaud (Maurel), aan wie de rechter de hand van zijn dochter heeft beloofd. Maigret komt er vanzelfsprekend achter wat al die mensen verbergen. Naar het in 1942 verschenen boek La maison du juge met Cremer contra Bouquet. Nooit eerder verfilmd, hoewel er tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk plannen waren om dit verhaal, met de financiële hulp van de UFA-studio's, toch te verfilmen. Simenon zou er een fiks voorschot voor gekregen hebben. Scenario van Santiago Amigorena en regisseur van Effenterre.